Истината за Георги Първанов

 • 40 Отговора
 • 4311 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • *
 • 2413
 • +383/-52
 • Пол: Мъж
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #30 -: Декември 22, 2009, 15:51:43 »
Потвърди се бракониерският лов на Първанов в Узбекистан

Няма разрешение за експорт на трофейния архар. 5 години затвор грозят нарушителите.

Официален узбекски източник потвърди информацията за узбекския бракониерски лов на президента Първанов, разгласена от журналиста Сергей Наумов в публикация в сайта ferghana.ru от 2 декември 2008 г. Това съобщава сайтът Рога и Копита на журналиста Атанас Чобанов.

Според заместник-директор на Нуратинския държавен резерват, цитиран в бюлетина на международната работна група по дивите кози към "Международния съюз за защита на природата" (IUCN*) за месец септември 2009, на 7 ноември 2008 г българският президент е посетил резервата. В района на главния планински връх Хаят Баши той причакал два архара подгонени от служители на резервата и застрелял един от тях.

Министерският съвет на Узбекистан е издал разрешение за лов в ловното стопанство (лесхоз), но не и на територията на резервата, където ловът е забранен по принцип. През последните две години узбекските власти не са издавали разрешение за експорт на трофей от защитения вид "архар на Северцов" съгласно нормите на Вашингтонската конвенция за търговия със защитени видове (CITES). Възможно е българският президент да е изнесъл трофея без такова разрешение - пише в бюлетина, който отбелязва също, че България е член на Европейския съюз и като такава е подписала многобройни конвенции за защита на дивата природа, включително и CITES.

Отстрелът на защитен вид се наказва в Узбекистан с поправителен труд и глоба. Както поясни пред Рога и Копита Стефан Аврамов от "Българска Фондация Биоразнообразие", след като има данни за унищожаване на застрашен вид и липсва разрешение по Вашингтонската конвенция на CITES, Първанов попада под ударите на Чл. 278в от българския НПК:

Чл. 278 в. Който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни, включително от видовете по приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие, означени със знак (*) без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от хиляда до пет хиляди лева и с компенсиране на нанесените щети.

Това беше подчертано от природозащитници и опозиционни депутати още миналата година, когато избухна "скандала с архара". Досега обаче липсваше официално потвърждение за извършеното престъпление от представители на узбекските власти и от международните организации.

Коментар: Тъй като потвърждението вече е налице, прокуратурата може да се сезира със закононарушението. По източници на Рога и Копита Първанов е отстрелял дива коза и в България. Това е станало през 2008 г. в дивечовъдна станция Борово в Родопите. Дивата коза също е защитен вид и ако липсва разрешение за отстрел от МОСВ президентът е натрупал още годинки по Чл. 278в. За резила и наглостта не говорим, там натрупването е капитално.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

* IUCN е най-старата и най-голяма мрежа за защита на природата. Организацията е базирана в Женева и е създадена през 1948 г. В нея членуват повече от 1000 правителствени и неправителствени организации. Експерти към организацията са 11000 научни работници в повече от 160 страни.
« Последна редакция: Август 16, 2011, 05:38:31 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #31 -: Декември 23, 2009, 06:15:26 »
Като изтече мандата на Гоце Първанов (съответно му падне имунитета) трябва да заведат дело срещу него за тези бракониерски "подвизи" и нека той да си понесе вината (n)

*

Неактивен Радко

 • ιYι Свободен- Социален- Национален! ιYι
 • *
 • 1228
 • +503/-21
 • Пол: Мъж
 • ιYι Не предавай, не лъжи, обичай Родината! ιYι
  • Ген. Христо Чаракчиев
 • Интереси: Националсоциализъм
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #32 -: Декември 23, 2009, 08:56:20 »
Като изтече мандата на Гоце Първанов (съответно му падне имунитета) трябва да заведат дело срещу него за тези бракониерски "подвизи" и нека той да си понесе вината (n)
С или без имунитет, никой нищо няма да ме направи, както и на серГЕЙ Станишев

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #33 -: Декември 23, 2009, 17:07:45 »
Като изтече мандата на Гоце Първанов (съответно му падне имунитета) трябва да заведат дело срещу него за тези бракониерски "подвизи" и нека той да си понесе вината (n)
С или без имунитет, никой нищо няма да му направи, както и на серГЕЙ Станишев

Аз имам предвид съдебните власти в Узбекистан, а не нашите  :-)

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2825
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #34 -: Април 06, 2010, 13:16:21 »
вижте сами:
ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ*
31 март 20010
FRANCE

* Петър Бояджиев е един от известните български дисиденти - емигрант, работил през последните години от Франция за свалянето на комунистическия режим. Разработван е от тайните служби под името "Демократа".
Роден е на 3 юли 1941 година в град Нови пазар. През 1968 г. завършва математическия факултет на Софийския университет. За действия против народната власт е арестуван на 15 август 1968 г. 10 г. прекарва в Старозагорския затвор като политически затворник. През 1981 г. успява да избяга нелегално през турската граница. Установява се да живее в Марсилия. В България се връща за пръв път през 1991 г., за да участва във втората Национална конференция на СДС.
-------------------------------
Георги, иди си с мир! 
Петър Бояджиев Открито писмо до президента на Република България

Драги Георги,
След срещата ти със вицепремиера Дянков ти се показа обладан от порива на прозрачността. Прекрасно чувство, но при условие, че се избегне избирателността. Това предполага, че ти би трябвало да приложиш тази прозрачност и към събеседника си и просто да го уведомиш че предвид на важността на събитието, то се протоколира и записва звуково. И освен това, на раздяла да му връчиш едно копие и пак да му кажеш, че стенограмата ще бъде качена на сайта на президентството. Разбира се, твоите учители от Първо главно управление на Държавна сигурност не са те учили на тези правила, и по тази причина процедурата, която ти приложи, разкри най-грозното лице на мутиралия комунизъм в България. Ти си видимият връх на айсберга, наречен от мен мутирал комунизъм. Аз имам всички основания да мисля така, а мога да изредя и доказателства за това.

Георги, тебе те познавам, а Дянков не. Когато обаче сравня биографиите ви, стигам само до един извод. Вие сте първо два антипода по жизнен път. Всеки що-годе приличен българин – независимо от това, дали харесва или не Дянков, би било редно да изпитва уважение към него за това, което е постигнал преди да стане министър. В България обикновено практиката показва, че е точно обратното – хората стават първо министри, за да постигнат след това, което Дянков е успял да направи преди да заеме поста в правителството.

Още когато изплува името на Симеон Дянков с победата на ГЕРБ през миналото лято, дадох моята оценка – Ако това момче не е израснало в чужбина под крилото на ПГУ на ДС, то неизбежно в много кратък срок ще се превърне в най-мразената фигура за мутиралите комунисти в България. Е, засега поведението му сочи, че не дължи нищо в кариерата си на ПГУ и на крадените от българските данъкоплатци пари, а само на личния си труд и талант.

Можеш ли обаче ти, Георги, да кажеш същото за себе си? Може ли с такава независимост да се похвали другият виден мутирал комунист – Сергей Станишев? Всъщност, Станишев не може да предизвика нищо повече от пренебрежение у всеки порядъчен, от гледна точка на нашия свят човек. Не случайно казвам нашия свят.
През петдесетте години на миналия век, при политическите затворници в България се появи една нова група хора, лишени от свобода. Те са съдени за стопански престъпления, но като близки до БКП, в затворите им е поставяна задачата да надзирават политическите противници на комунистите. Политзатворниците ги наричаха „кофти”. Та един такъв „кофти” влязъл в контакт с мой приятел, лишен от свобода, който го запитал как, след като е близък до БКП е стигнал до затвора? Отговорът бил: „Млади момко, и да започна да ти обяснявам едва ли ще ме разбереш, защото ти си човек от друг свят. При нас комунистите, голяма част от задръжките, които са при вас отдавна ги няма. И след като ги няма, много лесно правим грешки и се въвличаме в престъпления, смятайки, че БКП ни пази. Но ние сме като заболяването „рак”. Веднъж настанени в организма, не спираме докато не го превземем целия. След 5, 10, 15, 20 години, тази наша култура ще завладее цялото общество, и ако доживееш до тогава, ще видиш как при все по-големи групи хора тези неща, които ми се случиха на мен ще стават все по-лесно и по-безнаказано”.

Така че сблъсъкът между теб и Дянков не е личен. Той е разминаване на два различни свята. Във всичките си изяви през последните месеци – въпреки някои недомислени коментари, финансовият министър дава основание да бъде разглеждан като автентичен човек с едно истинско лице. А вие, които сте срещу него, не сте автентични, защото в повечето случаи сте зависими и подставени лица. Освен това, трудно би могъл някой да каже кое от всичките лица, които сте показвали е вашето собствено. Ако въобще въпросът има смисъл да се изяснява...

Преди 15 – 20 години бяхме малцинство хората, които виждахме манипулирания преход, който комунистите ни предложиха към демокрация. Днес обаче за голямото мнозинство българи манипулацията и лъжата са осъзнати и прозрени. Да се излезе обаче от това положение, нито е лесно, нито става бързо. При условие, че има политическа воля за опит да се раздели нацията с това опасно минало – ролята на министъра на финансите Дянков и на вътрешните работи Цветанов е ключова.

Ето как се стигна до сегашното положение, да ги обявите за най-големите си врагове. В общи линии досега финансовото министерство е поверявано на зависим и контролиран кадър. Един неуправляем и независим, и плюс това компетентен министър на този пост, вече е сериозна заплаха. Министър, който може да извърши един нов прочит на изминалия период, е вече повече от сериозна заплаха, той се превръща във враг на живот и смърт за хората от вашия свят. На всичкото отгоре той е подкрепян от вътрешния министър в действията си. Дянков е още в началото и е много далеч от този възможен ужасяващ прочит. Той е притиснат от световната криза и от последните зулуми на твоята тройна коалиция, която някои явно не без основание, наричат „Бандата на тримата”.

