Бетовен е бил отровен по невнимание

  • 0 Отговора
  • 1135 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Индивидуалист

  • *
  • 2832
  • +395/-89
  • Пол: Мъж
  • Не бойте се!
  • Зодия: Virgo Virgo
Виенски патолог твърди, че лекарят на Бетовен по невнимание го е тровил с олово, докато го е лекувал, предаде Асошиейтед прес, като цитира резултати от неколкомесечни изследвания върху кичури от косата на композитора.

Предишни изследвания са установили, че Бетовен е страдал от отравяне с олово. Токсични нива на метала за пръв път са открити в косите му, а преди две години - и в части от костите му.
Тези находки потвърждават убеждението, че отравяне с олово може да е допринесло и накрая да е убило гения на 57-годишна възраст. Маестрото е бил много болен години преди смъртта си на 26 март 1827 г. Кристиан Райтер, шеф на Факултета по съдебна медицина в Медицинския университет във Виена, в продължение на няколко месеца е анализирал кичури от косата на Бетовен с методи, излезли сякаш от сериала "От местопрестъплението".

В сп. Beethoven Journal експертът пише, че през последните месеци от живота на композитора концентрациите на олово в тялото му са се повишавали всеки път, когато лекарят му Андреас Ваврух е източвал течност от корема му. Убийствените дози олово са се просмуквали в болния черен дроб на музиканта и накрая са го убили.
"Леченията на д-р Ваврух са причинили смъртта на Бетовен, защото лекарят не е знаел, че Бетовен вече има тежко чернодробно заболяване", пише Райтер. Чак след аутопсията на композитора лекарите са установили, че той е страдал от чернодробна цироза и подувания на корема.
Райтер казва, че за да облекчи страданията на пациента си, Ваврух периодично е пробивал корема му и след това затварял раната с лапа, съдържаща олово. Още преди да се получат подуванията на корема, Ваврух пише в дневника си, че е лекувал Бетовен от пристъпи на пневмония месеци преди смъртта му, като е използвал соли, съдържащи олово.

Учените смятат, че така д-р Ваврух е утежнявал съществуващо оловно отравяне. Райтер твърди, че анализът на кичурите на Бетовен е показал, че концентрациите на олово в тялото на композитора са се повишили значително четири пъти между 5 декември 1826 г. и 27 февруари 1827 г., когато самият Бетовен документира, че Ваврух го е лекувал от подуване на корема.
"Данните показват, че Бетовен е бил подложен на значителни количества олово през последните 111 дни от живота си и че това олово може да е било точно от лекарствата, прилагани от Ваврух", е изводът на Бил Уолш, ръководител на екипа в Националната лаборатория в Аргон край Чикаго, Илинойс. Там бяха открити големи количества олово във фрагменти от кости от Бетовен. БТА
« Последна редакция: Април 14, 2011, 17:11:22 от Hatshepsut »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

 

Powered by EzPortal