Убивани са граждани на ГДР

 • 9 Отговора
 • 4736 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Димитър Списаревски IYI

 • **
 • 260
 • +45/-3
 • Пол: Мъж
 • Чърчил-- Не пожелавам на никого да воюва с Българи
Убивани са граждани на ГДР
« -: Март 26, 2008, 20:10:40 »
Името на България изплува в история за зверствата на комунизма


Две ръждясали вериги бодлива тел оставят следи по тялото на Олаф Хетце преди повече от 25 години, когато прави неуспешен опит да избяга от комунистическия блок. Олаф прави нещо, които днес се струва странно на нас българите. Вместо да прескочи Берлинската стена, той се опитва да премине отвъд желязната завеса през България.

България не води архиви за арестуваните или за убитите по време на комунистическия режим, нито за тези, които са опитвали да преминат границата ни. Днес разбираме за зверствата на комунистическия режим от Германия, благодарение на немският изследовател Стежан Апелиус. Името на страната ни тепърва се появава в изследвания за зверствата на комунистическия режим.

Според изследване, най-малко 4 500 души от различни комунистически държави са се опитали да избягат в тогавашния "свободен свят" през нашата страна. Стефан Апелиус е професор по политически науки от университета от Олденбург. Според него най-малко 100 души са били убити, като много са изчезнали и за тях няма данни. Разбира се разследване за това кои са били хората не е провеждано, нито има документи за смъртта им и за това как са загинали.

Опиталият се да избяга през България Олаф Хетце казва, че той и приятелката му Барбара Хиле са щяли вероятно да успеят да избягат през българската граница, ако са успели да прикрият по-добре следите си. Те обаче се провалят и в резултат приятелката на Хетце е простреляна. Двамата все пак оцеляват след опита си за бягство през България.

Двамата казват, че са избрали да избягат през България защото са мислели, че българите имат типичен южняшки манталитет и по-лоша организация на сигурността по границата. "Технологично те бяха никъде", казва Хетце за България.

Това което той и прятелката му не са знаели обаче е, че истината далеч не е такава. Много други граждани на бившата комунистическа Германска демократична република (ГДР) също са мислели като Хетце. Оказва се, че с логистичната помощ на германските тайни служби (ЩАЗИ) комунистическото правителство на България е получавало данни за "рисковите" граждани и е било доста подготвено да предотвратява бягството им през българската граница.

В изследване на миналото

Изследователската работа на Стефан Апелиус за опитите на много германци да избягат от комунистическия блог през България е описвана от експертите на бившите комунистически служби като недостоверно и като "изстрел в празно пространство".

Ханс Херман Хертле, който ръководи изследванията за смъртните случаи при опитите за преминаване на Берлинската стена обаче казва, че е впечатлен от работата на колегата си Стефан Апелиус. Интересът на Апелиус към това да проучи колко негови сънародници са загинали на българската граница започва през 2005 г. когато той изследва архивите на бившите комунистически служби на Източна Германия. Тогава той попада на доклад от аутопсия на млаг германец, който е бил убит у нас.

"Беше шокиращо. Никога не бях чувал за подобен случай. Затова реших да проуча въпроса воден от разбирането, че това не е бил единичен инцидент", казва Апелиус. В последствие той се натъква на страховити истории. Като тази как момче и момиче от Лайпциг за убити през 1975 г. буквално с градушка от куршуми. Момчето е простреляно 37 пъти, а момичето 25.

Последният случай на жестоко убийство на германски гражданин опитал се да премине българската граница, за който съобщава Аурелиус е от 7 юли 1989 г., четири месеца преди падането на Берлинската стена.

България не съдейства за разкриване на убийствата по границата

Досега Стефан Апелиус е получил помощ от много българи и е благодарен за това. Те обаче са предимно доброволци и хора засегнати от комунистическия режим. Обратно официалните власти в страната ни не проявяват разбиране и почти отказват да помагат да изследванията му. Досега изследователят е открил следи за 845 опита за бягство през България. В тях са били убити най-малко 18 души. При липсата на данни и достатъчно документация обаче Апелиус очаква, че реалната цифра на убитите му сънародници е над 100 души. Оценката му се основава на експертизи дошли в следствие на интервюта с български патолог и на бивши гранични служители.

