Forum > Култура и изкуство

Българските читалища

<< < (3/3)

Петкан:


На 30 януари 1856 г. в Свищов е създадено първото в България читалище - „Еленка и Кирил Д. Аврамови“.
В къщата на търговеца Димитър Начович се събират около 40 възрожденци, сред които Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и др., и основават първото българско "читалище с музеом". Още същата година читалищнатабиблиотека разполагала с над 2000 тома книги.
Читалището е учредено в дома на възрожденеца Димитър Начович.Другите учредители са учителите Емануил Васкидович и Георги Владикин и търговецът Христаки Филчов. Наред с инициаторите, на събранието присъстват още около 40 разпалени родолюбци. На самобитното и уникално читалищно дело те завещават не само духовните си и нравствени сили, но и щедри парични дарения в името на благородното начинание.
Основателите определили следната програма на читалището:
- Да създаде градска библиотека
- Да събира стари ръкописи на пергамент и хартия
- Да подкрепя способни младежи, да добият по-високо образование в чужбина
- Да подпомага български книжовници да печатат свои трудове и преводи
През 1904 година Кирил Д. Аврамов прави щедър жест и дарява на свищовската община 200 000 златни лева за построяване на сграда за театър и читалище.

Hatshepsut:
Шуменското читалище "Напредък-1869"


Основателят на читалището Илия Р. Блъсков
Илия Рашков Блъсков и още десетина родолюбиви шуменци провъзгласяват създаването на читалище "Напредък" на 15 август 1869 г., след църковна служба и тържествен водосвет, водени от копнежа за духовно израстване и подпомагане на бедните ученици. Продължавайки възрожденските традиции, днес читалище "Напредък-1869" утвърждава името и мястото си в културното развитие на Шумен.
Със съдействието на председателя на читалището - инж. Петър Тушев, се свързваме със секретаря Надя Раденкова. Тя е отзивчива и съпричастна към читалищните дела. С охота приема да говорим за постиженията и успехите на преподавателите, творците и колектива към този дом на културата. Списъкът от състави и музикални формирования е дълъг. Професионалистите и желаещите да пеят, творят и танцуват са още повече. Тук са Роберта балет, танцова формация за ирландски и други европейски танци "Европа", школа за латино танци. "При нас хора от различни възрасти се събират, водени от личното си желание за творческа изява", казва Раденкова.
В "Напредък" е сформиран клуб "Българка" за автентични национални шевици, клуб "Здравец", в който участват пенсионирани детски учителки, клуб "Шуменски поети с китари", ВГ "Херсонита" за стари градски песни, ВГ "Еделвайс" за популярни и песни на фолклорна основа, ВГ "Шанс" за стари градски и популярни песни, хор "Планинско ехо" за патриотични и туристически песни, ВГ "Медени гласове", школа по пиано, ателие "Хоби", клуб "Бонсай", курсове по английски език, курс по шев и кройка.
Любопитно е да научим, че в пределите на родината ни все още има толкова сърцати българи, които съхраняват вековните традиции. Създаденият през 1996 г. клуб "Българка" към читалището събира ентусиасти, които издирват и проучват автентични шевици. Претворяват ги в съвременни изделия, запазвайки бода, характерната цветова гама и орнаментика, водени от идеята, че шевиците разказват българската история с игла и конец. Досега членовете на клуба са разработили и претворили шевици от 17 етнографски региона, изработват и костюми за фолклорни състави. Тази нашенска гордост те представят на изложби у нас и в чужбина. Носители са на Наградата на Шумен за 2011 г.
Читалище "Напредък-1869" се гордее с постиженията на танцовата формация "Европа", сформирана през 2005 г. Идеята на художествената ръководителка Пенка Великова е чрез средствата на танцовото изкуство да представя многообразието, характерната стилистика и ритъм на Европа. Тя е от хората, които се водят от чувството за принадлежност към националната традиция, в съчетание с особеностите на настоящето и желанията на младите хора. Така се съчетават националното и европейското, постигнато с оригиналност и много талант.
Любителите на тази формация се наслаждават едновременно на поезия, музика и танц, и награждават изпълнителите с много аплодисменти. "Европа" има десетки награди, спечелени на престижни национални и международни конкурси. Сред тях са фестивали в Созопол, Несебър, Хасково, както и в родния Шумен. Талантливи хористи, те прославят града, градят мостове между поколенията, правят живота на хората по-емоционален и весел. Тук сърцати дами и господа с различни професии популяризират старата градска песен и планинарската музика, която вдига  публиката на крака.     
Не е тайна, че вдъхновителка на ранобудните пчелички от "Медени гласове" е Даниела Челебиева, която освен известна производителка на пчелни продукти и преподавателка, е председател на хор "Планинско ехо" и на Сдружението на шуменските пчелари, а също и отличен организатор на празници на туристическата песен, на пчелите и меда. На 2 декември т. г. туристическият хор "Планинско ехо" отбеляза с празничен концерт своята 35-годишнина, а на 5 декември Сдружението на шуменските пчелари организира за четвърти път съвместно с НЧ "Напредък-1869" "Зимни празници с пчели и мед", когато с тържествен концерт бе отпразнувана и 110-ата годишнина от първото пчеларско дружество в Шумен. От нея и колегите й от читалището се убеждавам, че няма криза, която да ги стресне и прекърши.
Признават, че тяхното богатство е в духовността, вярата и таланта, който носят всички, свързани с читалището. Всичко това има своите корени, идващи от недрата на 145-ата годишнина на читалище "Напредък". А то е винаги с отворени врати за любознателността и желанието за творческа изява на танцьори, певци, театрали, художници. В летописа на читалището са записани битов хор и оркестър, естрадно-сатиричен колектив, есперантско дружество "Векиджио", състав за художествено слово, куклено студио, детски вокални групи.
За огромния труд и постижения на своите изпълнители и творци НЧ "Напредък-1869" е удостоено с Голямата награда на Шумен за изкуство и култура - 2009 г.


Читалище "Напредък-1869" днес


...и в миналото
http://www.duma.bg/node/92402

HighVoltage:
Пътуващо читалище "Бащино огнище"


     Пътуващото читалище предлага интересната изложба на български войници от Средновековието до Втората световна война. В автобуса вместо седалки има разположени редица експонати свързани с историята на България.

     Още с влизането в автобуса ни посрещат хайдутин, борил се за свободата на България, Ботев четник, пандурин - пазач на Рилския манастир – все герои от славното минало. Манекените, облечени с униформите за своето време и в пълното им бойно снаряжение са 12, а когато застанете до тях на малък монитор може да видите кратък филм, който разказва в детайли тази част от историята на България... и всичко това събрано в един автобус.

     Всичко започва преди няколко години, когато се ражда идеята за пътуващото читалище. "С годините читалищата изгубиха обществената си значима роля и много съм разсъждавал по въпроса как да се върнат те отново и да заемат мястото си. И мислейки за модерния начин на живот и разбирания, аз реших, че историята, култура и българският дух трябва да идат при хората", разказва основният инициатор Ивайло Шопски, който със свои приятели решава превърне идеята в реалност.

И така през 2016 година навръх Националния празник 3 март читалището е вече факт и поема първото си пътуване.

Общо четирима души са се заели с нелеката задача да обиколят страната и да припомнят на всеки срещнат историческото богатство на България.


http://www.moreto.net/novini.php?n=377348

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Powered by EzPortal
Премини на пълна версия