Православни албанци в... България

 • 13 Отговора
 • 3618 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Division

 • **
 • 184
 • +59/-5
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Virgo Virgo


Преди повече от триста години те пристигат по нашите земи, за да спасят християнската си вяра. Уникалните кирпичени къщи на единственото запазено у нас албанско село Мандрица бавно се рушат и гаснат

В една от най-югоизточните гънки на Родопите, на половин час път пеша от гръцката граница, скупчено около  ло село върви след него и чака да падне, а той - прав като свещ. В пояса му забучени по няколко чифтета. Птица в полет уцелвал - нищо, че е сакат. Де го онова време... Де ги ония нагиздени мандришки моми. Дойде ли празник, да надянат цветни албански носии - с черни сукмани, жълти, сини и зелени. Боите им да лъщят на слънцето, а отзад на сукмана ококорили по три бели петна - като очи. Мине мома, замине. Мъж ли си, обръщаш глава подире й, залепяш очи в зъркелите под кръста й. Хубавици. Престилките им обточени с гайтани. А салтамарки с провесени криле отстрани, тупкат над пазвите им, ще хвръкнат. Същински ангели. Да гледаш, гледаш и пак да се ненагледаш. Той обаче цял живот освен Кръстинка друга така и не пожелал. Навремето трябвало да я краде. Нали бил сакат. Наборите му отишли войници, а той - чобанин при чорбаджията. С тая почупена ръка никоя мома не искала да го погледне. Та се наложило да си окраде Кръстинка. Легнала му била на сърцето. Това врабче гледай да не го изтървеш, посъветвала го баба Елена пезевенката. Кротко, измъчено момиче, природено, в очи ще те гледа. Шест дни ходел като замаян след овците, на седмия решил да я краде. Отишъл в гората, вдигнал колиба от шума, грабнал пищова и я подмамил да му донесе вода от кладенчето по жътва. Дошло момичето, напил й водата от стомната и я грабнал под мишница. А тя малка, слабичка колкото яре. Отнесъл я в колибата. Ей го пищова, рекъл й. Утре тук ще дойдат полицаи, цялата ти фамилия. Кажеш ли, че съм те крал, и двамата умираме. Ще кажеш: Аз го обичам и му пристанах. А сега повтори. Веднъж, дваж, 50 пъти изрекла това, що й заръчал, та да не сбърка пред аскерите. Така се оженили. Четири години деца нямали. После се родила дъщерята, след нея и синът. Цели 51 години изживели с Кръстинка заедно. Хубава жена излязла. Добра, хрисима. Никога не вдигнал ръка над нея, друга жена до края на живота си не поискал.

Тоя ден Мандрица се е разшетала и разтропала още по първи петли. Двоен празник е.

Хем е св. Варвара, хем е ден за изкупуване на тютюна

Натоварили конски и магарешки каруци с тежки ароматни бали, колцината останали местни тютюнопроизводители пристигат един след друг и редят на кантар труда си. Чорбаджията взима бадева тютюна. Миналата година килото вървяло по четири лева, а в магазина един пакет цигари се продава за два.

"Къде е Киро на Кирия, тръгнал без антерия", римува по навик Войводата.

Тая година е сушава, та и тютюнът съвсем изгорял. Добре, че днес грее слънце, казват мъжете, докато разтоварват балите с цвят на опушено злато. При хубаво време листата се отпускат. Сега са се поналели и ще тежат повече. При студ тютюнът се свива, олеква. Мъката само не може да ти плати. Едно време цялото село гледало тютюн. Прехранвало се и с отглеждане на буби. Затова и къщите му са такива големи, трикати, дълги като училища - за да има място за бубите. Едно семейство изкарвало по 400 кила пашкули. Имали си и фурни, в които ги печели, защото, ако не изпечеш пашкула, какавидата излиза и го разваля. Сега вече никой не гледа буби, а огромните черничеви дървета отдавна са изрязани. От онова време им е останала само една поговорка:

"Който сее черници, ще спечели жълтици

Който храни буби, капитал не губи." Но пашкулопроизводството не давало целогодишен поминък. Затова мъжете отивали в Одринско, за да работят като зидари, и се завръщали едва наесен. Топлият климат благоприятствал и отглеждането на сусам, а в селото работели 10 техани, които задоволявали и съседните околии.