Тези, чиито подставено лице си ти, Георги, им настръхват косите само при мисълта, че Дянков ще остане цял мандат и от разкритията, които ще последват от този нов прочит на изминалите 20 години през призмата на това важно министерство. Сега максималистите опонират, че финансовият министър е направил все още много малко – но нали всяко нещо започва от дадено начало. Времето ще покаже, дали този министър е искрен в намеренията си, но твоето поведение като президент ме кара да мисля, че отговорът е „да”.

В контекста на скандала с Дянков ми е странно каква е тази престрелка между теб и Иван Костов. Ти много добре знаеш в качеството си на лейтенант на покойния Николай Добрев фактологията. Дълго преди финансовата и зърнената криза, по времето на Виденов, вашият учител и наставник – Луканов – със съгласието на две външни сили – едната от Изток, другата от Запад преговаряхте с бъдещия премиер на сините.

Така че през 1996 –1997 г. вие – сини и червени, бяхте актьори от една и съща театрална трупа. Ти знаеш че в определени среди още тогава се говореше за досието „Гоце”. Включително и аз знаех. Оставам с впечатлението, че трудно можеш да забравиш унижението, което преживя при договорките си с Костов и Петър Стоянов, да не те обявят тогава в парламента. Сега говориш пред Дянков, че имаш едно име и държиш да го запазиш чисто. Не е вярно, ти си се отрекъл от името си още в момента, в който си приел и второто си име Гоце. То е за цял живот – никой не може да избяга от него.

В скандала с Дянков изкарваш на преден план желанието ти за прозрачност. Да вървим тогава до край. Разбира се не вярвам, че ти ще излезеш от сферата на подхвърлянията и недомлъвките, но аз няма да остана на това ниво. Когато обвиняваш Костов – кое, какво на кого дал и подарил, това е в известна степен вярно, но ти си също страна в този процес. Той изпълняваше ангажиментите, които беше поел пред теб и Добрев като наследници на Луканов. Друг е въпросът, че при такива срамни задкулисни пазарлъци в крайна сметка и двете страни остават неудовлетворени, защото всеки смята, че му се е паднало малко. Така е винаги – една банда е сплотена докато открадне, но е разединена по време на подялбата на плячката. Това се получи и при вас. Oсвен това съм убеден, че Костов не е спазил много от уговорките. Ако питаш мен само мога да го похваля, ако е така. И колкото повече уговорки не е спазил, толкова по-голяма похвала заслужава.

Сега, да се обърнем към друга уж актуална тема - тъй наречените от теб икономически досиета. Тук прочитът ще бъде малко по-различен от тези синьо-червени мъгли, които хвърляте пред очите на ошашавения българин.

Държавна сигурност е била единна само срещу нас – хората, които не приехме червената отрова. Но вътре във вашите комунистически среди единство не е имало. Най-елитната част от ваша гледна точка беше концентрирана във ПГУ. Вече 20 години вие, трима президенти, сте избирани за да пазите най-съкровените тайни на комунистическия режим. Няма закон, няма контрол. Между 1,6 и 2 милиарда долара чисти пари потънаха в този истински октопод още в началото на 90-те години. Аз повдигнах този въпрос пръв, но вече не съм сам – вашият кадър, Кольо Парамов също го призна наскоро, а и Димитър Луджев говори по тази тема от доста време.

Георги, не можеш да претендираш за авторитет на президентската институция, след като ти и твоите предшественици сте се съгласили да бъдете подставени лица на най-мощния клан от българската организирана престъпност. И още нещо – клан който в продължение на десетилетия е бил филиал на КГБ (Справка интервюто на Т. Живков пред Румяна Узунова – 1991 година, и документите публикувани от комисията за досиетата в сборника „KГБ И ДС”)
Когато използвам термина „криминална организация”, държа да привлека вниманието ти на тази констатация, направена още на 3 септември 1989 година от вашия тогавашен лидер Тодор Живков във публикувано вече секретно писмо до Григор Шопов – ” ....Неотдавна в Политбюро поставих принципно въпроса за криминализирането от горе до долу и от долу до горе на външно търговската сфера.

Двадесет години след вътрешно-партийния преврат в БКП тази криминална организация продължава да съществува напълно незаконно. Първо – няма законова рамка, в която тя действа. Второ – няма правна яснота по въпроса, кой и как определя приоритетите и задачите, по които тя трябва да работи. Трето – тя не носи отговорност и не се отчита пред никого за резултатите от работата си. Четвърто – няма никакви гаранции, че тя работи за българския национален интерес.

От гледна точка на правовата култура, става дума за криминална организация. Българската организирана престъпност не идва от нищото. Тя е мутант на 45- годишната организирана престъпна държава. Българската организирана престъпност е трансгранична. Тя е в голяма степен свързана и зависима от съвременната руска държава. Тази престъпност не би могла да има тази виталност без своите бази вън от България – офшорните зони.

Спрете така нагло да се подигравате с нещастните българи чрез фразата – „Докажи го де”. Вие добре знаете, че качествена и значима информация от офшорните зони може де се получи само чрез разузнавателно проникване. Освен това голяма част от право регулиращите структури са натоварени главно със задачата да отричат вместо да разследват и доказват. Това ти го знаеш много добре. Аз мога да потвърдя, че през периода 1995 – 1996 година НРС не е изпълнявала никакви задачи по досието „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС”, а фабрикуваше безцелни доклади до институциите, скалъпени от вестникарски извадки. Но за да светне и на най-предубедените от къде идва организираната криминална престъпност, ще цитирам един уникален документ:

„Аз, подписалият другар Х, член на КПСС от ... дата.., партийна книжка номер, се ангажирам чрез настоящето, напълно съзнателно и доброволно, да стана една доверена личност на партията, готова да изпълни нарежданията, спазвайки абсолютната тайна. Аз обещавам да запазя и използвам в интереса на партията, материалните и финансови средства, които ми са поверени, и за които аз гарантирам тяхното връщане още при първото поисквана. Аз се ангажирам да върна на партията, която остава изключителен реален собственик, цялата печалба, реализирана по време на моята стопанска дейност и при това във всеки момент и на кое да е място. Аз се заклевам да пазя в тайна информациите, които ми са поверени от личността която е натоварена с тази мисия”.
Този документ е с гриф „Единствен екземпляр. Ултрасекретно. Да се изпълни в координация с КГБ”. Няма съмнение, че подобен е бил подходът и на българската ДС. Затова в този документ трябва българите да търсят ключа към неразкритите стопански афери и поръчкови убийства.
Така че не разигравайте умореното общество с нови пиеси като икономически досиета и подобни водевили. Ти, Георги, си подставено лице точно да пазиш тези тайни, а не да ги разкриваш, а и ако на тях наистина се посегне, ще лъснат имената и на много твои другари. Колкото и да сте прочистили биографиите им, следите все пак остават.

Kонкретният ти спор с Дянков е, че се е въздържал да отрече, че си милионер. Дали Дянков разполага със разузнавателна информация или не, аз не съм в състояние нито да знам, нито пък това е от голяма значение. Как ти се отплащат тези, на които ти и предшествениците ти сте подставени лица, си е ваш вътрешен проблем. Но резултатите от вашата обслужваща дейност са на всеобщото внимание на народа и не могат да се скрият. Ще посоча само два:

Операцията АЕЦ „Белене” . Една огромна корупционна машина, която включиха по твой почин на втора скорост. Ти, надявам се знаеш, че в началото на 90-те години всичко, което беше на този обект, беше окрадено от група комунистически величия. Може ли най-бедната и най-корумпираната страна в Европейският съюз да иска 6 – 7 милиарда безвъзмездна помощ от този съюз и същевременно да предаде цялата си енергийна политика в ръцете на Русия? Мечтите на титаните от КГБ, които всъщност ги погубиха в по-голямата част на Европа, но все още им останаха няколко цирея – острието на един, от които си ти. Тук мога много и да пиша, и да говоря, но няма да те отегчавам.
Вашата наглост наистина е преминала всякакви граници и единственият верен отговор е този на премиера Борисов – „ВОЙНА Е, КОЙТО ОЦЕЛЕЕ”.
Когато видиш, че цитирам премиера, ще се усмихнеш и ще си кажеш: „Колко са наивни тези западняци, та да нямат едно наум за премиера”. И тук грешиш. Не едно, а много наум имам. Добре познавам някои от първите му съдружници. Но признавам правото на всеки, който в тази мръсотия, създадена от вас е направил компромиси, да оцелее. Признавам и правото на всеки, веднъж оцелял, да се опита да помогне и на другите да се измъкнат от блатото и да го пресушат. В случая Борисов дава такива знаци, а ти си до гуша затънал в блатото и искаш всички да останат там.

Във всеки случай, ако премиерът не държи сметка за империята ПГУ, ще изгуби битката и други вместо него ще продължат войната. Но фактът, че тези, които са зад теб ще изгубят войната не подлежи на съмнение. Всичко е просто въпрос на време. Но никой до днес не е можал да излъже историята вечно. Няма и вие да сте първите.


