Археологически находки в Бургаска област

 • 95 Отговора
 • 42077 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #15 -: Януари 10, 2011, 18:36:09 »
Откриха крепостта на владетеля на Созопол

Находката е уникален паметник на средновековната архитектура

След археологическия бум миналото лято, когато на остров Свети Иван бяха открити мощите на Йоан Кръстител, Созопол продължава да поднася нови изненади. В неделя, при разчистване на терена до старото училище в града екипът на Фондация "Созопол" се натъкнал на комплекс от зидове и древен кладенец. При първата консултация с археолози се оказало, че тук са намерени останките от крепостната кула и дома на владетел на древния град. Екип на "По света и у нас" засне откритието и обяви новината.
Каменните зидове, оформящи основите на солидна кула и кладенец с характерната антична зидария, се разкрили пред работниците. След светкавична консултация с шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров догадките се потвърдили. По повод на находката Божидар Димитров заяви: "Най-вероятно това е укрепеният замък или укрепената резиденция, или донжонът - казвам различни имена на малката крепост, вътрешна, която обикновено имат кастрофилаксите или феодалите, управляващи града. Надявам се, че след разкопки и последваща консервация и най-вече реставрация, Созопол ще се украси с още един забележителен паметник на средновековната българска и византийска архитектура." Според Божидар Димитров наименованието на комплекса, където през лятото археолози откриха частици от мощите на Св. Йоан Предтеча, е "Каструм Домини", т.е. крепостта на владетеля.
По първоначална оценка на хоросана и типа на градежа специалистите смятат, че става дума за крепост от началото на VI век. Тогава е кипяло голямо строителство, предприето от императорите Анастасий I [491-518 г.] и Юстиниан I Велики [527-565 г.], не само по Черноморието, но и по българските земи. А и мястото, където е открит комплексът, е стратегическо - оттук се наблюдава целият залив и подходите към Созопол, който в онези времена е бил основен доставчик на жито за византийската столица Константинопол.

http://vestnikataka.bg/show_news.php?id=205697&cat=14
« Последна редакция: Ноември 27, 2011, 12:40:48 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #16 -: Март 27, 2011, 19:07:21 »
Древен манастир откриха в Созопол

Светата обител била известна само по документи
и е търсена от половин век

По време на откриването на новия археологически сезон в Созопол, което се състоя в събота, директорът на Националния исторически музей съобщи за ново голямо откритие.

"Предишния ден при разчистване на терена, на който трябваше да започнем разкопките - на носа на Созопол, се откриха останките на търсения близо половин век, известен само по документи - древен манастир "Свети Апостоли". Там е мястото, където за пръв път е стъпил християнският проповедник свети Андрей, вероятно с още двама или трима апостоли от по-малко известните. Затова, когато християнството е станало официална религия, тук са издигнали величествен храм, около който в следващите векове се е завъртял голям аристократичен манастир." Това е заявил шефът на НИМ пред информационните агенции.

Този манастир за съжаление е унищожен от турците, но все пак са оцелели основите на неговите сгради макар и до 50 см, малко над земята. Именно тях са открили археолозите при разчистване на терена за официалното откриване на сезона. Божидар Димитров уточнява, че сега вече, освен манастирите на островите Св. Иван и Св. Кирик, освен крепостните стени на града, които също усилено се реставрират, освен откриването на мощите на Св. Йоан Предтеча, Созопол има още един голям обект, който през следващите години ще се превърне в обект на международния туризъм.

Новооткритият манастир се намира
в близост до крепостта Каструм Домини

"Каструм Домини стърчи много повече, няколко метра е запазената стена, и него ще превърнем в такъв обект, но аз мисля, че той вече е известен. По принцип разкопките започнаха заради него и се надявахме някъде около него да е манастирът, който щастливо излезе даже един ден преди официалното обявяване началото на разкопките", каза още историкът. Археолозите ще продължат работа и на остров Св. Иван, а и най-вероятно на о. Св. Кирик.

