Автор Тема: Втора Световна Война (1939-1945)  (Прочетена 32631 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен omerzen

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 4283
 • Карма: +562/-46
 • Пол: Мъж
 • България на българите
 • OS:
 • Windows 7 Windows 7
 • Browser:
 • Microsoft Internet Explorer 8.0 Microsoft Internet Explorer 8.0
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #45 -: Декември 27, 2010, 21:12:38 »
Втората световна война помага на американците да ликвидират икономическата депресия при тях. Всъщност имат интерес тя да започне. Става въпрос за управляващите.
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

Неактивен Крум Страшни

 • Newbie
 • Публикации: 4
 • Карма: +3/-1
 • Пол: Мъж
 • OS:
 • Windows Vista Windows Vista
 • Browser:
 • Chrome 10.0.648.204 Chrome 10.0.648.204
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #46 -: Април 08, 2011, 04:14:18 »
В момента чета една книга за германските генерали и Хитлер, написана през 1964 година т.е. , пълна комунистическа пропаганда. В нея се разказва как германците са се готвили заедно със западняците да нападнат СССР още след ПСВ. Пример за това е антикоминтерновият пакт, подписан през 1936 година. От друга гледна точка, много вероятно е и СССР да се е готвил за тази война. Аз лично мисля, че СССР е щял да нападне пръв, Германия изпреварва с две седмици, защото те много добре са знаели че СССР нападне ли ги, ще бъдат унищожени. Затова са използвали изненадата.

Нацистка Германия е нямала такъв голям план за нападение над СССР. Ако искаха още от началото да го разгромят, щяха да нападнат не само Гърция и Югославия от България, ама и Турция и оттам на изтока, чак до Иран. Не е случайно че още на 22 юни 1941, Англия и руснаците нападат Иран за да си осигурят южния фланг. Ако Германия искаше наистина да нападне СССР, отдавна щяха да владеят Иран. Цялата операция Барбароса е прибързана. В СССР не е било лесно за придвижване на войските, а големите градове са на 1000км-2000км един от друг. Руснаците печелят с време и с численост.

А за големите американци, те бяха обещали десант в Нормандия още през 1942, ама го протакаха до 1944, когато вече беше сигурно че СССР печели.

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8753
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Microsoft Internet Explorer 6.0 Microsoft Internet Explorer 6.0
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #47 -: Април 09, 2011, 17:06:49 »
“Операция „Барбароса“ (на немски: Unternehmen Barbarossa) е кодово наименование, избрано от немското върховно командване за нападението над Съветския съюз през 1941 г.
През ноември 1940 г. са начертани плановете и одобрени от Хитлер в директива N21, датираща от 18 декември 1940 г. озаглавена Операция Барбароса. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента немците трябва да напреднат до линията минаваща от Архангелск до Волга.

Необходимостта Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици. На 22 юни 1941 г., 79 немски дивизии, подкрепени от румънски и финландски войски, пресичат границата в три основни групировки - група армии „Север“ трябва да нападне от Източна Прусия до Ленинград за един месец; група армии „Център“ трябва да предприеме двупосочно настъпление през Минск и Смоленск към Москва; група армии „Юг“ трябва да превземе Киев, басейна на река Дон и Черноморското крайбрежие.

Тази най-голяма военна операция в историята се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за концентриране на войските срещу Москва, след като Ленинград вече е обкръжен, а в същото време придвижва танковите войски от центъра в южна посока и по този начин облекчава защитата на Москва. До настъпването на зимата само южната армейска група успява да изпълни първоначалните заповеди. Съгласно плана „Барбароса“ към 22 юни 1941 г. до границата на Съветския съюз са съсредоточени 180 дивизии (от тях 19 танкови и 14 механизирани), 4 въздушни флота, финландски и румънски войски. Цялата групировка включва 5,5 млн. души, 4 300 танка, повече от 47 000 полеви оръдия и минохвъргачки и около 5 000 бойни самолета.