Вчера на парламентарно ниво ти не оцеля, само привидно смяташ, че си се измъкнал, от това което заслужаваш. Макар и след предателството на партия „Ред, законност и справедливост” 155 народни представители се обявиха за твоя импийчмънт и се аргументираха. Това никак не е малко, защото представляват много повече от хората, които те избраха втори мандат. Макар, че не стигнаха само няколко гласа, отстраняването ти от президентството да бъде поставено пред Конституционния съд, за милиони българи, които живеят в страната и чужбина, ти си загубилият, победеният. Вярвам, че осъзнаваш тежката ситуация, в която си изпаднал, след като избра да бъдеш вечно зависим от ДС. Вярвам, че единственият ти полезен и достоен ход е сам да се оттеглиш. Призовавам те – иди си в мир! Няма по-опасно нещо от един зависим държавен глава, а ако ти не си осъзнал ситуацията, аз мога да докажа на обществото твърденията си.

ПЕТЪР БОЯДЖИЕВ*
31 март 20010
FRANCE

* Петър Бояджиев е един от известните български дисиденти - емигрант, работил през последните години от Франция за свалянето на комунистическия режим. Разработван е от тайните служби под името "Демократа".
Роден е на 3 юли 1941 година в град Нови пазар. През 1968 г. завършва математическия факултет на Софийския университет. За действия против народната власт е арестуван на 15 август 1968 г. 10 г. прекарва в Старозагорския затвор като политически затворник. През 1981 г. успява да избяга нелегално през турската граница. Установява се да живее в Марсилия. В България се връща за пръв път през 1991 г., за да участва във втората Национална конференция на СДС.
----------------------------------------------------------------------
http://milom.blog.bg/politika/2010/04/06/georgi-idi-si-s-mir.523717
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8681
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #35 -: Април 06, 2010, 17:18:22 »
"...Така че сблъсъкът между теб и Дянков не е личен..."


Петър Бояджиев е попаднал точно в десятката...Конфликтът Гоце-Дянков не е личен!
Това го знае цялото "злощастно българско общество".
Това е конфликтът на клановете на тези,които ни управляваха и управляват.

 

[/quote]"...Така че сблъсъкът между теб и Дянков не е личен. Той е разминаване на два различни свята...
"


Два различни свята или два различни клана на българската организирина престъпност:руско-еврейският или американо-еврейския?

"...Аз мога да потвърдя, че през периода 1995 – 1996 година НРС не е изпълнявала никакви задачи по досието „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС”..."

Учудваща осведоменост за човек,който претендира,че е далече от КГБ и ДС... А днес как се работи по това "досие"?"...Българската организирана престъпност не идва от нищото. Тя е мутант на 45- годишната организирана престъпна държава. Българската организирана престъпност е трансгранична. Тя е в голяма степен свързана и зависима от съвременната руска държава. Тази престъпност не би могла да има тази виталност без своите бази вън от България – офшорните зони.
.."


Престъпността не е вятър,а тя има лица и имена и сметки в банки разни...руски и проруски...Къде е сега делът на Емил Кюлев сега и за кого работеше покойния "банкер"?


"...Но признавам правото на всеки, който в тази мръсотия, създадена от вас е направил компромиси, да оцелее..."

Това е признаване на противозаконни деяния,бай Петре! :-D


"...Призовавам те – иди си в мир!..."


Не "иди си в мир",бай Петре,а "иди там,където ти е мястото,Гоце..!"


Винаги съм се учудвал на "рецептите" и "съветите" от българи,които живеят в чужбина, и ни дават безплатни нравоучения все едно,че ние,българите в България не можем да преценим,че Гоце е президентът на купените цигански гласове,а Шимон Дянков е новото "финансово чудо" на България(дотътрено от някъде си и от някого си...),след което ще останем с понижен хемоглобин и отново още по-бедни.
Бай Петре,с уважение към белите ти коси ще си позволя да ти припомня,че нова управляваща класа,различна от тази...комунистическата,скоро няма да има!


Жельо,Ив.Костов,Гоце,Бойко...всинца са израснали под крилото на "партията-майка"...
Знаеш,какво е казал народът:"Вълкът козината си мени,но нрава-не!"

Накрая ще допълня,че ДС ликвидираше истинските дисиденти,тези,които пречеха...Георги Марков е покойник,бай Петре.
Додеяло ми е от активни борци,дисиденти и социални президенти.
Живейте в мир и знайте,че има Видовден!!!
« Последна редакция: Април 06, 2010, 17:40:02 от Петкан »
Ad honores

*

Неактивен Death angel

 • *
 • 1497
 • +189/-28
 • Пол: Мъж
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #36 -: Ноември 12, 2010, 19:13:04 »
Пламен Николов: Първанов се цели в Дянков, за да свали правителството!
12 ноември 2010/www.blitz.bg/news


Сценарият със срива на финансовата стабилност и девалвацията на лева веднъж вече е отработен – през 1996-97 г.
Бившият парламентарен секретар на правителството на Жан Виденов обвини Георги Първанов, че е глава на Октопода. И разказа история, според която шефът на столичната организация на БСП Никола Койчев (днес покойник) го е заплашвал от името на тогавашния председател на социалистическата партия и днешен президент, че ако Илия Божинов (мистериозно умрял това лято на морето) не преотстъпи фирмата „Такси С-експрес” на Алексей Петров, двамата с Николов ще бъдат прегазени.

Пламен Николов видя в действията на Първанов заговор срещу правителството на Бойко Борисов. Веднага след публикацията думите му потвърди лидерът на ДСБ Иван Костов. А ген. Атанас Атанасов подкрепи версията на Николов, че Илия Божинов е убит.

Пламен Николов представи пред “ШОУ” нови аргументи за атаката срещу сегашното управление.


- Г-н Николов, интервюто ви пред „ШОУ” събуди интереса на прокуратурата за обстоятелствата около смъртта на Илия Божинов. С кого разговаряхте и за какво?
- Обади ми се прокурорът по делото „Октопод” Светлозар Костов. Предстои ми да дам показания по въпросите, които зададох в медиите и по други въпроси. Става дума за това как лично бях заплашван по случаите, за които вече говорих, включително и съвсем наскоро. Люба Кулезич записа интервюто с мен на 14 октомври, а преди то да бъде излъчено на 24 октомври, вече бях заплашван и на два пъти бяха разбити халета и помещения на завода, на който съм изпълнителен директор, и бяха откраднати ключови съоръжения, които да не позволят да се работи. Бях заплашван и в периода след ареста на Алексей Петров - пак във връзка с казаното от Божинов. От мен се искаше да бъда медиатор между Петров и Божинов. Аз отказах и тогава ми беше казано, че стоя зад него и го подкокоросвам. И аз ще посоча конкретни лица, които извършиха това. Този път те са живи.

- Версия за връзките на президента Първанов с т.нар. Октопод бяха надградени от редица политици и наблюдатели с тълкуванието, че всичко това е инспирирано от руските специални служби. Пръв за това заговори Иван Костов. Междувременно президентът обяви и създаването на своя политическа формация. Има ли връзка между тези събития?
- Убеден съм, че има връзка в следното: всъщност тази формация само видимо е на Георги Първанов. А истината е, че той е нейното публично лице и в момента я подкрепя с бюджетно финансиране, тъй като бюджетът на президентството осъществява инициативите й. Но интересите далеч не са само негови. Те са на кукловодите, на онова задкулисие, което разчита на него да бъде рециклирано за следващ период, който очевидно те желаят да настъпи по-скоро. Затова нещото, за което се предполагаше, че ще бъде анонсирано към края на президентския мандат, всъщност се анонсира сега.

- Какво провокира това бързане?
- Бързат, защото вече са решили да играят ва банк, да имат директен сблъсък с правителството и вероятно

ще се опитат да го съборят през следващите 3-4 месеца

и да има предсрочни парламентарни избори - като се предизвика парламентарна криза със служебно правителство, назначено от Георги Първанов. В крайна сметка това ще бъде опит за служебна победа.

- Учудвам се как е възможно вие, който сте бил член на БСП, и ген. Атанас Атанасов, който е член на ДСБ, да имате еднакво мнение?
- Вероятно това, което най-много ни е стреснало с Атанасов, е нашето общо съзнание, че Илия Божинов беше убит. Атанасов заяви в прав текст, че е прегледал протокола за аутопсията на Илия Божинов и е очевидно, че човекът е отровен, убит е и че трябва да има разследване. А когато отново се връщаме към политическите убийства, естествено е всеки здравомислещ човек да се чувства толкова засегнат и омерзен от това, че по такъв начин се изражда демократичния и политическия живот в България, че без оглед на своите политически разбирания за устройството на обществото той преди всичко иска да го предпази от по-нататъшна ескалация на този вампиризъм, който аз наричам гоцевщина. Тя не започва с Гоце Седефчов и за съжаление няма да свърши с него.

Колкото до моите собствени възгледи, включително когато членувах в БКП, а и след това, когато се презаписах в БСП, разбиранията ми винаги са били либерално-леви. След като напуснах БСП, единственото начинание, в което съм участвал само до учредяването му, беше да подпомогна моя приятел Александър Маринов в създаването на Български социално-либерален съюз. Но тъй като тази партия нямаше свой организационен и партиен живот, моите ангажименти приключиха само с учредителното събрание.

- И двамата с ген. Атанасов твърдите, че споделяте всичко това, защото сте ръководени от гражданската си загриженост. Но и двамата не споменавате кои са лицата на това мистериозно задкулисие. Ако искате да предпазите обществото, не е ли редно да ги посочите?
- За разлика от мен, ген. Атанасов е ръководил голяма тайна служба. След като дори той е толкова предпазлив и не си позволява да ги назове поименно, очевидно ясно съзнава каква смъртна опасност представляват те. Затова и аз правя същото. Все пак казваме достатъчно и това, което казваме, е достатъчно опасно за всеки от нас.

