Author Topic: Среща на бесарабските българи „Есть контакт“  (Read 8094 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Среща на бесарабските българи „Есть контакт“

На своята лятна среща младежите показаха, че не са забравили далечната си родина


В първите дни на август близо 120 младежи от Украйна, Русия и Молдова се събраха за шеста поредна година на срещата на бесарабските българи „Есть контакт — 2014“. Тя се проведе под наслов „Какво вършат нашите“ и се организира в околностите на село Островное в Арцизски район на Одеска област, като нейната цел е да събере младите българи, които са напуснали Бесарабия и в момента живеят в големите градове като Одеса, Киев и Москва.

Участниците във форума общуват помежду си и съчетават излета сред природата с различни състезания. Специално сформирани отбори от отделните селища мерят сили в конкурси за най-добре приготвено българско ястие и изпълнение на народни танци или песни. Не липсват разнообразни исторически викторини и спортни съревнования.
Началото на срещите е поставено от бесарабската българка Марина Кисельова, Тя организира през 2008 г. анкета по повод среща на българи от Бесарабия, които са напуснали родните места.

Нейната идея намира поддръжници в руската социална мрежа vkontakte.ru и още на следващото лято първата среща става факт. Тя се провежда в село Новая Ивановка и събира близо 50 наши сънародници. Това става благодарение на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" и Български младежки клуб „Актив", които са организатори и на тазгодишното издание.

Сред участниците му преобладаваха младежи от всички краища на Украйна – Арцизска, Болградска, Измаилска, Тарутинска и Татарбунарска област. За първи път присъстваха и представители на приднестровското село Паркани, чието население също е от български произход, както и ученици от Молдова, които бяха пътували за празника с велосипеди цели 125 км

Голямата поляна до язовира в близост до Островное бе превърната в двор, в който занаятчии показваха как се точи мотика, кове коса, прави буре, а жените им гледаха децата, предяха, плетяха и си говореха сладко, както едно време нашите баби и дядовци по седенките. Пред портата гостите, облечени в народни носии, бяха посрещани с домашна баница и руйно вино от младежите на Островное. До тях стоеше и магарето Марко, носещо късмет на всички пристигнали гости.

В двора бе изкопана трапезария, която напомняше трапезариите на войниците от фронта. В нея бяха наредени софри, лампи и фенери, черги и дори каруца, което превърна поляната в български етнографски музей на открито.
Празникът бе открит от президента на „Конгрес на българите в Украйна“ Юрий Граматик, който изтъкна в своето приветствено слово значението на „Есть контакт — 2014“ за съхраняването на родните традиции и култура сред българските общности в бившите съветски републики.

Журито, което оценяваше представянето на тимовете, бе съставено от преподаватели в тамошните български училища, както и от Българския културно-просветителски център „Аз, буки, веди“. Председател на съдиите бе журналистът от Одеската държавна телевизия Антонина Иванова – нашенка от Бесарабия, която е и една от учредителките на срещата.
Състезанията започнаха с надпревара за момчетата, които се включиха в турнир по надхвърляне с речни камъни. Първите трима, отпратили камъка на най-далечно разстояние, получиха специален подарък – книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

Денят продължи с изпълнения на най-изявените творчески отбори - „Бяла роза“ от Болградска област, „Хитър Петър“, представящ Арцизски район, „Делжилер“ от Татарбунарска област, „Златен клас“ (Тарутински район) и „Мамма миа“, събрал младежите от Измаилски район. Всеки отбор в своята програма представи песни, танци, хумористични номера, които заслужиха аплодисментите на публиката.

Първият ден на „Есть -контакт 2014” завърши с оспорван турнир по минифутбол по необичайни правила – играчите от всеки отбор бяха вързани на двойки и така трябваше да се борят за топката. Над всички надделя тимът на болградските българи, който получи купата на първенец в надпреварата. Празникът продължи с викторина, която провери знанията на участниците за средновековните български владетели. Тук безспорен победител станаха учениците от Молдова.

