Автор Тема: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)  (Прочетена 25873 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
РУСКО-ТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА

в историята на България (1877-1878 г.)


Предлагаме на вниманието Ви един независим, но същевременно не безпристрастен, а напротив – високопатриотичен преглед на събитията през паметната Руско-Турска война (1877-1878), през погледа на военния експерт от Военен клуб - Бургас Иван Буджев.

Тракийско дружество “Антим І”, Бургас


Боят при Иваново-Чифлик
худ. П. Ковалевски


В съществуването на всеки народ има събития, които рязко променят развитието му и определят за векове напред неговата историческа съдба. Историята на България в нейното вековно развитие е отбелязана от няколко преломни момента: преминаването на река Дунав от Аспарух и установяването на българското племе завинаги на Балканския полуостров; християнизацията на България през втората половина на ІХ век, която определя завинаги принадлежността ни към европейската цивилизация и т.н. В този списък на съдбоносни събития Руско-Турската освободителна война (1877-1878 г.) заема особено място. Тази война донася загубената пет века по-рано политическа независимост на България и изиграва ролята на буржоазнодемократичната революция, донасяйки земя на селяните и необходимия буржоазно-правов ред за развитието на стопанството на страната ни.

Напоследък се появяват неверни съмнения, според които войната е била израз на империалистическата политика на царска Русия, възползвала се от южнославянските въстания, възмущението на турските зверства при потушаване на въстанията и предизвикания от тях европейски консенсус за действията на Петербург, да разшири границите си в южна посока и за да постигне бляна на Петър Първи за излаз на топли незамръзващи морета. Според тези мнения независимостта на България е била “страничен” резултат при преследването на главните цели от Русия в тази война.

Всичко това са безоснователни и непочиващи на истината твърдения. Независимостта на България и то в границите от Сан-Стефано, като резултат от войната, не е била поставяна под въпрос от руската политика в нито един момент от драматичните събития между 1875 и 1878 г. И още неугаснали въглените от пожарите в Тракия и Средногорието от 1876 г., и още незасъхнали сълзите на вдовиците и невръстните сирачета, от далечна Русия се дочува тътена на народното недоволство, което призовава своето правителство да обяви война на Високата порта.

На коронен съвет при императора, министърът на войната генерал Милютин заявява: “Ваше Величество, другите държави могат да изчакат, но ние нямаме право на пасивност, защото на нас, като на месия, гледат всички поробени християни!”.

И тръгва народът руски на война. На 12 (24) април 1877 г. Русия обявява война на Турция. Официалният акт-манифест за обявяване на войната е подписан в Кишинев от император Александър ІІ.

През пролетта на 1877 г. действащата руска Дунавска армия се съсредоточава в Бесарабия и Румъния. Започва формирането на българското опълчение в Кишинев – армията на бъдещата независима България. Формалната заповед за създаването на опълчението е подписана на 17 (29) април 1877 г.

Руските военни и политически кръгове смятали първоначално, че опълчението ще бъде развито като редовна българска армия след войната, а по време на кампанията, поради предполагаме слаба боеспособност, ще изпълнява само охранителни задачи.

Ядрото на бъдещото опълчение, т. нар. “Пеши конвой на главнокомандващия” се формира главно от оцелелите български доброволци от Сръбско-Турската война, оцелелите по чудо от турския атаган, глада и черкезките куршуми 28 ботеви четници и оцелелите от другите чети в България, които са емигрирали в Сърбия и Влашко. Почти всички българи на руска военна служба подават оставки и постъпват в българското опълчение. Сред многобройните имена в българското опълчение се открояват образите на брата на Васил Левски – Петър Кунчев, ранен в крака при боя на Шипка и лекуван след това в украинския град Харков; Димитър Багрянов, чийто внук по-късно е бъдещият премиер министър на България Иван Багрянов; името на Кирил Ботев, брат на поета и революционер Христо Ботев, който по-късно след Освобождението остава да служи в армията, достига до чин генерал-лейтенант и участва във войните за национално обединение на България.

Жителите на Плоещ се учудват на многобройните доброволци, дошли от Сърбия и Влашко, за да се запишат в опълчението. По разбираеми причини мнозинството от тях са емигранти – бегълци след потушаването на българските въстания, хъшове, отдавна изселили се в Румъния и Южна Бесарабия – българи.

Решението за създаване на българска войска (опълчение) е утвърдено от императора на 13 (25) ноември 1876 г., а по-късно, през април 1877 г., е подписана формалната заповед за създаване на опълчението.

Руските власти са принудени да върнат много от доброволците, поради невъзможност да устроят на първо време всички. В Румъния са формирани 6 дружини, а след влизането на руските войски в България, още 6 дружини. Числеността на опълчението достига 12400 бойци и офицери.

В опълчението влизат десетки сърби (за съжаление те дезертират още в Румъния преди преминаването на Дунава), няколко гърци и други чужденци, както и един българин-мюсюлманин. Офицерските и подофицерските кадри са комплектовани от българи на кадрова руска военна служба, изтеглени от своите части, и от руснаци. Опълченците са били въоръжени с морално и физически остарели пушки от френската система “Шасло”, трофеи на немците от френско-пруската война (1871 г.) и закупени от славянските комитети от една немска фирма. Смятало се, че тези пушки са достатъчни за полицейските функции, с които ще бъде натоварено опълчението.

Ограничаването на задачите на българското опълчение идвало от схващането, че то няма да бъде достатъчно боеспособно, за да води сражения с редовна турска армия. Това схващане идвало от факта, че сравнително бързо са били потушавани българските въстания и скоротечното разбиване на българските чети, а основния и многоброен контингент бил именно от доброволци от тези въстания – хъшове и четници. От друга страна опълчението в Русия и Румъния било от страна на дисциплината под изискванията на една кадрова армия – временни самоотлъчки, възражения на офицерите от страна на доброволците за отделни заповеди, отказа да участват в строева подготовка, която опълченците смятали за излишна.

Руските офицери и подофицери, свикнали на желязната дисциплина в императорската армия, с времето приели, че това е нормално за една войска, която е набрана само за няколко седмици от народ, който вече пет века не е служил в редовна армия. След кратко време обаче, в учебните бойни стрелби опълченците масово започнали да дават по-добри резултати от редовния руски войник. Това е било нормално и възможно, тъй като повечето от тях са усвоявали дълги години наред стрелбата не по неподвижни мишени, а по живи турци от балканските чукари и то с далеч по-несъвършени пушки дори от остарелите “Шасло”. Опълченците участвали с рядко усърдие в тактическите занятия, а от устрема им в атаките “на нож” по време на тези занятия настръхвали косите дори на препатилите в азиатските кампании руски офицери и подофицери.

Жителите на древния руски град Самара даряват опълчението със знаме. На тържествена церемония по неговото освещаване престарелият български войвода Цако Петков, наричан Балканския орел, забивайки последното златно гвоздейче в дръжката на знамето заявил пророчески: “Да даде Бог това свято знаме да премине с победа през поробените български земи и всичко поганско да бяга пред него, а нашите майки и сестри да избършат със свилените му дипли своите скръбни сълзи”.

Опълченците продължават да се обучават усърдно само с една мисъл – по-скоро да се включат във войната, да преминат Дунава и да се сражават редом с руските воини за освобождението на майка България.

В процеса на обучението много руски офицери, които подават рапорти за откомандироването им от опълчението в руските си части, впоследствие стават горди, че служат в българската войска и я обучават. Те дават своя достоен принос за превръщането на опълчението в стройна бойна сила, показала чудеса от храброст и героизъм във войната. Тяхната издръжливост по време на тежкия поход през Румъния, извадил от строя хиляди руски войници, смайва окончателно руското командване и то решава да включи опълчението в първа бойна линия.

Освен това, с включването на опълчението на предни позиции, Русия решила да покаже на света, че българите не чакат наготово, а самоотвержено се борят за своята свобода. И по време на войната, запленени от героизма и саможертвата на опълченците в името на свободата на България, нито вестниците, нито офицерите, нито обикновените руски войници пестят думите на възхвала и възхита за българската армия.

След обявяването на войната и след завършването на стратегическата дислокация, командването на действащата армия е изправено пред първата сложна и изключително трудна задача за изпълнение – битката за овладяване на река Дунав. Трудността от изпълнението на тази задача идвала от факта, че русите не разполагали с боен флот не само на Дунав, но и на Черно море, а турците имали само на Дунав 46 бойни кораба, чиито артилерийско въоръжение наброявало 77 дула. Някои от турските бойни кораби като монитори и корвети били бронирани. Освен това дълбочината на водите в Долни Дунав позволявала на турските бойни кораби да навлязат в реката по течението чак до Железни врата. Това означавало, че османските флотски сили практически контролират реката по цялата фронтова линия.

Планът на руското командване предвиждал борбата за овладяване на Дунав да се води с три средства: първо – поставяне на минни заграждения, като с тях се целяло да се изолира трайно река Дунав от Черно море; второ – разполагане на брегови батареи, чиито оръдия са способни, благодарение на своите калибри, да разбият и поразят дори бронираните турски кораби и трето – чрез действията на отряд малки минни катери, прехвърлени по суша от балтийския флот.

Първите девет брегови батареи от полеви оръдия русите разполагат още на 14 (26) април 1877 г. край Рени, Барбош и Браила. Те (батареите) защитават минните команди, поставящи минни заграждения при първите два пункта. Учудващо се явява по това време бездействието на турския флот. На 26 април (8 май) русите преграждат с мини главното русло на Дунав край Браила.


Руско-турската война_Russian-Turkish war 1877-1878 1 of 3


Руско-турската война_Russian-Turkish war 1877-1878 2 of 3


Руско-турската война_Russian-Turkish war 1877-1878 3 of 3

Три дни по-късно, на 29 април (11 май), при минирането на Майчинския ръкав, най-сетне турската ескадра от 4 кораба се опитва да попречи на работата на руските минни команди, но бреговите батареи откриват незабавно огън с полевите си оръдия и още първите два изстреляни снаряда от руските оръдия попадат в кают-камерата (барутния погреб) на бронирания корвет “Лютфи Джелил”, който хвръква във въздуха. От 219 човека екипаж при страшния взрив оцелява само един матрос, който е изхвърлен чак на брега.

Русите продължават и през май поставянето на минни заграждения, като главната им цел е да изолират Майчиния ръкав и да блокират намиращите се там османски бойни кораби, като минният отряд на русите е охраняван от четири парни карцера – “Ксения”, “Царевна”, “Джигит” и “Царевич”.

След редица бойни действия срещу турските бойни кораби и смели минни атаки руските катери спечелват битката срещу турските миноносци на Дунав. Дунав е надеждно преграден от двойни и тройни минни заграждения. Бреговите батареи прострелват със своите оръдия дори турските кораби на котва в пристанищата на Никопол и Русе, които не вземат участие повече в бойните действия.

Най-големият успех на руските войски обаче е нежеланието на флота на султана да предприеме дори една атака срещу единствената комуникация в Румъния на руската армия – двата моста при Свищов. Това помага на руските сили и ускорява победоносния ход на войната.

След преминаването на река Дунав и навлизането в България, руските войски и българското опълчение проявяват чудеса от героизъм в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново. Те сътворяват чудеса от храброст в боя на “Чадър могила” при Стара Загора срещу 40-хилядната армия на Сюлейман паша. Техният героизъм кара командира на преходния отряд генерал Йосиф Гурко след боя да възкликне за българското опълчение: “Вие сте ядрото на бъдещата българска армия. Ще минат години и воините на тази армия с чувство на гордост ще кажат, че са наследници на героичните защитници на Стара Загора”.

Прикривайки с гърдите си оттеглянето на местното население от горящия град към старопланинските проходи, опълченците и руските войски от 7-хилядния отряд на генерал Столетов заемат позиция на Шипченския проход и връх “Св. Никола”, където се разгарят най-жестоките боеве по време на войната на 21, 22 и 23 август 1877 г.

Началникът на българското опълчение генерал Столетов дава ласкава оценка за морално-боевите качества на опълченците и представя мнозина от тях за награда пред руското командване.

След неистови юруши на Сюлеймановите орди, които се разбиват в гранитната стена на руско-българската отбрана, Шипка е спасена и оттам и изхода на войната е определен. Плевен пада след жестока обсада и три неуспешни руски атаки.

През суровата зима на 1877-1878 г. телеграфът постоянно донася в главната руска квартира, въпреки нечуваните зимни върхушки, въпреки непрестанните опити на турците да превземат прохода: “На Шипка всичко е спокойно”.

През януари 1878 г. като снежна лавина руските богатири и българските опълченци, водени от генерал Радецки и генерал Скобелев, се спускат от върха и разгромяват турската армия на Вейсел паша при укрепения лагер Шипка-Шейново. Оттам до Сан-Стефано войната е протоколна, защото турската армия не успява да спре шеметния рейд на Казашката кавалерия.

Сред наградените опълченци в тези събития с високи руски бойни отличия има и мнозина ботеви четници.

След мълниеносната война и многото жертви, дадени от руска страна и българското опълчение, на 3 март 1878 г. в Сан Стефано се подписва Санстефанския мирен договор и войната приключва.

След Освобождението, когато се сбъдва мечтата на стария войвода Цако Петков, повечето от опълченците си отиват скоропостижно от белия свят, вследствие на жестоките рани, които са получили по време на войната, болестите и глада. Вместо да бъдат тачени като герои, те бързо биват забравени от властващата върхушка след Освобождението, забравила идеалите на възрожденските революционери за свята и чиста република, и ги оставила да умират като скотове в копторите от студ и глад.

Ужасен от отношението на властимащите към героите, народният поет Иван Вазов написва “Епопея на забравените”, най-изобличителният и остър протест срещу властващата върхушка.

Русия!
О, скоро нам ще се протегне
могъща, силна, братска длан
и кръв поганска пак ще текне,
и пак ще гръмне стар Балкан!
Че царят волята си ясно
яви в свещената Москва
и през уста му едногласно
Русия цяла хортувa:
"Решил съм, каже, да избавя
от робство братята ни днес.
Това дългът ми повелява,
това го иска руска чест.
Ще гледам с мирен начин ази
да стигна таз свещена цел,
но не сполуча ли - тогази
ще вдигна руския орел.
В такъва случай се надея,
че всяк от вас ще бъде пръв
за таз великата идея
да жертвува имот и кръв!"
И от далечната Камчатка,
дори до финските моря
една светкавица засвятка,
един разчу се вик: "Урра!"


22 ноември 1876 Иван Вазов

Но народът помни и никога не забравя подвига на своите герои!

Иван Буджев

Координатор на клуб “Подвиг”

при Военен клуб, Бургас.
« Последна редакция: Септември 01, 2018, 06:58:16 от Hatshepsut »

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #1 -: Февруари 23, 2008, 08:21:46 »
РУСКО-ТУРСКАТА ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА (1877–1878 г.)