По думите на Димитров от есента ще започнат и разкопките в двора на църквата "Св. Кирил и Методий", където също има крепостна стена.

Созопол ще привлича туристи с масирана рекламна кампания в чужбина и ще стане целогодишна дестинация на нашенци и гости на страната ни. Тази цел си поставиха местните управници преди месец. Разработена е цялостна визия за развитието на туризма в района. Щом стъпят на територията на града, чужденците ще бъдат залети от оферти за исторически разходки. Идеята е още на влизане в града хората да се ориентират къде са мощите на светците в Созопол, къде са църквата, музеят, галерията, крепостната стена, манастирът.

Впрочем, откакто бяха открити мощите на св. Йоан Предтеча,
потокът от туристи се е увеличил

многократно дори през зимата, дори без специална реклама на чудото зад граница. В момента специалисти работят по възстановяването й в частта срещу църквата "Св. Св. Кирил и Методий", където след ремонт ще бъдат пренесени мощите на Св. Йоан Кръстител.

Според археолозите най-голяма нужда от финансова помощ имат разкопките на остров Свети Иван, които все още продължават. От централния храм на острова са запазени 4-5 метра стени и той може да се реставрира нацяло. "Смятам, че е важно това да се направи, за да могат туристите да видят как е изглеждал в миналото в пълния си блясък. Необходимо е също да се направят и пътеки до храма и манастира, за да може посетителите да минават спокойно, без да се спъват", заяви проф. Попконстантинов, откривателят на мощите на светеца.

При почистване на крайбрежната ивица при нос Скамни в Созопол в началото на януари т.г. бяха открити останки от зидове, които оформят цял комплекс. Това каза тогава Митя Димитров, ръководител на проекта "Старинен Созопол - Манастир "Йоан Предтеча" - културата през вековете". Направена бе консултация с министър  Божидар Димитров и той заяви, че наименованието на комплекса е "Каструм Домини", т.е. това е крепостта на владетеля на Созопол. Според Митя Димитров такава крепост има и в Несебър, но тя също не е проучвана.


Най-старият град на нашето Черноморие


Созопол е най-старият град по българското Черноморско крайбрежие. Първото селище тук е възникнало в края на IV-III хилядолетие преди Христа. Подводните проучвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха. В созополския залив са открити и многобройни каменни котви, датиращи от II-I хил. преди Христа. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност.

През 610 г. пр.н.е. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония ("полис") на милетски гърци под името Аполония Понтика. Името на града идва от бог Аполон, смятан за закрилник на колониите. Градът израства като важен търговски и пристанищен център. Поддържа активни връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и други. Търговското му влияние в Тракия се основава на съюз с владетелите на Одриското царство, възникнало през V в. пр. Хр. Котвата става емблема на Аполония и неизменен знак върху монетите, които тя сече още от края на VI в. преди Христа. Богатият град се превръща в център на високо развито изкуство. Съвременниците му го наричат Аполония Магна (Велика Аполония). В града се намирал голям храм на бог Аполон. Точното местоположение не е известно, вероятно на остров Кирик.

През 72 г. пр.н.е. градът е завладян и ограбен от римляните, а крепостната му стена - разрушена. Пълководецът проконсул Марк Лукул, който превзема града, отнася със себе си известна статуя на бог Аполон от светилището и я поставя на Капитолия в Рим. През IV в. градът  отново е в подем и вече е известен с името Созополис - "град на спасението". Традиционно византийски град и твърдина в хинтерланда на Константинопол, едва през 812 г. - при кан Крум - Созопол за кратко влиза в пределите на българската държава.

Созопол, заедно с Месамбрия (днес Несебър) пада през  1459 година - 6 години след падането на Константинопол, като една от последните византийски крепости под турско владичество.

От XVIII-XIX век са запазени църкви и множество къщи от дърво и камък, създаващи неповторимия архитектурен облик на днешен Созопол. Старинните икони и великолепните дърворезбени иконостаси представят забележителните постижения на художествените занаяти от това време.