Смъртоносната граница

България се оказва далеч по-смъртоносна граница на комунистическия свят, отколкото повечето хора у нас и по света са предполагали. В сравнение с очакваните около 100 случая на убити хора на нашата граница, застреляните при опит за преминаване на Берлинската стена 134 души не изглеждат толкова много. Особено на фона на двойно по-голямата от България 16-милионна бивша ГДР.

Като цяло над 1000 души са намерили смъртта си при опит да изгябат от Източна Германия по време на комунистическия режим. Комунистическите тайни служби на бившата ГДР са се опитали да скритя данните за част от смъртните случаи, като са запечатали ковчезите с останките на загиналите и с фалшиви документи, че те са намерили смъртта си в пътни проишествия. В Германия документи все пак съществуват.

В България, някъде до 1975 г., практиката е била телата на жертвите да бъдат погребвани в граничните зони, където са убити, без протоколи за смъртта и без да се води разследване за убитие и съответно да има документация. За съжаление правителството на Сергей Станишев не предвижда разследване на убийствата по границата, извършени през комунистическия период. Германия и ЕС от своя страна не оказват натиск върху България такива изследвания да бъдат проведени.

"Случаят не засяга само граждани на бившата ГДР. Убити са граждани на много други държави от тогавашния комунистически блок - чехи, поляци, словаци и т.н.", твърди българин, който работи във Военна академия. Той помага за разследването на Апелиус, но отказава да съобщи името си защото се страхува, че днешното българско правителство не толерира разследванията на зверствата на комунистическия режим и затова той може да загуби работата си .

Официалните ни власти отказват на Апелиус достъп до документи преди една година, през февруари 2007 г.

Олаф и Барбара, с които започва тази история са били съответно на 20 и 22 годишна възраст, когато се опитали да избягат през България. Те твърдят, че просто са били млади и са искали да пътуват по света. Двамата не са били политически десиденти. Тяхного бягство минава през Родипите и гръцката граница.

"Тогава беше публична тайна, че германците идваха в България за да изгябат през границата в Гърция", казва 64-годишния Божидар Хаджиев, който е помогнал в разследването на Апелиус, защото иска престъпленията на комунистическия режим да излязат наяве. Точно така правят Олаф и Барбара. Те идват с трабанта си и се опитват да преминат границата с Гърция около Рудозем.

Докато бягат Барбара е простреляна. Двамата са хванати от граничарите, които оставят кучето водач да нахапе Олаф. Двамата получават присъди от 2 години и 5 месеца. Барбара е освободена след година защото правителството  на  тогавашната Западна Германия плаща гаранция за нея. Олаф излежава присъдата си.

Човешката история на двамата е само малка част от разследването на Стефан Апелиус. Това, което е важно днес е, че българското правителство се опитва да замита под килима всякаква информация, която би помогнала за това тайните за жертвите на престъпленията на комунистическия режим да излязат наяве. А България отново присъства на страниците на световната преса не със съвременни постижения, а с престъпленията на комунистическия си режим.


http://www.epochtimes-bg.com/2008-01/2008-03-26_05.html

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2833
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Убивани са граждани на ГДР
« Отговор #1 -: Април 04, 2008, 16:55:32 »
Убивани са граждани на ГДР искали да минат отвъд "Желязната завеса"
2008-04-04 11:43:17
Комисията по досиетата обяви първите двама източногерманци, убити от Гранични войски при бягство през българската граница, предаде репортер на БГНЕС. През 1974 година и през 1988 г. са били ликвидирани двама източногерманци, които са се опитали да минат границата на България.