- А защо всички един след друг започват да твърдят, че в тази активност на президента са намесени руски интереси? Какви са белезите за това?
- Най-ясно и точно го изрази Иван Костов пред БНТ на 27 октомври сутринта - веднага след интервюто ми в „ШОУ”. И даде пример с правителството, което ръководеше той – че винаги, когато става дума за ключови преговори с Русия, където интересът й е да обсебва България в дългосрочен план – българския стопански, политически и обществен живот,

Кремъл винаги прибягва до такива гнусни методи на най-долнопробен шантаж на всяко едно правителство.

Г-н Костов го потвърди за правителството, което ръководеше той. Но аз мога да потвърдя, че така беше и при правителството на Жан Виденов.

Той беше изнудван по същия долнопробен начин - като се почне от историята с „Топенерджи” и се свърши с изнудването да унищожи български търговски банки. По първия въпрос Виденов успя да прояви характер и да не допусне концепцията „Топенерджи” да се развие. Но по втория въпрос успяха да преформатират по такъв начин мисленето на Виденов, че да го убедят, че унищожаването на българските търговски банки едва ли не е в полза на България...

- Каква е логиката на такова убеждение?
- Беше му внушено, че именно банките са тези, които управляват и, манипулирайки вътрешния валутно-финансов пазар, вдигат курса на лева, девалвират го, намаляват номиналните доходи на хората. И единственият начин той да се справи с тази ситуация е да закрие българските банки. Истината беше съвсем различна – тези банки се рефинансираха от БНБ, а това беше начин те да рефинансират тази част от българската индустрия, която вече не бе в състояние да обслужва кредитите си. И когато Виденов императивно даде команда на промишления министър Климент Вучев да посъветва предприятията да спрат да обслужват задълженията си към търговските банки, това беше началото на кампанията за унищожаването им.

Защото всички тези активи - на фона на голямата задлъжнялост, която имаха предприятията към банките, означаваше, че те всъщност не можеха да бъдат приватизирани, тъй като вече бяха приватизирани, понеже тези кредити бяха обезпечение към банките. И единственият начин беше да се фалират банките, за да изплуват отново предприятията. И аргументът беше, че търговските банки се рефинансират от БНБ, значи парите са държавни. Много порочна логика.

- В такъв случай, когато правителството на Костов започна да приватизира, то не е могло да продаде тези предприятия на по-високи цени, за което сега всички го обвиняват?!
- Абсолютно. Ходът на приватизацията по време на правителството на Костов беше абсолютно неизбежен и предопределен. Не мисля, че Костов имаше голямо поле за маневри. Само ще кажа, че алтернативата за БГА „Балкан” беше или да се продаде на “Гад Зееви” за без пари, или националният български превозвач да отиде при руснаците. Повече от ясно бе, че на руснаците може да се подари всичко друго, но не и БГА „Балкан”.

Иван Костов и до днес мъжки мълчи, яде всички жабета и не казва истината по този въпрос докрай. Вероятно защото има чувство за собствено достойнство и тъй като е бил поставен в невъзможност да предприеме нещо друго, предпочита пасивите да паднат върху него, вместо да ги обяснява.

- За „Нефтохим” обаче го обвиняват, че е продал интересите на България?
- Там ситуацията е по-различна. Действително продажбата на „Нефтохим” не беше в полза на България и погасяването на задълженията към държавата беше в максимално предвидения от закона срок. Но това се случваше в ситуация, в която ние нямахме алтернативни доставки на суров петрол. Нека не забравяме интересите на гръцките рафинерии, които в тези условия съзираха възможност да бъдат регионален маркетмейкър (шеф на пазара, б.р.). Ако тогава тази продажба не беше извършена, макар и при такива неизгодни за България условия, вероятно „Нефтохим” щеше да е първата фалирала рафинерия в света.

И аз мога да обвинявам Костов за щяло и нещяло, но няма защо да търсим под вола теле. Който има обвинения към неговото правителство, нека ги подбере правилно и да ги аргументира правилно. Иначе съм съгласен, че двата периода в неговото управление са видими – първият, силният период преди ремонта на кабинета, и последвалият слаб. Точно това се търси в момента -

Бойко Борисов да бъде изнуден да направи спешен ремонт на кабинета, да отстрани ключовия министър Симеон Дянков

и да бъде поставен в положението на Иван Костов отпреди 13 години. Точно за това предупреди и самият Костов, като каза на Борисов да различава по-ясно руските икономически интереси в България!

- Защо да отстрани Дянков, нали атаката е срещу Цветанов?
- Атаката срещу Цветан Цветанов е по-скоро димна завеса. Прицелът е върху Симеон Дянков, защото в момента той е човекът, който осигурява и гарантира бюджетната дисциплина. Ако тя бъде провалена, оттам по веригата ще се провалят десетки-десетки други начинания. Най-вече би могло да се стигне отново до хипотеза, при която да се осигури бърза девалвация на лева чрез манипулации на вътрешния валутно-финансов пазар. И да бъдат сринати всички усилия на правителството - както бе съборено правителството на Виденов. Този сценарий вече веднъж е отработен.

- Тогава кризата обслужи кредитните милионери. Сега има ли такива заинтересовани сред сред големите кредитополучатели?
- Защо мислите, че тогава парите са останали в българските кредитни милионери? Вече ви споменах за един такъв „кредитен милионер” - Акрам, който, за да не бъде достъпен за българското правосъдие и да не може да бъде разпитан от български следователи и прокурори, беше организирано неговото извеждане и арестуване в Испания за някакво дребно провинение. Мислите ли, че ако до него бяха стигнали тези стотици милиони, които му се пишат на гърба за банките в Северозападна България, и ако той си беше сайбия на парите, щяха да го обесят като куче в Испания и вече никой да не знае кой е?!

Днес такъв сценарий е само хипотеза за това как могат да се развият събитията за дестабилизирането на правителството. Вече ви споменах, че още през 2009 г. в президентството са били разработвани такива сценарии. Но в момента бихме разисквали въпроса кое е първично – кокошката или яйцето – дали интересите на тези олигархични кръгове, които биха искали техните задължения да се обезценят, или интересите на онази част от кукловодите, които предпочитат техните политически опоненти да не си получат парите, тъй като говорим за голяма задлъжналост на държавата към определени фирми.

Тези фирми са предани на кукловодите, но не се знае какво ще стане, ако държавата започне да им плаща. Вече стана дума, че се налага част от околовръстното шосе да се качи на естакади, защото така ще се спести плащането на 82 милиона лева обезщетение за преминаване през земи, които предварително са били раздадени и продадени на свои хора. Стана дума и за това по кои трасета са раздадени кариери и каменоломни за добив на инертни материали и там също са се прикрили и чакат проектът да започне. И ако той не беше препроектиран, трябваше да се плащат безумни пари както за земята, така и за инертните материали.

- Значи в цялата тази битка изобщо не става дума за политика, а за огромни пари?
- Да, но тези страшно много пари са част от тази политика, част от безумния стремеж да бъде обсебено управлението на Бойко Борисов, той да бъде принуден да приеме тези бандитски правила на играта и да се съобразява с тях.

Грубо казано, да им играе по свирката, защото те са платили музиката!

Отстраняването на Симеон Дянков или принуждаването той да спре да спазва тази строга дисциплина и да започне да разплаща на базата на печатането на пари е ход към това. Освен Дянков, под атака е и Сергей Игнатов, защото това означава Първанов да успее да консолидира своите привърженици в Софийския университет и в БАН, и те да продължат да командват тези институции и да не се появят други хора, които да търсят сътрудничество с ГЕРБ.

- Но е вярна и тезата, че ако държиш бизнеса с примка на врата, като не му плащаш, той престава да пълни бюджета и хазната се опразва, защото събираемостта е много ниска.
- Това е също част от конспирацията срещу това правителство. Данъчната администрация, за която се полагат усилия да заработи по-добре, не може да бъде сменена. Как да сме сигурни в нейната усърдност и добросъвестност, след като тя е формирана през последните 20 г.?! Колко от тях се стремят да изпълнят задълженията си? И аз съм в положение, в което моето предприятие от 2 г. няма поръчки, няма приходи и не може да си обслужи данъците. Но управляващите са в ситуация, в която имат 2 лв., а трябва да плащат 20 лв., които предишните са им формирали като задължения именно с идеята да ги поставят в трудното положение новите да им плащат дълговете. И ако сега те напечатат тези пари или ги нарисуват, какво става с обезценяването на парите в България?!

- Значи това, че Симеон Дянков се запъна да не разплаща надутите задължения на държавата, е причина за стартирането на сценария?

- Това е желаната от кукловодите причина да стартират сценария, един от пусковите му бутони, които са предварително калкулирани – че ако се спазва бюджетната дисциплина, което се изисква от ЕС, тези задължения, натрупани от предишното правителство, няма да могат да бъдат изплащани. Ако тази дисциплина бъде нарушена, първо сриваме лева в България. Второ, следват санкции от ЕС. Такава е и историята с дефицита в НОИ. Той се смята за дефицит в бюджета според правилата в ЕС.

В момента и синдикати, и всички останали - с изключение на работодателите и на правителството, тласкат управлението да приеме 2% дефицит на НОИ в рамките на републиканския бюджет. А целият допустим от ЕС дефицит за републиканския бюджет е 3%. Т.е. целият възможен дефицит за маневриране на правителството остава в рамките на 1%, което е нищо. Затова в Брюксел правителствата на девет бивши социалистически страни са поискали дефицитите на осигурителните системи да не бъдат калкулирани в републиканските бюджети.