Част от гръцкото население на Созопол се изселва през 20-те години на 20 век и основава село Созополи на Халкидическия полуостров, Гърция.

http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=209241&cat=11
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:05:18 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #17 -: Ноември 27, 2011, 12:32:42 »
Археолози откриха източната порта на древната крепост Аполония

Една близо 150- годишна археологическа загадка най-после беше разкрита. При разчистване на временни обекти в Созопол работниците се натъкнаха на източната порта на древната крепост Аполония.

Според специалистите находката ще хвърли светлина върху фортификационните съоръжения и ще помогне за попълването на археологическата карта на един от най-древните градове по българското Черноморие.

Търсенето на главната източна порта на Аполония е започнало още през средата на XIX век от френски археолози. С прекъсвания тук за последно са копали българските им колеги преди 15 години, но без да могат да открият входа към древния град.

Мястото дълги години бе заето от няколко капанчета и едва сега при тяхното разчистване се видя, че зад тях е била скрита митичната порта. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров научи новината в Париж.

Божидар Димитров - директор на НИМ:
„Трябва да се има предвид, че в Созопол се правят разкопки вече 150 години. Първи са започнали тези, при които се намирам в момента - французите, френският археолог Жорж Касьор. След него редица български и чужди учени, но нито един от тях не успява да открие входа на града."

Цоня Дражева - дир. на Регионалния музей Бургас:
„Ще викаме ура, че най-после сме стигнали до истинския вход на крепостта Созопол, изграден още през средата на пети век и използван до 14 век, до опожаряването и разрушаването на крепостта от Амедей Савойски."

Портата е била с ширина 4 метра, а от двете страни е имало огромни кули, които през 15 век са доразрушени, а камъните са използвани при строежа на созополските къщи.

Проектът на фондация „Созопол", по който се прави разкриването на крепостната стена, сега ще продължи със спешни археологически проучвания с последваща консервация и реконструкция на портата и стражевите кули.

http://bnt.bg/bg/news/view/64722/arheolozi_otkriha_iztochnata_porta_na_drevnata_krepost_apolonija
« Последна редакция: Ноември 27, 2011, 12:43:16 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #18 -: Ноември 27, 2011, 12:43:34 »
Археолози откриха древна църква в Созопол


Само три дни, след като бе открит източният вход на крепоста Созопол, археолозите се натъкнаха на древна църква.

Северната стена и абсидата на православен храм от периода XII-XIV век са разположени на метри от крепостните кули, а за неговото съществуване досега няма известни писмени сведения.

Стената на средновековната църква е дълга близо 12 метра, дебелината й около 70 см, предполагаемата височина около 3-4 м. С това откритие практически коренно се променя пространството вляво от църквата Св. Св. Кирил и Методий, която през това лято съхраняваше мощите на Св. Йоан Кръстител.

Директорът на НИМ Божидар Димитров пристигна в Созопол часове след неочакваното откритие и само ден след завръщането си от Париж, където е договорил участие на френски археолози в разкопките в Созопол през следващия сезон.

http://news.burgas24.bg/308146.html
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:07:26 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #19 -: Ноември 28, 2011, 18:46:02 »
Антични сгради под бургаските минерални бани

Вече е доказано, че около прочутите още през древността терми
е възникнал цял град, чиито останки лежат под земятаАнтични сгради и крепостни стени, намиращи се под земята в района на бургаските минерални бани, са локализирали експерти от Националния археологически институт с музей при БАН.

Те са използвали специална техника - електросъпротивителния изследователски метод, съобщиха от пресслужбата на общината.

Геофизичното проучване на късноантичната и средновековна крепост "Аква Калиде" е поръчано от бургаския кмет Димитър Николов.

Изготвените компютърни модели ще позволят на археолозите занапред да планират работата си по-ефективно и да разкриват обектите последователно.

Проучени са четири отделни участъка, като във всеки от тях са регистрирани културни пластове, съдържащи археологически останки, обясни Николов за БТА.

