Български национализъм - българщина

 • 425 Отговора
 • 47074 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #210 -: Юли 25, 2016, 22:51:50 »
Културата на българският национализъм !

Не е липса на култура, а направо отсъствие на каквато и да е националистическа култура при хората наричащи се български националисти. От тук липсата на посока към бъдещето и сърцата и душите на българите.
Ето някои примери от света.
- Американски индианци се бунтуват или честват нещо. Облечени са с характерните за дедите им кожени дрехи, носят разни пера на главите си, държат едни особени индиански жезли в ръцете си, играят традиционните си индиански танци и т.н.
-Американци : честват годишнина или имат празник. Виждат се хора с дрехи на каубои, повечето носят каубойски шапки, каубойски ботуши, на някой са дори със шпори.
- В Мексико може да се види същото нещо, само че шапките там са сомбреро. В Аржентина също, както и в Бразилия.
- Съседите ни турците и наши поробители за 500г. също правят така по време на събори, празници и чествания. Те даже имат куп организации, където се обличат с такива дрехи.
- Съседите сърбите - и те не изостават. Там даже нещата са направо фанатични.
- Преди време гледах снимки на унгарски националисти: бяха се строили облечени в характерни унгарски носии.- В Русия също често се виждат хора облечени в казашки униформи с икони и кръстове да правят шествия и да отбелязват годишнини.
Как седят нещата в България ?
Никак, няма подобни наченки, а където ги има то са под контрола и зоркият поглед на бившите комунисти и бившите им служби. Говоря ви за ВМРО, което е менте на оригиналното ВМРО, но с много ниско качество. Също за дружество" Традиция" основано от бивши офицери на ДС, които даже не го крият.
Преди години при един от големите митинги на партия "Атака" имаше един ентусиаст облечен в народна, носия когото останалите от митинга вместо да адмирират-поздравяват , гледаха с насмешка или безразличие.
Е каква е разликата между наричащите се български националисти и останали партии или организации ? Та ДСБ, значи демократи за силна България. На дали има една партия, която да не е за силна и едва ли не велика България.
Да но кое отличава тези не националистически партии и организации от националистическите ? Според мене почти нищо. Дори някои творения на бившите ком. служби са направо националистически сравнени с националистическите ни организации.
Отсъствието на националистическа култура един път пречи на народа да припознае националистите, един път обезсмисля тяхното съществуване. Ако ще са като другите, то за какво са ни ?
Защо хората с такъв кеф се излъгаха да гласуват за Б. Борисов ? Защото го бяха посъветвали да се прави на народен човек, да говори на разбран български език с диалекти.
Така народа го припозна, без да е националист.
Опитвам се да кажа че между националистите ни и народа има една огромна яма за преминаване и моста, който трябва да се изгради се нарича българска националистическа култура.
Обикновено по света се набляга на символите от последните 100-200г. които са все още близки до съзнанието на хората и от които има запазени предмети, дрехи, знамена, оръжия, разкажи и подобни неща от сферата на културата.
Не случайно по цял свят почетните роти не са с вида на древни римляни, викинги, рицари или подобни, а с облекла обикновено от 18-19 век.
Тревожното е че нашите националистически организации и националистите ни в частност не само нямат такава култура, но и не искат да развиват и да се интересуват от нея.
Нормално е след комунизма това да е слабото ни место, но никак не е нормално въобще да не се интересуваме от българските неща.
Още по зле са нещата с културата на отношенията между хората. Преди време посещавах БНС, там между обикновените членове имаше едни добри отношения, но при ръководството им и самият Расате, нямаше нищо общо с нищо българско. Много хора наричащи се националисти в културно отношение, като поведение нямат нищо общо с българското.
А иначе националистическа култура, не е да нямаме, имаме даже в повече и дори сърбите вземат от нашата, а ние сме си я хвърлили на боклука. Имаме знамена и от въстания и от войни - дал Бог.
Имаме въстаническо-четнически униформи по който модел са и тези на гвардейците ни . Имаме народни носии, хайдушки носии. Имаме и характерен български нож " Каракулак"-а и черкезката кама, каквато е носел и Левски и "силяха" коженият пояс за оръжия. И гайди и тъпани и кавали - имаме та имаме. Имаме, ама не го искаме.
Така е защото от комунизма мозъците ни се повредиха и искаме не да сме наистина националисти: консервативни традиционалисти,пазители на характерните за народа ни културни ценности. Искаме да сме модернисти, да се кълчиме и някой западняк -сектант или еретик(защото повечето са сектанти или еретици), като ни похвали и да се насираме от кеф.
С една дума българският националист не иска да е с българска култура и да се води по нея , не се и интересува от нищо българско.
Знаете ли колко хора знаят че"Каракулака" е традиционен български нож? Мислят го за турски, а наскоро един смешник и по природа комунист на име Бисер обяви че щом името му е такова, значи е турски. Колко националисти знаят, какво е "Силях"
А колко пък знаят кое точно са "навуща и ямурлук" ?