Руско-турската война от 1877–1878 г. е едно от най-важните политически и военни събития през втората половина на XIX в. в цяла Югоизточна Европа. Значимостта й се определя от политическите и военните резултати след победата на руската армия във войната. Загубила около две трети от европейските си владения, Османската империя значително отслабва. Утвърдена е независимостта на Румъния, Сърбия и Черна гора, които наред с това получават и териториални придобивки. България е освободена. Това изиграва ролята на буржоазнодемократична революция за нашия народ. Новоосвободените балкански народи тръгват смело по пътя на своето капиталистическо развитие.

Руско-турската война от 1877–1878 г. не започва случайно. Тя е подготвена от редица политически и военни събития – Сръбско-турската война от 1876 г., героичното Априлско въстание от 1876 г., Цариградската конференция. Затова с основание може да се твърди, че тя е продължение на националноосвободителната борба на българския народ. Героичната борба и нейната връхна точка – Априлското въстание, потушено с небивала жестокост, карат света да заговори за малкия, но героичен народ, който предпочита смъртта пред живота в робство. В защита на българския народ се обявяват светли умове на човечеството като Виктор Юго, Джузепе Гарибалди, Макгахан, Толстой, Достоевски, Тургенев, Менделеев... Гореща подкрепа получава той и от широките слоеве на руския народ, който призовава своето правителство да се притече на помощ на поробените братя.

Вярно на традиционната си политика на Балканите в защита на християнското население, руското правителство на 24 април 1877 г. обявява война на Османската империя. В Русия се разгръща масово помощно движение, като само паричните помощи според някои сведения възлизат на 14,5 млн. рубли.

Към Кишинев, където се установява Главният щаб на Дунавската руска армия, прииждат и много доброволци българи, които искат да постъпят в руските части и съединения, за да се сражават за освобождението на своята родина. Като използва идеята на генерал Ростислав Фадеев и на българина на руска военна служба Кишелски, руското командване се съгласява от тези доброволци да се формира Представителен пеши конвой на главнокомандващия, който по-късно се преименува в Българско опълчение. Формирането му започва в района на Кишинев и завършва в района на румънския град Плоещ.

По организационна структура Българското опълчение е твърде близо до руската пехотна дивизия, затова и правата на началника му генерал-майор Николай Столетов са приравнени с тези на командир на руска дивизия. Организационната структура също е заимствана от руската армия, като се предвижда развръщането на шест опълченски дружини от по пет роти всяка и на конна сотня, обединени в три пехотни бригади.

Обучението на Опълчението се извършва от руски офицери и българи на руска военна служба, по руски устави и наставления. Ентусиазмът е толкова висок, че въпреки краткото време, с което разполагат за обучение, опълченците показват отлични бойни качества. Затова спомага и фактът, че много от тях са участвали в Сръбско-турската война от 1876 г.

Към 1 ноември 1876 г. руската армия наброява 1 475 000 души. В навечерието на войната започналото превъоръжаване с пушки „Бердана № 1” и „Бердана № 2” обаче все още не е приключило. Не е завършена и започналата подмяна на медните и бронзовите цеви на оръдията със стоманени.

Преустроена е и подготовката на руската армия. Изоставят се парадните строеве и се обръща повече внимание на това, което е нужно по време на бой – на стрелковата подготовка и на удара с щик. Сравнително добра е и огневата подготовка на артилеристите.

С предприетата през 1868 г. реформа се подобрява и общото ръководство на армията. За това в значителна степен съдейства приетата двойна и четворна организация на армейските корпуси, дивизии, бригади, полкове, батальони и роти. В навечерието на войната Русия разполага с масова армия, но поради икономическата си изостаналост превъоръжаването й не е окончателно завършено, а редица порядки все още не са изживени.

Турската армия в навечерието на Руско-турската война също е в период на реорганизация, извършвана съгласно закона от 1869 г. под ръководството на пруски инструктори. Въз основа на този закон сухопътните войски се делят на редовни (низами), резервни (редифи) и мустафъз (опълчение). Общата численост възлиза на повече от 700 000 души. Като се прибавят и нередовните войски – башибозуци и черкези, числеността на турските въоръжени сили е близо 1 000 000 души. В турската армия също преобладава двойната организация – корпусът се състои от две пехотни и от една кавалерийска дивизия, дивизията – от две бригади, бригадата – от два полка, а полкът – от три батальона.

В сравнение с руската турската армия е по-добре въоръжена и разполага с пушки „Шнайдер” и „Пибоди-Мартини”, а конницата – с пушки „Уинчестър”. В артилерията преобладават стоманените оръдия. Що се отнася до подготовката на турските войници, тя значително отстъпва от тази на руската армия. Турският войник е по-добър в отбрана, отколкото в настъпление, като умело използва отбранителните съоръжения. Висшето командване се осъществява от султана, подпомогнат от военния министър и главнокомандващия.

Като се ръководи от политико-стратегическата задача – освобождението на България, руското командване възприема настъпателен стратегически замисъл. В него се предвижда чрез мощен удар по направлението Свищов, Търново, Габрово, Стара Загора, Одрин, Цариград да се разгроми турската армия и да се освободи България. Значително внимание се обръща и на осигуряването на фланговете откъм четириъгълника Силистра, Русе, Шумен, Варна и откъм Плевен. Автор на руския план е генерал Обручев. В него е заложена идеята за внезапност и решителност на удара, за разгром на противниковата групировка, за излизане и дори за временно овладяване на Цариград.

С оглед на поставената политико-стратегическа цел замисълът на руското командване е правилен. Според генерал Обручев на направлението на главния удар трябва да настъпят и основните сили и средства на руската армия. То не е избрано случайно. Минава по най-късото разстояние от Свищов до Цариград, където противникът е сравнително най-слаб, а българското население като стратегически съюзник е най-компактно.

Турското командване в навечерието на войната няма цялостно разработен план. За такъв може да се приемат султанските разпореждания от 17 април 1877 г., според които турската армия трябва да отбранява Дунав, като се опира на укрепените дунавски пристанища. Ако не удържи този рубеж, трябва да се оттегли и задържи на всяка цена старопланинското било с готовност след подвеждане на резерви да премине в решително контранастъпление във Влашко до река Прут. Веднага проличава, че този план не е реален.

При такъв замисъл на страните през май 1877 г. започва съсредоточаването на руската армия от Бесарабия към района на долното течение на Дунав и Влашката равнина. Изнасянето става много организирано. За първи път в руската военна история се използва железопътен транспорт, като се разработват специални графици на марша, в който се отбелязват не само началните гари за товарене и крайните гари за разтоварване, но и местата и районите за денуване и нощуване на изнасящите се с преход части и съединения.

След приключване на съсредоточаването и рекогносцировката на Дунав, съгласно предварително възприетия замисъл от руското командване за отвличане вниманието на турските войски в района на четириъгълника Силистра, Русе, Шумен, Варна, пръв преминава реката на 22/23 юни 1877 г. Долнодунавският отряд на генерал Цимерман. Няколко дена след това, на 26/27 юни, при Свищов, срещу устието на река Текирдере, форсира реката 14-а пехотна дивизия на генерал Драгомиров. Форсирането е подпомогнато от действията на руския дунавски флот, който преди това нанася удари срещу турските кораби „Лютфи Джалил” и „Селфи”.

Първите рейс-разчети достигат българския бряг почти изненадващо за противника, но след като ги открива, той заема за отбрана височините източно от Свищов и открива плътен огън. Независимо от това руските войници създават малък плацдарм, който разширяват в следващите часове. Призори на 27 юни с подведени откъм Свищов и Вардим резерви противникът провежда решителна контраатака. На много места се завързва тежък ръкопашен бой. Някои от първоешелонните руски вериги отстъпват и трудно се задържат по височините от двете страни на Текирдере. В този решителен момент с мощен вик „ура” се хвърлят в атака около 80 бойци, водени от поручик Моторни. Противникът е разколебан и спрян. Стоварените след това нови сили развиват успеха и към 15 часа освобождават Свищов, посрещнати радушно от ликуващото българско население.

За успеха на форсирането на такава голяма водна преграда като Дунав значителна заслуга има командирът на 14-а пехотна дивизия генерал Драгомиров. Той е не само един от най-добрите познавачи на въпросите, свързани с преодоляването на водни препятствия (на тази тема е защитил дисертация), но и голям педагог. Затова неслучайно в писмата си преди форсирането на Дунав заявява: „Пиша ви в навечерието на велик за мене ден, който ще покаже колко струва моята система на възпитание и обучение на войника”.

Много интересно от военна и от педагогическа гледна точка е и осигуряването, което генерал Драгомиров прави за войниците преди форсирането. В заповедта си между другото казва, че от тях се иска да знаят замисъла на своите командири и това, че „отвъд Дунава или в Дунава може, но връщане няма. Боен зов за отстъпление няма да се дава, ако се чуе такъв, той е на противника за заблуждение”.

Вдъхновени слова произнася към своите войници и командирът на Нарвския хусарски полк, синът на великия поет Александър Сергеевич Пушкин – полковник Александър Александрович Пушкин. Застанал пред голямата река, той възкликва: „Кавалеристи, погледнете – пред нас е България. Свещена славянска земя. Там гинат нашите сестри и братя. Те чакат нашата помощ”.

След форсирането на Дунав се създават три отряда – Преден, Западен и Източен. Предният отряд под командването на генерал-лейтенант Йосиф Владимирович Гурко, в който е включено и Българското опълчение в състав 12 000 души и 40 оръдия, получава задача да настъпи на юг към Търново, Габрово и Шипка. Западният отряд под командването на командира на 9-и армейски корпус генерал-лейтенант Николай Павлович Криденер, в състав около 35 000 души и 108 оръдия настъпва към Никопол и Плевен, а Източният под командването на княз Александър Александрович, в състав около 75 000 души и 142 оръдия настъпва към Русе със задача да се направи заслон срещу силния противников гарнизон в района на четириъгълника.

Настъплението на Предния отряд на генерал Гурко се развива успешно. Противниковата съпротива е сломена. На 7 юли 1877 г. след кратки боеве е освободена старата българска столица Търново. Населението посреща много сърдечно руските войски и българските опълченци. След това отрядът бързо настъпва към Габрово и Шипченския проход, който противникът е организирал за упорита отбрана. По предложение на местни българи и след разузнаването, което организира княз Церетелев, отрядът решава да премине Балкана през смятания за недостъпен от турците Хаинкьойски проход. Водачи са много местни българи, сред които Петко Рачов Славейков и хаджи Стойо, познаващи добре пътя.

Сапьорни поделения, подпомогнати от българското население, разширяват пътя, по-скоро конската пътека, и с цената на неимоверни усилия отрядът на генерал Гурко на 14 юли излиза към село Хаинкьой и се насочва към Казанлък и село Шипка. С атака от север и юг Шипченският проход е овладян. Значителна част от турските войски успяват да се оттеглят. През следващите дни руските войски и българските опълченци освобождават Стара и Нова Загора.

Излизането на руските войски от Предния отряд на юг от Балкана проваля напълно турския план. Изплашено за съдбата на Османската империя, турското правителство взема бързи мерки. С помощта на кораби прехвърля от Албания в Дедеагач армията на Сюлейман паша от около 37 000 души и я насочва на север. В резултат към края на юли и началото на август 1877 г. Предният отряд, включително и Българското опълчение, води тежки отбранителни боеве. Особено упорити боеве в защита на Стара Загора води Българското опълчение. Атакувани от превъзхождащи ги сили на противника, българските опълченци не само удържат позицията, като си оказват взаимна помощ, но и много пъти минават в решителни контраатаки. Ротата на капитан Попов контраатакува с песента „Българи юнаци”.

При тези контраатаки на много места се стига до тежък ръкопашен бой. Въпреки проявения героизъм и мъжество под натиска на противника Предният отряд започва да се оттегля. Обхванал двата фланга на 3-та дружина от Българското опълчение, противникът се опитва да плени Самарското знаме. Но опълченците добре знаят какво значи да загубят символа на воинската чест и го защитават с всички сили. Под неговите дипли, опръскани с кръв и опушени от барутен дим, загиват знаменосецът Антон Марчин, Цимбалюк, опълченците Минков и Станишев и командирът на дружината Павел Петровиич Калитин. Спасено от Фома Тимофеев и Никола Корчев, знамето е изнесено от боя.

Под прикритието на силни ариергарди Предният отряд отстъпва към старопланинските проходи, като осигурява оттеглянето и на няколко хиляди бягащи жени, деца и старци. Обхванати от пожарища са села и градове на китна Тракия. Почти до основи изгаря Стара Загора.

Като преценява боевете на Предния отряд на юг от Балкана, генерал Гурко изтъква бойните качества не само на руските воини, но и на българските опълченци: „Това беше първото сражение, в което вие влязохте в бой с врага. И в него вие веднага се показахте такива герои, с каквито цялата руска армия може да се гордее. Вие сте ядрото на бъдещата българска армия. Ще минат години и тази бъдеща българска армия ще каже: „Ние сме потомци на славните защитници на Стара Загора”.

Не скрива възторга си от мъжеството и героизма на българските опълченци и генерал Столетов. За старозагорските боеве той отбелязва: „Боят при Стара Загора показа, че българите могат да се бият и да умират като герои. Въз основа на опита си аз си позволявам да доложа, че за кратко време от българина може да стане добър войник”.

В същото време, когато Предният отряд настъпва решително към Търново, Габрово, Шипка, Стара и Нова Загора, настъпват и останалите отряди. Западният отряд на 15 юли овладява Никополската крепост и след кратка почивка се насочва към Плевен. Тази тридневна почивка дава възможност на Осман паша от Видин да изпревари руските войски. Затова и първата атака на Плевен, проведена на 20 юли 1877 г. от колоните на генерал Шилдер-Шулднер, завършва без успех. Загубите на руската армия само от тази атака възлизат на около 7000 убити и ранени.

Настъплението на Източния отряд е сравнително по-успешно. Но след излизането на войските към 21 юли на линията на реките Русенски Лом и Черни Лом, в участъка от Пиргос до Кацелово спират своето настъпление и започват да се укрепяват.

Не успява и проведената на 30 юли втора атака на Плевен, с главен удар в направление на Гривишките височини. Това дава отражение върху целия ход на войната. Руското командване е принудено да вземе решение за преминаване към отбрана по целия фронт на балканското направление до подвеждането на нови резерви. В изпълнение на този замисъл Предният отряд е разформиран. От Българското опълчение с част от Орловския и Брянския полк е формиран Шипченският отряд, на който е поставена изключително отговорната задача на всяка цена да задържи Шипченския проход, като не позволи на армията на Сюлейман паша да настъпи на север от Балкана и да се съедини с Осман паша и Мехмед Али паша. Това е рядък във военната история пример, когато на тактически отряд се поставя задача със стратегическо значение.

След получаването на задачата генерал Столетов прави всичко възможно да организира отбраната, като на южните склонове на Орлово гнездо и Свети Никола изгражда предна, а на Шипка – главна отбранителна позиция. Оформят се траншеи, окопи и огневи позиции на артилерията, която се групира в няколко батареи – Голямата, Малката, Кръглата, Стоманената, Централната и др. Малкият резерв, с който разполага генерал Столетов, се разполага на седловината между предната и главната позиция. Там на първо време се разкрива и медицинският пункт.