Пълните някога високи кирпичени къщи днес са посърнали, пусти, полусрутени. Приличат на изоставени лястовичи гнезда. Как ли са ги строили някога бащите и дедите им само от кал и камък? Сто години са издържали, а сега едно духване им трябва, за да се сронят на прах. Едва се крепят стариците. Килнали са се на една страна. Кожата им се е набръчкала, покривите им са се свлекли, керемидите - отлюспили. Гледат с празни очи и мълчат.

Няма с кого дума да си продумаш по цял ден, казва бившата зъболекарка Евдокия Москова, докато ни развежда из големия си дом, за да ни покаже уникалните дървени тавани, които в тоя край са редени от махагоново дърво, докарано чак от далечна Америка до Дедегач и оттам с кирия на мулета и волски коли. Разказва ни и следната история. Някъде по време на Балканската война башибозукът опожарил до основи съседното село Сив кладенец и се готвел да изгори и Мандрица. Селото е спасено от една жена, която, като видяла виещите се в небето облаци, смъкнала забрадка, разпуснала коси и още преди да е стигнала селото, закрещяла обезумяла: Аскерът идва, бягайте! Така Мандрица оцеляла. Половината от жителите й забягнали в Гръцко. Там, на около 30-ина километра от Солун, създали ново село. И от мъка по родния край му дали името Мандрес.

За да не изчезва езикът на прадедите й, откакто се е пенсионирала, д-р Москова пише саморъчно албанско-български речник.
Местни албански моми от началото на миналия векОтваря тетрадка, на чиято първа страница четем: Речник на говоримия албански език в село Мандрица. С малко по-ситни букви е допълнила: "Буквата ъ се произнася независимо къде стои в думата."

"Всички думи завършват с "ъ". Гелъ, букъ", разяснява Москова и разказва на албански местна история. Хванала се една мома на хорото и златното й кръстче паднало. Грабнала майката кандилята, което ще рече газеничето, и тръгнала да търси кръстчето насред мегдана. А наоколо се скупчили войниците от граничната застава. Майката занича по земята с кандиля и нарежда: "Марей Магдалино, ку ра крукче мари, ку ра крукчия мари, ку ра мари ку ра." Минал един мандричанин и рекъл: "Хриши мари, чиме таршитни? Тин кувеш? Вете тъ тършит мушканъ. Масанъ ке вата да люмъ тъ пий уийъ. У купутка га хуя, зе ватка тъ пий га люма уийъ. Таши вете те блес." А войниците мрат да се смеят. Всъщност в тая местна приказка няма нищо неприлично. Жената викала: "Къде ти падна кръстчето, мари, къде ти падна кръстчето?" А мъжът, който се заинтересувал какво търси тя, на свой ред й рекъл: "Казаха ми, че видели мулето ми, скъсало се от кола и отива да пие вода от реката."

Някъде до 1967 г. в личните паспорти на всички мандричани пишело албанци. В по-ранните години преди 1944-а властта интернирала чак на другия край на България бащите им

за това, че говорят на обществено място езика си. Въпреки гоненията селото успяло да съхрани уникалния си албански диалект и до ден днешен, което ще рече повече от три века. На албански говорят и старците в селото, и децата им, само внуците не разбират езика. Затова Евдокия седи в старата си кирпичена къща и продължава да дописва речника си.

Минава десет. "Миредита!", поздравяват жените, което ще рече "Добър ден!". Войводата завива вече петата си цигара, когато камбаната над главата ни пак пропява. Още призори бабите са омесили пити с дупчици, на които тук казват масурки, и сега ги крепят в ръце на път за черквата. Белязали са благия хляб, за да умилостивят баба Шарка да не шари дечицата. Сварили са житото в името на повелителката на болестите и плодородието и се готвят за литургията на отец Димо.

По стар навик селото и до днес отдава почит на светицата, покровителка на децата. Нищо, че вече не си спомнят кога за последно в Мандрица е проплакало бебе. Около десетина жени, забулени с черни забрадки, се стичат към храма насред село.

Църквата "Св. Димитър" е построена 1835 г. - трикорабна псевдобазилика от зидан камък и с дървен покрив. Част от двора й е застлана с надгробни плочи на свещенослужители. Такава черква другаде няма, казва Евдокия и твърди, че доста храмове са видели очите й. Техният е продълговат, светъл, а в него има работа за сто професори.

В металния обков над олтара светят луната, слънцето, звездите. В десния долен ъгъл на кръста се откроява емблемата на мерцедес. Малко по-надолу разпознаваме кристална решетка. Има и един малък иконостас, на който са изобразени две човечета, понесли двуглав орел. Други двама са стъпили в полусфера. С малко повече взиране човек може да открие и зъбчато колело, от което се изстрелва космическа ракета. Дали предците ни са били толкова големи фантазьори, или са носели някаква хилядолетна култура, питат се не без основание местните.

