Автор Тема: Пшеница от Държавния резерв пътува за Гърция  (Прочетена 1186 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nordwave

 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4401
 • Карма: +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Автор www.bgrod.org
вторник, 17 юли 2007
Родни фирми изнасят пшеница за Гърция от складове на Държавния резерв в Лом, Монтана, Враца и Видин, научи "Новинар". Пълните тирове превозват житото по първокласния международен път Е 79. В същото време през последните дни експерти алармираха в медиите, че може да се наложи внос на хлебна пшеница на много по-високи цени в началото на 2008 г., ако сега изнесем родното зърно в чужбина. Камионите със зърно напускат страната само за ден и пак пълни се прибират обратно, но с документи, че са празни, твърдят обаче производители.
Това била класическа схема за източване на ДДС от държавата. Дадена фирма купува зърното, след това следват няколко препродажби с подставени лица с главоломно покачване на цената до няколко пъти над себестойността. Последната фирма продава стоката и тегли натрупания уж платен ДДС върху всички препродажби по веригата. Срещу всяко теглене стои подписът на служител от търновското данъчно подразделение.
Според изчисления на експерти годишно от държавната хазна се източват между 3 и 3,5 млрд. лв. от ДДС.
През април деблокираните от Държавния резерв количества от хлебна пшеница са били пуснати на стоковата борса на търгове. Вероятно спечелилите фирми са започнали да изнасят количествата от базите на резерва. Офертите "купува" са били в диапазона 240-255 лв. за тон без ДДС, а "продава" - 255-290 лв. за тон без ДДС. Още през януари Агенцията "Държавен резерв и военновременни запаси" към Министерския съвет съобщи, че през 2007 г. ще се освободят около 97 000 тона хлебна пшеница. Всички те подлежат на подмяна със зърно от новата реколта. Количествата, пуснати за продажба, са били с изтичащ срок на годност, казаха от резерва.
Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" има право да обменя до 30% от наличните си запаси без изричното разрешение на Министерския съвет. Това се прави обикновено, когато стоките са с изтекъл срок, а при пшеницата - когато количествата са отпреди 3 години и има опасност да бъдат овлажнени или нападнати от житна гъгрица.
Процедурата за обмен се определя от председателя на държавната агенция. Кабинетът се намесва единствено когато от неприкосновените държавни запаси трябва да се деблокират повече от 1/3 от наличните стоки. Основание за това може да е силен дефицит на пазара, каквато бе зърнената криза по времето на Жан Виденов, природно бедствие или военни действия.
Около 150 хил. тона пшеница са необходими за Държавния резерв, но в момента зърнопроизводителите и търговците не продават на държавата, защото предлаганата цена е много ниска - 330 лв. за тон без ДДС. Това коментира Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.
На пазара зърното върви над 350 лв. за тон, обясни Аврамов. В никакъв случай не трябва да се изнася пшеница, тъй като реколтата тази година ще е около 2 млн. тона. Това количество ще покрие потребностите за вътрешния пазар, но не трябва да се изнася. Според Аврамов зърното, което се експортира за Гърция, е от реколта 2002 г., и то вече е старо и е трябвало да се подмени. Ако се наложи да се внася зърно, цената ще е много висока - над 400 лв. за тон. Например в Будапеща пшеницата се продава по 190 евро за тон. без да са включени транспортните разходи.
Производителите в момента не продават зърно заради ниските добиви и дефицита. Те изчакват по-висока цена, за да компенсират загубите, причинени от сушата, и за да могат да закупят зърно за следващата сеитба.
Държавата не може да се намеси в цената на пшеницата, защото сме в пазарна икономика, коментира шефът на асоциацията. Затова реално цената на пшеницата ще се съобразява с европейския пазар. Тази година светът разполага с ограничени количества зърно, което неминуемо ще влияе на пазарната конюнктура.
След 1 август зърнопроизводителите, които са загубили цялата реколта заради настъпилата суша, очакват да получат компенсации от 45 лева на декар за пшеница и 40 лева за ечемик, допълни Аврамов.
В момента родните търговци на зърно и производителите продават пшеницата на цена от 400 лв. на тон без ДДС. Мелниците не купували скъпото зърно, защото схемата за оформяне на цената на хляба е 1 към 2 към 4. По този метод брашното трябва да достигне цена от 960 лв. за тон., а хлябът - 2 лв. за килограм, коментира Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите.

 

Website

Към сайта

Facebook

FB Page FB Group