Енергийните престъпления в ретроспекция

 • 0 Отговора
 • 1077 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • *
 • 4467
 • +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Автор www.bgrod.org
сряда, 16 май 2007
Във всичко казано и написано по казуса "Топлофикация" личи стремеж аферата да остане в границите на това дружество. Има страх, че пълното й разобличаване ще изправи пред съда и други министри, прокурори и прочее играчи, трупали нечистоплътни печалби в износа на ток или в мръсния бизнес с Държавния резерв и хазарта - два сектора от икономиката, отдадени за ползване на Доган, т.е. на Анкара по коалиционното споразумение на ДПС, БСП и НДСВ.
Друг вектор на натиска държи скандала в границите на България. Ако все пак трябва да се отстъпи и по външното направление, безопасно е да бъдат обвинявани руски контрагенти. Други - не! Не дай Боже в нея да се окаже замесен, че и фотографиран някой еврокомисар, чужд консултант или финансист. (Понеже, както знаем, българските министри имат навика да подхвърлят проституиращи хубавици на високопоставените външни експерти, за да ги омиолостивят. Справка - докладът на Клаус Янсен за състоянието на престъпността в България.)
Мачът засега печели протурският клан с представители Александър Александров и Румен Петков. Разгром търпи проруският отбор на Румен Овчаров, макар че само преди два месеца, в разгара на разследването, човекът би път чак до САЩ и услужливо прие от Световната банка нов заробващ заем.
Някои наблюдатели плахо задават въпроса чий агенти за влияние ще се настанят в гигантската златна мина "Енергетика", след като Овчаров и хората му бъдат извадени оттам. Никой не смее да каже предположенията си на глас. Да видим какви имена ще изплуват в една ретроспекция.
Българската енергетика от 15 години е поле на гигантските (в парично изражение) кражби на БСП, СДС, ДПС, НДСВ. Че и на произтичащите от тях нагли убийства, които по стоманеното мафиотско правило остават неразкрити, както със сигурност ще бъде потулено и убийството на търговеца на горива Александър  Тасев. От точно толкова години тя е плячка не само на български, но и на чужди интереси. (Никита Шеваршидзе неслучайно казваше, че  закриването на 4-те реактора на АЕЦ Козлодуй "силно мирише на газ"). Тъжната хроника показва, че освен Русия, интереси в българската енергетика имат маса други държави, например Турция, Франция, САЩ… 
Нека си спомним как през есента на 1994 г. главният диспечер на НЕК и шефовете на частната фирма "Фльорир", пристигнали в Истанбул за преговори върху транзита на ток, бяха разстреляни като патки. Малко по-късно убиецът им Джабар Атак бе "самоубит". Защо Анкара уби българите и замете следите на убийството? Според турските обяснения, българите измамили "търговеца" Атак, а той се афектирал още повече, защото чул и псувня по свой адрес. Ето как оцени тази версия зам.-шефът на Следствието Румен Георгиев пред наш ежедневник от 24 януари т.г.:  "Търговска измама не беше усановена. Беше доказано, че никой от нашенците не е знаел турски, за да може да псува на този език. Турските власти обявиха, че Атак се е самоубил в затвора и разследването приключи. Отказът на Турция да съдейства на нашето разследване остави да висят във въздуха много въпроси. Имаше очевидни данни за много сериозни интереси на кръгове в енергетиката. А където има енергетика, има и много пари".
Друго доказателство за интереса на Турция е каскадата "Горна Арда", в която главни герои са прононсирани (съдени за корупция!) турски мафиоти - тогавашният премиер Месут Ялмъз и кланът Джейхан. Техен партньор от българска страна беше премиерът Иван Костов.
А за какви заслуги към френската държава Жак Ширак направи "царския" министър Милко Ковачев кавалер на Почетния легион и го назначи в "Париба" - френската банка, която той преди това, като министър на енергетиката, избра за продажбата на ЕРП-тата? Което разкрива дълбокия конфликт на интереси, в условията на който ЕРП-тата са били продадени на ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН.
Софийската "Топфикация" от края на 90-те години е поставена под опеката на консултантите на Световната банка (СБ) и МВФ чрез засекретените споразумения за заемите, които тези две институции отпускаха за "реформи" и рехабилитация.  Знайно е, че големите баталии между БСП, СДС и ССД в СОС от юни до септември 2004 г. се водеха не само за онези 360 милиона лева приходи на общинските фирми, от които само 3 милиона влизат в общинския бюджет на София.  Но и за още 300 милиона евро, отпуснати от СБ и ЕБВР за софийската "Топлофикация".