"Спри. Помисли. Забранено. Боли. Стоп", четем надпис с червени букви, върху оронената мазилка на една от старите къщи. Тук боядисаните фасади са изключение.

"Отива си селото. Гасне. Ей го училището. Едно време беше пълно с деца, а сега по таваните му гнездят само лястовици", разказва Димитър Везирев, експерт по тютюна, в сградата на старото школо, докато преглежда балите с тютюн. Дошъл преди пет години един чорбаджия софиянец, купил сградата на училището и най-личната докторска къща в селото - с гръцката им фасада, с писаните им стени и дърворезбовани тавани. Зарекъл се да направи велики неща в Мандрица, но повече не се веснал тъдява.

"Тъй е, в едно село няма ли бременни жени, няма ли пелени и деца да се бият, пиши го бегало", приглажда мустак Войводата, който, за да убие малко време, се е присламчил към тълпата в училището.

"Войводо, я кажи как изяде на вълка джигера с щипка риган и чер пипер", подканя го един от мъжете. Войводата свива поредната си цигара и отваря уста. Понеделник е, време хич не минава.

http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=96&aid=2549Редактирано от модератор: Отстранени пунктуационни грешки в заглавието на темата.
« Последна редакция: Декември 24, 2011, 17:01:20 от Hatshepsut »

*

Неактивен FELDMARSCHALL

 • *
 • 2747
 • +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #1 -: Март 31, 2008, 17:47:48 »
Ето, че има православни албанци, както и католици!
А тука някои дебили реват, че били ислямски фанатици!! :-[
При тях основата на обединението е албанството, а не религията!
Албанец-мюсюлманин няма да се сбие с албанец - католик или православен, защото
те са прозряли, че кръвта е най-важна!
А тука някои православни фанатици от Атака се опитват да скарат българин с българин
на религиозна основа! >:( :down: :devil:
И аз съм против исляма, ама това значи ли че трябва да изколим помаците ?!? :o :-[
С това говорене Атака налива вода в мелницата на ДПС и Доган, чията цел е да откъснат
помаците от българския народ и да ги направят част от турската нация... и когато някои православни
фанатици започнат да плюят по помаците, те по този начин помагат на турчолята! :devil:
Да не забравяме, че и волжките българи са главно мюсюлмани! Според Атака и тях трябва да ги
отритнем и да ги оставим в руските мръсни лапи!!! :down:

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4417
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #2 -: Март 31, 2008, 18:07:45 »
Някой има ли проценти колко от албаницте са мюсюлмани,православни,католици,атеисти и тн...
Религия: мюсюлмани 70%, православни 20%, римокатолици 10% Информация по http://www.balkantimes.com

*

Неактивен FELDMARSCHALL

 • *
 • 2747
 • +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #3 -: Март 31, 2008, 18:09:55 »
Най-много са мюсюлманите между 50-60%, следват православните и католиците
горе-долу по равно.
Това показва, че не могат да се правят сравнения с турция, където 99% от турците
са мюсюлмани!
Ако албанците бяха наистина ислямски фанатици, както се опитват да ги изкарат
сърбашите и тукашните "наши" сърбомани, то досега да са се избили помежду си
на религиозна основа! Щото в турция убиха зверски 5-ма турци-християни, които превели
Библията на турски език! :o
При албанците такова нещо не може да се случи, защото пак казвам, че основния принцип
на обединение при тях е кръвта-албанството! Това трябва да се случи и при нас... но за съжаление
някои псевдобългари - религиозни фанатици и сектанти се опитват да всеят раздор сред нашите
редици и да ни скарат българин срещу българин на религиозна основа!- Говоря и за някои членове
на партия Атака/псевдопопове/...пълни лумпени има един такъв и в Русе!!! :devil:

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4417
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #4 -: Март 31, 2008, 18:15:58 »
Някой има ли проценти колко от албаницте са мюсюлмани,православни,католици,атеисти и тн...
Незнаех че има и православни поляци.. :P страницата на Полската Православна Църква - http://www.orthodox.pl/glowna.htm Изложба - Полската Православна Църква http://www.zazz.bg/play:87100546

*

Неактивен Травъл

 • **
 • 81
 • +34/-81
 • Пол: Мъж
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #5 -: Март 31, 2008, 18:30:33 »
При албанците такова нещо не може да се случи, защото пак казвам, че основния принцип
на обединение при тях е кръвта-албанството!