На 18 август 1877 г. Сюлейман паша настъпва към Балкана с над 37 000 души редовна армия, повече от 27 000 от които се насочват към Шипченския проход. Командирът на Шипченския отряд генерал Столетов донася на генерал Радецки: „Целият корпус на Сюлейман паша се вижда като на длан, построява се срещу нас на осем версти от Шипка. Силите на неприятеля са огромни. Казвам това без преувеличение”.

Настъплението на турците срещу шипченската позиция започва призори на 21 август 1877 г. Главният удар е насочен срещу връх Орлово гнездо в направление на Стоманената батарея. Той се нанася от две бригади и една артилерийска батарея под командването на Реджеб паша, а спомагателният по фронта – с една бригада под командването на Шакир паша.

Атаката е съпроводена с откриване на огън от турската артилерия, изнесена на връх Малък Бедек. По височината плъзват плътни турски вериги, които се насочват към първите окопи. Стоманената батарея открива огън. В боя се намесват и останалите батареи в района на главната позиция. Но снарядите трябва да се пестят. Противникът е допуснат на близко разстояние и със залпов огън и решителни контраатаки пред предния край е спрян и отхвърлен. Към обяд увеличава натиска си по фронта и бригадата под командването на Шакир паша. Това почти съвпада с пристигането на Брянския полк под командването на полковник Липински, който поема ръководството на бойните действия за защита на предната позиция. Като маневрира със силите и средствата, той успява да отблъсне всички противникови атаки и да спре противника пред предния край на отбраната. Но независимо от този първи успех генерал Столетов правилно отчита, че положението е тежко. Силите са недостатъчни, загубите големи, а подкрепления няма.

За този първи боен ден за защита на Шипченския проход руският кореспондент Немирович-Данченко пише: „В този паметен ден всеки наш войник беше герой. Нямаше нерешителни страхливци. Веднъж 15 българи отхвърлиха и подгониха 180 души турци под общото „ура” и одобрителните възклицания на Орловския полк. Цялата слава на първия ден принадлежи на шепа орловци и на българските дружини, между които имаше и 500 млади българи, доведени само преди три дни (става дума за попълнението от Второто българско опълчение – бел.авт .)”.

Неуспял да овладее през първия боен ден шипченската позиция, на 22 август Сюлейман паша извършва прегрупиране и със замисъл за двоен обхват и атака по фронта на 23 август подновява настъплението. Срещу Орлово гнездо се насочват таборите на Шакир паша (16 табора и 20 оръдия – около 11 000 души), откъм Волинските височини към Узункуш с цел да прекъснат пътя за получаване на помощ настъпват таборите на Расим паша (4 табора и няколкостотин черкези).

Настъплението на 23 август започва рано сутринта след мощна артилерийска подготовка с изнесени напред оръдия. Под прикритието на артилерийски огън плътните вериги на първоешелонннте табори се промъкват към предния край на шипченската позиция, като се стремят да я обхванат от всички страни. Много пъти се стига до решителен щиков бой с проникналите в първите окопи противникови войници. Една, втора, трета атака. Силите са малко, а ранените растат. Много са и убитите, а помощ не идва. Не достигат боеприпаси. Жажда измъчва бойците. И в тези трудни часове за защитниците на Шипченския проход се проявяват не само мъжеството и героизмът на опълченци, брянци и орловци, но и тяхната бойна дружба и готовност за саможертва. Във вихъра на боя опълченецът Леон Крудов грабва неексплодирала турска граната и я хвърля с думите „Какво, братя, ако ще мрем, славно да мрем!”. После се понася напред. Последват го няколко български опълченци и руски воини. И тази атака на противника е отбита.

В следобедните часове на 23 август 1877 г. Вейсел паша успява да се промъкне към шосето за Габрово, откъдето се очаква помощ. Положението става изключително критично. Това най-добре осъзнава командирът на 3-та опълченска дружина майор Чиляев. С извадена сабя той извиква: „Братя! Неприятелят ни обкръжи от всички страни, следователно път за отстъпление няма. Ще се държим, докато дойде помощ. Ако не успее да дойде, ние всички ще положим тук костите си за освобождението на България”, след което запява „Шуми Марица”. Подемат я всички. И тази атака е отбита. Но по склоновете на височините от двете страни на Шипченския проход лежат повече от 1380 трупа. Много са и ранените. Все по-рядко стреля артилерията, защото снарядите са малко. След продължителна стрелба пушките „Шаспо” стават негодни. И когато „още миг, ще падне заветният хълм”, качени по двама на кон откъм Габрово пристигат 204 бойци от 4-та стрелкова бригада, които незабавно се хвърлят в решителен бой. Окуражени, шепата останали живи храбреци контраатакуват и противникът е отхвърлен пред предния край. Шипка е спасена.

Преценени от военна гледна точка, успешните отбранителни боеве на българските опълченци и руските воини от Брянския и Орловския полк за защитата на Шипченския проход са значително постижение на руското военно изкуство. Тези действия са класически пример за отбрана на планински превал срещу превъзхождащи сили и средства на противника. Отбраната е кръгова, много упорита н активна. Умело се маневрира със сили от незастрашени към застрашени направления по фронта и в дълбочина. Много от контраатаките са и пред предния край, като умело се използва местността за провеждането им от горе на долу. По време на боевете съществува добро взаимодействие между артилерията и пехотата, проявяват се изключително мъжество, героизъм и взаимна помощ между руските войници и българските опълченци. Затова с право епичните боеве за защита на Шипченския проход влизат в историята на войната с името Шипченска епопея.

Победата на отрядите на генерал Радецки за удържане на старопланинските проходи и преди всичко победата на Шипченския отряд под командването на генерал Столетов за удържане на Шипченския проход оказват положително влияние върху по-нататъшния ход на цялата война. На 11 септември 1877 г. заедно с подведените нови резерви, включително 3-та и 4-та румънска дивизия, Западният отряд в състав около 85 000 души с 424 оръдия провежда трета атака на Плевен. Неверието в успеха, неправилният избор на направлението на главния удар, неумението да се използва постигнатият от генерал Михаил Скобелев успех в направление на Зелените височини водят до неуспех и на тази атака, по време на която с изключителни усилия едва са овладени редути № 1 и № 2. Контраатакувани, румънските и руските войски скоро ги изоставят.

Усложняването на бойните действия около Плевен принуждава руското командване да извика от Русия героя от Кримската война, военния инженер генерал-адютант Франц Тотлебен. Когато поема командването на руските и румънските войски, той се отказва от открита атака и налага блокада на Плевен и гарнизона на Осман паша. С решителни действия към Ясен, Горни и Долни Дъбник, Телиш връзката на Осман паша със София е прекъсната. Останал без подкрепление, изчерпал запасите, Осман паша прави опит на 9–10 декември да пробие обкръжението и да се изтегли към Орхание (дн. Ботевград). Предупреден от много българи, избягали от противниковото разположение, генерал Тотлебен усилва войските в участъка на генерал Ганецки. В кратките, но изключително тежки боеве, които се водят призори на 10 декември 1877 г. за моста на р. Вит, турските войски са разгромени, а Осман паша е ранен и принуден да се предаде заедно със 128 щабни и около 2000 младши офицери, близо 40 000 бойци и 77 оръдия.

Приключилата с боевете при Плевен руска армия незабавно преминава като Западен отряд под командването на генерал Гурко в настъпление към София. Останалите старопланински отряди на генералите Радецки, Карцов и Скобелев също получават задача да атакуват противника и да преминат Балкана през зимата на 1877–1878 г.

Западният отряд на генерал Гурко сломява съпротивата на противника, който отбранява арабаконашката позиция и на 4 януари влиза тържествено в София, след което продължава преследването на оттеглящите се противникови колони към Пазарджик и Пловдив. Успешно преминава Троянския проход и отрядът на генерал Карцов. Много стремително е настъплението и на отрядите на генералите Радецки, Святополк-Мирски и Скобелев през Шипченския, Тревненския и Хаинкьойския проход. Излезли на юг от Балкана, на 8 и 9 януари 1878 г., те атакуват укрепения лагер на Вейсел паша при Шейново и го принуждават да се предаде. В плен са взети близо 41 табора (27 000–28 000 души) и 82 оръдия. Стремителните действия на генерал Скобелев, в чийто отряд е включено и Българското опълчение, твърде много спомагат за успеха на боя.

Оказала се на юг от Балкана в началото на януари 1878 г., руската армия минава в преследване на оттеглящия се противник. То се осъществява с отделни колони и при изключително високи темпове независимо от ограничената пътна мрежа и заснежените пътища. В същото време румънската армия се насочва към Оряхово, Лом и Видин и води решителни боеве в района на Смърдан.

Изплашено за съдбата на Османската империя, турското правителство моли за примирие, което се сключва в Одрин на 31 януари, а на 3 март е подписан и мирният договор в близкото до Цариград село Сан Стефано. С това Руско-турската война завършва.

По силата на Санстефанския договор Османската империя загубва две трети от европейските си владения. За нея последиците са около 130 000 убити бойци и 1500 оръдия, в плен са взети 42 паши, 460 офицери и над 150 знамена. Руската армия загубва (убити и ранени) близо 100 000 души. България е освободена.

Създава се Княжество България, което обхваща земите, населени предимно с българско население, на площ близо 160 000 кв.км и с население над 4 500 000 души. Със създаването на Санстефанска България се прави значителна крачка към решаването на българския национален въпрос. Но силна България под влияние на Русия плаши западноевропейските сили, поради което на свикания през юли 1878 г. под техен натиск Берлински конгрес те принуждават Русия да подпише нов договор. Станалият известен под името Берлински договор разпокъсва България на няколко части – Северна България със Софийска област (Софийски санджак) образува самостоятелно трибутарно Княжество България. Южна България се обособява като самостоятелна провинция под името Източна Румелия, зависима от султана, а земите на Беломорска и Източна Тракия (т.нар. Одринска Тракия) и на Македония се връщат под турско владичество. Северна Добруджа е предадена на Румъния, а части от Западните покрайнини – на Сърбия. Затова и българският народ посреща с гняв и възмущение Берлинския договор и повежда решителна борба срещу неговите несправедливи клаузи.

md government bg
« Последна редакция: Септември 01, 2018, 06:59:49 от Hatshepsut »

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #2 -: Февруари 23, 2008, 08:30:58 »
Българското опълчение в Освободителната войнаИдеята за Българско опълчение в Освободителната за България Руско-турска война се ражда през лятото на 1876, малко след жестокото потушаване на Априлското въстание. Според подполковник Благой Миленов, заместник-директор на Националния военноисторически музей, инициативата е на Българското централно благотворително дружество в Румъния, в което членуват известни и състоятелни българи. Тя намира привърженик в лицето на бившия кадрови руски военен Ростислав Фадеев, който в докладна записка до руското правителство доказва необходимостта от създаване на българска въоръжена сила.


“Тази негова докладна намира отзвук в руския императорски двор и лично Александър ІІ заповядва да се разработят основания за организацията на българската войска – казва Благой Миленов. - Това е през октомври 1876 г., войната (обявена на 24 април 1877 г.), е още доста далече. В тях опълчението се схваща като местна въоръжена стража, която да действа в тила на руската армия, като защитава населението от въоръжени банди и пази мира и спокойствието в руския тил.

Първоначално се предвижда то да бъде от 136 офицери, 144 подофицери и 7800 войници. На 5 април 1877 г. Александър ІІ утвърждава разработени от Генералния щаб правила за създаване на Българското опълчение. На 11 април вече са налице първите три дружини с по две роти, на 29 април 1877 г. дружините в опълчението са вече шест. До средата на май те имат в редовете си 7362 редови войници и подофицери и 62 офицери. Интересното е, че в неговия състав са привлечени почти всички български офицери на руска служба по това време. Сред най-известните имена бих посочил подполковник Исаков, капитан Райчо Николов, щаб ротмистър Любонски, подпоручиците Филов, Николаев, Муткуров, Гуджев, Шиваров, Блъсков и т.н., както и българските лекари Мирков, Бонев, също и отец Драганов, участник в четата на поп Харитон в Априлското въстание, който става бригаден свещеник.

Колкото до състава на българското опълчение, в него са представени всички тогавашни групи от българското общество, като започнем от ратаите и стигнем до учители, състоятелни хора и т. н. На 18 май край град Плоещ му е връчено знаме, подарък от жителите на град Самара. То е било приготвено за бунтовниците в Априлското въстание, но поради бързото му потушаване знамето е съхранено и по-късно е връчено на опълченците.”

Известен е драматичният епизод, свързан със Самарското знаме в боевете през юли при Стара Загора, където пет негови знаменосци загиват един след друг. Опълченците обаче успяват да го спасят. Одисеята на знамето продължава и в изключително тежките августовски сражения при отбраната на прохода Шипка. Изследователи на боевете там твърдят, че опълченците са се готвели да го закопаят в земята, защото не са очаквали, че някой от тях ще остане жив, посочва подполковник Миленов.

“Бойния си път опълчението според мен започва още с преминаването на река Дунав и особено при превземането на Търново, макар че там боевете са незначителни – продължава той. - Опълчението поначало е включено в предния отряд на ген. Гурко. Този преден отряд има задача да премине в Южна България през старопланинските проходи и по най-бързия начин да се насочи към Одрин, оттам – към Истанбул, и с това да допринесе за бързото приключване на войната.

Замисълът е чудесен, въпреки че някои колеги, цивилни историци, съжалявам, че го казвам, но не разбират от стратегия и тактика и твърдят, че това е погрешно. Замисълът е гениален, лошо е изпълнението му. Просто предният отряд на ген. Гурко е трябвало да бъде от 100 хиляди човека, но поради различни субективни причини и най-вече грешки от страна на брата на императора, отрядът на ген. Гурко е сведен до десетина хиляди. И така, след преминаването на Стара планина, при Стара и Нова Загора той се изправя срещу една могъща турска сила - корпуса на Сюлейман паша в състав от около 47 хиляди души.”

В навечерието на войната част от руските генерали се отнасят с известно недоверие, дори насмешка към опълчението, поради това, че е събрано набързо и не е имало време за обичайната военна подготовка, отбелязва Благой Миленов. Сред тези генерали е и Раух, под чието командване при Стара Загора се сражават четири български дружини.

“Но самият той в доклада си до ген. Гурко пише така: “Позволете да представим българските дружини за награда за боя при Стара Загора. Те напълно го заслужиха. Хората се биха геройски” – продължава подполковник Миленов. - А самият ген. Гурко, когато се разделя с опълчението, казва: “Това беше първото дело, в което вие се сражавахте с врага. И в този бой вие бяхте такива герои, че цялата руска армия може да се гордее с вас. Вие сте ядрото на бъдещата българска армия. Ще минат години и тази бъдеща българска армия ще каже: ние сме потомци на славните защитници на Стара Загора”. Бих могъл да цитирам още много изявления, но първото си голямо признание опълчението получава за боевете за Стара Загора. Колкото до отбраната на прохода Шипка, така се стичат обстоятелствата, че там една малка част от руската армия от около 7 500 души се изправя срещу многократно превъзхождащ я противник.

