Долината на тракийските царе

 • 25 Отговора
 • 9011 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4418
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Долината на тракийските царе
« -: Май 12, 2007, 07:26:24 »


Автор ст.н.с. д-р Георги Китовhttp://archive.today/s1YOG

Между тях е царят им Рез, син на Ейоней.
Видях аз конете му - много красиви и едри:
От сняг са те по-бели и като вихър бързи.
Колесницата му пък е със сребро и злато украсена.
Той дойде с огромни, блестящи в злато оръжия,
Прекрасни за гледане.
Не подхожда на смъртни мъже да ги носят.
Достойни за тях са само боговете безсмъртни.

Омир. "Илиада"
песен Х "Долония"

Щедрата природа е привлякла в земите на България човека от най-дълбока древност. В продължение на хиляди години те са населявани от будни, смели, свободолюбиви, талантливи племена и народи. Носители на забележителна праисторическа култура, чието влияние се разпростира далеч на запад и север, те са творци и на първите в историята на човечеството златни предмети.
Траките през бронзовата епоха са съавтори на великата микенска цивилизация, а през желязната - равностойни партньори на древните гърци при формирането на античния свят. От това време са запазени множество монументални подмогилни храмове, десетки златни и сребърни съкровища, хиляди високохудожествени произведения на изкуството от злато, сребро, бронз, камък, глина. Тракийските племена продължават реализацията на творческите си традиции през римската и следващите епохи като участват в създаването на отлично запазени, укрепени и устроени градове, много езически и християнски храмове.
Старите българи смесват кръв, традиции и усилия с траки и славяни, за да формират българския народ и да станат съавтори на старобългарската цивилизация, оставила за поколенията непознати по величие творения. За времето си те са непознати в други райони на Европа. Крепостните съоръжения, дворците, жилищните сгради и черквите в столиците Плиска, Преслав, Охрид и Велико Търново, култовият център Мадара са безспорните доказателства за могъществото на българската средновековна държава.

Малцина си дават сметка, че траките - най-старият известен по име народ по българските земи, са живеели на Балканите векове преди гърците и са сред основните участници в Троянската война заедно със съплеменниците си - трояните. И че войната е на практика не между гърците и трояните, а между траките и ахейците (предгръцки племена). Траките са тези, които най-силно впечатляват с оригиналната си и блестяща култура.

Един от районите с най-много и най-забележителни свидетелства за нейното величие е Казанлъшката котловина. След разкопките на ръководената от мен Траколожка експедиция за могилни проучвания (ТЕМП) названието Долина на тракийските царе започна да се употребява по-често от утвърдилото се по-рано Долина на розите.

Всъщност, заявка за значението на района е подадена в далечната 1944 г., когато в раздрания от запалените вестници мрак са изплували изображенията на прочутите днес по цял свят стенописи на Казанлъшката гробница. От стените й ни гледат сражаващи се воини, бясно препускащи колесници и пируващи траки-победители. Някои от жените и мъжете имат непознати дотогава облекла и оръжия, а върху трапезата са представени храни, за които не се знаеше, че са били познати на траките.

Няколко години по-късно акад. Димитър Димитров започва мащабни археологически разкопки на дъното на бъдещия язовир "Копринка", които имат за резултат откриването на първия за тогава тракийски град. Той е с модерно за времето си градоустройство, с двуетажни къщи и големи дворове, с пресичащи се под прав ъгъл улици, със здрави крепостни стени, цитадела и дворец-храм. Мраморен надпис съобщава, че градът е столица на цар Севт и носи неговото име - Севтополис (Севтов град или Градът на Севт). Съществувал е сравнително за кратко време - през последните няколко десетилетия на ІV и първите години на ІІІ в. пр. Хр.

След известно затишие, през 1965/66 г. проф. Людмил Гетов и Гергана Цанова подновяват разкопките в района и откриват две гробници, за които може да се твърди, че са били планирани и първоначално използвани като храмове. Мъглижката е особено важна с големите си размери, много помещения и остатъци от стенописи.