Ти колко албанеца на живо си виждал? Нека отговоря вместо теб - нито един! Тук някой даде данни за 70% мюсюлмани и 30% други. В Албания няма повече от 15% християни и истината е, че различните по вяра не могат да се траят едни други. Освен по вяра, те се различават и чисто физически. Мюсюлманите, след векове кръвосмешения, днес представляват група, 70-80% от индивидите в която са с физически несъръзмерни части като прекалено къси крака, издължени ръце, криви форми на главата и други. Сред същата група има генетични заболявания, които се предават наследствено. За разлика от тях, католиците и православните са с правилни черти. И не бъркайте шиптерите, живеещи извън Албания с тези от Албания! "Естествените" албанци, поради планинските дадености, пълната липса на инфраструктура, медицинско обслужване, информация, и въобще - цивилизация, са били принудени да съществуват и да се развиват в селца и паланки, в които по някое време всички вече са роднини, а в следващия етап на никого не прави впечатление, че се жениш за първата си братовчедка. За разлика от тях, живеещите извън Албания доста успешно са ползвали омесването с други народи.

*

Неактивен FELDMARSCHALL

 • *
 • 2747
 • +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #6 -: Март 31, 2008, 18:51:46 »
При албанците такова нещо не може да се случи, защото пак казвам, че основния принцип
на обединение при тях е кръвта-албанството!

Ти колко албанеца на живо си виждал? Нека отговоря вместо теб - нито един! Тук някой даде данни за 70% мюсюлмани и 30% други. В Албания няма повече от 15% християни и истината е, че различните по вяра не могат да се траят едни други. Освен по вяра, те се различават и чисто физически. Мюсюлманите, след векове кръвосмешения, днес представляват група, 70-80% от индивидите в която са с физически несъръзмерни части като прекалено къси крака, издължени ръце, криви форми на главата и други. Сред същата група има генетични заболявания, които се предават наследствено. За разлика от тях, католиците и православните са с правилни черти. И не бъркайте шиптерите, живеещи извън Албания с тези от Албания! "Естествените" албанци, поради планинските дадености, пълната липса на инфраструктура, медицинско обслужване, информация, и въобще - цивилизация, са били принудени да съществуват и да се развиват в селца и паланки, в които по някое време всички вече са роднини, а в следващия етап на никого не прави впечатление, че се жениш за първата си братовчедка. За разлика от тях, живеещите извън Албания доста успешно са ползвали омесването с други народи.
Абе смешко!
Какви щуротии приказвваш не е за вярване! :lol:
Познавам албанци и то лично в Русе за твое сведение!
Съвсем нормални хора са, не като твоите "братя" сръбски...
Всичко, което каза се отнася за братята ти сърби, които се мешат с цигани и помежду си/кръвосмешения/,  хранят се
с бездомни кучета и котки, ровят по кофите и гласуват за комунистически партии!! :lol:

Re: Православни албанци в...България
« Отговор #7 -: Март 31, 2008, 21:31:36 »
Допълнение към коментара на фелда за помаците волжките българи и нас дунавските православни българи

Ще цитирам един известен вожко-болгарски историк

Фаргат Нурутдинов

У нас исляма уби българското, а у вас - православието


*

Неактивен stas

 • **
 • 198
 • +68/-31
 • Пол: Мъж
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #8 -: Април 22, 2008, 17:56:05 »
Допълнение към коментара на фелда за помаците волжките българи и нас дунавските православни българи

Ще цитирам един известен вожко-болгарски историк

Фаргат Нурутдинов

У нас исляма уби българското, а у вас - православието
Само дето Нурутдинов гледа от "своята си камбанарийка" !

Сигурно орфизма или подобните му измишльотини са ни запазили, нас Българите през пет вековното турско робство ! :lol:

.
"Вярвам, Господи, помогни на неверието ми!" (Марк. 9:24).

*

Неактивен Пол Пот

 • **
 • 420
 • +73/-88
 • Пол: Мъж
 • бахмааму...
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #9 -: Април 24, 2008, 12:36:52 »
Така е било и с православните,които са имали пълни права да изповядват вярата си и дори да заемат държавни постове (много източни полски воеводи са били православни,както и повечето Хетмани).Процента на православните поляци намалява драстично след като от Полша се откъсват източните територий (Беларус и Украйна),където се е намирало традиционно голямо полско-православно малцинство.

