Автор Тема: Филм на Ал Джазира за "страданията на българските турци"  (Прочетена 1444 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Петкан

  • Banned
  • Veteran
  • *
  • Публикации: 8681
  • Карма: +1305/-105
  • Пол: Мъж
  • България преди всичко!
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Така започва песента в документалния филм на  турската журналистка Йелда Янат Багджи "България, моята земя", излъчен по телевизия "Ал Джазира" на 16.12.2015г.

Цитат
"Оръжията прогърмяха във Видин, джамията беше унищожена по време на сутрешната молитва, църквата беше построена по време на следобедната молитва. Неверниците се заселиха в църквата. Всяка сутрин невинни младенци бяха завеждани в църквата и ги караха да почитат Бога. О, султане мой, спаси ни от непознатия. Знай това, няма друга религия освен исляма..."

[youtube]Hp5bBA7pfE8[/youtube]
Al Jazeera World - Bulgaria, My Land

Филмът е направен от  турската журналистка Йелда Янат Багджи вероятно по поръчка на правителството на радикалния ислямист Мехмет Давутоглу(лидер на Партията на справедливостта и развитието (ПСР)  и президента на Турция-Реджеб Ердоган, който също е радикален ислямист и приятел на българския министър-председател Бойко Борисов.
...

...
Това са първите изречения от страницата на Министерството на външните работи на Република Турция.

Цитат
Brief History of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Turkey
"The Foreign Service of the Republic of Turkey is founded on the well established traditions and legacy of Ottoman diplomacy with a long history. The application of this commanding diplomatic tradition as an effective instrument was one of the leading factors which enabled the Ottoman Empire to reign over a vast geography for several centuries..."
http://www.mfa.gov.tr/ministry-info.en.mfa
...
Кратка история на Министерството на външните работи Република Турция
"Външнополитическото ведомство на Република Турция е създадено на основата на утвърдените традици от многовековната история и наследството на Османската дипломация. Използването на тази определяща дипломатическа традиция в ролята на ефективен инструмент е бил един от основните фактори, което е позволило на Османската империя да царствува над огромна географска територия за няколко столетия... "
http://www.mfa.gov.tr/ministry-info.en.mfa
...
Цитат
"Документалната лента завършва с прочувствена реч на Лютви Местан на турски език, където той се жалва от лошото отношение на българската държава към турското малцинство и език. Политикът заявява пред множеството, че ще настоява в училище да се изучава 4 часа седмично турски език.
В сайта на "Ал Джазира" се посочва, че филмът е започнал като проект през 2012 г., когато се навършват 100 години от началото на Балканските войни.

"По време на проучването си открих колко малко знаем за истинските събития в България през войните. Открих, че проблемът е много по-голям от първоначално смятаното. През ноември 2012 г. пропътувах 12 000 километра из цяла България и говорих с над 100 турски семейства, страдали от българската политика против турците", пише авторката Йелда Янат Багджи, която е прекарала 3 седмици в страната ни в разговори с политици, историци и обикновени хора.

"Второто нещо, което дълбоко ме изненада, бяха реакциите на хората, когато научаваха, че съм от Турция. Възрастните хора се разплакваха в момента, в който чуеха думата "Турция" и обикновено започваха да ме прегръщат силно и да викат "Добре дошли", допълва авторката.

"През по-голямата част от времето на интервютата ми с българските турци не можех да спра да плача и се опитвах да гледам встрани, за да спра, но тогава виждах, че операторът и звуковият оператор също плачат. Мисля, че това беше една от най-искрените, емоционални и тъжни истории, които съм снимала. И по-важното - беше скрита история, която се е случила толкова близо до нас. Като разказват, аз се чувствам горда, че представих този безценен разказ, който ми бе доверен", завършва Йелда Янат Багджи. "
http://www.blitz.bg/news/article/382382
...
...
Марионетката с депутатски имунитет на име Лютви Местан е враг на България, както и самата Турция, от която смърди на радикален ислям и за нея спокойно може да се каже, че почти нищо не е останало от светското, за което е мечтал Мустафа Кемал Ататюрк.
Този филм е старт за неоислямистите в България и Турция.
Цацаров е на ход.
...
« Последна редакция: Януари 29, 2016, 08:57:17 от Hatshepsut »
Ad honores

 

Website

Към сайта

Facebook

FB Page FB Group