- Значи премиерът Борисов е прав, че финансовите бомби, които гърмят тук и там, са умишлено заложени от предишните управляващи?
- Абсолютно. Това е един потресаващ цинизъм, зад който стои Георги Първанов.
- Все пак правителството се управляваше от Сергей Станишев.
- Не можем да смятаме, че Сергей Станишев е бил автономен. Всеизвестно е, че това правителство го създаде Първанов. То функционираше по начина, по който искаше той. Сергей Дмитриевич нямаше кой знае какво поле за маневри по този въпрос. И трето, когато Първанов и кукловодите се опитаха да разиграят един публичен PR по системата „две в едно”, когато Алексей Петров занесе папка като компромат за Станишев на Бойко Борисов, се търсеха две неща. Първо, Борисов да бъде въведен в публични отношения с Алексей Петров по един достатъчно важен въпрос.

И второ, Първанов да осъществи разчистване на сметките със Станишев. Очевидно е, че Сергей Дмитриевич не участва в тази конспирация, защото ако беше участвал, щяха да го пазят като писано яйце, както пазят и Първанов. Те обслужват само Първанов в желанието му да установи контрола си над БСП. Борисов прояви достатъчно далновидност, разчете тази конспирация и след като бе поставен в положение да приеме тази папка, я предаде на прокуратурата, остави я да си върши работата и не си позволи да прави спекулации по този въпрос.

- А в случая какви са руските интереси, заради които се тресе държавата? За енергийните проекти ли става дума?
- Първо, вече е сигурно, че няма да се строи Бургас-Александруполис и това е изключително важно. Тази битка започна през 1993 г. През 1995 г., когато се създаде „Топенерджи” и Андрей Луканов обяви, че напуска депутатските си задължения и се превръща в бизнесмен и директор на най-големия енергиен проект на Балканите (разбира се, смешно е това да се каже за една тръба, дълга 360 км, той по-скоро е имал предвид следващите проекти – „Белене” и „Южен поток”).

Второто сигурно нещо е, че кирливите ризи около АЕЦ „Белене” до голяма степен са извадени и е показана изключителна решителност, ако се наложи, да се извадят и останалите. И ако се стигне до реализацията на този проект, това ще стане единствено с участието на западен инвеститор, който ще бъде в някаква степен гарант АЕЦ „Белене” да не се превърне в хранилка на руските фирми и агентура в България - защото

руснаците финансират пребиваването си у нас с нашите пари.

За „Южен поток” засега се твърди, че ще се прави проучване на трасето. България все още не е незащитима от този проект. Но моето дълбоко убеждение е, че България трябва и ще се съсредоточи върху „Набуко”. Но не бива да забравяме, че имаме примката на дългосрочни договори, подписани през 2006 г. от правителството на тройната коалиция. А активността на руската страна ескалира от неподчинението на Бойко Борисов. Защото руснаците са малко перверзни – те искат не просто да им се подчиняваш, но и да ги обичаш. А когато им казваш, че обичаш себе си и си съгласен да преговаряш с тях само на равни начала, това е такава драма за необятната руска душа!

Съжалявам, че казвам „руснаци”, защото в крайна сметка става дума за една имперска политика, която се свежда до Кремъл и от която съм сигурен, че са потърпевши и голяма част от самите руснаци.

- Не всички лица, които заявиха подкрепа към проекта на Първанов, обаче могат да се обвържат точно с тези интереси. Например Мария Капон, Петър Стоянович, учени и творци. Как оценявате човешкия капацитет на новото формирование?
- Най-точно го оцени Румен Овчаров. Той каза: много хубав проект, но ако отново от гардероба се извадят скелетите на забравените прадеди, за да се изтупат от прахта! След като са минали през 10 партии през последните пет години, сега влязат в 11-та, не вярвам от това да излезе нещо добро. Такива люде навремето са наричани „хранени хора”: били са на някаква ясла. Както са днес - или на Първанов, или на кукловодите му.

- Значи няма нищо страшно за правителството от това “АБВ” - защо тогава се вдига такъв шум?
- Ключовата дума там е „алтернатива”. Когато някой се напъва да събори кабинета, трябва да предложи нещо. Като истински мистификатори, кукловодите винаги са успявали да предложат нещо. Правят го и сега - и колкото и да е неубедително, след обработка на масовата психология може да получи някаква представителност.

Борбата не винаги е за надмощие. Както пише Вера Мутафчиева в книгата за султана Джем, надмощието не винаги произтича от силата. Понякога е достатъчно да имате 10 или 14%, за да диктувате условията на играта. Това е търсената схема. Колкото до втората ключова дума - „възраждане”, ще цитирам Бойко Борисов: „Не ми се ще да си помисля какво могат да възродят тези хора”, имайки предвид персонажите. Те възраждат себе си, кукловодския свят, в който живеят, и искат да дадат нов живот на „гоцевщината”, защото самите те са живи благодарение на нея. Като в компютърните игри, когато на определено ниво получаваш нов живот.

Тази опасност не бива да се подценява. Това е нещото, с което могат да бъдат убеждавани западните посолства, че те са алтернативата и могат да сглобят следващото управление, да ги убедят, че трябва да се откажат от сегашното управление, защото имат проблем в ЕС, тъй като пада едно правителство, което не можа да се справи с много неща, а те ще доведат следващото правителство и ще върнат милиардите, които изнесоха, за да се завърти отново икономиката?!

- Кой и колко милиарда е изнесъл?
- Когато виждате, че милиардните обороти в държавата ненадейно са паднали в пъти, тогава неизбежно се стига до заключението, че част от парите, които са се въртели в тази икономика, сега ги няма. В най-добрия случай са на депозити някъде, но ако е така, пак трябва да се върнат в икономиката, за да си изкарат парите по лихвата. Т.е. излиза, че тези пари в момента не са в България. Кризата много добре прикрива някои целенасочени действия по изпомпването на оборотни пари от България.

- Правителството знае ли това и ако знае, защо мълчи?
- То не може да си позволи да коментира подобни въпроси и е длъжно да се грижи за кредитния рейтинг на България. Ако каже, че е проспало изнасянето на парите и не е успяло да го спре, какво ще стане с кредитния рейтинг на България? А всъщност парите бяха изнесени още преди изборите. Не случайно тогава се похарчиха 5 милиарда лева от бюджетния излишък, неразпределени от парламента.

“Те” имаха готовност, ако кукловодската сган отново се сдобие с възможност да командва парада, да върнат парите обратно в оборот. Макар че не е ясно в какво щяха да ги въртят, тъй като кредитно-ипотекарния балон, върху който живяха 8 години и ни убеждаваха, че има икономически ръст, гръмна. Кризата беше неизбежна. И тук Станишев беше непочтен, като твърдеше, че криза няма и тя ще ни подмине.

Едно интервю на Ива НИКОЛОВА

http://www.blitz.bg/news/article/92073
Не падай духом, където ти падне !

*

Неактивен Tiesto

 • ****
 • 1309
 • +134/-77
 • Пол: Мъж
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #37 -: Март 15, 2011, 05:49:36 »
Георги Седефчов Първанов (роден на 28 юни 1957) е настоящият президент на България от втори мандат. Георги Първанов е български политик, бивш депутат и бивш председател на Българската социалистическа партия (1996–2001). През 2002 година встъпва в първия си мандат като президент, а през 2006 година е преизбран.

Първанов е историк по професия, и като такъв е работил като научен сътрудник в Института по история на БКП. Той е бивш сътрудник на Държавна сигурност.

Ранни години и научна кариера  [редактиране]Георги Седефчов Първанов е роден в село Сирищник, Община Ковачевци, Област Перник на 28 юни 1957, израства в съседното село Косача. По-късно родителите му се преместват в Перник, където през 1975 г. завършва математическа гимназия.

През 1981 г. се дипломира в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1981 г. постъпва на работа в Института по история на БКП като научен сътрудник, като през 1988 г. защитава докторска дисертация по история на тема „Димитър Благоев и българският национален проблем 1879-1917“ и от 1989 г. е старши научен сътрудник. През периода 1992 — 1996 е директор на Центъра за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП.[1]

Автор е на монографии и книги - „От Бузлуджа до театър 'Корона'. Един опит за нов прочит на страници от социалдемократическия период на БСП“ (1995); „Българската социалдемокрация и македонският въпрос в края на XIX век до 1918 г.“ (1997), „Преди и след Десети“ (2001), и десетки научни статии.

 Политическа кариера  [редактиране]
Георги Първанов, Роженски фолклорен фестивал (2006) Членство в БКП/БСП  [редактиране]Георги Първанов е член на БКП/БСП от 1981 до 2001 [1]. През декември 1989 е сред учредителите на националистическата организация Общонароден комитет за защита на националните интереси. На 40-ия конгрес на БСП (декември 1991 г.) е избран за член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет. На 41-ия конгрес на БСП (3-6 юни 1994) е избран за заместник-председател на ВС на БСП. На 42-ия извънреден конгрес на БСП (21 — 23 декември 1996) е избран за председател на ВС на БСП. На 43-ия (1 — 2 май 1998) и на 44-ия конгрес на БСП (6 — 7 май 2000) е преизбран за председател на ВС на БСП. Напуска БСП след избирането му за президент на България през 2001 г.

 Народен представител  [редактиране]Народен представител е в 37-ото Народно събрание (1994-1997), 38-ото Народно събрание (1997-2001) и 39-ото Народно събрание [1] (през 2001, след избирането си за Президент прекъва своя мандат като народен представител). Председател на парламентарната група за дружба с Гърция и член на парламентарната Комисия по радио и телевизия (1994-1997), председател на Парламентарната група на Демократичната левица (1997-2001) и на Парламентарната група на „Коалиция за България“ в 39-то Народно събрание.