що четеш историята като ДЯВОЛ ЕВАНГЕЛИЕТО - границата между православни и католици е границата между РУСИ,БЕЛАРУСИ и УКРАИНЦИ от една страна и ПОЛЯЦИ и СЛОВАЦИ от друга! Има, разбира се основно в Украйна сменили религията си, но тя е в посока на ПОКАТОЛИЧЕНИ от поляците УКРАИНЦИ... всъщност единствената "спорна земя" е района около Львов /там населението е много смесено и не може да се каже повече украинци ли има или поляци/.
« Последна редакция: Април 24, 2008, 12:39:49 от AТАКА В МРАКА »

*

Неактивен Пламен

 • *
 • 367
 • +103/-122
 • Пол: Мъж
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #10 -: Април 24, 2008, 14:26:08 »
Намерил се кой да ме критикува как чета историята. :lol:  Православни поляци е имало винаги,в малки проценти,но е имало.И както казах главно в отнетите земи - Беларус и Украйна.Иначе си прав,че има и много покатоличени украинци и като цяло руси,но тях поляците изобщо не ги броим за сънародници,а само от същата църква.Нямаме претенций към територий принадлежали на покатоличени украинци или руси,имаме претенций към територийте на поляците,които и до ден днешен там живеят като малцинство,макар масовото им прогонване от Сталин,геноцида извършен от украинските партизани и репресийте през годините.А територийте не само около Лвов,а изобщо цяла западна Украина и Беларус не са спорни,а чисто полски.Такива са били от векове и макар изкуствените държавици създадени от Сталин Беларус и Украйна те винаги ще са полски.
Ебaти даскало неграмотен, :lol:
земи се научи да пишеш бе не се излагай.

*

Неактивен FELDMARSCHALL

 • *
 • 2747
 • +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #11 -: Април 24, 2008, 17:54:00 »
Мисля, че трябва да се добави ново правило във форума:

- Полският и руският шовинизъм са строго забранени във форума!!! :devil:

Re: Православни албанци в...България
« Отговор #12 -: Април 24, 2008, 18:13:13 »
Мисля, че трябва да се добави ново правило във форума:

- Полският и руският шовинизъм са строго забранени във форума!!! :devil:

И по общо казано - всеки шовинизъм освен българския! Това не е саит за комплексите на славянските унтерменши.

*

Неактивен Пол Пот

 • **
 • 420
 • +73/-88
 • Пол: Мъж
 • бахмааму...
 • Зодия: Cancer Cancer
Re: Православни албанци в...България
« Отговор #13 -: Април 24, 2008, 21:02:48 »

що четеш историята като ДЯВОЛ ЕВАНГЕЛИЕТО - границата между православни и католици е границата между РУСИ,БЕЛАРУСИ и УКРАИНЦИ от една страна и ПОЛЯЦИ и СЛОВАЦИ от друга! Има, разбира се основно в Украйна сменили религията си, но тя е в посока на ПОКАТОЛИЧЕНИ от поляците УКРАИНЦИ... всъщност единствената "спорна земя" е района около Львов /там населението е много смесено и не може да се каже повече украинци ли има или поляци/.

Намерил се кой да ме критикува как чета историята. :lol:  Православни поляци е имало винаги,в малки проценти,но е имало.И както казах главно в отнетите земи - Беларус и Украйна.Иначе си прав,че има и много покатоличени украинци и като цяло руси,но тях поляците изобщо не ги броим за сънародници,а само от същата църква.Нямаме претенций към територий принадлежали на покатоличени украинци или руси,имаме претенций към територийте на поляците,които и до ден днешен там живеят като малцинство,макар масовото им прогонване от Сталин,геноцида извършен от украинските партизани и репресийте през годините.А територийте не само около Лвов,а изобщо цяла западна Украина и Беларус не са спорни,а чисто полски.Такива са били от векове и макар изкуствените държавици създадени от Сталин Беларус и Украйна те винаги ще са полски.

КАК ДА НЕ УВАЖАВАШ СТАЛИН!!! На него вие поляците дължите западна граница по Одер! така че... коленичи пред портрета му!  ;) ;) ;)

 

Православни въпроси

Започната от Nordwave

Отговора: 23
Прегледи: 2884
Последна публикация Януари 24, 2011, 06:37:48
от Hatshepsut
Православни книги

Започната от Преспанец

Отговора: 8
Прегледи: 2608
Последна публикация Февруари 26, 2013, 06:48:42
от Hatshepsut
Православни статии, мъдрости и мисли

Започната от Мишок

Отговора: 92
Прегледи: 8943
Последна публикация Юли 26, 2018, 11:30:01
от Индивидуалист
Powered by EzPortal