Ползващите интернет често споделят: имам страхотна операционна система Линъкс - най-новата версия, или МАК последен модел, или качих си Уиндоуз 10 Про и съм кют и прочее.
Операцинонната система е част от компютъра, но РЕШАВАЩОТО звено във веригата за сигурност в мрежата се нарича БРАУЗЪР, което пък съвсем не означава, че е без значение "настройката" на вашия Laptop или PC.
Фактът, че най-използвания браузър
Интернет Експлорър, следван от
Гуугъл Кром, Кума Лиса, Опера, Сафари, Спотфлакс, Авант и другите не означава, че масовата им употреба гарантира сигурност за потребителите им.
Дори точно обратно. Тези браузъри правят вашата операционна система прозрачна и както правителствата, така и хакерите стигат чрез тези браузъри много лесно до вашите лични данни и напълно безпроблемно до вашият реален АйПи адрес, МАК адрес, IPv6, IPv4, HWID, проникват в хард диска, изтеглят всички ваши файлове, номерации, без значение колко и какви файър дувари имате, колко антишпионски програми, защита срещу вируси и всичко останало, вие сте със събути гащи.
Когато имам време ще продължа тази тема, за да не се чудят много форумняци, как става така, че въпреки ползваните от тях платени VPNs, Proxy Servers, Криптирани и тунелизирани връзки, в края на краищата БАНът НЕ по АйПи, и не по НикНейм, а по нещо съвсем друго се превръща в натураен факт.