Помаците искат да бъдат признати като етнос

 • 70 Отговора
 • 11394 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Логос

 • **
 • 152
 • +44/-2
 • Пол: Мъж
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #60 -: Октомври 03, 2010, 19:07:29 »
Приятел,
Няколко пъти те попитах -  ти като помак -  изучаваш ли Стария Завет / Тората / - низпослан на Мойсей / Муса /, Новия Завет / Инджила / - низпослан на Иисус Христос / Иса / ,  и Псалмите - низпослани на Давид/ Псалмите на Дауд /?
И ако си ги изучил вече - то моля, посочи ми къде в Тората се намира стихът за неграмотния Пророк Мохамед, така грижкиво описан в Корана - Сура 7, аят 157   ??? -

157. онези, които следват Пратеника, неграмотния Пророк, когото откриват записан у тях в Тората и Евангелието. Той им повелява одобряваното и ги въздържа от порицаваното, и им разрешава благините, и им възбранява скверностите. И снема бремето и оковите, които са на тях. Които повярват в него и го почитат, и го подкрепят, и следват Светлината, низпослана с него, тези са сполучилите.”


*

Неактивен опълченец

 • ***
 • 991
 • +148/-102
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aries Aries
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #61 -: Октомври 07, 2010, 22:41:40 »
за помаците само кръст или нож - друго нема.

Фанатик!
Исляма никога нема да позволи на българлщината да натделее у вас. Утре ходжата като ви призове за джихад всичките ще се дигнете нали.
Твоите потомци извършиха клането в Батак, а не редовната турска армия!
Тогава Столетов, наший генерал,
ревна гороломно: "Млади опълченци,
венчайте България с лаврови венци!
на вашата сила царят повери
прохода, войната и себе дори!"

*

Неактивен Логос

 • **
 • 152
 • +44/-2
 • Пол: Мъж
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #62 -: Октомври 08, 2010, 00:10:00 »

 Това доказва само вашата простащина! Как може да кментирате Исляма, като дори не знаете какво е Ислям!?
 

Би ли обяснил  Приятелю, какво означава думата "ислям"?
Много бих искал да знам...


*

Неактивен Нестор

 • ***
 • 865
 • +165/-48
 • Пол: Мъж
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #63 -: Октомври 08, 2010, 12:33:25 »
Опасявам се ,че положението в Родопите е много изтървано за да се стигне до подобни отцепнически заявления,това си е заявка за отделяне от българския народ и териториална автономия.Такива изказвания и пожелания не могат да изхождат от неграмотните помаци ,а от техните депесарски вождове с далечна цел присъединяване към Турция.Всичко това на основата на фанатичния ислям,видя се и сплотеността на настръхналите мюсулмани, чийто арабски ходжа се осмелиха да закачат властите.Експерименти,пускане на сондажи и постепенно изпълняване плановете за експанзия.Бойко също се изцепи в подкрепа на турските попълзновения.И нищо,ни глас ,ни вопъл,ни стон.Имам усещането ,че ако утре покани тук турска войска и смени администрацията и полицията с турски,пак нищо няма да се случи.Натам отиват нещата,но не могат да го направат набързо,правилото е всяка система в държавата да се скапва постепенно.

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8686
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #64 -: Май 05, 2012, 18:42:25 »
Цитат
"Все повече българи мюсюлмани се самоопределят като помаци"
26% от българите мюсюлмани се самоопределят етнически като българи, 5% - турци и 69% като други - помаци, ахряни, българо-мохамедани, българи мюсюлмани, мюсюлмани...


Тенденциите за отделно самосъзнание обхваща все по-големи групи сред българите мюсюлмани, 35 процента от тях се самоопределят като помаци.

Това бе обявено в Смолян на научната конференция "Помаците: версии за произход и съвременна идентичност".

Проф. Евгения Иванова представи резултатите от направеното през 2011 г. изследване "Нагласи на мюсюлманите в България", според което 26% от българите мюсюлмани се самоопределят етнически като българи, 5% - турци и 69% като други - помаци, ахряни, българо-мохамедани, българи мюсюлмани, мюсюлмани и др.