В състава на тази част, за наша гордост и чест, повечето са опълченци. Там са пет от шестте български дружини, действащи по това време. Заедно с бойци от два руски полка – Брянски и Орловски, те се защитават срещу основните сили на Сюлеймановата групировка. По това време корпусът на Сюлейман паша е най-елитната турска част. Той е изтеглен от Черна гора и спешно, с английски кораби, е превозен до Беломорието и оттам с ускорен марш се явява при Стара и Нова Загора. След това го виждаме вече при Шипка, готов с цената на всичко да си пробие път през планината на север към Плевен и с това да постигне обрат във войната. Във военната история няма “ако”, но ако беше преминал, всички, които са запознати с военно дело, знаят, че войната е щяла да получи съвсем други измерения и не се знае кога е щяло да стане възможно нашето освобождение.”Геройски българските опълченци се сражават и в зимното настъпление срещу турския укрепен лагер в Шейново, където е разгромена голяма османска военна групировка. В редица документи се посочва, че първият, който е стъпил на турските окопи там, е подпоручик Данаил Николаев – впоследствие български генерал и военен министър. Както отбелязва подполковник Миленов, в хода на войната се сформират още шест опълченски дружини, които обаче не вземат участие в боевете. В края на войната опълченците достигат 12 хиляди души. А след Освобождението са в основата на новата българска войска.
« Последна редакция: Септември 01, 2018, 07:03:04 от Hatshepsut »

Неактивен FELDMARSCHALL

 • Site Supporter
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2798
 • Country: bg
 • Карма: +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #3 -: Февруари 23, 2008, 08:34:57 »
Абе защо се пропуска факта, че след войната плащаме тонове злато на "братята руснаци"! >:(
Ние всичко сме си платили, а не че руснаците дошли от братски чувства да освобождават българите! :lol: :-P :lol: :-[

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #4 -: Март 09, 2008, 11:03:05 »
Освободителната война е комедия от грешки

В масовото обществено съзнание Освободителната война се свързва с обсадата на Плевен, с героизма на опълченците ни при Стара Загора, Шипка и Шейново, и, разбира се, с триумфалния мир в Сан Стефано. Но зад външната парадна страна историята на тази война е доста по- различна. Тя представлява низ от непростими грешки и самонадеяност от командването и на двете страни. А също и с неизбежните за всяка война куриози и абсурди

Проф. д-р Б. Димитров

През 1875 г. руското командване гледа скептично на военните възможности на Османската империя заради финансовия й фалит. Очаква се, че турците ще побягнат, само като видят братушка в униформа. Стратегическият план на войната е такъв, че би разсмял дори юнкер- първокурсник. Първоначално са мобилизирани само Варшавският и Киевският военен окръг. Така срещу 450 000 турска армия на Балканите е предвидено да действат 260 000 души.

Не по-добре стоят нещата и в техническо отношение. Превъоръжаването на руската армия едва е започнало. Действащите на Балканите военни части са въоръжени с остарелите "Крънка", която има два пъти по-ниска скорострелност и далекобойност от "Пибоди-Мартини", с която са снабдени 70% от турските части. Руските оръдия са бронзови "ветерани", турските - последен модел на "Круп".
На Черно море русите нямат въобще боен флот, а на Дунав - 6 парни катера срещу 47 турски броненосеца. През цялата война русите се снабдяват с хора и муниции само по понтонен мост при Свищов. Една атака на турския, военен, дунавски флот срещу моста би поставила руската армия в изключително тежко положение. За щастие, османските адмирали не го правят и бездействат в пристанищата си. Русите не се възползват от численото превъзходство на армиите си и изпращат на юг от Дунав само 190 000 бойци и 12 400 опълченци. Срещу тях турците имат 450 000 щика. А генерал Гурко доста самонадеяно тръгва да превземе Одрин само с една дивизия.

Съгласно турския план преминаването на елитната армия на Сюлейман паша през Балкана трябва да бъде сигнал за тристранна атака срещу руските сили. Пред 60 000-те хиляди на Осман паша в Плевен, 125 000-те хиляди в четириъгълника крепости и 40 000-те хиляди на Сюлейман, руската армия няма никакви шансове. Сюлейман може да мине Балкана през 16 прохода, без да загуби нито един войник. Русите държат само два - Шипка и Хаинбоаз. Унизително бит от опълчението при Стара Загора, Сюлейман тръгва на реванш към почти отвесните скали на Шипка и естествено е обезкръвен в тридневните боеве през август. Поради тази причина в атака по фланговете на руската армия не тръгват нито плевенската, турска групировка, нито тази в Североизточна България, макар че ресурсите им са предостатъчни сами да се справят с русите. Така глупостта - или ината - на Сюлейман паша спасява руската кампания.

В крайна сметка руското командване играе "ва банк", като предприема нещо нетрадиционно - да продължи боевете през зимата. Така само за два месеца руската армия стига от София и Шипка до стените на Цариград.

Ракия вади от боя цяла армия

На Наполеон принадлежи знаменитата фраза, че от великото до смешното има само една крачка. Два примера от Освободителната война доказват правотата на тази мисъл. На 3 януари 1878 г. в Пловдив има над 15 000 турски войници и офицери. Там е и щабът на Сюлейман паша, който се е разположил на гарата. Точно когато пълководецът сяда с офицерите си да обядва на масата, из града се разнасят страшни викове. Изпратените да видят какво става адютанти докладват, че в Пловдив са нахлули хиляди руски конници. Сюлейман изоставя и обяда, и града. Какво всъщност става? По пътя към Пловдив русите освобождават десетки села. Селяните ги срещат с хляб и сол. Но и с ракия. И когато казашкият капитан Бураго получава заповед да разузнае какво става в покрайнините на Пловдив, той и сотнята му от 63 души са вече налети до козирката. Затова, без да му мисли много, капитанът връхлита в града и предизвиква въпросната паника. Така се потвърждава и още една поговорка - че на пияния и Господ му помага. По подобен начин, но много по-мащабно, алкохолът обезпечава левия фланг на руската армия. В знаменития железен четириъгълник Русе-Шумен-Варна-Силистра турците разполагат със 125 000 души. Срещу тях има само 45 000 руснаци. Но командващият Мехмед Али паша е помохамеданчен елзасец. Истинско му име е Карл Дитрих (за франкофоните - Шарл Дьотроа). Той вече е на 82 години и обича ракийката. И въоръжени с гроздовия еликсир, шуменските чорбаджии храбро влизат в бой с пашата. Всяка вечер те го канят на софри по прохладните си кьошкове и го убеждават, че трябва човек да е кръгъл идиот, за да си разваля рахатлъка и да тръгне да се бие по дунавските блата. Карл Дитрих е напълно съгласен с тях. И до края на войната си стои в гарнизона. Така шуменската ракия елиминира цяла турска армия.


Братушки се молят в джамия


След като руският отряд на генерал Карцов прехвърля Балкана и се насочва на юг, по пътя си към Пловдив той минава и през българските католически села, образуващи днешния град Раковски. Както и православните си братя по други места, българите католици организирали въоръжен отряд. Те са взели вече под охрана държавния склад с 300 тона ориз и се нареждат на шосето, за да посрещнат генерал Карцов. Начело били естествено кюретата. Те доста се притеснявали, как ще реагира на тяхното присъствие православният руски генерал. За техен потрес трима-четирима офицери от свитата на генерал Карцов слизат от конете и коленичат пред тях за благословия. Оказали се поляци на руска служба. Още по-куриозeн е случаят в Батак. След тържественото посрещане на освободилата го руска част, командирът й попитал къде е джамията, за да се помолят войниците му. Батачани помислили, че е станала езикова грешка и посочили църквата. Но командирът наистина търсел джамия. Защото войниците му били... мюсюлмани (и то доброволци! ) от Волжка България - днешен Татарстан. http://bg-history.info/?p=statia&statiaid=954

Неактивен Радко

 • ιYι Свободен- Социален- Национален! ιYι
 • Site Supporter
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1271
 • Country: bg
 • Карма: +503/-21
 • Пол: Мъж
 • ιYι Не предавай, не лъжи, обичай Родината! ιYι
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Mozilla 1.7.2 Mozilla 1.7.2
  • Ген. Христо Чаракчиев
 • Интереси: Националсоциализъм
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #5 -: Април 24, 2009, 22:44:39 »
1877 г.

Император Александър II подписва в Кишинев манифест за обявяване на Руско-турската освободителна война, завършила през следващата година с подписването на Санстефанския мирен договор, който дава независимост на Румъния, Черна гора и Сърбия, както и автономия на създаденото след Берлинския конгрес Княжество България.
Александър II е руски император от 19 февруари 1855 г. Той е роден на 29 април 1818 г. от дин. Романови. Най-големият син на Николай I Павлович и Александра Фьодоровна. Политическото положение в Русия след неуспешната Кримска война (1853 г.-1856 г.) създава условия за реформи и Александър II е принуден да ги започне.На 19 февруари 1861 г. отменя крепостното право, поради което е наречен Цар Освободител. Александър II отменя също телесните наказания и въвежда нов университетски устав (1863 г.), земска и съдебна реформи. Започва подготовката на военна реформа. От 1862 г. обявява публично държавния бюджет. След 1866 г. се извършват няколко опита за атентат срещу Александър II. Това довежда до засилване на ролята на органите за вътрешна сигурност и репресиите срещу радикалните течения, организации и движения. Създава върховна разпоредителна комисия (1880 г.) начело с граф Лорис-Меликов. Създава условия за либерализация на обществения живот и проявяване на радикални идеи в публицистиката, литературата и др. области на обществения живот. Приема закон за градско самоуправление (1870 г.) и закон за всеобща военна повинност (1874 г.). В областта на външната политика Александър II обръща особено внимание на т. нар. източен въпрос и за отменяне условията на Парижкия мирен договор (1856 г.). Продава на САЩ Аляска (1866 г.), присъединява Туркестан (1864 г.), Хива (1873 г.) и Кокандското ханство (1876 г.). За да засили руското влияние на Балканите, започва война с Турция (1877 г.-1878 г.). Войната завършва с успешния за Русия Санстефански мирен договор (1878 г.). Берлинският конгрес (1878 г.) затвърждава политическото положение на Русия в Европа като велика сила. Александър II става жертва на атентат, организиран от радикалната организация "Народна воля".

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6 Firefox 3.6
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #6 -: Март 02, 2010, 11:28:55 »
Война между Русия и Турция, довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава. Предизвикана от подема на националноосвободителните движения на Балканите (въстанието в Босна и Херцеговина 1875-1878, с което започва т. нар. Източна криза, Старозагорското въстание 1875, Априлското въстание 1876 в България) и широкото обществено движение в тяхна подкрепа. Целта на Русия била да подпомогне революционното движение в стремежа си да засили своето влияние на Балканите и да премахне някои не-благоприятни за нея последици от Кримската война 1853-1856.
Русия положила усилия за уреждане на Източната криза по дипломатически път. За целта по нейна и на Англия инициатива била свикана Цариградската конференция 1876-1877. След нейния неуспех войната станала неизбежна. На 3 (15) януари Русия сключила съглашение с Австро-Унгария, осигурявайки си нейния неутралитет, но на много висока цена - анексирането на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария. През март Румъния се съгласила да пропусне свободно руските войски през нейна територия. На 11 (23) април Русия скъсала дипломатическите си отношения с Турция и на следващия ден - 12 (24) април, в Кишинев Александър II подписал манифест за обявяване на война на Турция. Този път руският император тръгнал със своя народ за избавлението на друг народ - акт, непознат в дългата история на Романови. На циркулярната нота на турския външен министър Савфет Мехмед паша на другия ден след обявяването на войната до западните велики сили да вземат участие във въоръжения конфликт не се отзовава нито една европейска държава. Убедени във военния неуспех на Русия, Англия и Германия изчакват развоя на събитията, а поради сключеното на 3 (15) януари споразумение с Русия Австро-Унгария е принудена да пази неутралитет. Румъния застанала на страната на Русия и нейните войски започнали активни военни действия през август. В началото на юни руската Дунавска армия (190 000 души) била съсредоточена на левия бряг на р. Дунав (срещу 186-хилядна турска армия). На Кавказкия фронт силите също били почти равни. През нощта на 15 (27) юни руските войски под команд-ването на ген. М. И. Драгомиров форсирали р. Дунав при Зимнич. Свищов бил първият освободен български град. За преминаване на Балкана бил определен Предният отряд (в който влизало и Българското опълчение) на ген. Й. В. Гурко, а за обезпечаване на фланговете били определени Източният и Западният отряд. На 25 юни (7 юли) бил превзет Търново, на 2 (14) юли Предният отряд преминал през Хаинкьойския проход (дн. Проход на републиката) Балкана и се насочил към Стара Загора. На 31 юли се завързали епични боеве, в които наред с руските войници и офицери се сражавали и проявили голяма храброст българските опълченци. Предният отряд трябвало да отстъпи пред многочисления враг. Турското командване прегрупирало силите си, а в негова подкрепа дошла от Северна Албания (с помощта на английски параходи, прехвърлена в Дедеагач, а оттам по жп линия Дедеагач - Одрин - Търново Сеймен (дн. Симеоновград) армията на Сюлейман паша. След това русите преминали към от-брана. С това започва вторият период на войната. Западният отряд превзел Никопол, но не успял да превземе Плевен, където от Видин дошъл 15-хилядният корпус на Осман паша. Двата щурма на Плевен се оказали неуспешни. На Кавказкия фронт след първоначалните успехи руските войски също преминали към отбрана. Заради неправилно стратегическо разгръщане на войските и липсата на сведения за противника те загубили завладяното, с изключение на гр. Ардахан. През август руските войски и българските опълченци на Шипка след героични боеве удържали позициите (вж Шипченска епопея). Това е едно от двете най-решителни сражения в цялата освободителна кампания. Чутовната храброст на опълченците спасила цялата война. Третият щурм на Плевен отново завършил с несполука. Руското командване разбрало, че войната сега ще се реши при Плевен, и затова пристъпило към блокада на града, която завършила на 28 ноември (10 декември) с капитулацията на турския гарнизон. Осман паша заедно с цялата си армия (43 000 души) паднал в плен. След това започнало общото руско настъпление. Започва третият период на войната и началото на военния разгром на Турция. При изключително трудни условия Западният отряд на ген. Гурко преминал Балкана и на 23 декември 1877 (4 януари 1878) София била освободена. В същия ден започнал настъпление и Южният отряд на ген. Ф. Ф. Радецки при Шейново. В плен попаднала 22-хилядната армия на Вейсел паша. На 3-5 (15-17) януари армията на Сюлейман паша била разбита при Филипопол (дн. Пловдив), а на 8 (20) януари бил завзет и Одрин.
На Кавказкия фронт руските войски също преминали в настъпление и на 1-3 (13-15) октомври турската войска била разбита при Аладжа. След това били превзети Карс и Ерзурум.