Да не говорим за думата "Пафти" ! Още повече за типична българска архитектура ! За т.н. грънци( това са чинии, чаши, гърнета, пепелници и подобни предмети за бита и кухнята), които са много красиви закачени на стена същата работа! Не се коментират и българските писатели и художници- имам на пред вид десните такива. Виж келемето А. Константинов се коментира или агента Вапцаров.
Обикновено културата на наричащият се български националист стига до ножа " Бранник" който е по немски образец и съответно не е български. В литературата и философията се опират на разни десни автори от запада. На български, не защото видиш ли не са им модерни.
Да комунистите са заложили своите капани на основните места. Имам предвид дружество"Традиция" и подобните му, но решат ли българите да си потърсят културата никой не може да ги спре.
Същият Бисер( давам го за пример, не защото сега не сме приятели, а защото е доста ярък) преди време ми казваше то "камата на Левски" ли ще ме направи българин и националист ? Камата сама по себе си не, но тя е част от нашата културна традиция. Националист и българин ще го направят някого, твореният на нашите десни национални писатели, на нашите десни художници, каквито имаме достатъчно. След това идва ред на типично българските предмети и облекла и символи
Станеш ли българин първо културно после и материално, купувайки си това онова - тя " баницата е втасала" казано по български. Човека е готов и няма връщане на зад, не само за него, но и за семейството и децата му. Една група от такива националисти или една такава организация ще бъде позната естествено и от народа.
Какво се получава в българският национализъм няма нищо българско, като култура облекла и символи. Но националистите се оплакват: народа това, народа е глупав и онова, не ни разбират и т.н.
Е какво да ви разбират ? Как въобще да ви отличат от останали партии и организации. Те и другите все веят трибагреници. Националистите трябва да веят други знамена, за да се отличат от останалите. Гейовете например си имат знаме с цветовете на дъгата и така всеки П******т и лесбийка и лесбиец си знае - ето ги нашите
Е аз как да знам къде са са националистите, като знамената им са като на другите ?
Въобще хора нека се замислим то този основен въпрос с културата.
Това е първата стъпка, без нея няма да има втора. Освен това времето минава и скоро нещата ще са доста зле.
Това имах да казвам: който ме разбрал разбрал, който не е - негова си работа.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #211 -: Юли 27, 2016, 17:44:20 »
АЗ СЪМ РОДОЛЮБЕЦ, а не националист.
Българският национализъм, приеман от по-голямата част на населението е една пародия, един тъп цирк, особено атака и патриотичният фронт, едно изкривено, ненормално  и твърде злощастно понятие на България в 21-ви век. Националистическата идеология е опорочавана , изкривена и извратена още преди  1944-та та и до днес е станала на салата с грозде. Масовия български "националист" трудно може да  изложи своите вижадния и стремежи относно идеологията, която изповядва. Ако не се опре на турското робство, кланетата, геноцида, разорените български територии от турска страна до 1913г. може и да излезе нещо горе-долу смислено. Да но те се опират на нацизма и някакви нямащи нищо общо с нас неща Национализма днес се опира основно на някакви глупости с нацистки дъх на развалено и гнило, както и дъх на долно чуждопоклоничество и политиканстване - това е основната грешка, поради което народа не ги припознава. Години наред национализъм се възпитава чрез омраза. Все се говори какви сме били, каква съдба ни е сполетяла и се смята по западен образец че омразата е важната, като в американски филм. Днес свободно нараства броя на чужди нам етноси и това се възприема като част от нормалното демократично българско общество според разните западни мекерета. Националистите обаче продължават да заобикалят въпроса с раждаемостта и не искат да дадат личен пример за това, което е странно.
Ето защо аз не съм националист, а РОДОЛЮБЕЦ  и мисля ето така по някои въпроси .
И така аз съм българин, православен християнин. Моята идеология е българщината и ето основите и:
- българското е най-добро, красиво, умно и правилно, особено в сферата на духът.
От тука изхождам отрицателно и към всички видове идеологии и учения не идващи от България. Няма нацизъм , анархизъм, фашизъм, комунизъм и каквото там има - щом не е българско не го ща, и не ме интересува.
- аз следвам само и единствено пътя на българските национални герои , а те са : най-великите в света и няма държава с толкова много герои . На практика ние имаме повече герои отколкото цял свят наведнъж. Аз се уча от успехите и грешките на тези герои и почитам само тях и никой чужденец и небългарин.
- българите са направо друга раса: по-кадърна, умна, силна, красива и добра от всички останали народи и раси на земята. Аз отказвам да признавам небългарин за равен с мене БЪЛГАРИНА: няма руснаци, сърби, немци, французи, ингелези и европейци.
 Ние българите седиме над тях.
Моята религия - православието е най-добрата , истинна и правилна вера на света .
Нашата култура е единствената, която ми харесва и интересува.
Народните ни носии са най-добрите дрехи на света.
Песните и танците ни са уникални и нямат равни

