Автор Тема: България няма какво повече да се занася с БЮРМ заради някаква "романтика"  (Прочетена 3999 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ПетканTopic starter

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
България напусна изложба в Белград

Гоце Делчев е обявен там само за македонски, и не и за български национален герой

"Националният исторически музей (НИМ) се оттегля от изложбата „Идентичност и памет през ХІХ век”, открита в Белград на 9 септември 2013 г. Това съобщи за Агенция "Фокус" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Представителят на Националния исторически музей доц. Цветана Кьосева е напуснала откриването на изложбата след като е установила, че текстовете под два от експонатите, представени от Музея в Скопие, не са махнати, въпреки, че е получено уверение от Антон Краузе, че текстовете ще бъдат махнати.

Действията на НИМ са съгласувани с Министерство на културата,

каза проф. Димитров. "За какво става дума? Изложбата е организирана от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция с 12 балкански държави. За първи път е показана в Любляна. След получаването на каталога в НИМ, установяват, че са станали жертва на недопустима в професионалните кръгове измама. В изпратените коректури до НИМ Гоце Делчев е обявен освен за македонски, и за български национален герой. В отпечатания каталог и в съответната анотация под експоната определението „български национален герой” липсва.

Освен това, той е обявен за лидер на ВМРО, организация, създадена 16 години след смъртта му. Очевидно името на организацията, на която е лидер Гоце Делчев – Тайна македоно-одринска революционна организация – не е удобна за Скопие, тъй като определението „Одринска” показва, че това е организация на българите в Османската империя", каза Божидар Димитров.

По думите му - недопустим от историческа гледна точка е и текстът под знамето на т.нар. Крушевска република от 1903 г. "Текстът на знамето на чист литературен български език гласи „Крушевска революционна чета. Свобода или смърт”. В текста на каталога е написано, че надписът и на манифеста на въстаниците е на македонски език, който, както е известно като писмена норма е създаден 40 години по-късно", каза проф. Димитров.

"НИМ протестира пред ръководителя на Бюрото на ЮНЕСКО, заявявайки, че ако няма промени в посока на историческата истина, ще бъдем принудени да оттеглим участието си в изложбата, която трябва да бъде представена и в други балкански страни. Постигнато бе съгласие двата експоната да останат без скандалните текстове. За наша изненада, отново бяхме измамени. Когато на 9-ти септември доц. Кьосева пристигна в Белград, бе установено, че текстовете не са махнати, въпреки споразумението с г-н Краузе и директора на Белградския музей. Представителят на ЮНЕСКО се е оправдал със силен натиск от страна на правителството в Скопие", каза проф. Димитров.

"Ние, естествено, не можем да се съгласим с наглите кражби на българската история. Спирането на тези кражби, както е известно, е едно от исканията на българските правителства за установяване на добросъседски отношения и ревизия на българската позиция по отношение на приемането на Македония в ЕС. Не можем да приемем и действията на Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция, което си послужи с измама, за да осигури нашето участие в Белград. Заявеното желание „да се обединяват музеите, а не да се разделят” не може да се постига с лъжи и измами", каза проф. Димитров."
http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgariia-napusna-izlozhba-v-belgrad-5993387
...
...
Крайно време е България да отзове своя посланик в БЮРМ и докато правителството на тази измислена държава не каже, че са заблудени сърбомански маймуни с албански чеп в задниците , да не се разговаря с тях, докато не си признаят, че са обикновени тикви от Тиквешията.
Ако това е "романтичната страница" от българската история, здраве му кажи!?
Прабаба ми и прадядо ми са българи, и са бежанци от Битоля,  и никога не са казвали, че са македонци.