В сравнение с аналогично изследване, правено през 90-те години на миналия век, относителният дял на самоопределилите се като "други" е увеличен от 62 на 69 на сто, а процентът на идентифициралите се като българи намалява от 33 на 26 на сто.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4779771
...
Коментариите са излишни.
Ad honores

*

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • *
 • 2414
 • +383/-52
 • Пол: Мъж
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #65 -: Май 06, 2012, 20:51:03 »
Турски историк скандализира български учени за произхода на помаците    Турски историк скандализира български учени за произхода на помаците по време на конференцията „Помаците: версии за произход и съвременна идентичност" в Смолян, която приключи днес, предаде КРОСС.

    По време на изнасянето на доклади проф. д-р Ахмед Гюншен от Балканския изследователски институт в Одрин заяви в своя доклад, че помаците са турци по произход, като разбиранията им за раждане, смърт и сватба били еднакви като в Турция и затова да се наричали българи или гърци или други не било доказуемо, като не може да се говори, че турските общности са изчезнали.

    В стремежа си да потуши страстите областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков взе думата и посочи, че разбира изказването на Гюнеш, като негово лично, а не като определена позиция. „Ние трябва да живеем в новата реалност и с Турция да бъдем приятели и добри съседи", посочи Стайков и допълни, че не трябва да се изостря напрежение, а трябва да се преодоляват различията.

    Конференцията бе посветена на 40-годишнината от смяната на имената в Родопите. Организатори са Нов български университет, Институт за изследване на близкото минало, Фондация за свободата „Фридрих Науман".

    На конференцията присъства областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков, депутатите от ДПС Ариф Агуш, Алиосман Имамов, духовници, лектори от Сърбия, Турция и др. Доц. Д-р Михаил Груев от Софиийския университет обясни, че тази конференция няма за цел да създава провокации, а да представи развитието на науката по тази проблематика. Петер Бохман , ръководител на проектите на фондация "Фридрик Науман" за Югоизточна Европа посочи,че България е страна за пример по какъв начин са интегрирани малцинствата, като този процес трябва да продължи.

    Областният управител на Смолян покани организацията на конференцията поради огромния интерес от страна на много хора, да направят още една такава в Смолян. Академик Георги Марков заяви на Гюнеш, че не трябва да търси памшки турци в България.

    "Трябва да се позоваваме на историята, за да сме добри съседи", посочи Марков. Академик Георги Марков посочи, че е тревожно сформирането на помашки етнос, защото всички трябва да се обединяват като българи, а не да се делят на етноси.

    Идеята конференцията да се проведе в Смолян е, че в областта живеят най-голям процент от т. нар. помаци или българи-мюсюлмани, както предпочитам да ги наричам, заяви при откриването проф. Евгения Иванова от Нов Български университет и добави, че по данни от изследване на университетът около 35 % от тази общност се определят като помаци.

    По думите на Иванова, българските мюсюлмани в Родопите са наясно, че гражданство и етнос са две различни неща. "Говори се за помашки етнос, защото самите хора се обособяват, като такива", посочи Иванова и допълни, че тенденциите за помашки етнос ги е имало и през 90-те години, но те са били много по-откъсващи, отколкото сега, като започват да се масовизират и модернизират.

    "Тези задълбочаващи се тенденции не са вследствие от никаква чужда пропаганда. „Те са вследствие единствено от продължаващата маргинизация, продължаващото отхвърляне на тези хора и от двете страни - от българите християни и от турците", обясни Иванова и допълни, че нито една от двете големи общности не припознава като свои помаците.

    В общините от Смолянско най-масово хората от Мадан и Рудозем се определят като българи мюсюлмани. Проф. Евгения Иванова каза още, че Възродителният процес е върнал доброволната интеграция с българите много назад и хора, които никога през живота си не са носили шалвари, са ги обули напук.

    Хора, които никога през живота са си не са идентифицирали,като турци започнаха да се идентифицират напук като такива. Наблюдава се и процес на двойните паспорти - един на български, друг с мюсюлманско име. Наблюдава се и трети процес - иначе абсолютни светски жени, когато тръгнат на село, си слагат забрадката, каза още Иванова.