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #212 -: Август 25, 2016, 08:44:34 »


Атанас Манушкин с моя редакция

И пак да поразгледаме кандидатира на ОЗ ген. Радев. Лично не го познавам, а и той влезе в политиката с гръм, като пилот преминаващ звуковата бариера. Няма лошо но пък е доста тъпо и доста изтъркано. Чета биографията му /СV за по-модерно/. Идеална. Завършил и в САЩ с най-добър успех от всички чужденци и 13-ти от 26 в курса. Браво. С една дума мекере на което се надяват доста наивници. Тоест това е поредната американска разработка, та не се надайте на промени. Тук не ми е мисълта да коментирам точно професионалните му качества. Всичко там е О.К. Интересното в случая е, че ще повторя нещо, което повечето от Вас знаят. Всяка Империя при завладяването на територии, първоначално избива част от населението - непокорните в нашият ай ги изгониха в чужбина. Впоследствие започва процесът на идеологическото завладяване ; пропаганда по медиите, подмяна на историята, образованието, политиката с назначаване първом на хора от нейните си територии и едновременно с това и местни подбрани по покорство. По-нататък следва изпращане на част от проверени личности в своя територия за по-нататъшно обучение в своите ценности, виждания, манталитет, политика, мислене, изпедерастяване и т.н. Накрая ги връща в завладените територии. Това е т.нар. кръвен данък или манафско-педерастки днес. В случая не съдя Империята; това се повтаря от хилядолетия, отработено е и сигурно е правилно от тяхна гледна точка, с което се затвърдява позицията им в завладените земи. Пренесено у нас, видно е, че ние по всички признаци се отнасяме към завладяната територия от Империята САЩ. Та О.З. ген. Радев е именно частичката от този кръвен данък, който нашата завладяна територия трябва да плаща. И не е само той. Подобен е и този с децата на Корнелия Нинова. Тоест нема партии и идеологически стремежи има само желание за власт.Нейният Рафаел/о/ също е завършил там. Не ме разбирайте погрешно, никого не обвинявам. Просто това е един път, който щем -не щем, трябва да извървим. Ако не е САЩ, то ще са други. Все Империи. Римската, Османската, Британската - все е било така. Ако обаче си запазим нашата култура и обичаи , този път нема начин да го минем.
 Накрая, коректно е да се знае, че О.З. ген. Радев, със спомоществователството на г-жа Нинова, и по заръка на Императора САЩ, трябва да бъде издигнат. Пак казвам, в случая не съдя, само констатирам. Стигнали сме до такава точка на отношения и мислене, че възможността за съпротива е сведена почти до нула, а и не знам дали има изобщо смисъл. Няма да анализирам пътя, по който се стигна до тук, защото е ясен. Тези президентски избори, специално тук, за Империята вече са само игра и отработване на детайли за бъдещи завладявания. Нюанси. След време нещата могат да се променят, но все ще сме в някоя Империя, все ще си е същото. Друг избор нямаме.
 Нека по този повод ,да не се джавкаме, защото нищо не постигаме, а само си късаме нервите. Приемете факта, че сме Протекторат, от което за сега само губим. Явно сме попаднали в грешната Империя, която не желае да се грижи за нас. Дано следващия път имаме късмет.
С една дума нека да наблегнем на нашата : култура, религия и обичаи, а политиката да оставим за сега на заден план.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #213 -: Август 28, 2016, 17:31:54 »
Напоследък много хора възлагат надежди на генералите Румен Радев и Шивачев. Искат, като модерно мислещи хора нещата да се решат ей така за един ден без напъване по чуден начин. Двамата генерали да уплашат политиците, те да избягат и нещата да станат както им се иска на хората. Коментарът ми за генералите и мечтите да се оправи нещо с тях е ха-ха-ха, ма верно ли сте толкова тъпи бе ?
Тези и двамата вероятно са от комунистически семейства станали демократични след 1989г. Те и двамата са станали генерали с одобрението на поробителят ни САЩ, те са подбрани, проучени и т.н.
Ако правят преврат ще е само и единствено в полза на щатите и мултинационалните компании. Да направиха се на патриоти, ама не са, не искат да са и даже другарят генерал Радев си е развратник от класа, зарязал жена и се фанал с друга.
Не е зле да се разбере че проблема е сериозен и не се решава за два дена от двама генерали мекерата на щатите. Проблема е първо културен на самоосъзнаване на народа, като български и след това политически и накрая чак икономически.
Обаче именно липсата на характерна българска култура кара хората глупаво и наивно да вярват че двама генерали ше оправят нещата с вълшебна пръчица. Те и да искат пак няма да стане, не заради друго, а поради липсата на нужното българско самосъзнание у повечето българи.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #214 -: Август 30, 2016, 15:38:51 »
АНАЛИЗ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПА.