В 2 часа през нощта на 21 срещу 22 юни в щабквартирата на ОКВ (Върховното Главнокомандване на Вермахта) се получава следната шифрограма: „По целия Източен фронт се води масирана артилерийска подготовка във взаимодействие с бомбардировъчната авиация, която поразява цели на територията на противника. Танковете се изнасят на рубеж”.

Рано сутринта на 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) нападат СССР, без да обявяват война. Три групи армии - „Север“, „Център“ и „Юг“ атакуват Червената армия, насочвайки ударите си съответно към Ленинград, Москва и Киев. Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия.

Осигурявайки значително превъзходство в танкове и авиация по направленията на главните удари, за двуседмични боеве немците разгромяват главните съветски сили, окупират Прибалтика, Белорусия, Западна Украйна, завладяват Вилнюс, Рига, Минск, Лвов, Житомир, излизат на подстъпите към Одеса, Киев и Ленинград и преодоляват половината от разстоянието между полската граница и Москва, превземайки град Витебск. Фюрерът Адолф Хитлер крещи патетично от трибуната на Райхстага:

    „Германски народе! В този момент се извършва един военен поход‚ по обхват и размер най-големият‚ който до сега светът е виждал. На Северния ледовит океан стоят бойците на победителя от Нарвик‚ рамо до рамо със своите финландски бойни другари. Германските дивизии, водени от победителя на Норвегия, сега защитават финландската земя заедно с командваните от техния маршал финландски герои на свободата. Формациите на германския Източен фронт се простират от Източна Прусия чак до Карпатите. Под командата на държавния глава Антонеску германски и румънски войници се обединяват на бреговете на Прут‚ по долното течение на Дунав‚ чак до бреговете на Черно море. Задачата на този фронт е не само защитата на отделните страни‚ а сигурността на Европа и с това спасението на всички. Затова‚ днес реших отново да поставя съдбата и бъдещето на германския Райх и народа ни в ръцете на нашите войници. Нека Бог да ни помогне в този извънредно важен бой!”


В резултат на Голямата чистка Червената армия изпитва остър недостиг от способни командири, а поради последователното пренебрегване от Сталин на явните доказателства за готвената германска агресия, съветските армии не са разгърнати за отбрана, частите не са доокомплектовани, липсват достатъчно противотанкови и противосамолетни средства. Освен това заповедта за привеждане на войските в състояние на пълна бойна готовност е издадена едва вечерта на 21 юни, когато от граничните постове с тревога съобщават в Москва, че германски войски приближават границата, разгърнати в боен ред.

На някои места Червената армия оказва яростна съпротива - Брест, Минск, Одеса, Киев, Ленинград, Смоленск, срещу многократно превъзхождащия в жива сила и бойна техника враг. Тежките боеве за Смоленск задържат с повече от 2 месеца настъплението на нацистите. Градът е стратегически разположен в сухопътен коридор между Западна Двина и Днепър, и през него минава най-прекият и удобен път към Москва, без да се налага да се форсират големи водни прегради. Упоритите боеве за Смоленск, както и отбраната на Киев принуждава Хитлер да отклони 2-ра танкова група(Zweite Panzer Gruppe) на юг за обсада на Киев, забавяйки по този начин атаката на Москва и осигурявайки време за прехвърляне на резерви и изграждане на Московската отбранителна зона.
Цитат
Тази най-голяма военна операция в историята се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните
В създаванто на този план има неистини,които са били заложени само заради желанията на Хитлер да започне войната със Сталин.
Икономическият и военно-политическия потенциал на СССР, и Съветската армия са били умишлено занижени,а СССР е бил представян като "колос на глинени крака".
Не е отчена и способността на руснаците да провеждат бърза мобилизация на своите запасняци.
Числеността на щата на руските дивизии е превъзхождала числено немските с 2000 до 3000 души.
След битката при Сталинград военната инициатива изцяло преминава в ръцете на руското военно командване и само благодарение на гениалния немски пълководец Ерих фон Манщайн,германската армия не е претърпяла пълен провал.
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=26478
"Фелдмаршал Манщайн е най-талантливият германски стратег. Името му е свързано със светкавичните успехи на вермахта в Западната кампания от 1940 година, чийто план изработва. В резултат за 40 дни са прегазени Белгия, Холандия, Люксембург и Франция, а английският експедиционен корпус едва успява да се измъкне при Дюнкерк, изоставяйки всичкото си въоръжение и техника.
В Източната кампания Манщайн нанася някои от най-тежките поражения на съветските войски. На Кримския полуостров разбива 44-а и 51-а руска армия и през май 1942 превзема Севастопол, смятан за най-силната морска крепост в света. Пак той унищожава цялата 2-а ударна армия на генерал Власов в т. нар. Волховски чувал.
През 1943 като командващ групите армии „Дон" и „Юг" Манщайн успява да пресече руското настъпление край Донец и Харков, а по време на провалилата се операция „Цитадела", да спаси южното крило на немската армия от пълен разгром.
Хайнц Гудвриан го нарича „нашият най-добър оперативен ум", а английският военен историк Лидъл-Харт го определя като „най-опасният противник на съюзниците".
Въпреки респекта си към него Хитлер упорито не иска да го назначи за началник на Генералния щаб, а на 1юли 1944 година го сваля като командващ групата армии „Юг" заради разногласия по войната на Източния фронт.
Манщайн е единственият немски фелдмаршал, който участва като консултант в създаването на бундесвера - новата армия на ФРГ..."