     

    Редактор: Яна Боярова
www.dir.bg
« Последна редакция: Ноември 01, 2018, 14:43:17 от Hatshepsut »

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8686
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #66 -: Май 07, 2012, 01:21:45 »
Цитат
"Хора, които никога през живота са си не са идентифицирали,като турци започнаха да се идентифицират напук като такива. Наблюдава се и процес на двойните паспорти - един на български, друг с мюсюлманско име. Наблюдава се и трети процес - иначе абсолютни светски жени, когато тръгнат на село, си слагат забрадката, каза още Иванова..."
На такива трябва да им се отнема българското гражданство и да се гонят от България.
Ad honores

*

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • *
 • 2414
 • +383/-52
 • Пол: Мъж
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #67 -: Октомври 16, 2012, 08:23:01 »
Помаците против честването на Балканската война, разединявала„Изтрийте от съзнанието си наслоените лъжи за нас и нека да живеем братски в името на държавата и обществото". Това призоваха учредителите на Европейски институт „Помак" на първата си официална пресконференция, но се обявиха против честването на 100-годишнината от Балканската война, което разединявало, предаде БЛИЦ.

Новоучредената организация твърди, че има за цел да работи за съхраняването на идентичността, както и на културните и духовни традиции и същности на помашката общност в рамките на страната.

Помаците се обявиха против предстоящото честване на Балканската война, защото според тях това води до разделение, при това - стимулирано с държавни средства.

„След толкова години политическо преследване, ние прощаваме, но при условие, че заедно с нас извървите пътя към обединението и мирното съжителство", обърнаха се към всички българи представителите на помаците.

Председателят на института Ефрем Моллов обяви, че помаците в страната ни нямат еднозначен произход, тъй като има родове както от тракийски, така и от арабски, прабългарски и дори арнаутски корен. От Института поддържат твърдението, че помаците не са нито тюрки, но и не се причисляват към християнската общност. Те са самоопределят като мюсюлмани, които изповядват т.нар. „умерен ислям".

actualno.com

ПРЕЗ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ВОЮВАЛИ ЗА НАШАТА БЪЛГАРСКА СВОБОДА, АКО ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ ЗНАЕТЕ ТОВА, АКО СТЕ ТУРЦИ, БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ ЗАДЕТО СТЕ ЗАБРАВИЛИ РОДА СИ.
« Последна редакция: Ноември 01, 2018, 14:44:05 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #68 -: Ноември 03, 2012, 05:35:37 »
Книга пише, че българите са клали и гонили помаците

Книга срещу освободителния характер на Балканската война се разпространява тайно в джамиите на Родопите. Неин автор е Исмен Реджепов, който твърди, че е бил много близък с писателя Николай Хайтов.
 Книгата със заглавие "Балканските войни в Родопите 1912-1913 г." е първото издание на основаната неотдавна неправителствена организация "Европейски институт Помак", съобщават БГНЕС и Haskovo.net.

 Историческото изследване защитава тезата, че войната не освобождава българите мохамедани, а е насочена срещу тях. Турция била готова и е отстъпила доброволно Родопите на България, но българите християни извършили геноцид над помаците, като клали, прогонвали и палили цели села, се подчертава в него.

 Читатели на книгата я определят като странна, тъй като тя съдържа и промарксически тези, които съжителстват с проислямски. Авторът директно заявава: „В основата на исляма е заложена ценностна система, която я превръща в световна господстваща система”.

Той обявява още, че българите-мохамедани са потомци на скрили се в планината прабългари, бягащи от налагането на християнството по времето на княз Борис Първи. Подобна теза отстоява и председателят на "Европейски институт Помак" Ефрем Моллов.

 Авторът определя Балканската война като най-голямото бедствие за "помаците". Той привежда спомени, които обаче се оказват реминисценции на събития от османско време, но с нов прочит, който ги свързва с българската войска.
 "В селото било изиграно най-жестокото хоро, най-кървавото хоро, оставило неизлечими следи в паметта на хората от това време като черен спомен за нечуваните издевателства на една свирепа армия от бандити, която за кощунство на преживелите трагедията, се нарича армия-освободителка на поробените братя в Родопите", пише в книгата.

 Според Реджепов и днес българските управници продължават политиката на предшествениците си от времето на Балканската война.
 "Тази мъст проличава в етнорелигиозното прочистване на региона чрез провеждането на методичен икономически и духовен геноцид в родопския край", подчертава той.