Доста е просто . В Швейцария 20 % от населението вече са чужденци от тях около 15% са ислямисти, от които около 10% няма да се интегрират и ще продължат да държат на сатанинската си вера. Та тези 10% след 20-30г. ще са вече 50% , като се има пред вид как се плодят и въдят. Тогава те завземат и властта, ще са в политиката, полицията, армията и на всякъде. Ще поискат шериат, бурки за жените и бради за мъжете, ще насерат страната, както са усрали своята ислямска страна от където са се домъкнали и белите дето не искат да приемат исляма ще трябва да бягат в Русия. Д в Русия защото в цяла Европа положението е подобно и това ще се случи. При това в Русия, само при условие че и този след Путин е като него, ако е като Елцин и там ще е страшно.

Сега Германия прие над милион емигранти, ама като им дойдат и семействата, майки, бащи, жени, братя и сестри ще станат 10милн. а след 15г. ще са вече 20 и то само тези от сега, ами онези от преди това !

Та с Европа е свършено, мислете за Русия, поне там мисля да бягам аз, знам и езика горе-долу та ше се оправя. Дано у нас това не стана , а също и в Сърбия, че там не е зле и са близо до нас.

Естествено едно възродено и добре организирано хайдутско движение може да промени нещата и да се спасим. Така че мислете какви ги вършите, че ще си патят вашите деца.*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #215 -: Септември 09, 2016, 17:57:19 »
Темата е доста провокативна. Повечето националисти под влиянието на немските-нацистки теории за кръвта: смятат че не е възможно и националиста трябва да е от чиста българска кръв.
Да но според мене немците пак са сгрешили нещата или направо казано са излъгали.
Ще дам само два примера, макар да има стотици.
Христо Иванов Силянов - роден е в Цариград на 28 май 1880 година в семейството на Иван Силянов от Охрид, а майка му е гъркиня.
 Това не му е попречило обаче да е истински българин и да се бие с поробителите, с гръцките също.
 Мелпомена Кърничева - съпругата на Иван Михайлов. Тя е била наполовина аромънка - влахиня. Въпреки това е и велика българска героиня.
Явно не 100% им българска кръв не им е попречила да бъдат български герои.
Тук нацизма и "БЪЛГАРЩИНАТА"  влизат в противоречие.  А сега де, кое да изберат някои хора ?
« Последна редакция: Септември 09, 2016, 20:08:45 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7209
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #216 -: Септември 09, 2016, 20:13:43 »
Според мен е възможно българите, родени от смесени бракове да са български родолюбци и националисти. Всичко зависи от възпитанието, самосъзнанието и начина, по който са се формирали като личности.
Моето мнение е, че за да бъде един човек българин е достатъчно само единият му родител да е българин и разбира се, това, което посочих в предишното изречение  :smile-1:

*

Неактивен Panzerfaust

 • *
 • 1365
 • +309/-37
 • Пол: Мъж
 • Интереси: история, политика, психология, военно дело, икономика
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #217 -: Септември 09, 2016, 21:48:38 »
Може и има доста такива примери, не само при нас, а и по света.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #218 -: Септември 10, 2016, 12:47:18 »
Така е но много хора смятат че не може. Един мой бивш съратник искаше да проверява хората до 4-ти коляно и който не бил с чиста кръв , нямало да го брои. Историята обаче показва друго.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7209
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #219 -: Септември 26, 2016, 17:44:59 »
Няма нужда да си гений, за да си патриот


Покрай възхода на национализма и про-патриотичните нагласи тия дни у нас се появи в публичното пространство едно особено явление – опровергаване на патриотизма.

Това мнение се преоблича в различни кожи, споделя се най-вече от „модерни” хора с псевдолиберални убеждения и звучи горе долу така:

Тия, дето са против бежанците, дуднат за Левски и се бият в гърдите, че са  българи – те не са патриоти. Те са патриотари. И да си го кажем честно – направо са профани. Те нямат познанията да бъдат патриоти. Те са простаци и невежи, не знаят нищо и нямат право да се гордеят с нищо. Няма приемственост между поколенията, нямат култура, абе с две думи – чуеш ли го да казва – България над всичко и да се дразни на ислямизацията и лицемерния неолиберализъм – брой го за глупак. Подигравай му се в социалните мрежи. Сподели си ироничен колаж и го наречи динковец. И да се приключи.

Това е тезата. Патриотизмът е упадъчен.

Явно трябва да си ерудит, минимум от ранга на Чомски, за да имаш правото да говориш за  родината.

Приемам, че мнозина съвременни българи мислят така. Не, не приемам, а го виждам с очите си, във Фейсбука си, из медиите.

Дали обаче правото на патриотизъм изисква образователен/културен ценз?

Откъде се пръкна това очакване за дълбинни познания и аргументация на нещо, което, извинете ме драги неолиберали, култур-сноби и прочие омерзени от ширещия се „профански” патриотизъм люде, ама...патриотизмът е въпрос на сърце.

Как да ви го кажа по-ясно: това е емоционална идентификация.

Няма нужда пичове интелектуални, да сте изследовател-историк-биограф-и-още-нещо на Левски, за да го разпознавате в себе си.

Няма нужда да сте наръчник по фактология на българската история. Това оставете за учените. Те са длъжни да са рационални.

Патриотизмът НЕ е рационален. Той борави често с митове и легенди. Той е плод на емоции. И няма нужда от доказателства...разбирате ли?

Като вярата в Бог – тя не изисква доказателства, защото ако го прави, сама себе си опровергава.

Същото е и тук.

Нали не сте толкова наивни и налудни, че да смятате, че, този, който е патриот и се гордее, че е българин – трябва да има ДОКАЗАТЕЛСТВА, че МОЖЕ да се гордее?

Да се гордееш от националността си, пак повтарям, е въпрос на чувства. На вътрешното убеждение, че ти си част от нация, чиито хора, история, постижения, провали и болки, са и твои. Ти се гордееш, не понеже това е основателно.

Ако търсите ОСНОВАТЕЛЕН патриотизъм – намерете си коя нация ще ви плати за него. И го изповядвайте.

О,  СОРИ, забравих, че вече сте намерили кой да ви плаща, за да се държите антибългарски. И да сте на чуждата страна. Която вдига паметници на Рейгън, да речем.

Ама нищо.

Организмът на една нация така трябва да се очисти. Като на повърхността избълбукат предателските балончета на псевдо-интелектуалците, които с погнуса говорят за крайните патриотари и популисти...

Да ви кажа – по-добре безпросветен патриотизъм, отколкото просветено зло.

Щото в едното поне има сърце.

А в другото... в другото има сделка. С дявола.