« Последна редакция: 11 Сеп 2013, 02:49:26 от Петкан »
Ad honores
 

Неактивен ПетканTopic starter

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Какво пишат бюрмовците-сърбомани от OhridNews за Григор Пърличев, първия български преводач на Омир и автор на стихотворения, написани на български език -"Докога, братя мили българи", "Чуйте, чеда македонски"?
 През 1868 г. Григор Пърличев се завръща от Цариград в Охрид и заменя гръцкия език с български в училищата и в черквите.Заради това Пърличев е арестуван и хвърлен в охридската тъмница, а по-късно откаран в дебърския затвор.
Освободен е благодарение на застъпничеството на охридчани.
Григор Пърличев продължава педагогическата и обществената си дейност. По негова инициатива през 1869 г. в Охрид е създадено първото читалище, наречено "Св. Климент". Учителства в Струга, Габрово, Битоля, Охрид и Солун.
С първите си поетически опити - "Сердарят" и "Скендербей" Григор Пърличев принадлежи на две национални литератури - гръцката и българската, духовно е съпричастен на две национални култури. За да популяризира творбите си сред българските читатели, превежда на български език "Сердарят" (около 1870).
Това е поредното доказателство за антибългарщината, която днес вилнее в БЮРМ.

Цитат


Годинешниот лауреат на Прличевите беседи, Зоран Пејковски, денес , на организираната свеченост  во негова чест, ја доби наградата за поемата „Македонски стар и нов завет“, која од страна на стручното жири беше избрана за најдобра во 2016.

Како што истакна Пејковски, особена гордост претставува добивањето на оваа значајна и престижна Прличева награда, особено на 65-годишницата од нејзиното востановување.

- Да се добие Прличевата награда е голем предизвик за сите писатели, затоа што не попусто таа го носи името на македонскиот Хомер, Григор Прличев, поетот што македонската поема ја издигна на едно европско и светско ниво. Јас никогаш не сум имал намера да пишувам поема, затоа што сметав дека никој од нас писателите не сме биле достојни на тоа духовно ниво како Прличев во своето време. Но, ете и тоа се случи благодарние на Прличев во оној момент кога се зафатив да го проучувам и да ја пишувам драмата „ Совршенство или смрт“ посветено нему, бидејќи догодина се навршуваат 125 години од неговата смрт, рече Пејковски.

Претседателот на стручното жири, Трајче Кацаров, вели дека поемата „Македонски стар и нов завет“ има индикативен и мошне обврзувачки наслов, да се најде парабола со она што претставуваат митовите, легендите и приказните во стариот и новиот завет.


- Авторот се одважил да ја доближи македонската историја до сите легенди и приказни, до она што како непобитна вистина ја носи во себе Библијата. Тоа е она што и авторот го нагонува на одмерена прецизна и строга реч, тоа истото го тера читателот со особена почит да приоѓа кон делото, рече Кацаров.

Пред присутните на свеченоста што се одржа во рамки на Прличевите беседи се обратија и директорот на Центарот за култура Горан Стојаноски и заменик градоначалнникот Ангел Јанев. При тоа, беше истакнато дека најголемото име на македонската литература на 19 век,  Григор Прличев е несомнено најголемиот поетски талент помеѓу македонските книжевници од овој период, воедно и типичен пример на македонските интелектуалци од тоа време. [/b]


Стихови од поемата читаа актерите Јасмина Билаловиќ и Павел Маслов, а свој настап имаше и хорот при  Центарот  за култура. Се одржа и драмска презентација на историската поема „Дениција“ на великанот на македонската книжевност – Петре М. Андреевски.

Прличевите беседи продолжуваат утре за кога се предвидени низа активности.

OhridNews
 
http://www.ohridnews.com/vesti/103478
...
Жельо Митев Желев голям грях има и на онзи свят сигурно още си го носи, че призна независимостта на сърбоманската БЮРМ.
Ad honores
 

Неактивен ПетканTopic starter

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
В БЮРМ е постигнато коалиционно спорузамение за създаване на правителство.
Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) е постигнал съгласие с трите основни албански формации в новия парламент да съставят заедно правителство.Лидерът на СДСМ Зоран Заев е заявил, че е получил необходимата подкрепа в парламента за съставянето на правителство.СДСМ ще направи коалиция с албанските партии Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), Движението "Беса" и Албанския алианс.Цената на това коалиционно споразумение е такава, че СДСМ се е съгласила с изработение проектозакон  за езика, т.е. с приемането на албанския език като втори официален в страната.


http://vesti.mk/read/news/12161853/4240329/da-ne-se-prifakaat-platformi-sozdadeni-za-tugji-interesi
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски предупреждава, че коалицията на социалистите с албанските партии ще доведе до промяна на идентичността на страната и нейната федерализация, а също така и до нарушаване на конституцията  на БЮРМ с официалното признаване на албанския език.
Интересното е това, че в изявленията на лидерите на политическите партии и в средствата за масова информация на БЮРМ, никъде не се говори за съществуването на българско етническо малцинство.