На Балканския фронт руските войски достигнали до Сан Стефано (дн. Йешилкьой), на 15 км от Цариград. Враждебната политика на Англия и Австро-Унгария и навлизането на английска ескадра в Мраморно море накарало руското правителство да се въздържи от нахлуване в Цариград. На 19 (31) януари в Одрин турското правителство било принудено да подпише предварителните руски условия, а на 19 февруари (3 март) бил подписан Санстефанският мирен договор 1878. В резултат на Р.-т. о. в. Русия си възвърнала Южна Бесарабия, загубена след Кримската война 1853-1856, присъединила Южна Украйна, Крим, Карската област, Кавказкото черноморско крайбрежие, Югозападна Грузия, северната част на Турска Армения. Сърбия, Румъния и Черна гора станали независими държави. Под натиска на английската и австро-унгарската дипломация и при опасността от избухването на нова война руското правителство проявило склонност към отстъпки. В резултат на войната България била освободена от петвековното турско робство и започнала самостоятелен политически живот и развитие по пътя на капитализма. Възродената държава съдействала за разгръщане на творческите възможности на българския народ, задържани дотогава от чуждото политическо робство.
Във войната Русия дала 200 000 убити, изчезнали, починали и ранени. Същността на този факт не се променя от субективните намерения на царизма, дори след като се допусне, че войната избухва, за да бъдат осъществени експанзионистичните планове на руския царизъм.

Българският народ участва много активно във войната. Наред с Българското опълчение, в хода на войната възникват спонтанно множество въоръжени отряди (с около 35 000 бойци). Тяхното участие с основание се смята за продължение на националната революция, и то вече не като саможертва, а като свещен дълг, като върховна повеля. Участието на българския народ не се ограничава само в съпроводителни акции по време на войната като продоволствена помощ, разузнавателни сведения, битова и медицинска подкрепа. Българите спомагат за успешното провеждане на много бойни операции и по този начин се превръщат в действена сила, във фактор за спечелване на победата над Османската империя и освобождението на България.Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Февруари 10, 2015, 19:36:58 от Hatshepsut »

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6 Firefox 3.6
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #7 -: Март 02, 2010, 12:04:14 »
Манифест на руския император Александър II за обявяване на Руско-турската война, Кишинев, 16.04.1877 г.
"Височайши манифест за обявяване на освободителната война 1877 - 1878 г. С божия милост Ние, Александър Втори, император и самодържец всерусийски цар полски,велик княз финландски и прочее ,и прочее, и прочее... Изчерпвайки докрай нашето миролюбие,Ние сме принудени от високомерното упорство на Портата да пристъпим към по- решителни действия .Това го изисква чувството ни за справедливост , и чувството на Нашето собствено достойнство .Турция със своя отказ Ни принуди да се обърнем към силата на оръжието.... Сега призовавайки божията благословия над доблестната Наша войска,Ние изповядваме да се навлезе в пределите на Турция.
Издаден в Кишинев,април 12 ден на хиляда осемстотин седемдесет и седма година от Рождество Христово и двадесет и трета от Нашето царуване. Александър "

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6 Firefox 3.6
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #8 -: Март 02, 2010, 13:57:55 »
Паметникът костница, който Русия издига през 1898 г. в истанбулското предградие Сан Стефано и 16 г. по-късно е взривен от турците, може да бъде възстановен. Това заяви от Москва Сергей Гайдаржи, директор на департамент за контрол на разходите във военнопромишления комплекс на Руската сметна палата. На своето заседание на 22 януари 2010 г. палатата е разгледала въпросите с разходите по реализация на Закона за увековечаване на паметта на загиналите за отечеството. "Там аз поставих и проблема с възстановяване на паметника в Сан Стефано. В този паметник са погребани над 5000 руски войни, но са намерили вечен покой и костите на много българи. Още повече че с удовлетворение разбрахме, че кръстът на разрушения паметник се съхранява в НИМ в София", заяви Гайдаржи. Идеята за издигане на мемориала, който да увековечи Санстефанската епопея, донесла свободата на България, възниква още през 1883 г. Султан Абдул Хамид Втори дава разрешение за строителството. Първоначалната идея на руснаците е да изградят паметник на славата. След като получават разрешението от Високата порта, амбициите на страната победител се увеличават. Руската държава купува участък близо до мястото, където е подписан мирният договор. Заделя средства, изработва проект и вдига внушителен по размери и красота монумент. Освещават го на 6 декември 1889 г. Паметникът в Сан Стефано е просъществувал само 15 г. Той е един от забравените символи на освободителната война през 1877-1878 г. и за него днес нито се пише, нито се говори. Любопитен е въпросът кои български воини са били погребани в Сан Стефано. Руският учен Сергей Капустин, който от години работи по тази тема, черпи информация за това от архивите на тогавашния руски военен аташе Пешков. Като дисциплиниран човек той е фиксирал всяка своя крачка. Според дипломата първоначално задачата му е била да открие тленните останки на руски войници. В процеса на търсене обаче се натъкнал и на мъртъвци с български имена. По-късно се оказало, че една част са починали от раните си в руски военни болници и първо са били погребани във военните гробища към лазаретите. Имало други, които са били мобилизирани в турската армия. След като по време на войната не оказвали нужното военно старание, били екзекутирани. Открити са телата на няколко български опълченци от редови бойци до полковник. Една малка част нашенци са били разстреляни след престой в турски съдилища и затвори. Най-малко са били останките на български войни, загинали в немащабни военни действия, водени от руснаците по пътя към столицата на Турция. Паметникът костница по външен вид приличал на пирамидална кула. На първото ниво се намирала масивна врата, към която води широко стълбище. Входът бил украсен от полукръгли арки. Други 2 стълбища водели към второто ниво. То било изпълнено в романо-византийски стил и напомняло на военно крепостно съоръжение. Поддържана от колони, най-високата част на зданието имала ярко изразен неославянски вид. Тя играела ролята на камбанария. На нея са били монтирани 5 камбани. Била е от яркозелен камък, който на слънцето й придавал фееричен вид. Стените били изписани от руски майстори - 5-има випускници от Санктпетербургската императорска академия по изкуствата. Истински шедьоври създават художниците Ебрлинг, Стягов, Белащенко, Потриков и Глущенко. На 14 ноември 1914 г. в 8,30 ч пред очите на хиляди хора в Сан Стефано паметникът е взривен. По време на Първата световна война турците влизат във война с Русия и решават да издигнат патриотичния дух на войската и народа с този вандалски акт. За по-внушително филмират цялата операция по разрушението. Заснетата лента се смята за първия документален филм в Турция. Оттогава 14 ноември се чества като Ден на турската кинематография. Днес нищо не напомня на поколенията какво точно се е случило преди 131 г. в Сан Стефано. Още повече че на мястото на паметника нищо не е построено и парцелът пустее.

http://www.plovdivmedia.com/22703.htmlРедактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Март 03, 2014, 07:59:12 от Hatshepsut »

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4702
 • Country: bg
 • Карма: +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 3.6 Firefox 3.6
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #9 -: Март 03, 2010, 22:14:26 »
ТРЕТИ МАРТ – БЪЛГАРСКИЯТ ДЕН

Пламен Павлов


Подобно на много събития от нашата история, и Трети март предизвиква както възторжени, така и противоречиви, понякога неестествено звучащи рекции. Ако се осводим от натрупаните по една или друга причина емоции, трябва да оценяваме случилото се през 1877-1878 г. от гледна точка на неговата историческа значимост. Едва ли може да има спор, че Освободителната война от 1877-1878 г. е сред грандиозните събития в нашето минало. Нека накратко припомним каква е тази война, какви са нейните последици, какви са нейните послания към българите – преди нас, към самите нас, след нас...
След кървавото потушаване на Априлското въстание вълна от протести залива Европа. "Българските ужаси" заемат първите страници на световната преса. Глас в защита на българите издигат най-светлите умове на епохата: Дарвин, Юго, Менделеев, Достоевски, Толстой, Тургенев, Гарибалди... Този път "Великите сили" не могат да загърбят игнорираната десетилетия наред българска кауза. Свиканата в края на 1876 г. в турската столица посланическа конференция намира сравнително приемливо решение: в българските земи се създават две автономни области: Източна със столица Търново и Западна с център София. Като се изключи изкуственото разделяне на българския народ, територията се припокрива с онази на Българската Екзархия. Предвид противоречията между "Великите сили" управляващият турски режим отхвърля проекта. Империята е крайно неостъпчива по “българския въпрос” в сравение с позицията си към сърби, гърци и румънци. Причината е, че българските земи са в непосредствена близост до столицата и най-важните за съществуването на империята средища, пътища, стратегически направления. Така в края на 1877 г. остава само пътят на войната, който в конкретния момент съвпада с интересите на Русия.
Войната е обявена на 12/24 април 1877 г. в Кишинев с манифест на император Александър II. В състава на руската армия влиза Българското опълчение, на което се определят спомагателни задачи. На 10/22 юни русите стъпват на българска земя при гр. Мачин в Северна Добруджа (днес в Румъния). Главният удар е при Свищов на 15/27 юни, където е осигурен основният плацдарм за настъпление. Руските сили действат в три отряда: Източен, Западен и Преден. В последния, командван от ген. Гурко, който е най-малоброен (едва 12 х.души), е и опълчението (отначало 7200 души). Гурко прониква стремително на юг, освобождава старата столица Търново, преминава Балкана и овладява Казанлък, Стара и Нова Загора. Този смел рейд не е подсигурен от командването, а слабите сили на Гурко не могат да удържат насрещното настъпление. В тежките боеве при Стара Загора опълченците показват невероятно храброст... При отстъплението си руско-българските части трябва на всяка цена да удържат прохода Шипка, където между 9/21 и 13/25 август 1877 г. се води най-драматичното сражение в хода на цялата война. Едва 5 хиляди руси и българи, останали почи без муниции, отблъскват атаките на 40-хилядната армия на Сюлейман паша и в голяма степен решават изхода на войната.
И слава Богу, че е го има геният на Иван Вазов, който обезсмърти като никой друг тази на пръв поглед «локална», но без всякакво преувеличение епохална битка. Дали щяхме да притежаваме толкова силна памет за цената на Свободата, ако не беше мощта на поетичното слово? Словото, което ни разтърсва и днес:

Нека носим йоще срама по челото,
синила от бича, следи от теглото;
нека спомен люти от дни на позор
да висне кат облак в наший кръгозор;
нека ни отрича исторйята, века,
нека е трагично името ни; нека
Беласица стара и новий Батак
в миналото наше фърлят своя мрак;
нека да ни сочат с присмехи обидни
счупенте окови и дирите стидни
по врата ни още от хомота стар;
нека таз свобода да ни бъде дар!
Нека. Но ний знаем, че в нашто недавно
свети нещо ново, има нещо славно,
що гордо разтупва нашите гърди
и в нас чувства силни, големи плоди;
защото там нейде навръх планината,
що небето синьо крепи с рамената,
издига се някой див, чутовен връх,
покрит с бели кости и със кървав мъх
на безсмъртен подвиг паметник огромен;
защото в Балкана има един спомен,
има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей,
едно име ново, голямо антично,
като Термопили славно, безгранично,
що отговор дава и смива срамът,
и на клеветата строшава зъбът.
О, Шипка!
(...)
Нищо. Те ще паднат, но честно, без страх -
кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса.
Талазите идат; всичките нащрек са!
Последният напън вече е настал.
Тогава Столетов, наший генерал,
ревна гороломно: "Млади опълченци,
венчайте България с лаврови венци!
на вашата сила царят повери
прохода, войната и себе дори!"
При тез думи силни дружините горди
очакват геройски душманските орди
бесни и шумещи! О, геройски час!
Вълните намират канари тогаз,
патроните липсват, но волите траят,
щикът се пречупва - гърдите остаят
и сладката радост до крак да измрът
пред цяла вселена, на тоз славен рът,
с една смърт юнашка и с една победа.
"България цяла сега нази гледа,
тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
ако би бегали: да мрем по-добре!"
Няма веч оръжье! Има хекатомба!
Всяко дърво меч е, всякой камък - бомба,
всяко нещо - удар, всяка душа - плам.
Камъне и дървье изчезнаха там.
"Грабайте телата!" - някой си изкряска
и трупове мъртви фръкнаха завчаска
кат демони черни над черний рояк,
катурят, струпалят като живи пак!
(...)
И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!