Това е установила комисията по досиетата, която днес представи първата официална информация за "нарушители" от ГДР, които са пострадали при опит да пресекат границата на България с Гърция, Турция и Югославия. Тази информация бе съобщена от члена на комисията Екатерина Бончева в присъствието на евродепутата от Зелената партия в Германия Гизела Каленбах. Комисията по досиетата е поискала от МВР най-големия масив от документи, който е принадлежал на Гранични войски, поради това, че Гизела Каленбах постави въпроса за убитите източногерманци в Европарламента на 21 февруари 2008 г. Бончева подчерта, че получените документи са прегледани набързо и тепърва предстои тяхното изследване. В същото време Комисията по досиетата ще изисква информация и от специалните служби, включително и контраразузнаването и е вероятно да бъде разкрита много интересна информация. Намерихме много по-голяма информация от тази, която изисква отговора на въпроса на Гизела Каленбах, подчерта секретарят на Комисията по досиетата Румен Борисов. Става дума за това как са работили спецслужбите на България и ГДР, цялата схема на взаимодействие между тях, как са вербували агенти, имаме имената на резиденти; контраразузнавателни планове; планове за сътрудничество на научно-техническите отдели между спецслужбите; обмяна на информация за СРС, както и документи за кадровото развитие на хората, които са работили в Гранични войски. На въпрос на БГНЕС дали е открита информация за получени възнаграждения при залавяне на нарушител на границата, Екатерина Бончева отговори, че още не, но е вероятно в осемте папки, с които разполагат да бъде открита и такава информация. Депутатката Каленбах заяви, че е много доволна от реакцията на България. На въпрос на БГНЕС към Каленбах дали германската страна или близките на пострадалите ще търсят възмездие, евродепутатката отговори, че в Германия се водят дела за всеки индивидуален случай, като в същото време подчерта, че ако има виновни служители в България и сега те заемат висок пост трудно ще бъдат осъдени. Според правилника на Европарламента Комисията по досиетата трябва да прати отговора си в шестмесечен срок. /БГНЕС
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

*

Неактивен Пол Пот

 • **
 • 437
 • +73/-88
 • Пол: Мъж
 • бахмааму...
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Убивани са граждани на ГДР
« Отговор #2 -: Април 08, 2008, 15:56:52 »
НОРМАЛНО!!! Предателите заслужават СМЪРТ! Някой ако иска ГДР-маршове, сред които е и ХИМНА НА ЩАЗИ, да ми пише на лични - имам сигурно най-голямата колекция в България :D/ :D/ :D/

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2833
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Убивани са граждани на ГДР
« Отговор #3 -: Април 08, 2008, 20:40:11 »
Че какви предатели са за България двама гедерейци,минаващи границата? :o
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

*

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • *
 • 4468
 • +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Убивани са граждани на ГДР
« Отговор #4 -: Юни 30, 2008, 20:24:42 »
Германското списание отново поставя въпроса, защо смъртта на бегълците от ГДР през българската граница остава безнаказана

"Последният изстрел" е заглавието на статия в днешния брой на германското седмично списание "Шпигел". Тя е посветена на разстреляните по българо-гръцката граница до 1989 г. източногерманци, опитали се да избягат на запад.

"Те са забравените жертви на Берлинската стена. Тъй като германо-германската граница им се е струвала прекалено опасна, гражданите на ГДР предпочитали да бягат на запад през България. Най-малко 18 са били разстреляни: безскрупулно, също както в германската погранична зона на смъртта", пише в карето под заглавието на статията.

"Шпигел" за пореден път поставя индиректно въпроса, защо смъртта на бегълците от ГДР през българската граница остава безнаказана.

Един от тях е бил 19-годишният Михаел Вебер, убит на 14 юли 1989 г., само четири месеца преди падането на Берлинската стена, само на 150 метра от гръцката граница.

В статията се поставя под съмнение, доколко граничарят е спазил указанията за предупредителен сигнал и било ли е изобщо необходимо да се стреля.

Причината за съмненията е в открития протол на ръководителя на съдебна медицина в българската армия по това време: куршумът е бил изстрелян на разстояние от метър и половина - два.

В статията на "Шпигел" се казва: "Михаел Вебер е един от последните бегълци от ГДР. Той умира и никой освен родителите му, не е трябвало да знае как е загинал. Смъртта му остава безнаказана.

Вебер, както и хиляди други източногерманци вярвал в това, че да преминеш нелегално през българската граница е по-лесно отколкото през границата на ГДР. Повечето от тръгналите по този път се провалят. Може би двайсетина от тях не оцеляват при опита си за бягство.