***

Бел.авт.

По повод на темата - любимо парче от Далчев:

Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя.

И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
a зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепелите бойци на Самуила.

Да търси, който ще, във теб сполука бърза
и почести и власт със страст една и съща,
страданието мен по-силно с теб ме свързва
и нашата любов в една съдба превръща.

1965 г.

http://www.lentata.com/page_8566.html

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #220 -: Януари 12, 2018, 13:36:10 »

Това мнение се преоблича в различни кожи, споделя се най-вече от „модерни” хора с псевдолиберални убеждения и звучи горе долу така:

Тия, дето са против бежанците, дуднат за Левски и се бият в гърдите, че са  българи – те не са патриоти. Те са патриотари. И да си го кажем честно – направо са профани. Те нямат познанията да бъдат патриоти. Те са простаци и невежи, не знаят нищо и нямат право да се гордеят с нищо. Няма приемственост между поколенията, нямат култура, абе с две думи – чуеш ли го да казва – България над всичко и да се дразни на ислямизацията и лицемерния неолиберализъм – брой го за глупак. Подигравай му се в социалните мрежи. Сподели си ироничен колаж и го наречи динковец. И да се приключи.

Това е тезата. Патриотизмът е упадъчен.


Тези хора стават все по-странни.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #221 -: Февруари 21, 2018, 14:22:22 »
 Това е от фейс-бук.
Мене най ме боли за думата обичай, която редовно заместват с традиция и щяли да пазят традициите ни. В момента в който използват думата традиция, те вече не пазят нищо.
_________________________________________________________
Аз съм нациoналист IYI
2 часа ·
"- Я ми кажи на Български как се вика „партньор“? - Райна се ококори.
- Партньор?! Ами партньорът си е партньор... ох, не мога сега да се сетя... Мъжът ми е мой партньор! - викна тържествуващо. - Ти и баба Рада сте партньори!
- Не ти казвам да ми го обясняваш, а да ми кажеш думата на български, можеш ли? - не я изпускаше Вангел.
- Чакай, ще се сетя... Спътник... Сродна душа...
- Либе... - нещо ѝ трепна извътре.
- Боднаха ли те думите? Хубави са си нашите, нали?
- Хубави са! Питай ме пак!
- Талант как е?
- Дарба!
- Креативен какво е?
- Ами такъв, който измисля, умен...
- Творец, Райно! Който твори. А информация на български как ще рече?
- Е, тук ме разби, информацията си е информация... чакай... знание! - обяви тържествуващо.
- Нищо подобно! Телевизията и компютърът те информират, така ли е? Там знание няма. Те само те уведомяват за нещо. Дават ти сведения къде какво се случва и това е! Ако искаш да придобиеш знание, учиш, ходиш на училище, четеш... не се просто уведомяваш. За жалост, на света вече му стига да е уведомен, не - да знае.
- Харесва ми това с думите, искам още!
- Комуникация какво е?
- Да си говорят хората...
- Така, де, баба и внуче, като си говорят, какво правят?
- Общуват... нали?
- Ето я друга мъдра дума. Общение има, приобщаване, общност, нещо общо и заедно се случва, затова е общуване.
- А хармония как е?
- Баланс!
- На български питам как е!
- Равновесие...
- Можело значи.
- А характер как е?
- Характер ли? Че това не е ли българска дума?
- Не.
- Ето ти добър пример как една чужда дума е толкова як плевел в нашия език, че вече няма изкореняване. А нашата си дума е далеч по-кратка, удобна и звучна.
- И как е характер на български?
- Нрав.
- Всъщност я знам тази дума. Хубава е...
- Повечето хора я знаят. Те и баба знаят, че са имали, ама не я помнят.
- Традиция как е?
- Традицията си е традиция! Пълно е с книги за български фолклорни традиции.
