Божидар Димитров учреди движение "Кан Кубрат"

 • 1 Отговора
 • 688 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Hatshepsut

 • *
 • 7240
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Божидар Димитров учреди движение "Кан Кубрат"


Понеделник, 5 март 2018 г. Няколко души се струпват на столичната улица "Солунска" 21. Там има жилищен вход. Заключен е. След няколкосекундно мълчане и оглеждане те се питат един друг дали тук ще е учредяването на движението за възход и величие на България на бившия директор на Националния исторически музей Божидар Димитров. Този адрес беше посочил самият той предния ден пред БНТ.

Тъй като няма признаци, че това е правилното място, един от хората звъни на Божидар Димитров, който ги упътва към номер 21, но на друга улица - "Христо Белчев". Оправдава се, че и него са объркали.

Там се намира домът на военноинвалидите. На втория етаж десетки хора се суетят. Мирише на цигари, защото всички пушат в коридора. Има маси от двете страни на вратата, където всеки трябва да се регистрира, преди да влезе в залата на учредителното събрание. Организаторите проверяват всеки дали първо е минал през регистрация, защото накрая ще преброят колко са присъствали на учредяването на Българския надпартиен съюз "Кубрат". Те предупреждават, че това име е временно, а окончателното ще стане известно, когато неправителствената организация бъде регистрирана.Преди събитието пред журналисти Божидар Димитров отново повтори, че основната цел на движението ще е смяна на формата на управление на страната и преминаването ѝ към президентска република, което било по-работещо. Той обяви, че това е организация на професори, но не само по научно звание, а професори в занаята си. Защото по думите му Кубрат Пулев, който искал да членува, бил дори академик в бокса. Димитров обяви и че

вижда себе си като президент в една президентска република,

стига хората да го изберат.

Сред другите идеи са президентът да назначава т.нар. професорски правителства, с което да се минимализира ролята на политическите партии, които са доказали, че не могат да изведат страната до по-добро развитие, особено като правят коалиционни кабинети, при които всяка политическа сила се отказва от свои принципи.

По време на учредяването на движението ще се разбере още, че то ще настоява за ново административно делене на страната - вместо 28 области да има 6. Кметовете на малките населени места да не се избират от хората, а да се назначават, защото по думите на Димитров в малките общини ставал сблъсък между родове и семейства и избраните печелели с двуцифрен или трицифрен брой гласове в своя подкрепа.

Новосформираното движение ще иска и

промяна на химна и връщането на стария - "Шуми Марица".

С тази песен започна и учредителното събрание. Тя бе подета на силен глас от част от присъстващите. Всички стояха прави, някои дори се чудеха, след като свърши песента, дали е позволено да седнат.

На бюрото, където застанаха Божидар Димитров и организаторите Миломир Богданов и Христо Бойчев, имаше няколко хартиени знамена. Пред него пък бе поставена маса, на която имаше Библия с поставени върху нея на кръст, нож и пистолет. Там беше и клетвеният лист, който Богданов изчете на глас и призова всички да повтарят след него. И макар друг глас да не се чу, той накрая обяви, че всички са членове на движението, защото дори и да не са подписали клетвения лист, са изрекли клетвата, която била дадена пред Бог.Учредителното събрание протече изключително

хаотично, без ясна идея за какво се събрали и какви органи следва да изберат.

Всеки от тримата мъже на бюрото споделяше свои мисли за положението на страната и нуждата от промяна. На няколко пъти Божидар Димитров прекъсваше Миломир Богданов със забележката, че изпадал в подробности, а целта на събирането била друга. В едно от прекъсванията бившият директор на Националния исторически музей заяви, че трябва да глоби Богданов, защото му е казал грешен адрес и така той е объркал хората. След това призна, че и самият той е за глоба, защото не съобразил, че избраната от него дата - 5 март, е почивен ден.

Когато вземаше думата, Димитров неведнъж прикани събралите се хора да оставят между 2 и 100 лв. в купичка пред вратата на залата. Но не повече от 100 лв., защото "професорите са бедни". Целта е да се открие банкова сметка и да получаваме пари от дарители - но без руски православни организации и "Америка за България", обясни Божидар Димитров. Той се похвали, че две политически партии са станали колективни членове на все още неучреденото движение - партия "Възраждане" и Българска земеделска партия. Единият от организаторите на днешното учредяване дори избърза да заяви, че при нужда то може да ползва регистрацията на партия "Възраждане" при избори.

След това събралите се между 50 и 60 души, сред които и музикантът Костадин Георгиев - Коцето Калки, гласуваха единодушно прочетен от Димитров състав на управителен съвет. Макар повечето от споменатите имена да отсъстваха и в залата да не бяха дори обещаните от тях пратеници, присъстващите ги избраха в ръководството на новото движение. Сред тях бяха имената на Божидар Димитров, историкът Нина Дюлгерова, боксьорът Кубрат Пулев, певецът Коцето Калки, Миломир Богданов, драматургът Христо Бойчев, Румен Ралчев, бившият председател на хотелиерската асоциация Благой Рагин, отстраненият от храма "Ал. Невски" архимандрит Дионисий и др.

Гласуване за председател нямаше, въпреки че Димитров настояваше, че идеята за преминаване към президентска република е именно да не се размива отговорност. Попитан по-късно дали движението има председател, Миломир Богданов отговори утвърдително - това бил Божидар Димитров. След уточнението, че това не е подложено на гласуване, той заяви, че в случая ставало въпрос за по-особена структура и движението да не се бърка с други демократични формирования. Всеки един от присъстващите, полагайки подписа си при регистрацията, се съгласявал да се включи в учредяване на движение с председател Божидар Димитров, макар такова условие при листа за регистрация да липсваше.

След избора на управителен съвет един от присъстващите мъже стана и каза, че датата наистина е погрешно подбрана, но въпреки че малко ялово тръгнали, той бил доволен. Изказването му бе посрещнато с несъгласие, тъй като според други от събралите се в залата били достатъчни.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/05/3140855_bojidar_dimitrov_uchredi_dvijenie_i_se_vidia_kato/

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4646
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Не вярвам да има успех. Хората отдавна го разбраха че не е нормален и лъже много.