Четири години поред общината отделя средства от бюджета си за подпомагане на археологическите изследвания при древния град Аква Калиде - Термополис.

Тя желае да превърне това място в туристическа атракция.

Вече е доказано, че около прочутите още през древността терми е възникнал цял град, чиито останки лежат под земята.

Според историческите извори минералните бани край Бургас са били посещавани от византийските императори Юстиниан I Велики (527-565) и Константин IV Погонат (668-685), от българския хан Тервел (700-721), латинските рицари от Четвъртия кръстоносен поход (1202-1204), султан Сюлейман I Великолепни (1520-1566), припомни директорът на Регионалния музей в Бургас Цоня Дражева.

В началото на юли 2008 г. започнаха първите разкопки на древния град от 30 години насам. Резултатите от археологическите проучвания надминаха първоначалните очаквания.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4342451
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:08:44 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #20 -: Февруари 10, 2012, 08:00:02 »
Бурното море изрови древна постройкa в Сарафово

Снимка: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1223715


Зидове от древна постройка са били разкрити по време на вчерашната морска стихия в почивната военна база в Сарафово, съобщиха от Община Бургас. Според шефа на НИМ Божидар Димитров явно става дума за римско градче, напълно неизвестно досега на науката.
 Ненадейното откритие е станало след като бурното море е свлякло част от земните маси в базата, похвалиха се от общината.
 Днес сутринта служителите на военното министерство се натъкнали на зидовете на римска сграда.

 Според кмета на Община Бургас Димитър Николов, който веднага е пристигнал на мястото, на терена освен зидовете, ясно се вижда изградената древна канализация, както и части от делви и грънци [правилната дума е керамика :whistle:].
 В района на новооткритата римска постройка е забелязан каменен саркофаг и необичайно едри животински кости.

 Кметът обеща да разкаже за находката на премиера Бойко Борисов и да разговаря за осигуряването на средства за археологически разкопки на терена.

 Остатъци от монументални антични сгради и улици, правилно обработени квадри, дебели плочи от улични настилки и колони е разкрило морето в бургаския квартал. Това обясни по-късно пред "Фокус" Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му, явно става дума за римско градче, напълно неизвестно досега на науката.

 „При това със сигурност става дума за селище от градски тип (тъй като римските села нямат канализация, нямат храмове с колони, нямат сгради строени от няколкостотин килограмови квадри)”, посочи той.

 „Най-куриозното е, че в съществуващите антични карти и лоции, няма нито едно споменаване на антично селище на това място. Това не е толкова голяма изненада, тъй като античните карти на брега са само две, толкова са и лоциите, а е известно, че те съдържат само имената на големи селища от типа на Анхиало, Аполония, Месемврия в тази част на бургаския залив. Селището не съществува и на археологическата карта на България”, каза директорът на НИМ.

 "Първите сведения за него ни бяха съобщени от бургаския кмет Димитър Николов още след морската буря през септември миналата година. Разкопките на селището бяха предвидени в пилотния проект "Виа Понтика" на българското правителство за културно-исторически туризъм, обявен от министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков на 4 януари в Бургас", добави той.

 Според плана, с министерско постановление ще бъдат отпуснати 120 хиляди лева за разкопки на неизвестното засега антично градче.
 За археолог е определен директорът на Археологическия институт с музей към БАН, проф. Людмил Вагалински.

 Разкопките ще започнат веднага след разтопяването на снега и подобряване на времето, тъй като съществува опасност следващата морска буря да отнесе още една част от античното градче в морето, каза Божидар Димитров.

http://dnes.dir.bg/news/burgas-razkopki-sarafovo-postroyka-10501025
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:09:57 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #21 -: Април 02, 2012, 17:39:17 »
Откриха злато в Созопол

Намерен е масивен златен пръстен и златно листо от царски венец


Масивен златен пръстен и златно листо от царски венец откриха археолозите Цоня Дражева и Димитър Недев при разкопки, финансирани от Националния исторически музей пред крепостната порта в Созопол миналата седмица.
Пръстенът е с полускъпоценен камък и най-вероятно е от римската епоха (І-ІV век), съобщиха шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

 Златният лист от венеца е от ІV-ІІІ век преди Христа. По това време Созопол се е наричал Аполония, бил е независима държава, но с демократична форма на управление и е било изключено държавните й ръководители да се кичат със златни венци.