Липсата на достатъчно военни знания и самолюбието на Хитлер са основната причина за поражението на немската армия.
От военна гледна точка започването на война с могъщ противник като тогавашния СССР е било пълно безумие,без да се отчита,че в тил на Германия стои Англия.
Не са отчетени и реалности като метеорологически особености в тази част на Източна Европа,свързани с окомплектовката на немската армия.Съществуват и други причини,способстващи за поражението-тилово осигуряване на големи разстояния,наличието на силно партизанско движение в Белорусия,ролята на бойния дух и т.н.

« Последна редакция: Април 09, 2011, 17:22:24 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Fialka

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 170
 • Карма: +155/-13
 • Пол: Жена
 • OS:
 • Windows Vista Windows Vista
 • Browser:
 • Microsoft Internet Explorer 8.0 Microsoft Internet Explorer 8.0
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #48 -: Април 09, 2011, 19:10:49 »
В момента чета една книга за германските генерали и Хитлер, написана през 1964 година т.е. , пълна комунистическа пропаганда. В нея се разказва как германците са се готвили заедно със западняците да нападнат СССР още след ПСВ. Пример за това е антикоминтерновият пакт, подписан през 1936 година. От друга гледна точка, много вероятно е и СССР да се е готвил за тази война. Аз лично мисля, че СССР е щял да нападне пръв, Германия изпреварва с две седмици, защото те много добре са знаели че СССР нападне ли ги, ще бъдат унищожени. Затова са използвали изненадата.

Нацистка Германия е нямала такъв голям план за нападение над СССР. Ако искаха още от началото да го разгромят, щяха да нападнат не само Гърция и Югославия от България, ама и Турция и оттам на изтока, чак до Иран. Не е случайно че още на 22 юни 1941, Англия и руснаците нападат Иран за да си осигурят южния фланг. Ако Германия искаше наистина да нападне СССР, отдавна щяха да владеят Иран. Цялата операция Барбароса е прибързана. В СССР не е било лесно за придвижване на войските, а големите градове са на 1000км-2000км един от друг. Руснаците печелят с време и с численост.

А за големите американци, те бяха обещали десант в Нормандия още през 1942, ама го протакаха до 1944, когато вече беше сигурно че СССР печели.

Архивните документи, дневници и мемоари на съратниците на Хитлера, а също така и сериозните изследвания на историците (предимно немски), потвърждават пълната несъстоятелност на ревизионистките опити да се преиначава историята. Нападението срещу Съветския съюз е било програмно обосновано още през двадесетте години на миналия век, в рамките на концепциите за расовата и териториалната политика на Хитлер към Изтока (Rassen- und Lebensraumpolitik). Това е било добре обмислено решение на Хитлер и към тази цел той винаги се е стремял – това е била главната цел на неговите външнополитически амбиции още от времето на неговата книга "Майн Кампф"(1925г), а също и в неговата "Втора книга" (1928г).