- От това най ме боли, Райно! Такива книги трябва да са хранилища, убежища да са на народната памет. А в такова заглавие само думата „български“ е наша. Традиция значи „предание“, нещо предавано от уста на уста, прескочило векове.
- Не знам вече... Криво ми е да те слушам...
- Ще слушаш! Дано разбереш докъде я докарахме, фолклорът е на-родната памет, може да се рече и „народност“. Това са ни народните песни, народните приказки, народните хора, народните обичаи... И баш на тая памет българите изгубиха българското име и му туриха ново - фолклор...
- Още да питам ли?
- Питай.
- Енергия как е?
- Сила! - усмихна се Райна.
- Е, да, ама не звучи същото, не е съвсем като енергия.
- Нима?! Чакай да те питам още нещо. Напоследък много говорят за „негативни енергии“, много е модерно. На български как е?
- Шегуваш се!
- Никак! Питам те, как е? Какво правят някои кукери, като обикалят и дрънчат с хлопки и чанове?
- Гонят злите сили... - тихичко рече Райна.
- И къде са тези зли сили?
- Навсякъде. По къщите, по хората, в мислите им...в думите им...
- Та как, викаш, било „негативни енергии“ на български?
- Зли сили... не е възможно...
- Такааа. Това е стар народ, Райно. И езикът му е стар. И няма как в един стар език да няма думи с насъщно и изначално значение.
Важни са тези думи - те седят в основата на една памет. Там е изворът, от където идат приказките, преданията и обичаите на един народ. От където иде истината за неговата история. Стари думи - от старо злато, с голяма сила в тях. Да ти кажа и за хората, дето твърдят, че не било на български същото. Та те дори не си познават езика! Питай ги такива хора, както аз те питах сега тебе, кое как е на български. Няма да ти рекат, ще ти се ядосат. Но не от друго, а от безсилие, защото не знаят.
Я се опитай да си представиш езика като една песен. Звуците в нея играят по техен си начин и създават тяхна си музика. Знаеш, че не може една песен да бъде преведена дословно на чужд език. Думите могат да имат съвсем еднакъв смисъл, но играта на звуците ще се препъне. Ще се препъне равновесието. Новите думи ще тежат по друг начин, друго ще им е хорото на тях. И ще вземат да я килнат песента. Просто думите на всеки език звучат различно. Защо ли? Защото всеки народ си има негова памет и нрав и различно се е движил напред.
Ама да се върнем сега на нашата песен. Опитай се да заместиш в „Хубава си, моя горо!“ десет думи с английски със същото значение. Или поне пет. Или дори само една. Веднага ще прозвучи фалшиво, нали? Нещо ще се изкриви. Ще приспи ли някой детето си с такава песен? Магда ти е рекла, че човекът има корен - онова нещо, което е памет на род и народ. И че в него е силата ни, волята ни за живот.
Родният език, на който като деца проговаряме, е неразделна част от този корен. Той е жив! Какво му се случва, ако го мърсим постоянно? Или ако просто го пренебрегваме... Обичта и омразата са две страни на отношението, така ли е? Знаеш как работи тази сила, нали?
Ако обичаш един човек, той си е добре около тебе, има си нужда от тебе, търси те. Ако го мразиш - той боледува и гледа да се махне от тебе, далече да е, да не го заразиш с лошотия. Но ако спреш да го забелязваш или го забравиш, може да умре! Защото забравата е липса на всякакво отношение. Тогава човекът остава непотребен. И залинява... Така е и с езика. Има хора, които го обичат, ползват го и се грижат за него. Има други, които не го долюбват, смятат го за беден и грозен. Но има трети, за които е непотребен и стар. И не си служат с него, не го и познават. Те са най-страшните и най-опасните! Защото не го правят от омраза, а от незнание. Който не знае, няма отношение. Когато не познаваш някой достатъчно, как да го обичаш и да се грижиш за него? Той ти е непотребен, нямаш нужда от него в твоя свят... И точно така умира един език..."
"Стопанката на Господ"

