Последиците от турското робство

 • 9 Отговора
 • 6166 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Skarlet

 • ****
 • 1610
 • +407/-30
 • Пол: Жена
 • хуманистка
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Последиците от турското робство
« -: Февруари 22, 2008, 17:38:53 »
Османско присъствие или варварско турско робство

Огнян СТАМБОЛИЕВ

Въпросът ми е реторичен и всеки нормален и честен българин би казал, че вярно е второто. Тук не искам да припомням позицията на Гоце Първанов (не съм гласувал за този агент на ДС, както направиха повечето българи!), който не посмя да произнесе тези две думички: “турско робство” и през април 2006, убеден съм, няма да ги каже и през март 2008. По понятни причини. Но нека да го оставим, историята скоро ще го забрави. Да се поровим малко в нея, да припомним само някои факти и моменти.
Без съмнение, всеки народ в своята история е бил през определени периоди под чуждо владичество. За по-дълго или за по- кратко . Нашето иго продължи от 1393 до 1878 и се оказа не само сред най-дългите, но и сред най-страшните и най- жестоките. Защо?
Защото един народ с НИСКА СТЕПЕН НА ЦИВИЛИЗАЦИОННО РАЗВИТИЕ, като въпросния турски, завладя с военна сила един далече по-напреднал народ като българския. И това е нашата трагедия, с фатални последици, които усещаме и сега. През далечната 1393 година, когато пада Търново - ключовете на крепостта турците получават след коварство - от свои приятели венециански евреи! - България е държава на 712 години, а Турция на 72! Знаем, че в началото на 14-и век Осман I основава в Мала Азия държава с главен град Бурса, а по- късно разсипва прекрасния Константинопол, за да го превърне в своя столица. Оттогава до Кримската война (1856) тази милитаризирана азиатска империя воюва непрекъснато повече от 500 години - по точно 532 години. Воюва за чужди територии, поробва цели народи, унищожава материални и духовни ценности и не създава нищо, за разлика от другите империи през този период - Англия, Франция, Австро-Унгария. А България поне три столетия преди това вече има свои книжовни школи (Преслав, Охрид, Търново), писатели (Константин Преславски, Константин Костенечки, Патриарх Евтимий), развита просветна система, самостоятелна църква и дори своя патриаршия. Докато Османска Турция е изостанала във всяко отношение, безпросветна държава, която се олицетворява от спахията - турчин на кон с ятаган в ръка, готов във всеки момент да граби, опожарява, насилва, мародерства и убива. И той го прави цели 485 години! Според исляма, в който е обучен да вярва сляпо, без изобщо да мисли, колкото повече християни или неверници изтреби на земята той, толкова по- щастлив ще бъде в мюсюлманския рай!

ГЕНОЦИДЪТ
над българите е страшен, непрестанен! Започва още с падането на столицата Търновград и масовото избиване на цялата българска аристокрация, интелигенция и духовенство. А България, както знаем, е сред водещите, цивилизовани държави в Европа. До смазването на един цял народ - една невиждана по своите размери жестокост, непозната за цивилизования свят тогава. Геноцидът продължава с различни темпове и сила до “културния и европейски” 19-и век, до Батак (оказа се, че акцията “Анти-Батак” се субсидирала главно от Анкара!), до опожаряването и кланетата в Стара Загора, Търговище и още в десетки градове и села по време на Априлското въстание и войната. За да избухне отново през 1913 година с изтребването и прогонването на тракийските българи, за което и Турция, и Гоце упорито мълчат.

ПОРАЖЕНИЯТА
от геноцида усещаме и днес. Според учени-демографи, ако не беше поробена от Турция, България днес щеше да бъде една от големите европейски държави с по-обширна територия и близка по брой на населението до Англия и Франция, но за съжаление след 1878 година българите са малко над 3 милиона. Това говори за системен геноцид, за огромни поражения върху генофонда.
Но пораженията са не само в посока на намаляването на населението. Те са във всичко, във всяка област: икономика, просвета, култура, църква. Турците обграждат България с висока “китайска стена” за векове. Българинът е просто в затвор. Напълно лишен от контакти с цивилизования свят. И едва след Кримската война, когато европейски войски прекосяват страната, той вижда за първи път като “туземец бели хора”.