 Както е известно, в гръцките градове-държави са се изработвали златни венци за тракийските царе, с които гърците от Черноморието са имали взаимно изгодни политически и икономически контакти. Така в един открит през ХХ век от археолози надпис от съседна Месамбрия (днес Несебър) се казва: „По време на Дионисиевите празници да се дарява ежегодно цар Садала, както се даряваха неговите прадеди Тарутин, Мопсюест, Медист и Котис със златен венец на стойност 50 статера”.

https://www.blitz.bg/news/article/135292
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:11:20 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #22 -: Април 23, 2012, 11:41:30 »
Антични еротични рисунки намериха в Созопол


На фрагментите от ваза е представена еротична сцена - голи момчета и момичета правят секс по нетрадиционен начин, обясняват археолозите

Гръцка ваза с еротични мотиви откриха археолози на разкопките край крепостната стена в Созопол.

"На фрагментите от тази ваза е представена доста силна еротична сцена. Няколко голи младежи, момчета и момичета, правят секс по нетрадиционен начин. По нашите земи за първи път излиза такава сцена", коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред Агенция "Фокус" (http://www.focus-news.net).

Откритието е направено на крепостната стена в Созопол и манастир „Свети Николай Чудотворец" в началото на стария град, където от октомври 2011 г. има разкопки.

Сцената е сравнително рядка, имаме намерени хиляди вази и фрагменти по нашите земи, но тази е първата с откровено еротични сцени. По нашите земи за първи път излиза такава сцена. В Гърция съм виждал подобни. Древните гърци са смятали секса за безплатен дар от боговете. Кое е грешно и кое не е грешно да се прави в секса, за първи път налага християнската църква.

Тя налага тотални ограничения, с изключение само на една поза между мъж и жена, не случайно наречена монашеска, докато всичко останало е забранено, смята се за перверзия. За добро или за зло, древните гърци не са мислили така", коментира Божидар Димитров.

Димитър Недев, директор на Археологически музей в Созопол, в интервю за "Фокус", обяснява, че фрагментите от вазата са от средата на VI век пр. Хр. Според първоначалния анализ автор на рисунките би трябвало да един от известните художници в стил Хекеура, източногръцка керамика, която учените свързват с първите заселници на древна Аполония.

"Картината включва седем фигури, сцената е еротична, с много добра стилистика, експресивност и с много пикантерия в нея. Самата сцена е изключително рядка. Аз се занимавам с проблематиката и иконографията на тази източно гръцка керамика от доста години. Има еротични сцени, но никога толкова големи и толкова експресивни, от толкова добър художник", казва археологът Недев.

Той допълва, че в същия пласт излезли няколко чернофигурни съда и фрагменти, в границата на 470-450 г. пр.Хр. "Пластът е много важен, дава много ценни сведения за икономиката на периода, за обичаите и точно тази вазичка казва, че няма нищо ново под слънцето. Предполагам, че ще придобие съответната известност, защото е изключително рядко произведение на гръцката вазопис. Много е интересно, за сега, до колкото ми е известно, без аналог."

Димитър Недев допълва, че за района на Созопол рисунките върху вази са най-различни - митологични, битови сцени, изпълнени в различни техники.

"Но точно тази керамика е разпространена изключително и само в Аполония, в очертанията на този ареал, който наричаме Понтийска Тракия и то в западно черноморската й част. Тази керамика я няма в Несебър, във Варна, в другите големи полиси. Това е обяснимо, защото Аполония е най-древният град в съвременните очертания на територията на България, с основаването на който, се свързва, разпространяването на градската култура по земите на древна Тракия", казва археологът Недев.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4746451
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:12:14 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #23 -: Май 15, 2012, 07:09:42 »
Откриха древна винарна край Созопол

Ново голямо откритие на археолозите край Созопол. На едно от възвишенията българо-френският екип намери древно крайградско имение. Откритите многобройни амфори сочат, че тук се е намирал голям винарски център. Според учените, от такива места са се снабдявали с храна и вино древните градове по Южното Черноморие.