Вторият ден на празника започна с прожекция на импровизиран киноекран, където бяха показани най-добрите моменти от трите сезона на „Клуба на веселите и находчивите по хумор“. Това е ежегодно състезание, организирано от БКЦ „Аз, буки, веди“, в което студенти и ученици се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси и театрални сценки.

Вълнуващата среща на българчетата от Бесарабия продължи с мисията „Таен приятел“. На случаен принцип момичетата и момчетата от всеки тим още при идването трябваше да си изберат другар, за когото да се грижат през цялото време на проявата, без той да разбере за оказаната му помощ. Единодушно за победителка бе обявена 15-годишната Татяна Арнаутова от Болград, чиято доброта донесе награда не само за нея, но и за съучениците й. Те ще заминат в края на септември на почивка на Българското Черноморие.

Кулминацията на празника бе музикалният конкурс „Изгубени вещи“, иницииран от Юрий Граматик. За да могат да си получат обратно своите неща, младежите трябваше да пеят, танцуват или да разиграят комедийна сценка. В края на вечерта журито обяви и най-добре представилия се тим – тази година това беше отбор „Мамма миа“ от село Каменка. По традиция това му дава правото да бъде домакин на следващото издание на „Есть контакт“.
На финала бесарабските българи се разделиха с надеждата, че през лятото на 2015 г. отново ще се съберат, за да покажат своите умения, родолюбие и не на последно място принадлежността си към българската нация.

http://www.desant.net/show-news/31170/
« Last Edit: 15 Aug 2018, 21:28:59 by Hatshepsut »
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
„Есть Контакт – 2015“ събра младите българи от Бесарабия


За седма поредна година на 15 и 16 август в Южна Бесарабия се проведе лятната среща на бесарабските българи „Есть Контакт – 2015“, която традиционно се организира от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ (КБУ) и Български младежки клуб „Актив“. Събитието събира младите българи, които са напуснали Бесарабия и в момента живеят в големите градове като Одеса, Киев и Москва.
Девизът на тазгодишното издание на „Есть Контакт“ бе „...И да опазиш своя род“. В него се включиха близо 120 наши сънародници от Украйна и Молдова, а самият форум се проведе в околностите на село Каменка в Одеска област.

Участниците съчетаха излета сред природата с различни състезания. Специално сформирани отбори от отделните селища мериха сили в конкурси за най-добре приготвено българско ястие и изпълнение на народни танци или песни. Не липсваха и най-различни викторини с въпроси от областта на историята и спортни съревнования. Досега домакини на срещата бяха  през годините селата Новая Ивановка, Исерлия, Паркани, Богатое и Бабата.

Началото на тази инициатива е поставено от бесарабската българка Марина Кисельова. Нейната идея намира поддръжници в руската социална мрежа vkontakte.ru и още на следващото лято първата среща става факт. Тя събира близо 50 наши сънародници.
Сред участниците тази година имаше младежи от всички краища на Украйна – Арцизска, Болградска, Измаилска, Тарутинска и Татарбунарска област. За първи път присъстваха и представители на село Нови Троян от Болградска област, чието население също е от български произход. Ученици от Молдова пък пропътуваха с велосипеди цели 125 км, за да се включат в уникалния празник.

„Срещата „Есть контакт“ става все по-наситена с български елементи. Тази година новото е викторината, свързана с българските традиции. Общуване, пеене, танцуване, готвене и консумиране на български ястия – всичко това създава приятна родна българска атмосфера. Участието в тази среща дава духовен заряд. Интересът към подобни мероприятия не стихва и всяка година има нови лица, които се включват в нашата инициатива. Важно е да помним нашето минало и затова избрахме наслов „...И да опазиш своя род! “ – заяви при откриването президентът на КБУ Юрий Граматик.

Журито, което оценяваше представянето на тимовете, бе съставено от преподаватели в тамошните български училища, както и от представители на Българския културно-просветителски център „Аз, буки, веди“. Председател на съдиите бе журналистът от Одеската държавна телевизия Антонина Владимирова – нашенка от Болград, която е и една от съучредителките на срещата.
Сред най-оспорваните състезания несъмнено бе турнирът по надхвърляне с речни камъни, който се провежда за втора поредна година. Тримата, които заеха призовите места в надпреварата, получиха като специален подарък книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“.