 Президент  [редактиране] Първи президентски мандат (2001 - 2006)  [редактиране]
Георги Първанов се среща с граждани, минути след парада по случай 125 годишнината от Сръбско-българската война. До него е кметът на Сливница инж. Георги Георгиев, 18 ноември 2010 година.Избран е за президент на Република България в екип с Ангел Марин за вицепрезидент на втория тур на президентските избори на 18 ноември 2001 г.

Показванеп • б • рРезултати от президентските избори в България на 11/18 ноември 2001 година
Кандидати Издигнати от Първи тур Втори тур
за президент за вицепрезидент Гласове % Гласове %
Петър Берон Стоян Андреев Съюз България 31 394 1,11%  
Петър Стоянов Нели Куцкова инициативен комитет 991 680 34,95% 1 731 676 45,87%
Богомил Бонев Атанас Железчев Гражданска партия на България 546 801 19,27%  
Жорж Ганчев Веселин Бончев Блокът на Жорж Ганчев 95 481 3,36%  
Георги Първанов Ангел Марин Коалиция за България 1 032 665 36,39% 2 043 443 54,13%
Ренета Инджова Кръстю Илов Демократичен алианс 139 680 4,92%  
Общо: 2 837 701 3 775 119
     десница и център      левица
 

Полага клетва на 19 януари 2002 г. Встъпва в длъжност на 22 януари 2002 г. Обещава да бъде „социален президент“.

През 2007 г. във връзка с разкритието, че Христо Марински (член на комисията Андреев и по-късно съветник на Първанов в ролята му на президент) е бил в резервния щат на КДС се появяват мнения, че избирането му за президент е било незаконно [2].

 ИТ  [редактиране]Създава Съвет за информационни технологии като консултативен орган към президентството 2001.

 Иницииране на Тройната коалиция (2005)  [редактиране]Виж още Тройна коалиция и Формиране на тройната коалиция.

  Този раздел е празен или е мъниче. Можете да помогнете на Уикипедия като го разширите.

След като се провалят два проучвателни мандата за създаване на правителство, Първанов връчва на 15 август 2005 трети на третата по големина парламентарна група ДПС (съгласно чл. 99, ал. 3 от Конституцията за последния опит той не е обвързан с големината на групата), като посочен от ДПС за министър председател е Сергей Станишев [3]. Това става след като КБ и НДСВ постигат споразумение за коалиционно управление и са проведени преговори между четири парламентарни партии за кабинет от третия мандат БСП, НДСВ, ДПС и БНС [4]. Все пак коалицията БСП-НДСВ-ДПС, която управлява България след парламентарните избори през 2005, широко се приема като инициирана от Първанов и като негова отговорност, заради неговото активно участие в инициирането ѝ, но въпреки че тя първоначално въплъщава идеята за социаллиберален модел, който Първанов лансира още като лидер на БСП [5], коалицията се концентрира основно върху европейската интеграция и приемането на България в ЕС, и се отклонява сериозно от идеята за социал-либерална политика [6], което обаче не е коригирано с вето върху закони или забележки от страна на президента, за разлика от политиката му по време на първия мандат на НДСВ. [7] Това се смята обичайно и за негова "мълчалива подкрепа" на коалиционното управление с основно участие на БСП.

 Преизбиране за президент (2006)  [редактиране]
Гласуване по райони - първи тур, 22 октомври 2006През лятото на 2006 обявява намерението си да се кандидатира за втори президентски мандат. Участва в изборите през октомври 2006, като кандидатурата му е издигната от инициативен комитет и е подкрепена от БСП.

По време на кандидат-президентската кампания през 2001 отказва явяване на предизборен телевизионен дебат, а през 2006 се среща на дебат с Неделчо Беронов в Нова телевизия [8].
Показванеп • б • рРезултати от президентските избори в България на 22/29 октомври 2006 година
Кандидати Издигнати от Първи тур Втори тур
за президент за вицепрезидент Гласове % Гласове %
Неделчо Беронов Юлиана Николова инициативен комитет 271 078 9,753%  
Любен Петров Нели Топалова инициативен комитет 13 854 0,498%  
Георги Първанов Ангел Марин инициативен комитет 1 780 119 64,047% 2 050 488 75,948%
Григор Велев Йордан Мутафчиев Целокупна България 19 857 0,714%  
Петър Берон Стела Банкова инициативен комитет 21 812 0,785%  
Волен Сидеров Павел Шопов Партия Атака 597 175 21,486% 649 387 24,052%
Георги Марков Мария Иванова Ред, законност и справедливост 75 478 2,716 %  
Общо: 2 779 373 2 699 875
     десница и център      крайно дясно      левица
 

В първия етап на президентските избори на 22 октомври двойката Първанов-Марин получава 1 780 119 гласа от 6 450 920 избиратели според основните избирателни списъци [9]. Поради ниската избирателна активност (под 50%) на 29 октомври се провежда балотаж между действащата президентска двойка и следващите в класирането, двойката Сидеров-Шопов. Първанов-Марин печелят втория етап с 2 050 488 гласа от общо 2 757 441 подадени [10] и стават първите български президент и вицепрезидент, преизбрани за втори мандат. Президентът полага втора клетва на 19 януари 2007 г. Официално встъпва в длъжност за втория си мандат на 22 януари 2007 г.

 Отношение към Православното Християнство и БПЦ  [редактиране] Подкрепа за Българска православна църква  [редактиране] 2001 - 2003  [редактиране]В края на 2002 г. Първанов подписва приетия от Народното събрание Закон за вероизповеданията, въпреки протестите на 18 религиозни и неправителствени организации [11]. В закона Българската православна църква (БПЦ), при твърдяно противоречие с Конституцията на Република България, според която източноправославното вероизповедание е традиционна религия в България (чл. 13), е определена като представител на „традиционното вероизповедание“ в страната. Законът трябва да съдейства и за преодоляване на разкола в Българската православна църква, като разрешението е в полза на БПЦ с ръководител патриарх Максим. По този повод, разколниците на Инокентий заплашват с „кръв ще се лее“ [12].

Прилагането на закона довежда до отказ за регистрация на т. нар. алтернативен синод на Инокентий. Впоследствие, през нощта на 20 срещу 21 юли 2004 г., от храмовете са принудително изведени отлъчени като разколници православни свещеници. По-късно се установяват груби злоупотреби с имуществото на църквата от страна на разколниците, включително откриване на баничарница в криптата на черквата „Света Неделя“.

Като президент Първанов е избран за лауреат на премията на Международния фонд за единството на православните народи през 2000–2001 и през 2002 г. [13] На церемонията на 21.01.2003 г. патриархът на Москва и на цяла Русия Алексий II пояснява, че премията се дава за личните заслуги в укрепването на единството и авторитета на Българската православна църква. В отговора си Първанов обрисува премията като израз на високите отношения между църква и държава, каквито могат да бъдат проследени в съвременната динамика [13]. Паричната част от премията е 20 000 щатски долара, според информация в някои печатни медии [14].

 Решение на ЕСПЧ и среща с Московския патриарх (2009)  [редактиране]През 2009 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) със седалище в Страсбург установява накърняване на правото на вероизповедание от българската държава и я отсъжда да плати обезщетение. Заинтересовани страни коментират, че българските институции вероятно няма да разпоредят връщане на имотите от БПЦ [15].

По време на посещението си в Москва през февруари 2009 г. Първанов моли новоизбрания руски партиарх Кирил I за намеса срещу разкола на българската православна църква и съдействие във връзка с решението на ЕСПЧ. С тази си постъпка според някои български медии Първанов не зачита българската конституция.[16].

„ От решението на Съда в Страсбург не произтича автоматично едно или друго задължение на българското правителство. Разбира се, това е формално-правната страна на въпроса. Другата, морално-политическата страна е нещо, върху което ние, държавниците, политиците, трябва сериозно и стратегически да помислим. “
—Георги Първанов на съвместна пресконференция с президента на Македония Цървеновски [17] при завръщането си в България
 

По повод това изказване в. „Капитал“ пише дописка, озаглавена „Първанов открито нападна съда в Страсбург“ [18].

 Религиозно обучение в училищата  [редактиране]Запазвайки тенденцията да подкрепя БПЦ през септември 2010 Първанов подкрепя идеята за задължително религиозно обучение в училищата. [19]

 Българската Коледа (2003 - 2010)  [редактиране]
С президента на САЩ Джордж У. Буш, 11 юни 2007Георги Първанов е автор на инициативата за благотворителна дейност „Българската Коледа“. Със средствата от кампанията се осигурява лечение на тежко болни деца, организира се модернизация на здравни заведения и др. През 2006 г. са събрани рекордните 2 473 982 лева (в предишните три години бяха събрани общо 4 734 953 лв., с които е подпомогнато лечението на над 80 български деца). Списъкът на 35 деца, които ще бъдат лекувани с парите от 2006 г. и на болничните заведения, които ще получат нова техника, е публикуван във вестник „Дума“ на 3 януари 2007 г. [20]

 Въпросът за Македония  [редактиране]  Този раздел е празен или е мъниче. Можете да помогнете на Уикипедия като го разширите.

 Други  [редактиране]Също както и всички предишни президенти, правителства и депутати до 2009 г. не е предлагал на Народното събрание насрочване на референдум. Съгласно Закона за допитване до народа (чл. 6 и сл), междувременно отменен, предложението до Народното събрание за произвеждане на Национален референдум подлежи на гласуване от парламента, при което именно парламентът определя въпроса, на който гласподавателите трябва да отговорят.

 Спорни въпроси  [редактиране] Отношение към НАТО (1999 - 2006)  [редактиране]По време на въздушните бомбени атаки над Югославия през 1999 г. Първанов и парламентарната му група гласуват против резолюцията, позволяваща на НАТО да навлиза в българското въздушно пространство. В сръбската преса се появява писмо до Слободан Милошевич, което обяснява, че БСП е за неучастие на България във войната, а приобщаването към НАТО е „авантюристично решение, което създава трайни предпоставки за застрашаване на националната сигурност на страната“ [21].