ТОВА, ЧЕ ПОРОБИТЕЛЯТ Е ПРИМИТИВЕН
нанася огромни щети върху България. И други народи на континента попадат за по- кратко или по- дълго под робство, но по време на австрийското робство италианците се радват на Ла Скала и аплодират Росини, Доницети и Верди, чехите и унгарците имат своите Сметана, Лист и Дворжак, поробените от испанците холандци се гордеят със своите Рембранд и Рубенс. А българинът тлее в мрака на бездуховността - през 16-и век, например, в България е останал само един книжовник и почти цялото население е напълно неграмотно. То е просто една безправна “рая”, едно стадо от “гяури” (както сега един самозабравил се министър от ДПС нарича българите!). Това, че България е заобиколена от поробени или васални на Турция земи, че не граничи поне с една свободна и цивилизована европейска държава, е наистина трагедия и за дълго спира нормалното й развитие.

ИЗКРИВЯВА СЕ
националният характер на българина. Той е принуден да живее във вечен страх за физическото си оцеляване. Ужасната отрова на страха, която разнебитва нервите и смазва душата, парализира неговата воля. “Преклонена главица сабя не я сече!” Страшна поговорка, без аналог в европейските езици!
Най- лошото е, че това робство, този затвор довежда до две големи морални злини: отчуждаването на българина от общото, от държавата (тя е враг за него и досега!) и до известна степен и от вярата в Бога, защото, след като един народ се моли 500 години на Бога да го спаси от Злото, а той не го спасява, вярата лесно може да се изгуби. Да, пораженията върху националния характер са видни и днес. Много и разнопосочни са отрицателните ориенталски влияния . От една цивилизация, ако може да се употреби тук тази дума, с подобна ниска степен на развитие, с нисък морал (с хареми и роби) и принизени естетически критерии, не може да се очаква друго, освен ниска култура и нисък морал. И остатъците от Ориента са видни и днес: Азис, чалгата, повсеместната грубост, мръсните софийски улици, опростачването на нацията.
Общество, изградено върху рушвета (подкупа), в никакъв случай не може да се нарече “цивилизовано” и “морално”. Виждаме го и сега как се налага най- вече от актива на една антиконституционна и вредна за страната партия.

ПОРАЖЕНИЯ ИМА И ВЪРХУ ЕЗИКА -
хубавият и звучен български славянски език се замърсява чувствително от турските думи през тези столетия. Неговото развитие се забавя много - той просъществува под формата на множество диалекти, близо 90, за да се оформи едва в края на 19-и и началото на 20-и век. Но грозно звучащите турцизми все още неоправдано битуват в речта ни и я замърсяват, много географски топоними също носят старите и некрасиви турски имена. В същото време в заграбените ни от съседите изконни български територии не е съхранен нито един топоним, там и имената на етническите българи са турски или гръцки със закони от 1934 година!

ЗА РОБСТВОТО
са изписани хиляди страници. Днес някои безродници се опитват да го омаловажат и дори зачеркнат. Под диктовката на продали се на Анкара политици, депутати и министри, те вече пренаписват учебниците по история и литература и промиват мозъците на нашите деца. “Робство е нямало, имало е някакво османско присъствие и българинът е живял относително добре и спокойно”. А една мастита писателка-османистка се опита да ни убеди, че “турският спахия не бил чак толкова лош и вреден човек” (!?). Всъщност, това цели планът “Йозал” - народ без историческа памет, без добро образование, с ниска култура, народ на слуги и безотечественици.

Вестник Про и Анти
« Последна редакция: Октомври 18, 2018, 07:33:20 от Hatshepsut »

*

Неактивен Борис

 • ***
 • 676
 • +280/-29
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Gemini Gemini
Re:Последиците от турското робство
« Отговор #1 -: Юли 30, 2008, 14:58:42 »
Намерих няколко снимки на София от 1879(една година след полуОсвобождението).Разгледайте ги и сами си правете изводите за последиците от "османското присъствие":
« Последна редакция: Юни 15, 2018, 22:39:31 от Hatshepsut »

*

Неактивен Балкани

 • ****
 • 1083
 • +470/-62
 • Пол: Жена
Re:Последиците от турското робство
« Отговор #2 -: Юли 30, 2008, 15:09:50 »
София тогава си е била едно типично малко градче. Всъщонест тогава наше село си е било едно селце по днешните стандарти, а сега е едно огромно селско бунище с горичка наоколо...
« Последна редакция: Юли 30, 2008, 15:11:32 от Балкани »
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!