 За разпространението на книгата неотдавна алармира академик Георги Марков, поради което тя е вече недостъпна за широката публика.

http://dnes.dir.bg/news/rodopi-kniga-pomatzi-balkanskite-voyni-pomak-12325069

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #69 -: Февруари 07, 2013, 09:27:45 »
Помаците били потомци на траките, искат език и малцинство


Ефрем Моллов, председател на „Европейски институт – Помак”

Винаги се е пречело на контактите на помаците със световната мюсюлманска общност. Ислямът в Родопите от 100 години е ликвидиран – да няма кой да го обясни какво представлява като религия.

Това заяви на пресконференция в сряда Рамадан Кехайов – ръководител на отдел „Защита правата на човека, дискриминация, етнически и демографски въпроси” към „Европейски институт – Помак”.

Помашки език

От организацията твърдят, че помаците са потомци на траките, както и че съществува помашки език и помашко малцинство в съвременна България.

На част от нашето общество му е интересно защо в Пиринския, Якорудския район и в част от Родопите изведнъж помаците се определиха като турци. Ами ще се определят като турци – следващото преброяване, ако няма възможност да се определим като помаци, може би и аз ще се определя като турчин. Не може да въздействаш върху това население и неговото право за самоопределение, заяви финансовият директор на „Европейски институт – Помак” Васил Войнов.

Според него, българомохамеданин е неправилно понятие – като дървено желязо.

Спецслужбите и помаците

Не са възстановени имотите на мюсюлманската общност, специално в Родопската, Смолянската област. Вие някъде да сте прочели, че се изгражда молитвен дом на мюсюлманите и да няма проблем? Посочвам ви – наскоро в Гоце Делчев ще правят референдум дали да се строи джамия или не. А сме европейска държава, европейски граждани. За какво говорим? – попита Рамадан Кехайов, който е и член на Българския хелзинкски комитет.

Нямаме никакво отношение към политиката, която прави Турция. По никакъв начин това, което правим, не е свързано с това, което искат да правят в Турция. Финансирането на нашия институт не е свързано с турски пари или турски дарения, категоричен е председателят на „Европейски институт – Помак” Ефрем Моллов.

Организацията се финансирала от 400 кошера с пчели, които „произвеждат мед и продуктите се продават“.

Членове на „Европейски институт – Помак” са викани от служители на реда и разпитвани дали ще променят границите на България, обяви още Войнов.

Процесът срещу имамите в Пазарджик е предизборен фарс – 12 от 13 от подсъдимите са помаци. Наближат ли избори българските служби за сигурност директно се насочват към помашките села. Само заради това, че не беше решен проблемът на малцинствата в България, България не трябваше да влиза в ЕС, коментираха още представителите на „Европейски институт – Помак“.

https://offnews.bg/


Поредния антибългарски сепаратист, който пропагандира несъществуващата измислена "помашка нация" и също толкова измисления "помашки език", който си е чист български родопски диалект. Това са добре познатите на всички похвати тип "македонизъм", но за разлика от "македонската нация", създадена от комунистите, "помашкия етнос" се лансира от демократуните от Хелзинския комитет. Помаците били потомци на траките, а българите какви са - не сме ли всички българи потомци на  местното население на Балканите? :rolleyes-1:
« Последна редакция: Ноември 01, 2018, 14:45:36 от Hatshepsut »

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8686
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: Помаците искат да бъдат признати като етнос
« Отговор #70 -: Август 26, 2013, 18:03:55 »
МВР първо трябва да ги научи какво е това нещо сапун и за какво се използва, а за привържениците на сепаратизма по 10 тояги на голо и два шамара за "добър път" към Страсбург.
Като се систематизират претенциите на разни етномалцинствени групи и амбициите на евросутеньорите от България няма да остане нищо.
Трябва нов закон, защото претенциите на етномалцинствените групи са пряко свързани със стабилността гражданско общество и демокрацията, а и лоялността им към българската държава е много спорна.
Не може да се подхожда еднакво към тази проблематика в страни с различен брой население.
Германия е почти със 100 млн. души население, а България няма и 8 млн. души.
Ad honores

 

Турцизацията на помаците

Започната от Skarlet

Отговора: 7
Прегледи: 1054
Последна публикация Октомври 16, 2008, 20:37:19
от Балкани
Страницата на помаците - българо-мохамеданите (pomak.eu)

Започната от OnlyBG

Отговора: 30
Прегледи: 7737
Последна публикация Декември 29, 2011, 00:20:40
от Петкан
Powered by EzPortal