Първите си проучвания в Казанлъшко ТЕМП започва през 1992 г. Тази година  се оказа начало на необикновено успешна серия от открития. В Малката могила край Шипка е намерена първата проучвана при разкопки неограбена тракийска гробница. В нея е погребан владетел, живял в средата на ІV в. пр. Хр. Сред съпровождащите го лични вещи блестят златни и сребърни накити с изключителна ювелирна стойност, два жезъла, съдове от сребро, бронз и глина.

Особено важен е златният пръстен-печат със сцена на инвеститура - Великата тракийска богиня връчва на царя символите на неговата власт. В съседната Биньова могила е извършено жертвоприношение на кон с пълен комплект сребърни украси, със силно стилизирани животински изображения. Други могили, богати със символи на царска власт показват, че названието Долина на тракийските царе е исторически оправдано.

В могилата Оструша край Шипка през 1993 г. е открит най-големият дотогава представителен гробничнокултов комплекс с шест помещения на площ от 100 кв. м. Една от камерите е изцяло запазена. Тя е вдълбана в монолитен гранитен блок с тегло повече от 60 тона. Покривът е разделен на десетки образни полета, изпълнени с виртуозно изрисувани портрети, сцени с хора, борба между животни, растителни и геометрични мотиви. Едно от останалите помещения е неограбено. В него е положен кон с пълнен комплект от сребърни украси с майсторски изпълнени изображения. Една от апликациите, която е поставяна на челото на коня, е уникална . Тя представя глава на чудовището грифон и с изпълнението си свидетелства, че подобни изображения от Скития (днешна Южна Русия и Украйна) са се появили под пряко тракийско влияние. В помещението бяха намерени още позлатена яка за ризница и два сребърни съда - каничка и ниска чаша (фиала).

През 1995 и 1996 г. са проучени гробове на богати тракийци с изключителни произведения на местното изкуство. Открити са и седем монументални храма, използвани за погребване на тракийски владетели между V и ІІ в. пр. Хр. В храма в Сашова могила е запазено неограбено погребение.

Останалите храмове са частично или изцяло ограбени още в древността, но имат изключителна стойност с прекрасната си архитектура, майсторско изпълнение и пространствено величие. Тези в могилите Голяма Арсеналка и Грифоните са сходни. Правоъгълните камери са с двускатно покритие, а големите кръгли помещения завършват с купол. И в двете има каменни легла, на които са изпълнявани ритуали в чест на тракийския цар и жрец - певецът Орфей, и свързаните с него мистерии.

В предверието на храма в Славчова могила край с. Розово е извършено жертвоприношение на кон. Храмът има и правоъгълна камера. И двете помещения са покрити с прецизно изпълнен полуцилиндричен свод, а отпред е изградена хубава фасада.

В Сарафова могила край с. Крън е открит отлично запазен храм с три правоъгълни помещения. Стените им са с блестяща повърхност и разноцветни пояси. В преддверието е погребан кон, а тежката каменна врата на централното помещение беше здраво залостена в момента на откриването й. Вътрешността обаче е съзнателно опразнена в критичен за държавата момент, когато са били нужни средства за наемане на воини в борбата с нашественици - елтите от Централна Европа и македоните от югозапада на Балканите.

Храмът в могила Хелвеция край гр. Шипка е изграден от огромни, грижливо обработени каменни блокове, а стените му са покрити с бяла мазилка. Дългият коридор е с оцветен под, а в преддверието е принесен в жертва кон. В пода съзнателно са издълбани улеи за изтичане кръвта на животното. По оставените от нея следи тракийските жреци са гадаели бъдещето на народа си и на своите царе. Стените и до днес са оцветени в червено от животинска кръв. В централната камера е изградено ритуално легло за религиозни церемонии. Входът е затварян с каменна двукрила порта. Едното й крило е оцветено в червено, защото е от източната страна, откъдето изгрява слънцето, идва светлината, започват денят и животът. Западното е оцветено в черно и символизира залеза, началото на тъмна нощ, смъртта и края на човешкия живот.