„ Раздухването от страна на управляващите на моето писмо до югопрезидента Милошевич е активно мероприятие, което има за цел да отклони общественото мнение от проблема Косово. “
—Георги Първанов [22]
 

По-късно, през 2006 г., твърди, че не е бил против НАТО, а само против военната операция на НАТО в бивша Югославия [23].

През 1999 БСП се обявява категорично за европейска и евроатлантическа интеграция на България, но през 2000 г. Георги Първанов е на мнение, че трябва да се отчете мнението на Русия за приемането на България в НАТО и с него да се съобразят темповете на интеграцията [24].

 Подкрепа за изборите и помилване на Цветелин Кънчев (2001/2005)  [редактиране]На 14 ноември 2001 г., след потвърждаване на окончателната му присъда за побой и изнудване, с което става първият осъден след 1947 г. действащ български народен представител, Цветелин Кънчев - лидер на ромската организация Евророма, дава подкрепата си за Първанов на предстоящите президентски избори [25]. Осъдилата Кънчев съдия Нели Куцкова, кандидат за вицепрезидент (на кандидантпрезидента и президент от периодна 1997–2002 Петър Стоянов и опонент на Първанов), изпраща отворено писмо до Първанов, в което го укорява за това, че приема политическа подкрепа от престъпник, с въпрос дали ако бъде избран няма да го помилва [26]. Синият вестник Демокрация излиза със статия, озаглавена „Подкрепа за помилване?“ [27]

През април 2005 г. остатъкът от присъдата на Цветелин Кънчев е помилван от вицепрезидента Ангел Марин. Според някои, помилването е с цел Кънчев да се кандидатира за депутат, въпреки че по това време той е бил предсрочно условно освободен от съда [28]. Самият Ангел Марин заявява, че мотивът за помилването е доброто поведение на Кънчев в затвора [29]. Някои медии определят помилването му от Ангел Марин като сделка между Кънчев и президента Първанов за гласовете на ромската общност в България на президентските избори през октомври 2006 г.[30]

 Назначаване на Никола Филчев за посланик (2006)  [редактиране]На 21 март 2006 г. президентът Георги Първанов подписва указ за изпращането на скандалния бивш главен прокурор Никола Филчев за посланик в Казахстан [31], като номинацията, както и всички други предложения за посланици, е направена от Министерския съвет - правителство на Сергей Станишев [32]. С това назначение де факто е прекъснато съдебно дело, в което към Филчев са отправени обвинения за убийство [33]. Назначението и последващото поведение на Филчев предизвикват серия от скандали — Филчев първоначално се укрива в България [34] и не изпълнява задълженията си; псува журналист по време на телефонно интервю, излъчено от БНР [35]. По-късно при заминаването си за Казахтан, той се връща в София още на следващата седмица и отново е в неизвестност. Първанов и българските власти като цяло не реагират и Филчев остава посланик до "оставката си", след като от месеци не изпълнява задължението си и е освободен в началото на 2009 от поста посланик с указ на Първанов [36]. По-късно Европейския съд по правата на човека [37] осъжда Р. България да заплати обезщетение, че не е независимо проверена версия за поръчка на убийство от Филчев, Филко Славов и Алексей Петров (понастоящем следствен по други дела) [38] и на прокурор от ВКП Николай Колев.

 Подкрепа за министър Румен Петков (2008)  [редактиране]След разкрития за връзки с престъпността по най-високите етажи на МВР и много обвинения срещу самия министър на вътрешните работи Румен Петков, Първанов заявява, че в президентството не е постъпила информация по случая и че той бил целенасочено изолиран [39]; няколко дни по-късно заема позиция, че Петков може да реформира системата и проблемът е в липсата на доверие в МВР сред обществото [40]. Това става само ден преди показното убийство на писателя Георги Стоев (7 април 2008), който в предаване на Би Ти Ви („Сеизмограф“) седмица преди това също обвинява Петков (и други) във връзки с престъпността [41].

 Скандали  [редактиране] Сътрудник на Държавна сигурност 1989 - 1993 (2006)  [редактиране]След дългогодишно мълчание по темата, но под натиска на опозицията, през 2006 Първанов съобщава, че съществува папка под псевдоним "Гоце" за него в архива на Държавна сигурност (ДС), но тя била съставена без неговото знание [42]. Една година по-късно, на 19 юли 2007, Комисията по досиетата установява официално неговата принадлежност към ДС в периода 1989–1993, като става ясно, че Първанов изрично е демонстрирал желание за сътрудничество [43]. Това разобличава Първанов в лъжа, защото по време на предизборната си кампания за втори мандат той изрично декларира, че не е знаел, че работи за тайните служби [44].

Според досието, достъпно на сайта на президентството [45], сътрудничеството на Първанов е в качеството му на специалист от Института по история към Българска академия на науките, добре подготвен по македонския въпрос. Задачата му е да помогне при написване на биографична книга за българския македонец Методи Димов чрез издирване на исторически източници; с което се е занимавал от 1989 до 1990 г. През 1990 г. връзката с него е била прекратена, а делото е свалено в архив през 1993 г. Остават основателни съмнения, че досието е непълно, тъй като по номерацията на страниците може да се види, че някои липсват[46].

 Петрол срещу храни 1998 (2004)  [редактиране]През 2004 доклад на Специалната комисия на Организацията на обединените нации (ООН) относно машинациите със средствата по програмата „Петрол срещу храни“ уличава във взимане на подкупи от режима на Саддам Хюсеин ръководената (през 1998 г.) от Първанов БСП и близки до нея фирми [47].

Първанов отрича ръководството на БСП да е получавало подобни средства [48]. Казусът остава неразяснен поради факта, че българската прокуратура, начело с главния прокурор Борис Велчев (бивш президентски съветник на Първанов), отказва да инициира разследване по случая по искане на парламентарната група на ДСБ [49].

 Скандалът около журналиста Иво Инджев (2006)  [редактиране]По време на кандидатпрезидентската кампания през 2006 г. на 8 октомври в предаването „В десетката“ по Би Ти Ви водещият Иво Инджев съобщава, че е получил анонимни електронни писма, в които се твърди, че Георги Първанов притежава мезонет на стойност 100 хил. евро на централен булевард в София, подарен му от наградения от него с орден оръжеен търговец Петър Манджуков. От предизборният щаб на президента обявяват информацията за клевета. Впоследствие Инджев доброволно напуска Би Ти Ви, а по новините е прочетено изявление на управителя на телевизията, в което той изказва съжаление за това, че Инджев си е позволил „грубо нарушаване на журналистическата етика и основни принципи на сериозната журналистика.“ Според Инджев върху Би Ти Ви е оказван натиск, а той самият е уволнен от Първанов [50]. Случаят предизвиква скандал, тъй като напускането на Инджев е определяно като политическо уволнение. Комисията за етика в електронните медии (чийто член е и Инджев), сезирана по случая от Българската медийна коалиция (БМК), излиза с решение, че Иво Инджев е спазил напълно изискванията на Етичния кодекс на българските медии. Според БМК, за да свали от себе си отговорността за свалянето на предаването, президентът трябва да се застъпи пред обществото и пред Би Ти Ви за връщането на Инджев на екран. Първанов обаче отговаря, че не се меси в работите на една частна медия [51] В крайна сметка Манджуков в свое интервю във вестник "Уикенд" признава, че във въпросната сграда апартамент има Марияна Николаева Добрева - работеща в протокола на президентството - сестра на Кирил Добрев и дъщеря на Николай Добрев. (Петър Манджуков: Някои жени плащат данък на амбициите си за кариера в. “Уикенд”,13 юни 2009), публикува го и в блога си.. В него Манджуков практически потвърждава, че Иво Инджев е прав и наистина става дума за апартаменти на близки до президента "закупени" в неговия бизнес център. По-точно той казва: "В тази сграда са закупили апартаменти дъщерята на покойния Николай Добрев, апартамент има и бившият вицепремиер Костадин Паскалев".

През 2010 Инджев издава книга „Президент на РъБъ“, в която чрез журналистически разследвания доразяснява детайли около мезонета (оказват се два) и други скандали около Първанов.

 Лов  [редактиране] На лов по време на траур (2008)  [редактиране]На 5 март 2008, няколко дена след пожара във влака София - Кардам, в регионалния вестник „Струма“ излиза информация, че на 1 март Георги Първанов е бил на специално организирана за него ловна дружина в околностите на Симитли. В отговор на официално запитване, президентството първоначално отрича, но по-късно уточнява, че президентът е бил в Симитли, но не на лов. Депутатът от БСП Стоян Проданов потвърждава, че той самият е бил на хайка за лов в Симитли. На въпроса дали е бил в компанията на президента той отговаря: „Дори и да знам, не ми е работа да давам информация дали президентът е бил“ [52][53]. Според Правилника за приложение на Закона за лова организирането на хайки за вълци е забранено в периода от 1 февруари до 30 септември [54].