Откритото между градовете Анхиало и Инеада имение, където се е простирала древна Аполония, показва къде са били местата за земеделие. Там жителите са извършвали стопански дейности, от които са се изхранвали. Имението е разположено на едно от възвишенията край Созопол, откъдето се открива прекрасна гледка към морето.

Кръстина Панайотова - ръководител на разкопките:
- Имаме вода, имаме гори, мястото е защитено откъм морския вятър, виждате
колко силно пече, т.е. абсолютно удобно място и за живеене, и за производство - точно селско-стопанско производство...

Според археолозите, в неплодородната и солена земя до морето са оставяли място и за некропол. Разкопките в местността "Месарите" се извършват вече втора година от българо-френски екип.

Александър Барализ - археолог от университета в Екс-ан Прованс:
- Но сега започваме да имаме един голям комплекс - много важен, с много стаи, още не познаваме размерите.

Засега е ясно, че имението е от средата на V век преди Христа. Археолозите казват, че находката поставя началото на нов прочит на историята на древна Аполония и цивилизацията по нашите земи.

http://bnt.bg/bg/news/view/76053/otkriha_drevna_vinarna_kraj_sozopol

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #24 -: Юни 03, 2012, 11:47:42 »
Изровиха вампир в Созопол


Средновековен вампир изкопаха археолозите на пъпа на Созопол. Това е поредната сензационна находка в Стария град.
 Необичайното откритие е направено преди ден по време на разкопките на манастира "Свети Николай Чудотворец". На находката се натъкнал шефът на музея в града Димитър Недев. Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров лично разгледал артефактите, съобщи "Стандарт".

Родният Граф Дракула е бил открит в некропол непосредствено до полукръглата част на постройката. Погребението има белези на добре познатия ритуал срещу вампирясване. Починалият е прободен в гърдите с железен кол. Тази практика е използвана от хората навремето, които са имали страхове от зли възкръснали мъртъвци.

 Вампирът вероятно е бил знатна особа, защото е открит до абсидата на църквата. На това място според християнската традиция от средните векове са били полагани само знатни и благородни люде, обясняват археолозите.

Екипът специалисти бил смаян от намереното в гроба. В морския град това е прецедент, за първи път при разкопки излиза вампирско погребение. В съседство до вампирския некропол са открити още 5-6 погребения, които обаче не са проучени. Един от гробовете бил със значително по-малки размери и е възможно там да почива дете.

 Междувременно археологическият екип се е натъкнал на антична църква от IV век. Тя е в пласта под средновековния манастир, който е открит по-рано и датиран от Х в. Според Божидар Димитров под църквата най-вероятно има и още по-стар античен храм.

 Необичайните находки пред портата на Созопол отново провокираха интереса на правителството и министър Симеон Дянков е обещал, че ще отпусне още 270 хиляди лева за допълнителни проучвания, съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи. Освен за манастир "Св. Николай Чудотворец" парите ще отидат и за разкопки на северната кула на Созопол и за проучвания на нос Акин и нос Червенка.

http://dnes.dir.bg/news/sozopol-razkopki-vampir-11278342
http://news.ibox.bg/news/id_1026521701
« Последна редакция: Юни 03, 2012, 11:51:59 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #25 -: Юни 19, 2012, 21:09:21 »
Откриха уникално съкровище в Созопол


Снимка: БНТ

Поредното голямо археологическо откритие беше направено в Созопол. Гърне пълно с 225 отлично запазени бронзови монети откриха археолозите при разкопки в местноста Буджака.

 Находката беше открита в района на некропола на древна Аполония, но извън очертанията на гроба, съобщи БНТ.