Грубите грешки на руското командване са причина и за другата голяма драма – Плевен, превърнат от Осман паша в непревземаема крепост. Трите атаки, проведени от руси и румънци, са безрезултатни, дадени са хиляди жертви. Едва с идването на опитния стратег Тотлебен блокираният Плевен пада (16/28 ноември 1877). Оттук нататък инициативата е в руски ръце. Гурко минава Балкана и превзема София (4 януари 1878). Турските сили са разгромени и при Шипка-Шейново, падат Пловдив и Одрин (14/26 януари). Заплахата надвисва над турската столица, а правителството моли за примирие (19/31 януари). На 19 февруари/3 март 1878 г. е сключен историческият Сан-Стефански мирен договор. България е на прага на своята чакана векове свобода.
Във войната вземат участие както руси и българи, така и представители на други народи. В руската армия се сражават войници и офицери от влизащите в империята Полша, Украйна, Белорусия, Финландия и др. страни. Румънски войски се сражават най-вече при Плевен. Намесата на Сърбия не е безкористна – завладени са български земи и градове (Ниш, Бела Паланка, Пирот и др.), изявяват се претенции дори към Видин и София...
* * *
Когато си спомняме за Освободителната война, не бива да забравяме многото или поне някои “подробности от пейзажа”, които днес, през ХХІ в., няма как да са толкова ясни, както тогава... Една от най-неверните представи е, че ние, българите сме освободени “даром”! Ролята на руския народ и армия е безспорна, но е несъмнен приносът на самите българи. Ние, българите, съвсем не сме изключение спрямо останалите балкански християни - осовобождението на сърби и гърци, започнало с въстания, също е резултат от военната активност на Русия и намесата на Великите сили. Факт е, че участието на българите във войната е съществено и че то до голяма степен е ограничавано от самото руско командване по различни причини. Участието на българите е категорично доказано и може би това е отговор на въпроса. Ние не можем да не се преклоним пред романтиката в душите на тези изтерзани хъшове и към тези хора, които са бягали от земите в Македония и Тракия, за да се запишат в българското опълчение, без да им е гарантирано нищо като бъдеща реализация. Това са хора от всички социални слоеве, от всички възрасти, там има много бесарабски българи, включително българи гагаузи, българи от Румъния, доброволци от всички български краища. От първоначално записалите се в Опълчението малко над седем хиляди доброволци, около хиляда (!) са от днешна Македония, сходен е броят и на бесарабските българи, между които около триста гагаузи! Това е романтичен, но и съвсем реален изказ на българското единство. Парадоксално изглежда, но нашето национално единство в онези времена е било по-силно изразено, отколкото днес...
Това са тежки времена, напоени с много кръв, с много жертви, с много лишения - и за българското население в най-засегнатите от събития райони, пък и за самата руска армия. “Ахилесовата пета” на руската армия е логистиката. Армията е имала лошо снабдяване и в разгара на войната близо 60% от нуждите за нейното изхранване, отопление в студената зима, лекарска помощ и т.н. са покривани със средствата на българските общини, от доставките, които са правили българските селяни. Това не е ли своеобразен, и все пак важен принос за нашата свобода? Не толкова забележим като Опълчението, но важен извън всякакво съмнение.
Днес около Руско-турската Освободителна война съществуват и други неясни, забравени или дискусионни моменти, натрупани митове. Броят на загиналите не е 200 000, както често се твърди, а не повече от 60 000 убити и тежко ранени, починали от раните си. Впрочем, нима броят на тези човешки съдби е малък... Такова днес е населението на средноголям български град! И за мащабите на ХІХ в. това са големи жертви, при това във война, която е сравнително кратка, която протича на в рамките само на няколко по-големи кампании. Не е въпросът в съизмерването на жертвите. Естествено е, че руската армия е дала най-много жертви, но много жертви е дало и българското опълчение. Ние днес нямаме напълно прецизна статистика, но самият факт, че то трябва да се попълва след боевете на Шипка и се прави т.нар. Второ опълчение, говори за тежките загуби, които е понесло. В крайна сметка, въпреки загубите, в край на войната Опълчението достига над 12 400 души, като съвсем закономерно се превръща в гръбнак на изграждащата се българска армия.
Когато се говори за войната, често се забравят българските доброволчески отряди. А такива има на много места, особено в Северна Добруджа, където силите на ген. Цимерман са минимални. Няколко хиляди доброволци са командвани от генерал Кишелски, българин на руска служба. Легендарният в Добрудга Хайдут Пейо също създава и води голям доброволчески отряд. Такива има и във вече освободените в хода на войната земи. Не бива да бъдат игнорирани и т. нар. народни милиции - става дума не толкова за полиция (терминът “народна милиция” от времето на комунистическия режим не бива да ни подвежда), а за доброволни военни формирования. Такива са създадени в най-невралгичните точки на развитието на войната – в Стара Загора, Казанлък, Карлово, Сопот, Габрово, Севлиево и т.н. В някои случаи те наброяват над 1000 души. Въоръжени са най-често с трофейно турско оръжие, имали са дори и конни части. Те поемат защитата на своите съграждани и съселяни, противопоставяйки се на башибозушки банди и мародери.
Интересен пример за българското участие във войната са така наречените “народни горски (планински) чети”. Руското командване отначало е резервирано към българското участие и даже Опълчението е третирано като помощна единица – “Пеши конвой на главнокомандващия”... В случая с горските чети, самото руско командване оценява опита на старите български воеводи. Става дума за хора като Панайот Хитов, Филип Тотю, дядо Илю и много други. Те са изпълнявали и разузнавателни функции, познавали са много по-добре терена от руското командване, независимо от неговите генералщабни карти. Благодарение на българските разузнавачи, сред които са Григор Начович и Стефан Стамболов, русите са познавали перфектно цялата Стара планина с всички възможни пътеки, пътечки, проходи… Това им дава стратегическо надмощие над противника, и то при положение, че същия този противник – Османската империя, владее тези земи и места векове наред! Всичко това би било непосилна задача без прякото участие на българите. Не на последно място, ранените руски войници и български опълченци много често са обрижвани от български женски дружества.
Така или иначе, представата, че свободата ни е “дадена даром” е невярна, тенденциозно сътворена от чужди и наши недоброжелатели. Оставането в този “капан” е не само обидно и кощунствено – просто това не отговаря на истината. Естествено, значимото българско участие не бива да ни води към отричане на ролята на руската армия и на Русия. Русия си има своите интереси и това е напълно логично. Важното е, че в случая тези интереси съвпадат с онези на угнетената българска нация. На свой ред това стечение на обстоятелствата е свидетелство за дълбоката политическа прозорливост на хора като Софроний Врачански още в началото на ХІХ век, на Любен Каравелов, на редица други дейци на националната революция и особено на българската църква. Повечето от тези българи съвсем не са привърженици на режима в Русия, като вижзат трезво всички опасности от руската политика. И все пак са разсъждавали реалистично, търсели са външен съюзник, и то този, който наистина може активно да участва в българския въпрос, без да жертват националните права на българите в интерес на чужда държава.
Нека припомним отново незаслужено подценявания, уви, революционен идеолог и интелектуалец и политик Любен Каравелов. Анализът на процесите показва убедително, че Каравелов на практика е първият модерен български политик! И съвсем не случайно той е поканен от руската страна да присъства на подписването на Санстефанския мир. С други думи, самата Русия косвено е признала в негово лице българско политическо представителство, и то на високо равнище!
Войната през 1877-1878 г. е много по-различна от серията руско-турски войни през ХVІІІ-ХІХ в. Предишните войни причиняват на българите нещастия, които и днес трудно можем дори да оценим - разорение на цели области, “изтичане” на десетки хиляди хора, принудени да се изселят от родните си места. Това е голямата група на днешните бесарабски българи, също и българите гагаузи в днешните държави Молдова и Украйна. Тези българи бяха своеобразен “данък” на предишните войни и доведоха до обезлюдяване на цели български райони.
В Руско-турската война от 1877-1878 г. трябва да видим почерка на една по-модерна война. И трябва да отдадем дължимото на император Александър II. Няма спор, че руският царизъм е негативно явление в световен мащаб, но не все пак не е справедливо да поставяме знак за равенство между руските царе от предходните времена и Александър II, модерно мислещ човек и реформатор. Той е наречен „Освободител” не от нас, българите, а от самите руси заради отмяната на крепостното право. Александър II води война, с която е цели, освен да постигне определени интереси (при това не толкова мащабни като замисъл), да покаже, че Русия може да носи... свобода! С други думи, да подобри “имиджа” на Русия пред европейската общественост. Така или иначе, нашите предци са имали известен шанс, че Русия е управлявана от владетел, по-модерно мислещ и по-либерално настроен в сравнение със своите предшественици, а и спрямо част от тогавашния руски политически и военен елит.
Русия в никакъв случай не се отказва от идеята да има силно влияние на Балканите, да съзададе своя мариовнетка, покорна не найните интереси в региона. Този кардинален проблем само след броени години намира своето решение – младият български елит намира сили да отхвърли чуждата намеса във вътрешните работи на своята страна, да насочи развитието й в посока на европейските демократични ценности и суверенитет. Главното злощастие за нашата нация, че в резултат на Берлинския конгрес твърде изконни български земи остават или се оказват под чужда власт – драмата е предизвикана в резултат на предварителните уговорки между “Великите сили”, най-вече между Русия и Австро-Унгария.
Освобождението, обявено на 3 март 1878 г., не трябва бъде превратно тълкувано, а Трети март да бъде поставян под съмнение като национален празник. Такива опити през последните години се правят твърде често, и то различни страни. За поколени българи идеалът за Санстефанска България е нашата истинска доктрина за национално обединение. Трети март е нашият български блян, който ни е водил и трябва да ни води към бъдещето. Той не е архаика, а идея, която напълно съответства на мисленето на всеки народ с достойнство.Постигнато от българската нация през изминалите години след Освобождението от турско робство в никакъв случай не е малко. Защо е нужно да страдаме от мазохизъм и да си спомняме само националните катастрофи? Време е да осмислим истината, че бедствията и това, което ни се случи през драматичния ХХ в. е не само поради грешките на нашите държавници, но и поради геополитически причини. И все пак, не бива да отричаме, че дори и през 1918-1919 г., времето на тежкото поражение в Първата световна война и Ньойската катастрофа, България е респектиращ фактор, че тя запази своя суверенитет, своята национална култура и идентичност. През последните 20 години на възстановяване на демокрацията представителите на изграждащия се нов “елит” не са на висотата на нашата историческа традиция. Тези години съдържат една от най-неприятните характеристики на модерната ни история, защото, ако се върнем към Освобождението, тогава само след 7 години младата и неукрепнала българска държава успя да започне своето обединение и дори да отблъсне агресор като Сърбия. Сега нашият елит се упражнява в говорене, в популизъм от най-разнороден тип, като не желае да види гредата в своето око...
България има ресурси, които при едно разумно и честно управление, при изкореняване на корупцията, на негативните явления от далечното и особено от най-близкото минало, й позволяват да стъпи на европейската сцена като достоен партньор и участник в политическите и културни процеси. Затова Трети март не би следвало да е само национален, държавен, официален празник, а Ден за разсмисъл – кои сме, какви сме, защо сме такива и какви би следвало да бъдем...
И нека кажем по християнски и по български поне “Бог да прости падналите за нашата Свобода!” www.makedonskatribuna.com

Неактивен леко учудена

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 243
 • Country: 00
 • Карма: +141/-149
 • Пол: Жена
 • OS:
 • Windows 7 Windows 7
 • Browser:
 • Firefox 3.6.14 Firefox 3.6.14
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #10 -: Март 03, 2011, 12:07:53 »
Правата на християните в Османската империя.

Алинея 9 от Парижкия мирен договор (13 февруари 1856), сключен в края на Кримската война, задължавала Османската империя да спазва равни правата на християните и мюсюлманите в империята. Но тази работа не отишла по-далеч от подписването на указ на султана, т.е спазването на правата на християните останало само на хартия. В частност, в съдилищата не се приемало немюсюлмани да свидетелстват срещу мюсюлмани, което лишавало християните от защита при религиозни преследвания.

През 1860 година в Ливан били изклани около 10 000 християни. Заплахата от френска военна интервенция заставила Високата порта да въведе ред. Под натиска на европейските държави, Османската империя назначила в Ливан губернатор християнин, чиято кандидатура била съгласувана с европейците.

През 1866-69 имало възстание на о-в Крит с искане за обединение с Гърция, Възстанниците взели под контрол целия остров, с изключение на 5 града, в които се укрепили мюсюлманите. В началото на 1869-а възстанието било потушено, но султана направил отстъпки, като въвел на острова самоуправление, което укрепило правата на християните. В хода на възстанието голям отглас в Европа получили събитията в манастира Moni Arkadiou, където повече от 700 жени и деца, намерили убежище зад стените, предпочели да взривят барутните погреби и да загинат, вместо да се предадат.

Последствията от възстанието привлякло вниманието на Европа и особено на Великобритания, към въпросите за правата на християните в империята.

Изменение на баланса на силите в Европа

От Кримската война Русия излязла с минимални териториални загуби, но била принудена да се откаже от стопанисването на военна флота в Черно море, както и да събори укреплението в Севастопол.

Преразглеждане на Парижкия мирен договор станало основно направление на руската външна политика. Това не било толкова просто. Парижкия мирен договор предвиждал гаранции за целостта на Османската империя от страна на Великобритания и Франция. Откровенно враждебната позиция, която заела Австрия усложнявала още повече ситуацията. От великите държави само Прусия съхранила дружеските си отношения с Русия.

Русия заела неутрална позиция по отношение на обединението на Германия, като в обединението активно участвала и Прусия. Така била образувана Германската империя, а в нея като много влиятелен държавник се изявявал Бисмарк, който е бил съюзник на Русия като висш държавник в Прусия. През март 1871 г. Русия се възползвала от поражението на Франция в френско-пруската война и с помощта на Бисмарк си осигурила международно съгласие за отмяна на някои положения в Парижкия договор, който забранявал на Русия да разполага военен флот в Черно море.

Останалите положения в договора обаче продължили да бъдат в сила. Алинея 8 давала право на Великобритания и Австрия в случай на конфликт на Русия с Османската империя да се намесят на страната на последната. Това заставило Русия да бъде изключително бдителна в отношенията си с турците и съгласувала всичките си действия с другите велики държави. Война с Турция едно на едно била възможна само при получаване на карт-бланш за това от останалите Велики сили. Така руската дипломация зачакала удобен момент.

Потушаването на възстанията в България и реакциите в Европа

През лятото на 1875-а година в Босна и Херцеговина започнало антитурско възстание, основната причина за което били високите данъци, наложени от финансово несъстоятелното османско правителство. Независимо от някои намаления на данъците, възстанието се проточило края на годината и в крайна сметка провокирало избухването на Априлското възстание в България през пролетта на 1876-а.

В хода на потушаването на българското възстание, турската войска извършвала масови убийства сред мирното население. Загинали повече от 30 хиляди човека. Като особено свирепи се проявили нерегулярните военни части "башибозук".

Против протурската политика във Великобритания, водена от Д'Израели, редица журналисти разгърнали пропагандна кампания обвиняваща последния в игнориране на жестокостите на нерегулярните турски части. Особена роля в тази кампания изиграли материалите на американския журналист, женен за рускиня, Janarius Aloysius McGahan, който писал в опозиционното издание Daily News.През юли-август 1876-а Дизраели бил принуден нееднократно да защитава в палатата на общините политиката на правителството по Източния въпрос, както и да оправдава лъжовните донесения на британския дипломат в Истанбул Sir Henry George Elliot. Премиера Д'Израели бил поставен в пълна изолация, след като двете основни партии снели доверието си от него.

Публикациите в Daily News предизвикали вълна от обществено недоволство в Европа. В подкрепа на българите се изказали Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Виктор Юго и Джузепе Гарибалди. В частност, Виктор Юго написал във френски опозиционен вестник:

"Необходимо е да привлечем вниманието на европейските правителства към един факт, към един съвършенно мелък факт, който правителствата даже не забелязват. На изтребление е подложен цял народ. Къде? В Европа... Ще бъде ли сложен край на мъченията на този малък героичен народ?"

Общественото мнение в Англия било окончателно преобърнато против туркофилската политика на подкрепа на Османската империя. През септември 1876 година лидера на опозицията Гладстон издал брошура "Българските ужаси и Източния въпрос", което било основния фактор за ненамесата на Англия на страната на Турция при обявяването през следващата година на войната, от страна на Русия. Брошурата предлагала програма за предоставяне на автономия на Босна, Херцеговина и България.

В Русия през есента на 1875-а се разгърнало масово движение за поддръжка на славянските борби, обхванало всички обществени слоеве. Била повдигната остра обществена дискусия, прогресивните кръгове обосновавали освободителните цели на войната, консерваторите разсъждавали за възможните политически дивиденти, такива като превземане на Константинопол и създаване на славянска федерация начело с Русия.

При тези дискусии една на друга се противопоставили главно позициите на славянофилите и западниците. Първите, в лицето на Достоевски виждали във войната особена историческа роля на руския народ, изразена в сплотяване около Русия на славянските народи на основата на православното християнство. Вторите, в лицето на Тургенев, отричали значението на религиозния аспект и считали, че целта на войната не бива да е защита на православието, а освобождаването на българите.

Поражението на Сърбия и дипломатическото маневриране

През юни 1876-а Сърбия, а след нея и Черна гора обявили война на Турция. Представителите на Русия и Австрия официално предупреждавали против това, но сърбите не придавали на това особено значение, тъй като били уверени, че Русия няма да допусне да бъдат разгромени от турците.

На 26-ти юни Александър II и Горчаков се срещнали с Франц-Йосиф и Андраши в Райхщадския замък в Бохемия. В хода на срещата, те се договорили Русия да получи съгласието на Австрия за възвръщането на югозападна Бесарабия и присъединяването на пристанище Батуми, в замяна на което австрийците да окупират Босна и Херцеговина. На Балканите България щяла да получи автономия (според руската версия - независимост).