 Отстрелване на животно от Червената книга (2003/2008)  [редактиране]Преди официалната си визита в Узбекистан от 24 до 26 ноември 2003 с официална цел "стимулиране на търговско-икономическите отношения между двете държави" [55], Първанов посещава на 7 ноември 2008 Нуратинския държавен резерват (Нуратинский заповедник) [56]. Първанов отстрелва архар, вид, класифициран в Червената книга като "почти застрашен", според информация съобщена от руски сайтове през 2008 [57][58]. Администрацията на президента нито отрича, нито потвърждава случая:

„ По време на посещението си в Узбекистан президентът Георги Първанов е следвал предложената му от домакина програма и през цялото време на визитата е бил придружаван от министър-председателя на Узбекистан. [59] “

По-късно (март 2010), на пресконференция свързана с предложението за импийчмънт, Георги Първанов заявява, като отговор на зададен въпрос, "не съм убил архар" [60]. На 1 юни 2010 Фергана.Ру отново повдига темата за отстрелването на архара след направено журналистическо разследване и съобщава, че президентът е пристигнал в Аяркул (в щраусова ферма за ВИП-гости там), където е бил охраняван от няколко стотин полицая и още при пристигането му за разгрявка са пуснати 40 питомни зайци, по които Първанов стреля. За два дни трасето Джизак-Фариш е било затворено. На следващата сутрин Първанов с още 12 българи посетил таджикското село Хает, Фарширски район, с което впечатлил местните, които по-рано не били удостоявани с подобни височайши визити. Според чиновник от Нуратинския държавен резерват това било заповед от високо (министър-председателя Мирзияев) и те не са били в състояние да направят каквото и да било.[61]

 Орден „Стара планина“ за Ахмед Доган  [редактиране]Награждава Ахмед Доган с орден „Стара планина“ I степен „за заслуги към етническия мир и демокрацията в България“. По-късно, през 2004 г. удостоява със същия орден и професора по трудово и осигурително право Васил Мръчков. С патетичната си реч против удостояването му, тъй като Мръчков е бил главен прокурор на НРБ по време на „Възродителния процес“, Иван Костов предизвиква политически скандал, Доган се отказва от ордена [62]. Впоследствие Първанов изменя собстения си указ и награждава Мръчков с орден „Кирил и Методий“.

 Скандали между Симеон Дянков и Първанов  [редактиране]След поредица от словесни атаки между Президента и финансовия министър Симеон Дянков, в които септември 2009 по повод икономическия доклад на президента за кризата Дянков заявява, че икономическите идеи на експертите на Първанов са "малоумни" [63], Първанов (октомври 2009) казва например, че Дянков трябва да си "влезне в нишата" [64], а Дянков посочва, че приятелите на Първанов от БАН са "феодални старци", "но това не е наука" [65]. напрежението между двамата кулуминира след предаване на Шоуто на Иван и Андрей, където на въпрос "Млад милиардер ли е Първанов?", мин. отговаря "не е млад, определено" [66] (бел. Първанов е на 52 г.). Първанов отговаря (2 март), че "Това са накърняващи авторитета на държавния глава внушения, направени в едно телевизионно предаване на 1 март", искайки оставката на Дянков, както и споделяйки, че иска извинение от Дянков за казаното на премиера Бойко Борисов. На 5 март Дянков отива за да изясни "недоразумението" в президенството, където казва, че приписваните му думи от Иван и Андрей за "милиардер" по отношение на Първанов не са негови, без обаче да му се извинява, като напускайки президенството казва пред журналисти, че разговорът е бил "конструктивен". Първанов, обаче, посреща министъра в присъствието на двама свои съветници, секретарка и вместо да го изслушва държи монолог, който и записва и по-късно дава на медиите за публикуване под формата на стенограма. Това предизвиква скандал, както и искане за импийчмънт.

Макар, че според някои анализатори скандалът е основно заради АЕЦ "Белене" [67] (Дянков: "Няма да дам нито стотинка за АЕЦ „Белене" [68]), искането за импийчмънт се базира на записването на разговора в Президенството без знанието на министъра и неспазване на Конституцията, поради което председателят на Парламента Цецка Цачева изисква аудиозапис от Първанов [69]. Записът е предоставен на журналистите от главния секретар на Президенството (докато Георги Първанов "се крие от журналистите" [70]). Тъй като разпространяването на стенограмата, а по-късно още повече и записът имат изключително негативен ефект върху популярността на президента [71], а веднага след огласяването на стенограмата дори пред президенството се събира флашмоб група под надслов "Свещ за Гоце" [72], президентът свиква пресконференция [73], на която се обявява за работа между институциите, но отказвайки диалог "под сатъра на импийчмънта". На същата пресконференция той отрича да е убивал архар, което според някои също принципно е валиден аргумент за импийчмънт.

 Предизвикана катастрофа  [редактиране]На 24 Септември 2010 автомобили от кортежа на Георги Първанов предизвикват пътно-транспортно произшествие в района на Ловеч (без пострадали, но със засегната мантинела), информацията е съобщена от БНР и други медии на базата на споделено от свидетели на случилото се. Информацията е първоначално потвърдена от говорителя на полицията в града, но впоследствие е опровергана от началника ѝ. Същия ден Ген. Димитров от Национална служба „Сигурност” заявява пред медиите, че кортежът не е причина за катастрофата[74]. Ръководителят на НСО също отрича кортежът на държавния глава да е замесен в катастрофата.[75] Съставеният акт, обаче, посочва като причина преминаването на кортежа на Президента, което е потвърдено от свидетели в техни интервюта в медиите. [76]

 Импийчмънт  [редактиране] 2007/2008  [редактиране]През лятото на 2007 по инициатива на Нено Димов, депутат от десницата, са представени мотиви за отстраняването на Първанов като президент, свързани с доказаната му принадлежност към структури на ДС. Тогава искането няма достатъчна парламентарна подкрепа. През юли 2008 отново се появява подобно искане след доклад на ОЛАФ за източени 32 милиона европейски пари по програмата САПАРД [77]. Докладът бива оспорван от Първанов с твърдение, че е имало два доклада на ОЛАФ, като това по-късно е опровергано от ОЛАФ [78], въпреки това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заявава, че "оставката на Първанов няма да промени нищо" [79] и че президентът си върши работата "дори много добре", посочвайки, че вина за краденето на средства има станишевото правителство, което било "най-крадливото" досега [80] и искането за импийчмънт е изоставено [81].

 2009  [редактиране]През ноември 2009 от ГЕРБ, "Синята коалиция", РЗС и "Атака" поставят въпроса за импийчмънт на президента, като това е направено във връзка с исканията за оттегляне на двама български посланици в Турция и САЩ [82]. Искането първоначално е направено от Атака на 9 ноември 2009 и е провокирано от отказа на Първанов да оттегли двамата посланици в държави, в които според Атака са налице нарушения в гласуването на предходните парламентарни избори и което според тях представлява нарушение на член 98 от Конституцията на България (което се явява правната база за искането) [83]. Първанов отзовава двамата посланици, но думите му по темата са "недопустим тон" и "играта загрубя", искането за импийчмънт е оттеглено от премиера Бойко Борисов [84].

 2010  [редактиране]След разрасналия се скандал между Дянков и Първанов и публикуване на стенограмата от техния разговор в Президенството е поставен от парламентарни партии въпросът за импийчмънт. Седмица преди обсъждането на въпроса в парламента [85] ГЕРБ организира публична дискусия на експерти по темата. Искането се подкрепя от ГЕРБ, ДСБ, депутати от РЗС и независими депутати. Подписка [86] е внесена от депутатите [87], с което се стартира процедура по импийчмънт [88], но при гласуването [89] на 31 март 2010 в парламента не достигат гласове (6 гласа) [90] - причината е, че РЗС, които участват преди това в подписката, в последния момент променят решението си, всъщност отсъстват от залата за гласуване [91]. С това процедурата, за която са необходими гласове на 2/3 от депутатите приключва с отхвърляне на искането.

 Семейство  [редактиране]Георги Първанов е женен за Зорка Първанова. Те имат двама сина.

 Членство  [редактиране]От 12 май 2001 Първанов е член на Интернет общество - България.

 Награди и отличия  [редактиране]Орден "Изключително почетно отличие" (Ливан)
"Орден за граждански заслуги" - колие (Испания)
Орден „Св. Цар Борис Кръстител“ I степен, Българската православна църква, 2003
„Орден на слона“ (Дания)
Голям кръст на „Кралския норвежки орден Св. Олаф“ (Норвегия)
„Орден на Серафима“ (Швеция)
Орден „Огърлица на независимостта“ (Катар)
Георги Първанов е удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза на Прешовския университет, Словакия, Бакински университет, Азербайджан, Еревански държавен университет, Армения и големия златен медал на Университета „Томаш Гарик Масарик“, Бърно, Чехия.

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2825
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #38 -: Март 16, 2011, 08:58:59 »
изчезналите страници тука ли са от досието?
намериха ли ги?

 :-D

Цитат
като го укорява за това, че приема политическа подкрепа от престъпник

добре е да се преповтаря този факт
и то не само от един престъпник

фактически нямаме президенти следствие водената политика
а допълнително мръсници работещи срещу България и конкретно българите
« Последна редакция: Март 17, 2011, 10:54:27 от Hatshepsut »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

*

Неактивен perfuratorabg

 • **
 • 399
 • +82/-70
 • Пол: Мъж
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #39 -: Март 17, 2011, 10:23:02 »
   Ами фактите ясно говорят за добре организираната комунистическа мафия в България която ни направи на луди през последните 65г.унищожи ни като нация и продаде държавата ни на турци и руснаци.Фактите са си факти и не могат да бъдат успорвани.Така че помислете си колко още ще ги търпим на власт? (wait)

*

Неактивен Veronika

 • *
 • 15
 • +4/-0
 • Пол: Жена
Re: Истината за Георги Първанов
« Отговор #40 -: Март 17, 2011, 11:51:23 »
Тази комунистическа мафия ни съсипа!

 

Истината за Ахмед Доган

Започната от Nordwave

Отговора: 36
Прегледи: 14427
Последна публикация Декември 20, 2016, 13:02:09
от Siegfried
Powered by EzPortal