Към набелязания план Хитлер се придържа и след идването си на власт през януари 1933г. В обръщението си към генералитета на Райхсфера през февруари 1933г той потвърждава намерението си да завладее "жизнено пространство на Изток".
Много подробности за непосредствената подготовка на хитлеровата инвазия против СССР се съдържат във "Военен дневник" на генерал-полковник Халдер, началник на Генералния щаб на сухопътните войски на хитлерова Германия по онова време. От тази книга става ясно, че в началото и в средата на м.юли 1940г ГЩ на сухопътните войски на основата на преди това прието решение на висшето ръководство, вече е провеждал напрегната целенасочена работа по подготовката на нападението против Съветския съюз. Халдер отбелязва и отсъствието на подготовка (военна опасност) за настъпление от страна на Червената армия.
За това са докладвали и германският посланик в Москва Шуленберг, военния аташе Кестринг и неговия заместник Кребс (никой от тях не може да бъде упрекнат в неинформираност!), а също така и други сътрудници. Ето защо в течение на цялата следваща година на интензивна и многостранна подготовка за нападението против СССР в хитлерова Германия са се ръководели от схващането, че Червената армия само ще се отбранява (много хазартно военно предположение!).
Ето защо изказвания от типа на "превантивен характер на войната" не съответстват на историческата реалност.
А ако някой настоява, че е съществувало основание за такъв тип "превантивна война", той оправдава параноята и териториалните претенции на Хитлер.
Какъв превантивен характер са имали операциите срещу Франция и Белгия? Кой е застрашавал Хитлер? Френската или белгийската армия?
Може да се зададат още много въпроси за "състоятелността" на военната агресия извън границите на тогавашна Германия, но това е предмет на друга тема.


http://clip4e.org/video:gnixtuuy
« Последна редакция: Юни 22, 2011, 06:21:33 от Hatshepsut »

Неактивен Fialka

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 170
 • Карма: +155/-13
 • Пол: Жена
 • OS:
 • Windows Vista Windows Vista
 • Browser:
 • Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1

Неактивен FELDMARSCHALL

 • Site Supporter
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2768
 • Карма: +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #50 -: Юни 19, 2011, 16:44:27 »
Хитлер невинен за Втората Световна война

http://www.vbox7.com/play:9ef4efd527

Директно с Теодор Ангелов 17.06.11 - Хитлер невинен за Втората Световна Война
гост: Антон Рачев - гр. Русе
« Последна редакция: Юли 21, 2011, 17:04:48 от Hatshepsut »

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8753
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #51 -: Юни 21, 2011, 21:54:15 »
http://www.zazz.bg/play:9ef4efd527

Директно с Теодор Ангелов 17.06.11 - Хитлер невинен за Втората Световна Война
гост: Антон Рачев - гр. Русе
Виновната е Блонди... :-)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gLnPamdtI1A[/youtube]
« Последна редакция: Февруари 21, 2012, 06:23:42 от Hatshepsut »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8753
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #52 -: Юни 21, 2011, 22:30:22 »
«Советы, Советы, скоро будет война! Советы, через тыждень будет война!»(тижден(пол.)-седмица)
Така са викали полските селянки през реката от страна на полския бряг към отсрещния руски бряг на 15 юни 1941 г. в района на 4-та комендатура на 93-ти Лисковски граничен отряд...
Какво прави СТалин и защо реагира в последния момент?
Цитат
"...Именно поэтому Сталин 18 июня 1941 года санкционировал объявление боевой тревоги в войсках прикрытия..."
http://kp.ru/daily/25706/906806/
Цитат
"...Самый убедительный ответ на этот вопрос дают архивные материалы. А они говорят о том, что советская разведка в последние 10 дней до начала войны аж 47 раз абсолютно точно или относительно точно называла дату фашистского вторжения
...
Ясно е,че Сталин е ВЯРВАЛ на своя съюзник Адолф Хитлер!!!
Цитат
"...верховное командование Германии письменно указало день 22 июня 1941 года (как дату нападения) только 10 июня 1941 года. А до этого времени, как, впрочем, и после 10 июня и до дня нападения, немцы вели широкомасштабную, прекрасно продуманную, четко скоординированную и неукоснительно претворявшуюся в жизнь даже в различных деталях и нюансах дезинформационную кампанию. Цель - попытаться ввести высшее руководство СССР и командование армии в полное заблуждение. И все же хоть и за 10 дней до начала вой-ны, а Москва получила точные данные..."
...
...
Сталин би могъл да прочете нещо от българските пословици и в този случай най-подходящата,която се отнася до военния съюз по пакта "Молотов -Рибентроп" е тази:
"ТРЪГНАЛ С МЕЧКА ДРЕНКИ ДА БЕРЕ"
 