През юли-август сръбската армия претърпяла няколко съкрушителни поражения от турците и Сърбия се обърнала към европейските държави с молба да посредничат за прекратяване на войната. Бил отправен съвместен ултиматум, в който се искало със Сърбия да се сключи примирие за срок от един месец, след което да започнат мирни преговори. Турция от своя страна поставила много тежки условия за евентуалния мирен договор, които били отхвърлени от държавите.

На 31-ви август 1876-а султан Мурад V бил обявен за недееспособен по болест и на престола се качил Абдул-Хамид II.

През септември Русия се опитала да договори с Австрия и Англия приемлив вариант за мирно урегулиране на конфликта на Балканите, който да бъде поставен като искане на Турция от всички европейски държави. Тези преговори не били увенчани с успех, тъй като Русия искала окупация с руски войски на България и извеждане на обединената ескадра на великите държави в Мраморно море. Първото не устройвало Австрия, а второто - Англия.

В началото на септември изтекло примирието със Сърбия и турските войски възобновили настъплението. Положението на Сърбия станало критично. На 18 октомври 1876-а руския посланик в Истанбул граф Игнатиев предявил ултиматум на Високата порта за сключване на примирие със Сърбия за срок от 2 месеца, искайки отговор в следващите 48 часа. На 20-ти октомври Александр II произнесъл реч, съдържаща аналогични искания и заповядал да бъде извършена частична мобилизация на 20 дивизии. Портата приела руския ултиматум.

На 11-ти декември започнала свиканата по инициатива на Русия Константинополска конференция. Било изработено компромисно проекторешение, което давало на България, Босна и Херцеговина автономия под обединения контрол на Великите сили. На 23-ти декември Портата обявила приемането на конституция, провъзгласяваща равенство за всички религии в империята. Това послужило като основание Турция да отхвърли приетото проекторешение.

На 15-ти януари 1877-а Русия сключила писмен договор с Австро-Унгария, гарантиращ неутралитета на последната в замяна на правото да окуопира Босна и Херцеговина. Били потвърдени за валидни и по-рано договорените положения в Райхщадското споразумение.

На 20-ти януари Константинополската конференция завършила безрезултатно. Граф Игнатиев заявил, че Портата носи отговорност, ако предприеме настъпление срещу Сърбия и Черна Гора. Вестник "Московские ведомости" охарактеризирал конференцията като "пълно фиаско", което можело да се очаква от самото начало.

През февруари 1877-а Русия постигнала договореност с Великобритания. Лондонския протокол препоръчвал на Турция да предприеме сериозни реформи. На 31-ви март протокола бил подписан от всичките 6 държави. На 12-ти април Портата отклонила протокола, заявявайки, че това е намеса във нейните вътрешни работи, което било "против достойнството на турската държава".

Игнорирането от турците на общата воля на европейските държави дало на Русия възможност да обезпечи неутралитета на Великите сили във войната. Голяма помощ за това оказали самите турци, които със своите действия помогнали да се премахнат някои положения в Парижкия договор, които защитавали Турция от война едно на едно с Русия.

На 12-ти април 1877-а Русия обявява война на Османската империя.

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8815
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 15.0.874.121 Chrome 15.0.874.121
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #11 -: Декември 10, 2011, 10:35:54 »

Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война (1877–1878). Западната армия задържа в продължение на почти пет месеца град Плевен, обсаден от Западния отряд. Временно е забавено руското настъпление в Тракия.
Осман Нури паша
 

ген.Едуард Тотлебен


Осман Нури паша, наричан още Осман ал-Гази остава в историята със самоотвержената защита на град Плевен срещу руски войски по време на Руско-турската война (1877–1878). Осман паша е възпитаник на Военна академия в Константинопол, приз 1853 г. постъпва на служба в кавалерията, участва в Кримската война (1853-1856), по-късно в Ливан (1860), Крит (1866-1869), Йемен (1871).
 
 
В началото на Сръбско-турската война през 1876 Осман паша получава командването на корпус от 35 000 души, базиран във Видин. С избухванетона Руско-турската война (лятото на 1877) армията на Осман паша е прехвърлена на изток, за да блокира преминаването на река Дунав от руснаците.
 
 
Осман паша не успява да достигне навреме до Никопол и затова избира стратегически да се укрепи в Плевен. Под командването му града остава непревземаем в продължение на 5 месеца. Руското командване предприема 3 атаки, но не успя да проникне в града, затова го обсажда и блокира вътре гарнизона на Осман паша.Към началото на м. ноември Осман паша успява да съсредоточи в Плевен 50 000 войници и 72 оръдия. Заема инженерно изградена отбранителна линия от 20-25 км. Разделена е на пет отбранителни участъка. Изпитва остра нужда от хранителни припаси. На 30 октомври/11 ноември отклонява руското предложение за капитулация.

Предаването на крепостта Никопол на 4 юли 1877 г(художник Николай Оренбургски)На 4/16 ноември военния съвет на Действуващата Руска армия взема решение за плътна блокада на Плевен. Западния Руски отряд е усилен до 122 000 войници и 28 обсадни оръдия. Командването е възложено на генерала от инженерните войски Едуард Тотлебен Изградена е плътна блокадна линия разделена на шест участъка. Още в края на м. октомври са предприети действия за прекъсване снабдителната османска линия при с.Горни Дъбник и с. Телиш
Превземане на града [редактиране]
Към началото на м. декември Осман паша привършва хранителните припаси. Решава да направи последен опит за пробиване на блокадната линия при моста на р. Вит и да се изтегли към София. На 22 ноември/4 декември, Централната османска армия (командир Сюлейман паша) преминава Стара планина, превзема гр. Елена, но не успява да отклони руски части от блокадата на Плевен. Понесъл много загуби прекратява движението към Плевен.


Последният бой при Плевeн от 28 ноември 1877 г(художник Николай Оренбургски)
 
 
На 10 декември 1877 г. Осман паша прави опит за разкъсване на блокадата в посока към София. Огромните му обози тръгват да пресичат река Вит по няколко импровизирани моста, но след временен успех срещат силния отпор на русите. Понасят и много жертви, особено сред цивилното турско население - предимно жени и деца.На 28 ноември/10 декември Осман паша атакува на фронт от 3 км. Води се ожесточен бой за първия ред руски окопи. Руските части отблъскват атаката и след общо настъпление разбиват Западната османска армия и я пленяват. Руски загуби 1 894 убити и ранени. Турски загуби: пленени 10 паши, 2 128 офицери, 37 200 войника, 88 оръдия и 7 знамена.


Пленения Осман паша, командващ турските войски в Плевен, е представен на Император Александър Втори в деня на превземането на Плевен от руските войски – 29 декември 1877г(художник Николай Оренбургски)
 


Капитулацията на Осман паша

http://panorama-pleven.com/index.php?option=content&task=view&id=2
 http://panorama-pleven.com/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=57

 

Редактирано от модератор: Подмяна на невалиден линк с валиден.
« Последна редакция: Март 03, 2014, 08:00:48 от Hatshepsut »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8815
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Chrome 20.0.1132.57 Chrome 20.0.1132.57
Първата битка при Шипка е битка на 17–19 юли 1877, в началото на Руско-турската война (1877–1878), при която руските войски установяват контрол над Шипченския проход, важен за връзките между Северна и Южна България.

След пресичането на Дунав в края на юни руското командване изпраща към вътрешността на страната един преден отряд, под командването на генерал Йосиф Гурко, който трябва да установи контрол над проходите в Стара планина. След като овладява Хаинбоаз и няколко съседни прохода, той се отправя към Шипченския проход, където има по-сериозно концентриране на турски войски - около 5 000 души под командването на Сюлейман паша.

На 17 юли Гурко атакува от север с четири дивизии. Двете флангови дивизии успяват да превземат предвидените позиции, но двете в центъра са отблъснати. На 18 юли той напада от южната страна, но основната атака към прохода отново е отблъсната, макар че руснаците превземат някои окопи. За 19 юли Гурко планира едновременна атака от север и юг, но в този ден турците сами се изтеглят от прохода и руските сили установяват контрол над него.

Въпреки че Гурко успява да овладее пътищата през Стара планина, основните руски сили са блокирани в продължителната обсада на Плевен. Турците правят няколко опита да си върнат Шипченския проход, за да изпратят подкрепления към Плевен, но без успех. В началото на 1878 те са окончателно отблъснати от прохода в битката при Шейново.


Сюлейман паша - Соломон Леви Явиш

Цитат
"Трагичните събития от 1877 г. в Старозагорско, са дело на башибозук и редовна турска армия, начело на която стоял възпитаникът на Сорбоната евреинът Соломон Леви, познат като Сюлейман паша. Тук е мястото да попитаме, защо в учебниците ни по история го няма Старозагорското клане, което е най-яркият пример за геноцида, упражнен върху българите по време на турското робство. На 31 юли 1877 г. армията на Сюлейман паша влиза в околията, придружена от башибузук, и подлага на сеч невинното население на града и околните села.
Избити са между 14 и 15 хил. души, други над 10 000 са отведени в робство. 60 часа продължава кървавата баня, за която историците със сигурност знаят, но мълчат. Ако в Баташката църква са изклани около 1900 българи, то в старозагорската "Света Троица" - в храма и двора й, са били избити зверски над 2500 души. А някои от труповете останали прави, защото след като били обезглавени, нямало къде да паднат, описват по-късно малцината останали живи очевидци страдалческата смърт на невинните си съграждани.
Преди да унищожат Стара Загора и населението му, войниците на Сюлейман паша безчинстват и в околните села, като само в църквата на с. Любенова махала са изклани 1013 души, а други 1387 са посечени на селските улици.
В Нова Загора са изклани и изгорени близо 4 хил. души, като 70 % от къщите на хората в града са били превърнати в пепел..."
http://erigkan.ucoz.ru/news/evreite_v_nashata_istorija/2010-08-04-676
...
...

Генерал Йосиф Гурко
Цитат
"Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия в семейството на потомствен дворянин от беларуски произход. Ориентира се към военна кариера. Завършва Императорския Пажески корпус (1846) и постъпва на служба като корнет в Гвардейския хусарски полк. Капитан (1857). Завършва курсовете на Генералния щаб. Адютант на император Александър II (Русия) (1860) и полковник (1861).
Командир на IV-и Хусарски Мариуполски полк (1866). Повишен в звание генерал-майор и член на императорската свита (1870). Командир на Гренадирски полк, а от 1873 г. на бригада от II-а Гвардейска Кавалерийска дивизия. Участва в боевете при Белбек по време на Кримската война, освобождаването на руските селяни от крепостна зависимост (1862-1866) и потушаването на Варшавското въстание (1863). Повишен е във военно звание генерал-лейтенант и назначен за командир на II-а Гвардейска Кавалерийска дивизия (1876).
Йосиф Гурко се отличава със службата си по време на Руско-турската война (1877-1878). Командир на Предния отряд на Руската армия на Балканския полуостров. В неговия състав е и Българското опълчение. В първите дни на войната превзема град Търново. Установява контрол над проходите в средната част на Стара планина във взаимодействие с Габровския отряд (командир генерал-майор Валериан Дерожински). Превзема Шипченския проход и гр. Стара Загора, предизвиквайки паника в Цариград. След прехвърлянето на османски подкрепления в Южна България (Централна османска ормия, командир Сюлейман паша) и последвалите боеве при гр. Нова Загора , с. Джуранли (дн. Калитиново) и гр. Стара Загора отстъпва на Шипченския проход в Стара планина.
През м. октомври 1877 г. е назначен за командир на Кавалерийския корпус. Превзема с. Горни Дъбник и с. Телиш, с което се прекъсват снабдителните линии на обсадената в гр. Плевен Западна османска армия на Осман паша и се затваря блокадния пръстен.
След Руско-турската война Йосиф Гурко е провъзгласен за граф и получава множество отличия. Генерал от кавалерията (1878). През 1879-1880 г. е губернатор на Санкт Петербург. Временен губернатор на Одеса и командващ войските на Одеския военен окръг (1882-1883). От 1883 до 1894 г. е генерал-губернатор на Варшава, където провежда политиката на насилствена русификация на император Александър III. Генерал-адютант (1884). През 1894 г. е повишен в най-висшето военно звание, генерал-фелдмаршал. Член на Държавния съвет.
Умира в семейното си имение Сахарово ,днес в рамките на г. Твер."

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%99%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%84_%D0%93%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%BEРедактирано от модератор: Подмяна на невалиден линк с валиден.
« Последна редакция: Март 03, 2014, 08:02:17 от Hatshepsut »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8815
 • Country: bg
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows 7/Server 2008 R2 Windows 7/Server 2008 R2
 • Browser:
 • Firefox 22.0 Firefox 22.0
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #13 -: Август 07, 2013, 09:17:33 »
Дряновските опълченци


Създаването на българското опълчение, масовото участие на българите в Освободителната руско-турска война от 1877- 78 год., е значително събитие в родната история. Страниците за тази война, в които се разказва за битките и подвизите на опълченците, са едни от най-светлите.

Наред е няколкото хиляди други българи в опълчението участвували и голям брой дряновци. Досега в Дряново се знаеше, че от града има до 20-30 опълченци. Но оказа се, че историческата истина е съвсем друга, че числото на опълчен­ците от този град е много по-голямо. След продължителни из­дирвания ние вече можем да посочим поименно почти всич­ки опълченци от това някога малко, но будно, чисто българ­ско градче. Масовото участие на дряновци в българското опълчение е естествен завършек на тяхното участие в националноосвободителните борби и движения. А както видяхме по-напред, почти няма значително събитие или революционна проява по време на турското робство, в която да не са вклю­чени дряновци.