Шедьовър на тракийската архитектура е храмът в могила Шушманец. Той има широк и дълъг коридор, зад който следва преддверие с полуцилиндричен покрив, подпряно от елегантна колона. Капителът е с форма на използвания от тракийските жреци за прорицания ашик. В преддверието са били принесени в жертва четири коня и две кучета или вълци, които са играли особена роля в тракийските религиозни вярвания. Централното помещение е кръгло с купол, подържан от красива, блестящо бяла колона с дорийски капител. От диска над него излизат радиално блокове, които символизират слънчеви лъчи. Като цяло помещението с прилепените към стените му полуколони отразява представите на древните траки за строежа на света.
Като открития от световна величина се определят проучените през 2004 г. два неограбени царски гроба. Единият - в могила Светица, е от втората половина на V в. пр. Хр. В неголямо помещение, направено да наподобява саркофаг, е погребан владетел с всичко необходимо за живот в отвъдния свят. Въоръжението се състои от мечове, върхове на копия, 144 бронзови върха на стрели. За пръв път при разкопки се намира двуделна бронзова броня с пластична орнаментация. Съдовете от сребро и бронз са с елегантна растителна орнаментация, а керамичните са внос от Древна Гърция. Те са покрити с червенофигурни сцени из областта на митологията. Впечатляващ е златният пръстен-печат с вдълбан релеф на почиващ атлет. Най-неочаквано беше открита масивна златна фиала (чаша) с изображение на човешко лице.

Известните досега десетина маски от Балканския полуостров - микенски и македонски, са от златно фолио, тежат по не повече от 100 грама и изобразяват застинали лица на мъртъвци. Нашата маска-фиала е от дебела ламарина, тежи 673 гр. и показва "жив" човек - с властно, сурово, дори жестоко лице, със затворени в момент на върховно удовлетворение очи. Той е владетел, който току що е изпил виното от фиалата и я е наложил на лицето си. Неговите гости и поданици са били дълбоко впечатлени от възможността му да се превъплатява от обикновен в златен човек и са вярвали в свръхестествените му, божествени дарби.
По същото време - през втората половина на V в. пр. Хр., от прецизно обработени каменни блокове е изграден представителен монументален храм в могила Голяма Косматка. Той има впечатляваща фасада, необикновено дълъг 13-метров коридор, три последователни просторни помещения. Първото е правоъгълно с дъговиден двускатен покрив. В него е принесен в жертва кон. Следващото е кръгло и е покрито с купол. Третото е издялано в един огромен каменен блок с моделирано ритуално ложе и двускатно покритие така, че да наподобява саркофаг. Дълго време съоръжението е използвано като храм, в който в самото начало на ІІІ в. пр. Хр. е погребан тракийски владетел. В саркофага-камера са поставени необходимите за задгробния му живот вещи. Сред тях са пълен комплект предмети на въоръжението - наколенници и позлатен шлем с изображения, кожена ризница с изтъкана от златни нишки яка-нагръдник, голям и тежък меч, върхове на копия. Съдовете са от сребро и бронз, три големи керамични амфори са били пълни с гъсто тракийско вино.

Подът и леглото са покрити със златотъкан килим. Заедно с останалите предмети теглото на златото надхвърля килограм. Пълният комплект украси за конска сбруя е от 13 масивни апликации с човешки, животински и растителни изображения.
Подобни предмети от жълт метал са изключително рядко срещани в тракийската археология. Пак златни са две правоъгълни пластинки с фигури на прави воини, използвани за украсяване на ножницата за меча, както и масивна кръгла украса за ризницата на царя. От злато е и дръжката на царския жезъл. В гроба са поставени елегантен златен съд с две дръжки за пиене на вино - киликс, и разкошен златен венец с клонки, листа и плодчета на дъб, както и други предмети.

След края на погребението към представителната фасада е долепен 13-метровият каменен коридор и храмът-гробница се превърнал в мавзолей. По неизвестни засега причини - може би при някое от келтските или македонски нашествия, се е наложило използването на мавзолея да бъде преустановено. Входовете към първите две помещения са зазидани, коридорът опожарен и запълнен с камъни и пръст, фасадата засипана и скрита от човешки поглед.
Преди това пред нея е погребана ритуално великолепно изваяна глава от бронзова статуя на мъж (обр. 19) - красив, с интелигентен, одухотворен и благороден израз, къдрава коса, мустаци и брада.