Ad honores

Неактивен Анонимен

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 219
 • Карма: +44/-31
 • Пол: Мъж
 • OS:
 • Linux Linux
 • Browser:
 • Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #53 -: Юни 21, 2011, 22:37:49 »
Интересно е как хем Сталин е вярвал на Хитлер и е вярвал, че Германия няма да нападне СССР и как същевременно е нямал доверие на най-близките си, да не говорим за някои членове на партията от по-висшите кръгове...

Неактивен Fialka

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 170
 • Карма: +155/-13
 • Пол: Жена
 • OS:
 • Windows Vista Windows Vista
 • Browser:
 • Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #54 -: Юни 21, 2011, 23:52:40 »
Интересно е как хем Сталин е вярвал на Хитлер и е вярвал, че Германия няма да нападне СССР и как същевременно е нямал доверие на най-близките си, да не говорим за някои членове на партията от по-висшите кръгове...
Това може да се обясни така - от една страна Сталин е бил убеден в собствения си гений на стратег, а от друга - с патологичната подозрителност, преминаваща в параноя към неговото близко обкръжение...

Неактивен Щурмовак

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 317
 • Карма: +87/-16
 • Пол: Мъж
 • България над всичко и всичко за България!
 • OS:
 • Windows 7 Windows 7
 • Browser:
 • Chrome 12.0.742.100 Chrome 12.0.742.100
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #55 -: Юни 21, 2011, 23:56:29 »
Интересно е как хем Сталин е вярвал на Хитлер и е вярвал, че Германия няма да нападне СССР и как същевременно е нямал доверие на най-близките си, да не говорим за някои членове на партията от по-висшите кръгове...
Това може да се обясни така - от една страна Сталин е бил убеден в собствения си гений на стратег, а от друга - с патологичната подозрителност, преминаваща в параноя към неговото близко обкръжение...
Тази негова параноя го е подтиклана да направи чистката преди войната. Като цяло Сталин е бил доста простоват човек и свалям шапка на руския народ, че са успяли да спечелят войната на пук на лидера си.
Национална Съпротива България - http://www.nsaprotiva.com/

Неактивен Fialka

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 170
 • Карма: +155/-13
 • Пол: Жена
 • OS:
 • Windows Vista Windows Vista
 • Browser:
 • Firefox 4.0.1 Firefox 4.0.1
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #56 -: Юни 22, 2011, 00:16:57 »
Интересно е как хем Сталин е вярвал на Хитлер и е вярвал, че Германия няма да нападне СССР и как същевременно е нямал доверие на най-близките си, да не говорим за някои членове на партията от по-висшите кръгове...
Това може да се обясни така - от една страна Сталин е бил убеден в собствения си гений на стратег, а от друга - с патологичната подозрителност, преминаваща в параноя към неговото близко обкръжение...
Тази негова параноя го е подтиклана да направи чистката преди войната. Като цяло Сталин е бил доста простоват човек и свалям шапка на руския народ, че са успяли да спечелят войната на пук на лидера си.
Руският народ е заплатил за това доста висока цена...