http://vesti.mk/read/news/12162422/4240497/za-makedonija-se-raboti-narodot-doagja-po-svoeto
Активността на протестите на ВМРО-ДПНЕ и нейните привърженици се определя от това, че  на 11 декември ВМРО-ДПМНЕ получи най-много гласове, но Груевски върна мандата, защото не можа да състави правителство, въпреки, че ВМРО-ДПНЕ спечели 51 места в 120-местния парламент. СДСМ има 49, а етничкските албански партии имат общо 20 места : ДСИ - 10, Движението "Беса" - 5, Албанският алианс -3, а Демократическата партия на албанците (ДПА)-2.

http://vesti.mk/read/news/12162422/4240497/za-makedonija-se-raboti-narodot-doagja-po-svoetohttp://vesti.mk/read/news/12162956/4240550/ponudata-na-gruevski-dochekana-na-nozh
ВМРО-ДПМНЕ обяви, че протестите на улицата няма да стихнат заради защитата на националните интереси. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи кабинет на малцинството на социалистите от СДСМ само при условие, че те не се коалират с парламентарнр представените етнически партии и ако СДСМ се откаже от проектозакона за двуезичието.
Цитат
"Нека ме малтретира, апси, нека удри по мене, само нека ја остави државата
Доколку е решен да апси нека почне од мене, рече Груевски, но тој и натаму ќе добива поддршка од ВМРО ДПМНЕ "
http://vesti.mk/read/news/12163228/4240749/neka-me-maltretira-apsi-neka-udri-po-mene-samo-neka-ja-ostavi-drzhavata

Груевски упреква СДСМ, че подкопава устоите на държавността и, че с помощта на чужди сили водят политика за федерализацията на БЮРМ и смяна на името на страната.

Цитат
„Народот е најдобриот чувар на мирот во сопствената држава“

http://vesti.mk/read/news/12163176/4240741/nad-15-iljadi-gragjani-marshiraa-za-zaednichka-makedonija-i-porachaa-crveno-zholtata-linija-nema-da-ja-pominat

Президентът Георге Иванов обяви, че ще даде мандат на СДСМ, защото социалистите са събрали общо 67 подписа от необходимите им 61 за съставяне на кабинет.
Бъдещото коалиционно правителство на БЮРМ се ползва с доверието на ЕС и НАТО.
« Последна редакция: 27 Фев 2017, 19:52:14 от Петкан »
Ad honores
 

Неактивен ПетканTopic starter

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Цитат
ЕС към Скопие: Ще предизвикате геополитически конфликт

"Европейският съюз очаква бързи, но мъдри решения в Македония, заяви днес лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев след срещата на Могерини с лидерите на парламентарните партии в Македония. "Още веднъж апелираме Иванов да преразгледа решението си, защото зад тези 67 депутати стоят близо 700 000 избиратели", добави той.

Той подчерта, че в момента институциите в Македония са блокирани и това поставя под въпрос произвеждането на местните избори, които трябва да бъдат насрочени най-късно в неделя, на 5 март.

Лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция Никола Груевски и Али Ахмети след срещата с Могерини напуснаха парламента, без да направят изявления. "
http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/03/02/2928364_es_kum_skopie_shte_predizvikate_geopoliticheski/
...
...
Двамата основни конкуренти си показаха зъбите.
 ЕС е за усилване на албанското влияние в БЮРМ ( Федерик Могерини бързо пристигна в Скопие, когато държавният глава на БЮРМ отказа да спази Конституцията и да връчи мандат за съставяне на правителство от лидера на опозицията Зоран Заев), а Русия е на страната на ВМРО-ДПМНЕ, които са тайните приятели на Сърбия и сърбоманството в БЮРМ.
В специално изявление на външното министерство в Москва се казва, че "със загриженост констатираме, че политическата криза в Македония, предизвикана от грубата външна намеса във вътрешните работи на тази страна, се задълбочава".

Ad honores
 

Неактивен ПетканTopic starter

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8,646
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
За решаване на спора Гърция ще предложи на Скопие името „Вардарска Македония“ Това съобщава гръцкият седмичник „Риал нюз“. Според изданието властите в Атина смятат, че определението „Вардарска Македония“ ще премахне всякакви претенции от страна на Македония.
Друго алтернативно предложение може да бъде „Република Скопие“, което обаче македонската страна е отхвърляла при преговорите в миналото. „Риал нюз“ твърди, че тези предложения са известни на македонското правителство и на международния посредник Матю Нимиц. Тези предложения идват преди визитата на гръцкия външен министър Никос Кодзиас в Скопие, планирана за август.

Основна тема на разговорите му ще бъде изграждането на мерки за доверие. Заради сегашното име на северния си съсед Гърция твърдо се противопоставя на влизането на Македония в НАТО и ЕС. „Риал нюз“ твърди, че преговорите по същество ще се водят след изборите в Германия, защото, според изданието, Берлин играе ключова роля в региона. През септември във Федералната република ще се проведат избори за Бундестаг, които се очаква Ангела Меркел да спечели за четвърти път.
https://frognews.bg/novini/gartsiia-shte-predloji-skopie-imeto-vardarska-makedoniia.html
...
...
Цитат
Еврогрупата отпусна 8.5 млрд. евро спасителен транш за Гърция
https://offnews.bg/sviat/evrogrupata-otpusna-8-5-mlrd-evro-spasitelen-transh-za-gartcia-658296.html
Цитат
Берлин играе ключова роля в региона...
https://frognews.bg/novini/gartsiia-shte-predloji-skopie-imeto-vardarska-makedoniia.html
...
...
Този вариант за легитимирането на БЮРМ и приемането на страната за член на НАТО, и ЕС е удобен за Гърция и тези от ЕС, които искат да направят военен коридор "Адриатика-Черно море", но не и за България, която ще е губещата от от споразумението на Меркел и Ципрас.
ЕС дава пари на фалиралата Гърция за кой ли път и гръцкото правителство ще играе по свирката на тези, които плащат за продължаването на живота на това правителство, поне до известно време.
Мисля, че Ципрас показа рогата си и не е нищо повече от измамник, който на следващите избори ще загуби властта.
Ръководството на ЕС и НАТО затварят очите си пред албанизацията на БЮРМ заради осъществяването на своите интереси, и явно демонстрират с това свое виждане пренебрежително отношение към   интересите на България.
Ако правителството на Борисов се съгласи с гръцкото предложение за новото име на БЮРМ, това ще е акт предателство към българските национални интереси и продължаване политиката на болшевишкия родоотстъпник Георги Димитров за промяна на националното самосъзнание на българското население в тази област-Вардарска Македония. За района на Куманово е същата история, където върви усилена косовизация, т.е. албанизиране.
Названието "Автономна република област Вардарска Македония" е варианта, по който България трябва да предложи име на БЮРМ, като условие за членство в ЕС, вместо Гърция да решава това.Не се знае и това, как в бъдещето ще се разширят различните албански анклави на територията на БЮРМ, но е въпрос на недалечно време, когато ще се долепят до западните граници на България.
Каква ще бъде позицията на властолюбците от ОП по този въпрос?
« Последна редакция: 18 Юни 2017, 17:59:01 от Петкан »
Ad honores
 

Tags:
   

  Руски апел: Не ходете в България, за да я спасим

  Започната от Nordwave

  Отговора: 3
  Прегледи: 1596
  Последна публикация 31 Яну 2007, 20:22:12
  от Mirotvorec
  Сърбия: "България е с най-голяма военна сила на Балканите"

  Започната от Сит

  Отговора: 47
  Прегледи: 11925
  Последна публикация 27 Яну 2009, 17:46:41
  от samvoin
  България си гледа турските ТВ бълвочи, а Сърбия...

  Започната от Исперих

  Отговора: 0
  Прегледи: 1117
  Последна публикация 28 Мар 2012, 13:58:26
  от Исперих
  Кметът на Белград бойкотира Левски заради Косово

  Започната от Инжинер Донев

  Отговора: 7
  Прегледи: 1985
  Последна публикация 20 Фев 2008, 18:05:02
  от Родолюбец IYI
  България заби нож в гърба ни, гневи се Сърбия

  Започната от Теодор

  Отговора: 4
  Прегледи: 2168
  Последна публикация 07 Дек 2009, 12:49:08
  от Nordwave