*

Неактивен Хитлер

 • Вечното присъствие
 • ***
 • 692
 • +157/-26
 • Пол: Мъж
 • ! Смърт за всички предатели !
  • SS GROUP
 • Зодия: Aries Aries
Re:Последиците от турското робство
« Отговор #3 -: Август 01, 2008, 00:21:49 »
с горичка наоколо...

Където скоро ще вдигнат някой блок....
Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. - Член 39 от Конституцията на Република България

*

Неактивен Мамарчев

 • ***
 • 593
 • +132/-15
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Taurus Taurus
Re:Последиците от турското робство
« Отговор #4 -: Август 01, 2008, 10:48:38 »
А не! По-добре мол! За какво са ни блокове? Търговията трябва да върви. >:(
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!

*

Неактивен Хитлер

 • Вечното присъствие
 • ***
 • 692
 • +157/-26
 • Пол: Мъж
 • ! Смърт за всички предатели !
  • SS GROUP
 • Зодия: Aries Aries
Re:Последиците от турското робство
« Отговор #5 -: Август 01, 2008, 10:50:32 »
Цитат
А не! По-добре мол! За какво са ни блокове? Търговията трябва да върви. яд

Може и завод за рециклиране на отпадъци...... :-P
Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. - Член 39 от Конституцията на Република България

*

Неактивен stas

 • **
 • 198
 • +68/-31
 • Пол: Мъж
Re:Последиците от турското робство
« Отговор #6 -: Август 02, 2008, 08:43:19 »
.


Мисля, че Борис искаше да ни покаже ''плодовете'' на, тъй нареченото ''турско(феодално) присъствие'' !.
"Вярвам, Господи, помогни на неверието ми!" (Марк. 9:24).

*

Неактивен Death angel

 • *
 • 1502
 • +189/-28
 • Пол: Мъж
Re:Последиците от турското робство
« Отговор #7 -: Август 02, 2008, 11:16:53 »
Най-тежката последица на турското робство е появата на БСП(БКП) - Българска социална помия .  >:(
Не падай духом, където ти падне !

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4581
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re: Последиците от турското робство
« Отговор #8 -: Юни 15, 2018, 14:18:37 »


"Не бива да се забравя написаното от турския историк М. Т. Гьокбилгин: „Беше нужно много време, докато християнските народи бъдат принудени насилствено да приемат исляма или да се чака доброволно да направят това. В същото време беше невъзможно турци от Анадола да бъдат докарани и заселени по тези места! А трябваше да се поддържа ред във вече завоюваните територии. Така се създадоха еничарите…“
В подкрепа на горното ще припомним и думите на големият държавен стратег и реформатор Митхад паша:
„Османската империя никога в историята си не е заселвала турско население от Азия в посока Балканския полуостров и Европа!… Ако из днешните български земи се срещат мохамедани, които говорят турски, то те не са турци, а наследници на българите-еничари!“…
Нелека е съдбата на българското и въобще балканско население, което в миналото и днес се ражда в България и на Балканите, говори турски език и тънещо в дълбока заблуда, определя себе си като етнически турци. А стана ясно, че такъв етнос не съществува! Какво тогава е това население?
Естествено е, че става дума за чистокръвни българи, сърби, босненци, елини, траки, славяни, илири, даки и други истински етноси, които от край време са населявали нашите земи… И които, едни под натиска на ятагана, а други потурчвани още в невръстните си години и превръщани в еничари, ставали поданици на една феодална Азиатска система на държавно управление. А тя е била категорично неприемлива за бита и обичаите на вече възприетата от Балканските народи християнска религия!
Това показват и всички генетични изследвания, извършени през последните години от авторитетни американски и европейски лаборатории…"

Приятен ден Българи!

*

Неактивен генерал Жеков

 • *
 • 1510
 • +31/-1
 • Пол: Мъж
 • Интереси: История, Философия, Политика
 • Зодия: Aries Aries
Re: Последиците от турското робство
« Отговор #9 -: Юни 15, 2018, 22:01:26 »
Най-лошите последици от турското робство са:
1)Временно руско управление
2)Орязване на територии,населени само с българи
3)Засилване на вредното влияние на правосланието като религия
4)Утвърждаване на руското влияние в региона,довело до няколко много лоши периоди в историята ни
ϟϟ|СВОБОДЕН-СОЦИАЛЕН-НАЦИОНАЛЕН| lYl 
БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО И ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

 

Powered by EzPortal