Бързо успяхме да установим кой е погребан в храма. Това е великият тракийски цар Севт ІІІ. Аргументите ни са неоспорими. Предметите в камерата са с качества, които ги определят като царски. Столицата Севтополис се намира само на няколко километра от могилата. Върху два от сребърните съдове е изписано "(този съд принадлежи) на Севт и тежи …" (обр. 20). 6 букви са вдълбани и на челото на бронзовия шлем - "на Севт". В коридора бяха намерени 4 бронзови монети, сечени от името на Севт ІІІ. Между образите на владетеля от монетите и профила на бронзовата глава се вижда поразителна прилика. Така се установи, че в Голямата Косматка е намерен за пръв път гроб на точно идентифициран тракийски цар - основателя на Севтополис, великия Севт.

През същата 2004 и през следващата година ТЕМП откри и проучи още седем храма от V-ІV в. пр. Хр.. Три от тях са изградени от печени тухли и камък, което е изключително постижение на архитектурата от това отдалечено време. Двата имат кръгли камери с куполно покритие, останалите са с правоъгълни помещения. Два храма - край Шипка, се различават от всички известни досега с разположението си високо в могилния насип. Установи се, че от тях е наблюдаван изгревът на слънцето в определени дни на годината и тогава там са изпълнявани ритуали, свързани с култа към световното светило. Религиозните тържества са съпроводени с обилна употреба на вино, както е било характерно за тракийската аристокрация. При това траките са пиели виното чисто, докато древните гърци са го разреждали поне с три части вода. За нуждите на редовните церемонии в перифериите на могилите са вкопани огромни глинени съдове - питоси, в които са съхранявани употребяваните за празненствата вино, вода и храни.
Всички храмове в Долината на тракийските владетели са разположени в непосредствена близост до магистралните пътища София - Казанлък - Бургас и Стара Загора - Казанлък - Шипка - Габрово. Повечето от тях вече са достъпни за разглеждане, с удобни пътища и паркинги, с пунктове за литература, картички, сувенири, с висококвалифицирани екскурзоводи и възможности за вникване в богатото минало на района и България. Голяма част от археологическите материали са собственост на Музей "Искра" в Казанлък и могат да се видят в специализираните му зали, когато не гостуват с национални изложби в чужбина.
« Последна редакция: Януари 21, 2017, 20:18:29 от Hatshepsut »

*

Неактивен Царица

 • **
 • 233
 • +14/-7
 • Пол: Жена
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #1 -: Май 12, 2007, 08:31:01 »
"...Старите българи смесват кръв, традиции и усилия с траки и славяни, за да формират българския народ и да станат съавтори на старобългарската цивилизация..." -
нищо общо с историческата истина, ама нищо общо :eusa_naughty: :eusa_naughty: :eusa_naughty:
И доктор Китов ако използва по-малко фадромите за разкопки може и да е по-добре >:(
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!

*

Неактивен Kondolov

 • **
 • 327
 • +137/-15
 • Пол: Мъж
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #2 -: Май 17, 2007, 22:04:27 »
Царице ,подкрепям те, мога да кажа дно голямо браво на достоиния българин Спас Мавров за написаното.А тези двамата псевдоархиолози много добри знаят какво рушът и как продават държавата ни.Те станаха фадромаджии но има и една тяхна колежка Даниела Агре,която също не си поплюва .
Искам да се присаиданя към това което е написъл Мавров,защо разрушиха могилата край гр.Пирдоп и каде е първата златна колесница която извадиха до Синеморец и изчезна.А толкова хора я видяха.
Единство и сила.

*

Неактивен Царица

 • **
 • 233
 • +14/-7
 • Пол: Жена
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #3 -: Май 18, 2007, 08:00:48 »
Царице ,подкрепям те, мога да кажа дно голямо браво на достоиния българин Спас Мавров за написаното.А тези двамата псевдоархиолози много добри знаят какво рушът и как продават държавата ни.Те станаха фадромаджии но има и една тяхна колежка Даниела Агре,която също не си поплюва .
Искам да се присаиданя към това което е написъл Мавров,защо разрушиха могилата край гр.Пирдоп и каде е първата златна колесница която извадиха до Синеморец и изчезна.А толкова хора я видяха.
Я виж ти, не знаех за тези им "подвизи", ако са техни на Китов и Овчаров или са на други като тях. Съвсем наскоро в центъра на Балчик бяха изровени случайно две големи делви пълни със златни монети, но и те изчезнаха въпреки това че ги видяха много хора.
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!