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #222 -: Февруари 27, 2018, 21:02:19 »
Няколко неща при наричащите се български националисти, които правят много лошо впечатление.
- честото използване на чуждици, докато в същото време си има българска дума. Например перманентно , докато си има хубавата българска дума постоянен. Нека като начало започнат някои хора да пазят езика ни чист и после останалото.
- другото е отричането на всички и всичко. Ако не съвпада с натрапеният от Холивуд и медиите шаблон - се отрича и то яростно. Сами се сещате че българските неща не съвпадат с тези шаблони. Така националистите отричат накрая и себе си самите. Поради което и българите не ги вземат на сериозно.
- липсата на прости - начални познания относно  " БЪЛГАРЩИНАТА",  дори често има и яростно отричане и презрение. Стигна се до там един човек да обърка портрет на Хаджи Димитър Асенов с този на Левски, което е направо невероятно. Е как такъв човек имащ се за спасител на България може въобще да спасява нещо ? Откровено казано мисля че при българският национализъм нещата са наистина страшни. С;лава Бога , обаче се появиха родолюбци и при тях има надежда.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #223 -: Март 08, 2018, 14:12:57 »
Явно е че доста хора с мераци да са националисти още не са разбрали простото нещо: че българското родолюбие и национализъм не минават през,  поклонението на запада ,любов към други страни, повлияване от културата на други западни или източни страни , или пък през  американците Сорос, сатанизма, ЕС, джендърите и подобните неща. Родолюбието и национализма ни не трябва да минават и през , някаква любов към Русия или, която и да е друга страна.  Да на Русия трябва да сме признателни за освобождението, но не да си предаваме културата пред тяхната. Макар и културно да сме близки, сме и доста различни. Любовта към друга страна и влиянието на културата на която и да е друга страна: само унищожават "БЪЛГАРЩИНАТА". Нека мислим за нашето и нашите неща, а чуждите - вълците ги яли. Е с руснаците винаги ще сме си братушки. Нас ни има, защото те не допускат турците да ни изличат от лицето на земята, ние до някъде трябва да ги уважаваме и така.

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4627
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Български национализъм - българщина
« Отговор #224 -: Март 14, 2018, 10:21:05 »
ОТНОСНО ЕМИГРАЦИЯТА и че нямало да остане никой в България !
Пак се говори без да се познават нещата.
Тази емиграция за мене е естествен подбор. Така недостойните българи, радетели за европеизъм, евро-атлантизъм, човешки, тоест гейски права  и останалите западни глупости : се махат от страната. Да сред отишлите в чужбина има и много-много свестни българи ! Само че повечето от тях, даже бих казал всички имат сериозното намерение да се завърнат в страната. Нямат намерение да се завръщат мекеретата и ненормалните.
За живелите в чужбина и наблюдавали процесите относно българите е познат един феномен наречен " голям проблем е тази България ".
На запад е пълно с хора от цял свят и всякакви раси. На повечето не им пука за страните им, не смятат и да се връщат. При българите обаче е обратното. Проблемът им с България е че постоянно искат да се прибират в нея. Мине-немине и им скимва да си ходят, зарязват всичко и си заминават, без да мислят за последствията. Тука даже работодателите са започнали да свикват на тази странна за тях наша привичка, вдигат рамене и пак ги вземат после на работа. Вземат ги пак на работа, защото както работи българин, няма друг такъв на света. Даже сега ми разказаха за една голяма фирма, която прави изключение за един българин, който от време на време без да пита никого и да се съобразява с нищо си отива в България, после се връща и тези вече са му свикнали и така. Даже точно този до сега не се е издигнал в работата не поради друго, ами заради " големият си проблем с България". Даже тия дни един колега се върна от България след месец престой, беше си заминал без да иска разрешение от началника на агенцията и смело заявяваше че не му е роб и ще си ходи, когато си иска в България. Та на запад взеха даже да свикват на тази наша особеност с ходенето до България, когато си поискат българите.
Всичко това ме навежда на мисълта че още не сме изгубени, като народ и имаме още доста време преди да изчезнем, а също и че емиграцията не е толкова голям проблем.

 

Защо съм български националист?

Започната от Nordwave

Отговора: 104
Прегледи: 16440
Последна публикация Март 12, 2018, 13:03:49
от Мишок
Български народни юнаци - национални герои

Започната от Мишок

Отговора: 75
Прегледи: 2787
Последна публикация Юни 08, 2018, 23:07:31
от генерал Жеков
Български неонацисти протестират в Будапеща

Започната от Nordwave

Отговора: 5
Прегледи: 1668
Последна публикация Февруари 12, 2007, 14:43:42
от Иван Иванов
“Атака” сваля маската на “български националисти”?

Започната от fw

Отговора: 4
Прегледи: 1184
Последна публикация Октомври 02, 2007, 20:08:26
от Death angel
Кои от вас се определят като български фашисти или националсоциалисти?

Започната от nepoznatiqt

Отговора: 8
Прегледи: 1650
Последна публикация Февруари 23, 2013, 12:35:45
от A.C.A.B
Powered by EzPortal