 Монетите са сечени тук и са от IV век пр. Христа. Според археолозите откритието е особено ценно защото монетите не са били в обращение като 75 от тях са с голям номинал.

 От едната им страна е изобразена типичната аполонийска котва, а от другата е фигурата на патрона на града-Аполон. Археолозите са категорични, че се касае за скрито съкровище, а не за погребален обряд.

"За първи път в некропола на Аполония се намира съкровище - монети, които не са поставени като „Харонов обол" в гроб, а те са събрани в тази каничка и скрити. Едно такова съкровище има много голямо значение за познанията ни върху монетосеченето на Аполония, защото монетите са аполонийски", заяви доц. д-р Кръстина Панайотова.

 Тя акцентира върху уникалността на находката: „25 години се занимавам с некрополите на Аполония, нямаме такъв случай, а и по принцип е много рядко в некропол да се открие такава находка", подчерта Панайотова пред Радио Фокус - Бургас.

 Познат е един такъв случай с намерен съд с монети в некропол в Румъния , но може да има и други. В България такъв случай няма. Съкровище е намерено със сребърни монети, но не и в некропол, а при разкопки в Пищерос, близо до гр. Септември.

http://fakti.bg/bulgaria/41724-otkriha-unikalno-sakrovishte-v-sozopol
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:15:31 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #26 -: Юни 30, 2012, 18:29:47 »
Археолози откриха подводен квартал край Черноморец


Откриването на подводен квартал не е изненада, тъй като от V в. пр. Хр. до наши дни Черно море се покачва, заяви Божидар Димитров

Подводен квартал откриха археолозите от екипа на доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, при разкопките на нос Акин край Черноморец.

Това съобщи за Агенция “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей.

"При разкопките по правителствената програма „Виа Понтика” на нос Акин, един от трите носа на град Черноморец, археологът доц. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей, откри, освен мощни крепостни стени с две бойни кули на самия полуостров, и продължение на крепостната стена в морето.

Продължението на крепостната стена обгражда една голяма плитковина югозападно от носа.

Крепостната стена е запазена на доста голяма височина и поне засега, се виждат очертанията на голяма бойна кула с дължина пет метра и широчина три метра и половина”, разказа Божидар Димитров.

По думите му археолозите вече са установили, че става дума за ранновизантийската крепост Кримна, която е била разположена на това място.

От началото на Първата световна война до преди няколко години, крепостта е била в чертите на военно поделение и не можеше да бъде изследвана от археолозите.

"Запазената на сушата територия на крепостта обхваща близо 40 декара. Крепостната стена е по-дебела дори от созополската.

Размерите на созополската са от 1,8 м до 2,2 м, а тази навсякъде е запазена на широчина 2,6 метра. Намерените монети показват, че стената е изградена от император Анастасий I (491-518) около 513 г., доукрепвана е от император Юстиниан I (527-565) през следващите десетилетия, и вероятно селището е унищожено при голямото аварско нашествие през 583–586 година, когато с аварите едновременно участват като съюзници и славянски, и български племена", каза Божидар Димитров.

Откриването на подводен квартал не е изненада, смята той.

"Известно е, че от V в.пр.н.е. до наши дни, в рамките на т.нар. новочерноморска трансгресия морето повишава нивото си с темп от 1,4 мм до 4 мм годишно.

По крайбрежието, част от което е и крепостта край град Черноморец, според един български академик, потъването е най-голямо – 4 мм годишно.

От построяването на крепостта до наши дни са минали около 1500 години, което означава, че в тази част на крайбрежието морето е повишило нивото си с 6 м досега.

Квартали на Несебър и Созопол също се намират под водата, но, за съжаление, в последно време бяха засипани за дамби, които да укрепват града откъм морето”, каза Божидар Димитров.