*

Неактивен yahudlover

 • **
 • 64
 • +92/-4
 • Пол: Мъж
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #4 -: Май 18, 2007, 12:00:44 »
Царице, а знаеш ли че преди месец-два тези двамката "големи" Български "археолози" бяха на турне в Париж. И даже се смилиха да изнесат показна лекция, свързана с Тракийската Култура и откритията им, проведена в тъй наречения "Български" културен център.
И както винаги двамата неуморими откриватели разказаха наизустената и политически коректна версия, която им е спусната отнякъде си. Нищо ново, нищо интересно, нищо извън границите на това което Трябва да се каже. Интересното в случая беше, че когато онзи "сладур" Китов се впусна да представя  "холивудските" си  подвизи, с подобаващия за такива случаи принизен и претендиращ за мистериозност глас, кулминацията дойде, когато стигна до сюблимня момент на влизането му в гробницата "Голяма Косматка" край Шипка... Първата му реакция била да изкрещи замаян: "Злато, Много Злато"!!!
И на въпроса, вероятно зададен от наивен присъстващ на тази просветителска вечеринка, "И къде са сега повечето от намерените експонати?"
Нашия шкембелия "Индиана Джоунс", съвсем невъзмотимо отговори, че който плащал експедицията му, в случая някаква швейцарска фирма, имала право на притежанието на експонатите.
Майко мила, какви "археолози" си имаме само!
На познатите ми французи, които ме придружиха на тази беседа, им направи впечатление, че този закръгленичък "български археолог", с брада претендираща да имитира Пилат Понтийски, е един лицемерен, корумпиран и некомпетентен манипулатор, който е всичко друго но не и учен!
Това са едни долни, продажни типове, които са се развихрили съвсем безнаказано да съчиняват Тракийската История и да обезличават, комерсиализират и продават богатствата оставени ни от Тракийските ни деди.
И разбира се, всичко това под всемогъщата опека на великата партия , сега наричаща се социалистическа. Дори небезизвестната с некомпетентноста и дипломатическите си гафове посланничка Ирина Бокова уважи с височайшето си присъствие това "активно мероприяти" за манипулираща пропаганда.

*

Неактивен Kondolov

 • **
 • 327
 • +137/-15
 • Пол: Мъж
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #5 -: Май 18, 2007, 12:09:26 »
 :)  Царице,за колесницата, даваха по телевизията и интересното,че в спора дали е имало се включиха дир.на архиологическия музей Бургас и кмета на Синеморец.Те твърдяха доста сериозно,че първата колесница са я изкарали работниците и са я видяли всички.Но,Агре,беше категорична няма такова нещо,ние извадихме втората  ;D,колесница ,друга няма.А изкам да попитам ,Индияна Джонс/Ганьо Балкански/Китов,кой му каза за голямата косматка .И защо след като започна да копае с фадромата разруши отгоре римския гроб/въпреки,че в него имаше доста неща/Защо накараха,човека който му каза да млъкне?И като са такива родолюбци,защо се сърдеха когато Борисов прати охрана на обекта,и последно защо вадеха предмитите през ноща.Извинявай ,ваше величество много станаха -Защото.Но се дразня от хора които иначе имат благородна професия да казват на бялото черно и да унищожават миналото ни.А ако имаш интерес към тези неща,ще ти посоча сайт,кадето пишат хора имено против тези престъпления извършвани от законите иманяри.Брях мама му стара много се навъдиха Овчарите в тая страна дето стрижат народа по седем пъти на месец. :kill:
Единство и сила.