Това е една забравена брутална част от германската и европейската история, с която обединена Германия се справя мъчително, още повече пък - постсоциалистическа България.

Тази тема се нуждае от документи, архиви и от хора, които искат да знаят, какво пише там", отбелязва "Шпигел". И цитира бившата журналистка Екатерина Бончева, сега член на Комисията по досиета в София с незавършеното изречение: "Законът казва: отворете досиетата, но в действителност...."

"Шпигел" вмята иронично, че германският политолог Щефан Апелиус, който изследва темата за разстреляните по българо-гръцката граница източногерманци, разполага с повече архиви по тези случаи отколкото българската комисия за разсекретяване на досиетата.

"Шпигел" пише по повод наивните представи на източногерманците избрали бягството през българската граница:

"Никой не е знаел, как точно е изглеждала тази граница и къде точно е минавала. Пътеките към нея са били оплетени, картите - фалшифицирани.

Земята преди границата е била с очертани с вила ивици, за да могат да се виждат следите. Триметровите ограждения може ли да бъдат лесно прескочени. Така беглецът мислел, че вече е от другата страна в чужбина, на сигурност.

В действителност обаче при допир огражденията алармирали най-близкия граничен пост. До истинската граница оставали цели два километра. Обикновено дотогава граничарите вече залавяли беглеца. И се е стреляло: бързо и брутално.

Граничарите получавали награда, обикновено отпуск, за всеки беглец, когото са успели да спрат. При това те не само "имали право", но и били "длъжни" да използват оръжието си.

След еднократно предупреждение и еднократен изстрел във въздуха граничарят трябвало да стреля по целта. Ако се вярва на тези, които все пак оцелели при бягството си през тази граница, предупрежденията за стрелба не се прилагали на практика", пише списание "Шпигел".

В края на статията се описват напразните опити на майката на Михаел Вебер да потърси по съдебен път в България наказание за разстрела на сина си.

В началото на април т.г. Комисията по досиетата за първи път представи официална информация за убити от български граничари граждани на някогашната комунистическа ГДР, които са опитали да пресекат българската граница, за да избягат в Гърция, Турция или Югославия. http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1213157

*

Неактивен Севар Вананд

 • ***
 • 878
 • +246/-38
 • Пол: Мъж
 • Борете се!
 • Зодия: Leo Leo
Re: Убивани са граждани на ГДР
« Отговор #5 -: Юни 30, 2008, 20:38:08 »
Трябва и сега нашите граничари да действат така. Германците да не се жалват. България не е някакво шосе, водещо до запада.
Ако и ние не успеем, за България няма бъдеще!

*

Неактивен Ivo_the_MOnsTer

 • ***
 • 782
 • +141/-36
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Убивани са граждани на ГДР
« Отговор #6 -: Февруари 28, 2009, 10:20:06 »
НОРМАЛНО!!! Предателите заслужават СМЪРТ!
Ти болен ли си? Никой не е задължен да търпи ретроградния тоталтарен  комунизъм ,които репресира,  мачка народа и живее на негов гръб
Всеки заслужава да бъде съден според делата си.

*

Неактивен hammerbg

 • ***
 • 959
 • +167/-35
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Gemini Gemini
Re: Убивани са граждани на ГДР
« Отговор #7 -: Февруари 28, 2009, 11:00:19 »
че тва е всеобщо известен факт  ???

*

Неактивен Индивидуалист

 • *
 • 2833
 • +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Убивани са граждани на ГДР
« Отговор #8 -: Август 08, 2011, 15:07:49 »
Германски филм за убийствата по българските граници

Филмът "Забравените. Смърт там, където други отиват в отпуск" разказва за избитите по българските граници младежи от някогашната ГДР, които искали да избягат на Запад

Героите на филма са младежи от ГДР, които през 60-те, 70-те и 80-те години се опитвали да избягат в Западна Германия през границите на България.

Проучването на архивите на тайната полиция ЩАЗИ в ГДР и на Държавна сигурност в София все още не е завършило, но досега за периода 1961-1989 г. са установени опити за бягство на над 3000 младежи от ГДР. Те се опитали през Странджа, Родопите и западната ни граница да напуснат големия затвор в "социалистическия лагер".