Неактивен FELDMARSCHALL

 • Site Supporter
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2768
 • Карма: +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 5.0 Firefox 5.0
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #57 -: Август 05, 2011, 02:20:50 »
Това е русенския фюрер - Антон Рачев. Човек с богата биография, за която може само да завиждаш. 8-)

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8753
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 5.0 Firefox 5.0
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #58 -: Август 11, 2011, 18:12:02 »
http://www.regnum.ru/news/polit/1431866.html

Олег Неменский-политолог и историк
Цитат
"...Если бы он победил на восточном фронте, современная Европа наверняка вспоминала бы его как великого спасителя и отца-основателя, а любой школьник мог бы объяснить, какую смертельную опасность для прогрессивного человечества представляли евреи, цыгане и русские. Причём так было бы не только в Третьем Рейхе, но и в странах англоязычной культуры..."
...
...
Статията е интересна от гледна точка на съглашателската позиция на западните страни(Англия и Франция) с Хитлер по отношение на завоевателната му стратегия на Изток и едновременно с това,как чрез мълчалива подкрепа,същите тези западни страни са се надявали,че имено Хитлер ще стане изпълнител на техните геополитически проекти.
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Account Disabled
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8753
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • OS:
 • Windows XP Windows XP
 • Browser:
 • Firefox 6.0 Firefox 6.0
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #59 -: Август 30, 2011, 22:38:04 »
Глайвицки инцидент (наричан още и Глайвицка провокация) е активно мероприятие на немските тайни служби под кодовото наименование "Консерви", извършено на 31 август 1939 г., според наложилата се след войната официална версия като повод за избухването ѝ.
Инцидентът послужва като casus belli (повод) за начало на немските военни действия срещу Полша, които с обявяването на т.нар. странна война от страна на Англия и Франция на 3 септември 1939 година на Германия слагат de jure началото на Втора световна война. Формално (de facto) началото на немското настъпление срещу Полша на 1 септември 1939 година е наложено от съюзниците (победителите във войната) в историографията за начало на Втората световна война, независимо от обстоятелството, че първоначалните германски искания в конкретния случай се ограничават единствено до осигуряване на свободен достъп през град Данциг по т.нар. полски коридор към Източна Прусия от немския хинтерланд.
За целта по организиране на инцидент който да послужи като повод за война, отряд от криминални затворници, преоблечен в полски военни униформи, инсценира нападение от страна на полската армия срещу немска радиостанция в Горна Силезия - в района на граничния немски град Глайвиц (днес Гливице, Полша).

За да си осигурят доказателства за инцидента, на мястото на нападението са изпратени криминални престъпници въоръжени с полско оръжие и преоблечени в полски униформи, на които е обещано помилване след "съдействие от тяхна страна". Онези от затворниците от концлагера Заксенхаузен които успеят да се спасят от огъня на "охраната на радиостанцията" (осъществявана от офицери от Гестапо) са свободни, а труповете на загиналите в полски униформи (именно те са наречени "Консерви") са показани по немските киносалони като доказателство за полската инвазия в Райха. Същевременно в немския държавен радиоефир прозвучават няколко изстрела и е озвучено "обръщение" на полски език:
"Граждани на Полша! Дойде време за война между Полша и Германия. Обединявайте се и убивайте всички германци"
На следващия ден след "инцидента" (1 септември 1939) към немския народ се обръща Хитлер, заявявайки, че Полша е извършила нападение на германска територия, и че от този момент Германия се намира в състояние на война с Полша.


Радиостанцията в Глайвиц(Гливице) през 1939г.
Според планът на Хайдрих сътрудници на СС,облечени в полски униформи е трябвало да нападнат радиостанцията в Глайвиц(Гливице) и да предадат на полски език антигерманското възвание:"Граждани на Полша! Дойде време за война между Полша и Германия. Обединявайте се и убивайте всички германци..."
...
...
Днес Гливице е град в Южна Полша, Силезко войводство.Намира се намира в историческата област Горна Силезия на 20 км западно от град Катовице.Населението на града възлиза на 196 361 души(1939 - 117 240 души)
« Последна редакция: Август 31, 2011, 06:23:50 от Hatshepsut »
Ad honores


Share me

Digg  Facebook  Twitter  Google  
Smf