*

Неактивен Царица

 • **
 • 233
 • +14/-7
 • Пол: Жена
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #6 -: Май 18, 2007, 13:37:33 »
Царице, а знаеш ли че преди месец-два тези двамката "големи" Български "археолози" бяха на турне в Париж. И даже се смилиха да изнесат показна лекция, свързана с Тракийската Култура и откритията им, проведена в тъй наречения "Български" културен център.
И както винаги двамата неуморими откриватели разказаха наизустената и политически коректна версия, която им е спусната отнякъде си. Нищо ново, нищо интересно, нищо извън границите на това което Трябва да се каже. Интересното в случая беше, че когато онзи "сладур" Китов се впусна да представя  "холивудските" си  подвизи, с подобаващия за такива случаи принизен и претендиращ за мистериозност глас, кулминацията дойде, когато стигна до сюблимня момент на влизането му в гробницата "Голяма Косматка" край Шипка... Първата му реакция била да изкрещи замаян: "Злато, Много Злато"!!!
И на въпроса, вероятно зададен от наивен присъстващ на тази просветителска вечеринка, "И къде са сега повечето от намерените експонати?"
Нашия шкембелия "Индиана Джоунс", съвсем невъзмотимо отговори, че който плащал експедицията му, в случая някаква швейцарска фирма, имала право на притежанието на експонатите.
Майко мила, какви "археолози" си имаме само!
На познатите ми французи, които ме придружиха на тази беседа, им направи впечатление, че този закръгленичък "български археолог", с брада претендираща да имитира Пилат Понтийски, е един лицемерен, корумпиран и некомпетентен манипулатор, който е всичко друго но не и учен!
Това са едни долни, продажни типове, които са се развихрили съвсем безнаказано да съчиняват Тракийската История и да обезличават, комерсиализират и продават богатствата оставени ни от Тракийските ни деди.
И разбира се, всичко това под всемогъщата опека на великата партия , сега наричаща се социалистическа. Дори небезизвестната с некомпетентноста и дипломатическите си гафове посланничка Ирина Бокова уважи с височайшето си присъствие това "активно мероприяти" за манипулираща пропаганда.


Нямам думи за това, което разказа.  :-\
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!

*

Неактивен yahudlover

 • **
 • 64
 • +92/-4
 • Пол: Мъж
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #7 -: Май 18, 2007, 15:37:47 »
А, добре ще е да се намерят не само думи, ами и реални и ефикасни мерки да се вземат, за да се спрат или най-малкото да се разобличат тези престъпници! С удоволствие ще разгледам всеки материал и в други уеб сайтове, свързан с тези престъпления срещу Българската История и Култура...

*

Неактивен отец Матей

 • **
 • 104
 • +83/-2
 • Пол: Мъж
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #8 -: Май 19, 2007, 06:42:44 »
"....и навътре в гората открихме пещера и в пещерата намерихме скрити от някого кожени свитъци.И нали нямаше никакъв белег оставен,а напротив,всичко беше затулено,не знаехме ние,че това са жития и страдания от времето на старите български царства,записани от калугери върху свитъците,скрити в пещерата по причина на чужди нашествия,и като не знаехме колко са те исторически поради нашето невежество,сметнахме,че нечист човек е укрил кожите,развихме ги,нарязахме ги още вътре в пещерата и направихме цървули от тях.И като се обухме в историческите цървули,щото всички бяхме обосели от скитане,тръгнахме отново да търсим съкровищни места,без да знаем,че със съкровища сме обули нозете си и по този начин сме станали още по-боси.Амин!"     из"Всички и никой"-Й.Радичков
Историята борави с документи,а отче Матей загуби в своите скиталчества всичките си документи с изключение само на един-своето прозвище "Миткалото"
               Н.Хайтов

*

Неактивен Царица

 • **
 • 233
 • +14/-7
 • Пол: Жена
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #9 -: Май 20, 2007, 19:10:09 »
А, добре ще е да се намерят не само думи, ами и реални и ефикасни мерки да се вземат, за да се спрат или най-малкото да се разобличат тези престъпници! С удоволствие ще разгледам всеки материал и в други уеб сайтове, свързан с тези престъпления срещу Българската История и Култура...


Надявам се, yahudlover, не си повярвал на тези невероятни глупости за някаква швейцарска фирма спонсорирала експедицията му. Всичко отива в ръцете на комунистите, а легендата която е сервирал на французите...нека други да му се връзват >:( Нашите хиени няма да дадат никога аванта на някаква си швейцарска фирма, никога :eusa_naughty:
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!