Както вече споменахме, една от новостите в тазгодишната програма на събитието бе викторината, която имаше за цел да провери знанията на участниците за средновековните български владетели. Тук безспорен победител станаха учениците от Одеска област.
Голям интерес предизвика и прожекцията върху импровизиран киноекран, която показа най-добрите моменти от трите сезона на „Клуба на веселите и находчивите по хумор“. Това е ежегодно състезание, организирано от БКЦ „Аз, буки, веди“, в което студенти и ученици се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси и театрални сценки – на него преди време в. „Десант“ отдели специално внимание.

http://www.desant.net/show-news/33885/
« Last Edit: 15 Aug 2018, 21:29:47 by Hatshepsut »
 

Offline Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Posts: 8,646
 • Gender: Male
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Quote
"Журито, което оценяваше представянето на тимовете, бе съставено от преподаватели в тамошните български училища, както и от представители на Българския културно-просветителски център „Аз, буки, веди“. Председател на съдиите бе журналистът от Одеската държавна телевизия Антонина Владимирова – нашенка от Болград, която е и една от съучредителките на срещата.
Сред най-оспорваните състезания несъмнено бе турнирът по надхвърляне с речни камъни, който се провежда за втора поредна година. Тримата, които заеха призовите места в надпреварата, получиха като специален подарък книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“... "
...
...
Искам да попитам г-н министъра на културата, защо не изпрати свой представител на тази среща или няма трезви хора в това министерство?
Ad honores
 

Offline Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Posts: 7,066
 • Gender: Male
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Бесарабските българи се събраха на традиционната си среща

Днес и утре в околностите на село Нови Троян, Одеска област, Украйна ще се проведе Лятна среща на бесарабските българи „Есть Контакт – 2017″, която традиционно се организира от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“. Под надслов „Рамо до рамо, сърце до сърце“, „Есть контакт – 2017″ събира български младежи от Украйна и Молдова за десети път. На младежкия събор ще бъде представен етнически кът и ще гостуват занаятчии, които ще демонстрират любимото си дело пред младото поколение. Едно от задължителните условия за участие в срещата е носенето на национални носии. Идеята за Лятната срещата „Есть контакт“ се зароди още през 2008 година. Бесарабската българка Марина Петрова (Кисельова), която живее в чужбина, организира анкета по повод среща на българи от Бесарабия, които са напуснали родните места. Идеята бе реализирана много бързо и в края на м. юли 2008 бе организирано първото мероприятие. Тогава се зароди и идеята за създаване на Български младежки клуб „Актив“. Срещата има конкурсен характер и до момента бе провеждана в селата Новая Ивановка, Исерлия, Нови Троян, Богатое, Каменка и Бабата.

Копирано от в. Български новини http://newsbg.eu/archives/39607
« Last Edit: 15 Aug 2018, 21:48:36 by Hatshepsut »
 

Tags:
   

  Гагаузите – другите бесарабски българи

  Started by Nordwave

  Replies: 120
  Views: 60542
  Last post 07 Oct 2017, 22:45:46
  by Hatshepsut
  Бесарабка начело на Агенцията на българите в чужбина

  Started by Hypathia

  Replies: 32
  Views: 12738
  Last post 27 Jun 2010, 22:28:15
  by omerzen
  В Молдова готвят закон срещу българизацията

  Started by Nordwave

  Replies: 1
  Views: 1676
  Last post 17 Oct 2007, 17:06:39
  by FELDMARSCHALL
  Българите в Молдова поискаха автономия

  Started by Hatshepsut

  Replies: 0
  Views: 2822
  Last post 13 Apr 2013, 21:19:00
  by Hatshepsut
  Кримските българи

  Started by vril

  Replies: 4
  Views: 4388
  Last post 17 Feb 2018, 12:38:25
  by Hatshepsut