Доброволците от Дряново се включвали в българското опълчение на две групи: при създаването на опълчението, още при обявяването на Освободителната война, и след премина­ването на русите през Дунава и достигането им до Търново. Едни от първите опълченци от Дряново са измежду ония дря­новци, които участвували в Сръбско-турската война в 1876 год. Други дряновци пък преди това били работници, най-вече дюлгери, в различни краища на Румъния. Трети – най-голямата група, се включила в опълчението в началото на ав­густ 1877 год., след освобождаването на Дряново. Тяхното записване в опълчението не минало гладко, въпреки неописуе­мия възторг на българите от освободените градове и села и специално на дряновци, от бягството на турците. Дряновските чорбаджии се опитали да попречат на младежите от Дря­ново, които, водени от родолюбиви чувства, пожелали да тръгнат заедно с руските войски да се бият е турците. За та­зи постъпка на дряновските чорбаджии научаваме от докла­да на полковник Соболев от 28 юли 1877 год. Соболев бил чи­новник за специални поръчки към завеждащия граждански­те работи при главнокомандуващия действуващата армия през Освободителната война. В доклада си той информирал главнокомандуващия княз Николай Николаевич за дейността на временната административна комисия в Дряново и за от­ношенията на дряновските богаташи към опълчението. Ето какво пише Соболев в доклада си: „В Дряново ми разказаха, че след вземането на Търново от русите и бягството на турците от тия места, млади българи на брой 60 човека, зая­вили за решението си да влязат в редовете на българските дружини и да станат по тоя начин борци срещу заклетите врагове на родината си – турците. Между тия млади хора би­ли и деца на богати граждани от града. Нежелаейки да поз­волят на своите синове да се подхвърлят на опасностите на войната, заможните граждани употребили всички зависещи от тях мерки, щото да развалят замисленото от младежите дело. И понеже на никого не било обявено за попълването на дружините до щата, то старанието на богаташите се увен­чало е пълен успех и делото действително ce разстроило. . .“

Докладът на полковник Соболев дава вярна представа за положението в Дряново през тревожното лято на 1877 год. Какво не правели чорбаджиите да задушат всеки опит за включване в обществените работи на бедното население. Те все още вярвали, че турците ще се върнат по тия места, че русите, както и други път, ще си отидат отвъд Дунава и ще продължи чорбаджийското добруване под турска власт. Зато­ва не пускали синовете си и другите дряновски младежи да се запишат в опълчението. Обаче въпреки желанието им, техни­те усилия не се увенчали е успех. Полковник Соболев доклад­вал на 28 юли 1877 год. за този случай. Но положението пос­ле се изменило. Само след няколко дни, от 2 до 7 август 1877 год. в опълчението се записват не 60, а 83 души от Дря­ново и махалите му. За това допринесло и пребиваването за кратко време в града преди да замине за Балкана, на 6-та опълченска българска дружина. Изпратена тук на 29.VII.1877 год., тази дружина още повече възбудила духовете в града и разпалила в сърцата на дряновските младежи голямо же­лание да се влеят и те в опълченските редици. Не малка роля за записване на твърде много дряновци в българското опълчение изиграл и кап. Райчо Николов от Трявна, известен патриот, офицер на руска служба. На една маса, поставена сред площада -на Дряново, той сам записвал желаещите за опълченци. А знамето на дряновските опълченци от втората серия, постъпили най-вече в 10-та дружина, било ушито от Екатерина Семерджиева от Дряново, после живуща в Търно­во. Доста помогнала и агитацията на д-р Киро Бонев, стар­ши лекар на опълчението, изпратен от генерал Столетов в Дряново със задача да вербува нови опълченци. Без повече да слушат чорбаджиите, момците от Дряново се записали в опълчението и заминали за Търново, където ставало форми­рането на новите опълченски дружини...
166 опълченци! Малко са селищата в нашата страна, кои­то биха могли да се похвалят с такъв голям брой героични мъже, колкото са излезли от малкото градче Дряново и от околните махали, селца и колиби. Не само сега, 90 години след това събитие е направило впечатление пламенното родо­любие на дряновци, желанието им да се бият с вековните по­робители.

За да стане по-ясно тяхното участие в българското опълче­ние и Освободителната война, ще посочим коя опълченска дружина в какви боеве е участвувала. Понеже почти във всич­ки дружини имало дряновци (10 др. – 63 души; 4 др. – 22; 2 друж. – 12; 3 др. – 18; 8 др. – 14; 1 др. – 10 и т. н.), ще се види кой опълченец е влизал в огъня на сраженията.

    1-ва опълченска дружина, сформирана на 19. 1877 год., участвувала във всички сражения – при Стара Загора, Шип­ка, Зелено дърво, Шейново.
    2-ра дружина участвувала в боевете при  Стара Загора, Шипка и Шейново.
    3-та дружина, сформирана на 19. IV. 1877 горд., участву­вала в боевете при Стара Загора на 19 юли 1877 год., на Шип­ка – 9, 10, 11 и 12 август; при Шейново на 27, 28 декември 1877 год. край с. Тича, Котленеко, на 16. I. 1878 год.
    4-та дружина – на Шипка, Шейново, при с. Тича, Котлен­ско, и на 20.I.1878 год. при с. Смядово, Шуменско.
    5-та дружина – при с. Уфлани, Казанлък, Стара Загора, Шипка, Зелено дърво и Шейново.
    6-та дружина – при с. Уфлани, Казанлък (на 5.VII.1877 год.) при с. Кая Али, при Бедек и при Шейново.
    7-ма, 8-ма, 11-та и 12-та дружина не са участвували в сра­женията.
    9-та дружина, участвувала в сраженията при Шейново.
    10-та дружина, сформирана на 22 юни 1877 год. Участвува­ла в сраженията на 20 август с. г. при с. Зелено дърво, когато турските войски търсели място за пробив и обход на позиции­те на опълченците на Шипка. Дружината участвувала и в бо­евете за завземането на Шейновския укрепен пункт на 27 и 28.XII.1877 год., а после на 21 и 22 .I.1878 год. в сражение с башибозушки орди при с. Кечи дере, в Тозлука. По време на шипченските боеве дружината била в резерв и проправяла пътя по Шипченския балкан.

Като се направи справка за опълченците от Дряново, се вижда, че мнозинството от тях са били от бедни български семейства или самите те са били работници, най-вече дюл­гери. Както винаги, и сега дряновските дюлгери били едни от първите, които не се поколебали да се включат в редовете на доброволците опълченци. 14 от тия опълченци дряновци оставили костите си в битките с поробителите. Мнозина би­ли ранени.

Със своята многочисленост и живо участие във войната дряновските опълченци доказали още веднъж, че българщината в Дряново е била винаги будна, че населението всякога е било патриотично настроено. Не случайно всред опълчен­ците виждаме участници в революционната организация, в четата на Христо Ботев, в Сръбско-турската война. А фак­тът, че мнозинството доброволци били млади хора, по на 18-20 до 25 години, подсказва, че революционните борби и националноосвободителните движения по време на робството са оставили дълбоки следи и са възпитали в революционна ненавист спрямо поробителите едно цяло поколение в Дряново.

http://дряново-да-бъде.com/?page_id=1375
« Последна редакция: Януари 04, 2018, 13:37:36 от Hatshepsut »
Ad honores

Неактивен Hatshepsut

 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 9000
 • Country: bg
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Дълг и чест
 • OS:
 • Windows Vista/Server 2008 Windows Vista/Server 2008
 • Browser:
 • Chrome 30.0.1551.0 Chrome 30.0.1551.0
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)
« Отговор #14 -: Ноември 29, 2013, 06:42:32 »
Плевенската епопея


Генерал Скобелев

Българският исторически календар свято пази спомена за 28 ноември 1877 г. Денят, в който армията на Осман паша капитулира край Плевен. Денят, който променя изцяло по-нататъшния развой на руско-турската война, а оттам и съдбата на България.
Василий Иванович Немирович – Данченко – кореспондент на вестник „Новое Время", преминал по пътищата на войната, е оставил ценни документални свидетелства за тези паметни дни, които по-късно в преработен вид издал в книгата си „Година на война – 1877-78". Данченко като очевидец разказва подробно за важни моменти от войната: за боевете на Шипка, обсадата на Плевен, прехода през Балкана, похода към Одрин, дипломатическата дейност на Русия, Турция и Западна Европа, действията на Мраморно море , сключване на примирието. Пълното обкръжение на Плевен трае вече 4 месеца. Генерал Тотлебен постепенно и упорито стеснява обръча на блокадата с построяването на нови и нови окопи, траншеи и придвижва бавно напред войските на генерал Скобелев. Бавно, методично, умно, генерал Тотлебен стяга блокадата.


Генерал Тотлебен

Скобелев и младите генерали са нетърпеливи. Те искат щурм към Плевен от всички страни

„Само Тотлебен стоеше зад своята система и не отстъпваше. Той решително се отказваше от най-съблазнителните планове за превземането на Плевен. Копаеше наоколо, свиваше все повече кръга на обсадата, прокарваше траншея след траншея навсякъде, където Осман можеше да се промъкне и чакаше." – пише Данченко.
За да лиши Осман паша от продоволствие, Тотлебен предприема унищожаването на мелниците по река Тученица. Генералът прави баражи на реката над града, в местността Кайлъка, и оставя Осман паша без вода, а когато язовирът се напълва, взривява баражната стена и водната стихия помита всичко по пътя си, включително и водениците. Положението на обсадения турски гарнизон става все по-критично. Всеки ден се явяват бегълци и дезертьори. Явно наближава моментът, когато Осман паша ще направи опит за пробив.

Генерал Гурко мечтае да се спусне на юг от Балкана, но Главнокомандващият е категоричен: „Докато Плевен не е в ръцете ми, не мога да изпратя нито един човек. По-добре за известно време се въздържай от рисковани движения отвъд Балкана. Падне ли Плевен, работата става друга!"

А дезертьори и бегълци, търсещи спасение, дават противоречиви сведения:
„Осман паша ще се държи до последна възможност, а когато русите го нападнат от четирите страни, ще се взриви и ще хвръкне във въздуха с целия си щаб. Осман паша ще прави пробив! Раздал е на войниците тридневна дажба, по чифт нови еминии и по 150 патрона на човек..."

Самият Осман паша на съвещание с офицерите си предупреждава:
„Нека никой не си прави илюзии относно шансовете за успех. Те са съвсем малки! Помощ не може да се очаква. Ако Аллах е решил, в случай на успех, ще се отправим през Кутловица и Берковица за София...." Разрешено е заедно с войската да се изтегли и мюсюлманското население. Българи, избягали от града, предупреждават, че на 28 ноември Осман паша ще направи пробив към река Вит.

Настъпва 230-я ден от обявяването на войната

През нощта се получават сведения за раздвижване на войските в крепостта. В 7.30 сигнална ракета оповестява началото на боя. Оглушителният залп на няколко хиляди оръдия, прераства в непрекъснат грохот.
„Сякаш каменните недра на тази планина се разтвориха: от всички височини на долината над Вит проехтяха оглушителните залпове на далекобойните оръдия. От техния огън се раждаше страшния бой на 28-ми ноември. С дима на залповете се разсеяха последните съмнения. Всичко, което пазеха турците за последния час, днес ще го хвърлят на нашите позиции... Битката започна. На залповете на турските оръдия едновременно отговориха всички наши батареи, окръжили Плевен. А под грохота на оръдията войската на Осман тръгна в настъпление... Турците не тръгнаха, а се хвърлиха към нашите позиции."

Като лавина се насочват към моста на река Вит. Коне, хора, коли, добитък се тълпят объркани и пощурели от топовните гърмежи на русите. Турският аскер върви в гъсти редици, с наведени щикове, без да стреля. Вървят цели три километра под убийствения огън на русите без да гръмнат. Страшно и необикновено! Начело е сам Осман паша на ален жребец, подарен му от султана. Достигат до първите окопи на Сибирския гренадирски полк и със страшен вик „Аллах" се хвърлят в тях като ураган, под който защитниците загиват.

Започва бой „на щик" за вторите окопи. В помощ на сибирци пристигат подкрепления. Турците започват да отстъпват към река Вит. Куршумите валят като градушка. Конят под Осман паша пада ударен. Ударен в бедрото и самият командващ. Понася се вик:
- Осман паша е убит! Осман паша е убит!

Към 14 часа зад моста на река Вит се развява бял флаг. Мамени и друг път с бели флагове, русите не приемат веднага парламентьора. След 15 минути се появява втори парламентьор, но той говори само турски. Генерал Струков пише записка до Осман паша на френски: „Ваше превъзходителство, командващият отряда генерал Ганецки ми поръча да Ви предам, че преговори ще приеме само от лице, което заменя напълно Вашата особа".


Осман паша

Генерал Ганецки поръчва на генерал Струков да иде на кон до моста и да чака. Там скоро пристига началник щаба на Осман паша – Тефвик бей. Той заговаря на френски.
- Осман паша е ранен и не може да стане. Моли генерал Ганецки да дойде в караулката до шосето!
Стрелбата е спряла в напрежение и очакване.
Раненият маршал, легнал на дървено канапе, изслушва условията: „Пълна и безусловна капитулация".

Във военна кореспонденция четем: „Героят от Плевен мълчи. Тежка мисъл трепти под челото му. Раната в бедрото го е обездвижила. Тишина! Около караулката вън стоят и чакат лекари, офицери. Осман се усмихва тежко, болезнено и се обръща към своя лекар:
- Дните не са еднакви. Ден подир ден идва, но едни на друг не си приличат. Един честит, друг – злочест... Аз се покорявам на желанието на вашия главнокомандващ.- обръща се той към генерал Струков.
След половин час се явява сам генерал Ганецки. Той подава ръка на Осман:
- Поздравявам ви. Вие водихте отлично отбраната и чудно нападението. Ще заповядате ли на войската си да предаде оръжието?"
Военният кореспондент продължава: „Гаази Осман мълчал и сякаш душата му тихо ридаела. Руският генерал повторил питането. Осман погледнал към Адил паша. Гърлото му се давело и той не отворил уста, само махнал с ръка утвърдително. После се сетил, хванал сабята си, дълго я гледал замислен, сякаш се прощавал с нея, и като въздъхнал дълбоко, подал я на генерал Ганецки."

В караулката влизат и двамата скобелевци – бащата и синът. Те се поздравяват с достойния си противник. Младият Скобелев, Белия генерал, му прави комплимент:
- Завиждам на Осман паша, че има случай да окаже на своето отечество неоценима услуга, като ни задържа четири месеца под Плевен.
Осман паша благодари с красив жест:
- Генералът е толкова млад и вече успя много добре да се изяви на военното поприще. Не се съмнявам, че ако не аз, то моите деца може би ще му окажат почит като фелдмаршал от руската армия...
Осман паша, заедно с лекаря си Хасан бей, влиза в каляската, и предвождан от генерал Струков, тръгва обратно за Плевен, за среща с великия княз Николай Николаевич. Двамата се поздравяват почтително и дълго се гледат мълчаливо. Най-после великият княз подава ръка:
- Защита на Плевен е един от най-блестящите подвизи в историята на войната. Ние сме горди, че воювахме срещу доблестен противник. Осман паша болезнено се усмихва, изправя се мъчително на крака и се покланя дълбоко. На другия ден е представен на императора Александър II, който в знак на уважение му връща сабята.
На 2 декември Александър II приема тържествения парад на войските, участвали в блокадата на Плевен.
- Плевен е превзет! Плевен падна!
Вестниците разнасят новината по целия свят.

„По този начин благодарение на системата на Тотлебен, срещу която бяха мнозина, благодарение на неговата твърдост, благоразумие и военно умение, накрая превзехме Плевен и пленихме цялата армия на Осман паша. Тотлебен в крайна сметка спаси живота на 200 000 войника и блестящо доведе делото докрай." – завършва разказа си Василий Немирович – Данченко.

През 1977 година, по повод 100 годишнината от Плевенската епопея, в града е открита „Панорамата" – един от 100 – те национални туристически обекта. Единствена на Балканите. Изградена на хълма, където са се водили едни от най-кръвопролитните сражения. В експозицията са пресъздадени събития от Руско-турската война и от Плевенската епопея. Живописните платна, експонирани в 4 зали, са дело на 11 руски и 2-ма български художници. Художественото пресъздаване на историческите факти оставя незабравим спомен за тези героични дни.


Панорама "Плевенска епопея" - гр.Плевен

http://club50plus.bg/categories/life-society/articles/plevenskata-epopeia
« Последна редакция: Септември 01, 2018, 07:38:20 от Hatshepsut »


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf