Лакейството и паметта за майор Томпсън

 • 0 Отговора
 • 927 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4417
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn

Доц. д-р Тодор МИШЕВ Автор http://www.novazora.net

    Вече втори месец до с. Батулия, Софийско, се гради новият паметник на английския майор Томпсън. На това място през май 1944 г. той е ранен и пленен след опита си да достави оръжие на българските партизани. Нека оставим подробностите от историята обаче и да обърнем внимание на някои други интересни неща.
    През 1944 г. майор Томпсън като офицер от Великобритания е враг на България и нейните национални интереси в стремежа й към обединение. Значи от тази гледна точка през 2007 г. ние вдигаме паметник на един враг на държавата България. По тази логика трябва да издигнем паметник на американските и английски летци, бомбардирали България през 1943 и 1944 г. Те също са воювали срещу България, с монарх тогава цар Симеон II и българското правителство, определяно като фашистко.
    На около 1 км от новия паметник на майор Томпсън е старият паметник на убитите известни партизани Дичо Петров и Йорданка Чанкова (Николова). Именно за тях майор Томпсън е носил оръжие. Техният паметник обаче е изоставен в тръни и шипки, посещаван само от лениви змии и любопитни насекоми. От тази гледна точка не става ясно защо майор Томпсън ще е положителен образ, а партизаните - „мръсни комунисти и агенти на Москва”. Има нещо гнило в тези странни критерии. За едните - тръни, за другаря англичанин - зелена морава с райграс.
    Миналата година насипаха пътя от с. Батулия до лобното място на майора. Няма лошо, но защо точно до паметника? Поне още двайсет метра зад завоя да бяха стигнали, за да не се вижда докъде се простира унизителното лакейничене на новите управници. Пък то сега батулийските крави до паметника ходят по сух път, а нататък по дупки и локви. Впрочем и всички хора от съседните махали ходят по изровени пътища. Излиза, че няма разлика в управлението на управляващите преди и след 1989 г. Предишната власт водеше пред паметника на партизаните аташетата на СССР и другите страни от Варшавския договор. Сегашната власт води пред паметника на Томпсън аташетата на Великобритания и другите страни от НАТО. Дето се вика, от уважение към мъртвите и историята трябва да се ходи и на двете места. Нали Томпсън, Дичо Петров и Йорданка Николова са били от едната страна на барикадата?
    Дори от гледна точка на историята и от уважение към българската армия би трябвало да издигнем паметник и на офицера, ръководил ротата по залавянето на майор Томпсън. Той е изпълнявал войнския си и родолюбив дълг да се бори с един паднал от небето агресор. Ето, Симеон Сакскобургготски може да изгради паметника, защото през 1944 г. този офицер и неговите войници са заловили враг на короната. Да, ама не, такова нещо няма как да се случи. Както и не се случва историкът Сергей Станишев да отиде пред паметника на партизаните.
    Случаят с майор Томпсън е опасен прецедент. Утре англичани и французи могат да си издигнат паметници на окупационните войски от 1919 г. Германският военен аташе може да издигне паметник на някой немски офицер съюзник от 1941-1944 г. На съветските офицери и генерали вече построихме паметници, после пък понечихме да ги бутаме. И защо махнахме името на ген. Толбухин и Христо Михайлов от два големи български града, пък оставихме името Томпсън на едно селище в Искърското дефиле? Нали и тримата са били всеки по свой начин противници на тогавашна България?

 

Powered by EzPortal