Повечето не знаели за оградите от бодлива тел, прострели се на стотици километри по българските граници. Не били наясно с агентурната мрежа в граничната зона и със заповедите, издавани за граничарите.

Малцина успели, повечето били хващани от агентите на ДС в селата край границата, разпитвали ги в Главно следствено управление, престоявали няколко седмици в Софийския централен затвор и след това ги изпращали в ГДР. Там ги осъждали на 18 до 24 месеца затвор.
В България за заловен нарушител доносниците от граничната зона са получавали награди от 20-30 лв.

Преди три години обаче разследване на авторитетното списание "Шпигел" установи, че бившата ГДР е плащала на България 2 000 лв. за всеки неин гражданин, убит при опит да избяга на Запад.

19 младежи от ГДР са убити на границата, но продължава проучването на още няколко вероятни случая с неустановена самоличност на жертвите. Други са били ранени и осакатени.

Офицерите в Гранични войски стриктно изпълнявали нарежданията, получени от Политбюро на ЦК на БКП и от военното министерство - да  подържат сред редовите граничари

атмосфера на омраза към "изменниците на социалистическата родина".

На 18-20 годишните български младежи било заповядано да стрелят срещу свои връстници.

Всеки, който допуснел "безнаказано нарушение" на границата, бил наказван за тежко провинение, а ликвидирането на бегълците се награждавало с 10-15 дни отпуск.

Документарният филм разказва за едно успешно бягство през ГКПП "Капитан Андреево"през 1974 г. Тогава берлинчанинът Михаел Шулц и съпругата му влизат в района на КПП-то заедно с голямата навалица турски гастарбайтери. На колата си били сложили фалшива табелка за западногерманска регистрация и след което я изоставили успели да се промъкнат зад бариерата.

Доротея и Михаел Прокш, брат и сестра от Дрезден, нямали този късмет. През 1983 г. те преодоляли телената ограда край връх Ком на път за Югославия, но не подозирали, че има сигнализация, която вдига тревога в заставата. Били заловени и прекарали по година и половина в затвор в ГДР.

Томас Мюлер, 21 годишен младеж от Лайпциг достигнал незабелязан през септември 1981 г. телената стена край Резово, но скоро бил заловен от граничари. След като офицерът го накарал да вдигне ръцете си, един войник прерязал краката му с автоматен откос.

Единият крак на Томас бил ампутиран в болницата в Бургас... През април т.г. той пристигнал отново там, за да се срещне с лекарите и сестрата, които са спасили живота му...

През март 1980 г. Андреас Щютцер и Детлеф Хайнер от Лайпциг, 19-годишни, достигнали телената ограда при село Бръщен, община Сатовча. Заловени били и вдигнали ръце, а тогава  командирът на заставата ги разстрелял. Хората в селото видяли как телата били довлечени с мулета.

Споменът за този случай и за жестокото, ненаказано и до ден днешен убийство на Андреас и Детлеф е жив в паметта на местните хора от Бръщен, Ваклиново и Сатовча. Всички знаят кой е убиецът.

Авторите на германския филм напомнят, че българското Министерство на вътрешните работи и днес предпочита да подържа комунистичската лъжа, че бегълците през границите м годините на тоталитарния режим са били "бандити".

МВР не е пожелало да окаже каквото и да е съдействие на екипа на телевизия Ер Те ЕЛ при снимането на филма.

Но местните хора от Бръщен, помнейки ужасната смърт на невинните младежи, са подпомогнали работата на германския филмов екип и са организирали възпоменание край река Доспат.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4020311

Немските документалисти смятат, че
осмислянето на тоталитарния режим в България изобщо не е започнало.
« Последна редакция: Август 08, 2011, 17:33:04 от Hatshepsut »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

*

Неактивен Panzerfaust

 • *
 • 1365
 • +309/-37
 • Пол: Мъж
 • Интереси: история, политика, психология, военно дело, икономика
 • Зодия: Virgo Virgo
Re: Убивани са граждани на ГДР
« Отговор #9 -: Август 08, 2011, 17:34:45 »
Немските документалисти смятат, че осмислянето на тоталитарния режим в България изобщо не е започнало.
Прави са! Колко са прави!