Автор Тема: Контрапролиферация (Counter-proliferation)  (Прочетена 1037 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петкан

  • Account Disabled
  • Veteran
  • *
  • Публикации: 8753
  • Карма: +1305/-105
  • Пол: Мъж
  • България преди всичко!
Контрапролиферация (Counter-proliferation)
« -: Октомври 18, 2013, 13:33:59 »
Цитат
"§ 28.
В чл. 2,ал. 2 от Постановление No 50 на Министерския съвет от 2012г. за определяне на Държавна агенция "Национална сигурност" за Национален координационен център по контрапролиферация(обн.,ДВ,бр. 20 от 2012г.)думите „Министерството наобразованието,младежта и науката” се заменят с „Министерството на образованието и науката. "
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_menu/documents/documentsproject/2013/proekt_PMS_18-06-13.pdf
...
...
" отнася до дипломатически , разузнавателни и военни усилия за борба с разпространението на оръжия , включително и двете оръжия за масово унищожение (ОМУ), ракети с далечен обсег, както и някои конвенционални оръжия . неразпространение и контрол на оръжията са сродни думи. За разлика от неразпространението, която се фокусира върху дипломатически, правни и административни мерки, за да възпре или да пречат за придобиването на такива оръжия, борбата с разпространението фокусира върху разузнаването, правоохранителните органи, а понякога и военни действия за предотвратяване на придобиването им."
http://en.wikipedia.org/wiki/Counter-proliferation
...
Цитат
Речник на думите в българския език
"пролифера̀ция"-биол. Новообразуване от клетки в организъм чрез делене
бот. Пъпкуване.
мед. Увеличаване на броя клетки в дадена тъкан чрез тяхното разрастване и размножаване. Може да бъде нормална, физиологична пролиферация (напр. нарастване на млечната жлеза по време на бременност) или патологична (напр. при тумори).
Етимологичен речник
лат. proles "потомство" и fero "нося"
http://rechnik.info/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
...
Цитат
"Пролиферация означава разпространение. Контра-пролиферация означава неразпространение и най-вече се ползва като термин относно неразпространението на ядрени оръжия..."
http://www.lawsbg.com/forum/index.php?topic=4932.0
...
Цитат
"Съществително   1.   пролиферация - растеж от бързото размножаване на части
отглеждане , растеж , онтогенезата , онтогенезата , съзряване , развитие - (биология) процесът на индивидуален организъм расте органично; чисто биологичен развой на събитията, участващи в даден организъм променя постепенно от проста към по-сложна равнище; "той предложи показател на костната развитие при деца "
2.   пролиферация - бързо нарастване на броя (по-специално на бързо увеличаване на броя на смъртоносни оръжия); "разпространението на ядрени оръжия"
нарастване , растеж , увеличение - процес на все по-големи или по-дълъг или по-голям или по-важно, "нарастването на безработицата", "растежа на населението"
неразпространение на ядреното оръжие , неразпространението - предотвратяването на нещо се увеличава или разпространение (особено предотвратяването на увеличаване на броя на държавите, притежаващи ядрени оръжия); "те протестираха, че неразпространението договор е просто заговор за поддържане на хегемонията на тези, които вече са имали ядрени оръжия "," ядреното разоръжаване и неразпространението на ядрените оръжия, са тясно свързани цели "
неразпространение на ядреното оръжие ..."
http://www.thefreedictionary.com/proliferation
===

Nuclear non-proliferation treaty: fix it or ditch it?

http://voiceofrussia.com/2013_10_17/Nuclear-non-proliferation-treaty-fix-it-or-ditch-it-5311/
Ad honores

 

counter strike- контра страйк

Започната от Радко

Отговора: 1
Прегледи: 15621
Последна публикация Ноември 09, 2009, 16:29:19
от Радко