Днешното състояние на предприятието е резултат именно на това задкулисно управление.  Реформите започнаха през 1998 г. под надзора на Ан Макгърк.  Тогава, без разбивка на разходи или други аргументи бяхме известени, че цените на тока и парното са "нереални" и ще растат (И те растат вече близо 10 години). Пак тогава бе пусната в обръщение тезата, че в България хората, живеещи в един жилищен вход, трябва да се обединят във фирми, за да могат да подписват договори. И, съответно, да бъдат фалирани, а жилищата им - конфискувани. Защото, както знаем, международните финансови институции изпитват силно раздразнение от факта, че почти всеки българин има собствено жилище, а  следователно - и собствена гражданска и политическа автономност. При старта на тези реформи Валентин Димитров вече е бил назначен за шеф на "Топлофикация" и чудесно е работил с кабинета на Костов, докато точи стотици милиони за екстрии върши злоупотреби, които биват калкулирани в цената на топлоенергията. Така още от 2001 г. хората започнаха да продават жилищата си (виж "Монитор" от 11 декември 2001 г.), за да плащат сметките на този престъпен разгул.
Двата опита Димитров да бъде свален - през 2004 г.и 2006 г., и заменен с човека на Надка Михайлова Николай Александров (същият, който подари гаража на ЦК на мъжа й), пропаднаха. Съветници в СОС признаваха, че Топлото е човек както на министър Милко Коларов, така и на Стефан Софиянски. За да го остави в "Топлофикация", СОС промени устава й и му създаде специална длъжност "прокурист".
Кои, колко и как крадоха, употребявайки Топлото като подставено лице? Пред медиите от 4 април т.г. бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов обясни, че чрез надписани сметки от потребителите в София са откраднати  над 1.5 млрд. лв., и то само за периода от януари 2002 г. до декември 2006 г.. Например т.нар. "топломери" са внесени като дарение, или на килограм като брак от складовете на западни корпорации като "Техем" и "Сименс". Внесе ги правителството на НДСВ-ДПС. На нас те бяха продадени по 65 -67 лв. парчето. Само от тази далавера сме ограбени с около 200 милиона. "Една част от тези 1.5 милиарда са раздадени вътре в страната, но голяма част са изнесени. Има много политици, които са замесени в далаверата. Намерените 25 млн. лв. са само кешови разплащания от дребни далавери". заяви Филипов.
Първо, от 2003 г. насам сметките за парно нарушават закона за измерванията, защото топлината се отчита в мегавати, а ни карат да я плащаме в киловати. "Това е все едно да идете на пазара да си купите кило захар, а кантарът да мери в тонове. Можете ли да проверите дали наистина сте купили 0,001 тона?", попита в един седмичник от януари т.г. инж. Тодор Авджиев, специалист в топлотехника.
Има и друга незаконна хватка - киловатите са с 9 знака след десетичната запетая, а по закон никой няма право да обявява цени с повече от два знака след десетичната запетая, освен ако това не са валутни транзакции. "Те изчисляват нановати! Как ги измериха?", питаше Авджиев. Оттам съвсем логично и цените нарастват. Лесно изчисление показва, че само заради знаците след десетичната запетая в сметките за малък апартамент топлофикациите са вземали в повече около 130 лева годишно. Освен това, ДКЕВР има решение, с което дава право на топлофикациите да избират каква цена да ни наложат - за енергия или за мощност. При цената за мощност Шушулов е посочил, че мерната единица е лева/киловатчаса/ година. Такава мерна единица няма. "Единиците за време, определени на основата на системата СИ, са секунда, минута, час и ден. Единицата за време "година" не се разрешава за използване", обяснява шефът на метрологията Катеринов.
Още през 2003 г. Федерацията на потребителетелите осъди комисията  на Шушулов за незаконната мерна единица.  Седмица след отменянето й бе издадено ново постановление, което възстанови старото положение. Къде беше тогава прокуратурата? Кой й плати да си трае?
Втората финансова измама е такса "мощност", която се изчисляваше според обема, въпреки, че мощност и обем нямат никаква физическа връзка, поне според науката. Преди месеци този абсурд бе махнат, но кабинетът "Станишев" въведа такса "сградна инсталация", с която отнема още повече пари от потребителите.
При това тези незаконни сметки ни ощетяват два пъти - като потребители и като данъкоплатци.
Защото само миналия декември сме платили по 259 лева за отоплението на всеки един от 240-те депутати. Сметката е шокираща - 62 292,50 лв. За да отопляваме президента през същия месец сме платили над 12 хиляди лева. А за да топлим Министерския съвет - 32 859 лв. В останалите ведомства сметките варират между 7 и 13 хил.лв.
Въпреки това новият закон на енергетиката разшири възможностите за измами и грабеж. В него не бяха включени всички наредби и методики за ценообразуването и топлинното счетоводство, както предложи депутатът Минчо Христов, за да не виждаме измамите. За сметка комисията по енергетика си хареса клауза, касаеща "правото" на "Топлофикация", Софийска вода, и ЕРП-тата за принудително събиране на сметките, без те да бъдат доказвани в съда. "Такова право няма дори Агенцията за държавни вземания, а парламентът дава на общински и, забележете, частни фирми като ЕРП-тата, въз основа на собствените си сметки, да ни конфискуват имуществото", обясни Христов пред БНР миналата година.
Защо президентът Първанов не опрости всички дългове на потребителите към "Топлофикация", за да компенсира поне отчасти ограбените? Защо в сегашния скандал и Шушулов, и лобистите в парламентарната комисия по енергетика остават скрити? Защото докато парата лети през свирката "Топлофикация", те остават в сянка.

 

Powered by EzPortal