*

Неактивен отец Матей

 • **
 • 104
 • +83/-2
 • Пол: Мъж
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #10 -: Май 21, 2007, 06:48:36 »
 Царице,Ваше Височество :)от тук научавам,че може да има такива археолози и то професори.Та си мисля не трябва ли археолозите да полагат клетва?
Историята борави с документи,а отче Матей загуби в своите скиталчества всичките си документи с изключение само на един-своето прозвище "Миткалото"
               Н.Хайтов

*

Неактивен yahudlover

 • **
 • 64
 • +92/-4
 • Пол: Мъж
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #11 -: Май 21, 2007, 09:55:10 »
Разбира се, че и думичка не съм повярвал на тези мошенници! Дори и за тъй наречения швейцарски спонсор... Френските познати, с които посетихме тази "беседа" изобщо са далеч от мисълта да се връзват на плиткоумните и евтини глупости на тези наши двамка авантюристи, имащи наглоста да се наричат археолози. Не вярвам в скоро време да накараме Европейците да се заинтересуват сериозно от "културен" туризъм в България, след като подобни типове, откровено отблъскващи с негативните си вибрации и крещяща некомпетентност се опитват да ръсят наляво и на дясно версиите си, съшити с бели конци и спуснати им от вездесъщата партия. Колкото и да им се иска на българските комунисти да докарат европейците и да смучат от еврофондовете, предназначени за развитие на "културния" туризъм, те просто са осъдени на един тотален неуспех, докато продължават да лансират "учени" като Китов за да им бъде глашатай и емблема на Историческите им манипулации. Много бих бил благодарен, ако предоставите тук в този форум, още доказателства за злоупотребите, лъжите и откровените кражби на тези наши "герои". А, аз ще се постаря, колкото може повече французи да научат Истината!

*

Неактивен Kondolov

 • **
 • 327
 • +137/-15
 • Пол: Мъж
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #12 -: Май 23, 2007, 08:03:17 »
 ;)Ваше величество,като благородничка със синя кръв възмущаваща се от унищожителите на миналото искам да те попитам.Какво ти е мнението за така наречените и набедени иманари.За които двамата прастъпници говорят с такава злоба но не се свенят да ползват сведения от тях.Говоря за онези обикновените хорица дето са спастрили  пари за една монетарка и джиткат по байри и гори да търсят някоя монетка.И понеже Закона за културните цености е от 69 год.те дават тези монети на прекупвачи за да изкарат някой левче.Много ще ми е интересно какво е вашето мнение :PЗащото аз приемам,че ако не са те наще дневни иманяри няма да намерят нищо,ще седът цял ден в канцелариите си и ще пият кафета и уиски и ще се чудят как да изкрънкат от държавата 10% от намереното за себе си.Ако намерят нещо.
Единство и сила.

*

Неактивен Царица

 • **
 • 233
 • +14/-7
 • Пол: Жена
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #13 -: Май 23, 2007, 11:56:30 »
Здравей Кондолов, виждам, че задавайки въпроса си дал да се разбере каква е твоето отношение към тях :), т.е. снизходително - оправдаващо, нали? Споделям до известни граници и аз това, но само защото сравнени с двамата за които иде реч в темата са много по-безопасни и не вредят в такава степен. Но съгласи се, ако има реална държавна политика в това отношение, няма да има нужда неуки(с извинение) иманяри да показват къде са археологическите находки...Но при сегашното статукво си прав донякъде :)
Поздрави!
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!

*

Неактивен Kondolov

 • **
 • 327
 • +137/-15
 • Пол: Мъж
Re: Долината на тракийските царе
« Отговор #14 -: Май 24, 2007, 07:48:49 »
 ;)Здравей,аз не ги оправдавам,защото има много от тях които копаят на поразия и не знаят какво копаят.Търсят само злато,но не случайно приравних и двамата от темата към тях като дневни иманяри.Тоест рушители на всичко ценно от миналото ни.Защото миналото ни не е само злато и скапоцености.Проблема е в това,че държавата ни и онези в парламента нехаят .Нама адекватни закони за това,и не се приемат.А и лошото е,че в гилдиата на архиеолозите се наложиха такива люде,които преди всичко гледат личната си слава и изгода като Китов и Овчаров и Агре.И остава ние като "дядо Йоцо"да гледаме и да се надяваме,че нещо ще се промени в посока нормално развитие и съхраняване на историческото ни наследство.И да се появят млади надежди в архиологията които да работят за науката а не за Бай Ганьовския си келепир. :D
Единство и сила.

 

Powered by EzPortal