Засега този новооткрит подводен квартал на един черноморски град, е единственият по Черноморието и би могъл да се превърне в прекрасен обект на културно-историческия туризъм, каквато е и целта на програмата "Виа Понтика", смята историкът.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4940471
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:16:32 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #27 -: Юли 15, 2012, 12:26:47 »
Златни накити открити в гробницата в ДебелтСпециалистите са изненадани от богатите погребения, на които се натъкнали

Два златни медальона откриха археолозите в семейната римска гробница в Дебелт, съобщи "Стандарт".

Миналата седмица археолозите са започнали спасителни проучвания на гробницата, която бе открита след пропадане на улица в странджанското село в началото на месеца.

Специалистите са изненадани от богатите погребения, на които се натъкнали.

В едното помещение от двукамарната структура археолозите са попаднали на скелет на мъж. Заедно с това в гроба били открити бронзов балсамарий, желязна стригила за почистване на тялото. Антична златотъкана нишка и мънистал с които е била украсена дрехата на положения мъж, говорят за знатния произход на починалия, обясни археологът Красимира Костова.

В съседство бил намерен друг скелет, за който се предполага, че е на жена. Там били и великолепните два медальона, които са отлично запазени.

Предметите са украсени с полускъпоценни камъни. Върху тях личат изображения  на митичното съществото базилиск и на древноримския бог на слънцето - Сол Инвиктус. Около рисунките има надписи, които представляват кодирани послания и тепърва ще бъдат проучени.

Според Красимира Костова дамата е принадлежала към религиозното общество на гностиците и затова като гробен дар са й били сложени тези медальони реликви, които имат изключителна предпазваща сила.

Открити били още златна висулка, която се явява разделител на златните изделия, и две бронзови монети. За първи път подобни реликви, отнесени към движението "гностицизъм", чийто разцвет е именно през ІІ-ІІІ век, се откриват на територията на римската колония Деултум.

В интервю за Агенция "Фокус" днес Красимира Костова посочва, че средствата, които Община Средец е отпуснала за разкопките на некропола в село Дебелт са достатъчни.

Античната римска гробница беше намерена случайно, при пропукване на пътна настилка но 6 юли и там започнаха разкопки.

https://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4979631
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:18:59 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #28 -: Август 18, 2012, 16:41:10 »
Стенописи от XI в. откриха при разкопки в Поморие


Приключи петият сезон на археологическите разкопки в местността „Палеокастро" в Поморие. Екип от специалисти, ръководени от доц. д-р Сергей Торбатов и д-р Методи Даскалов проучваха и изучаваха района, съобщават от пресцентъра на крайморския град.

Откритието на тази година е депо с над 1000 фрагмента от стенописи. Стенописната украса е в два слоя. Ранният пласт, според специалистите е от края на X-ХI век, а по-късния датира от XIII век. Открити са изображения от светец, Богородица, части от одежди и рамки, части от надписи, ореоли.

Фактът, че в Средновековието некрополите са се развивали обикновено около църкви и намирането на преотложени стенописи, дава надежда, че в близките околности има християнски храм.

За петте кампании са разкрити 700 кв.м площ. Открити са части от уличната мрежа на римския Улпия Анхиалос, важни обществени сгради, за една от която се предполага, че е храмът на Изида и Серапис; голяма обществена постройка, чиито останки са запазени с много голяма височина - вероятно обществена баня.

 „Това е може би  най-представителният римски град по южното черноморие, който е основан на това място специално от римляни. Градът е изграден основно през II век на съвсем чисто място според всичките традиции на римското градостроителство. Създаден е на чисто място и нищо общо с колониите" , обясни д-р Методи Даскалов.

През Средновековието почти няма исторически извор, в който да не се споменава Анхиало като много важно пристанище и търговски пункт. Свидетелство за това е богатият нумизматичен материал и вносните стоки. 

Преди няколко години археолозите разкриват некропол с голяма концентрация на средновековни гробове. „Некрополът на Анхиало е един от много малкото в България, където проучването на човешките костни останки на място се извършва от специалист антрополог. За три сезона работа са разкрити 173 гроба с останки от над 500 индивида.

По-голямата част от намерените скелети са на деца от шестмесечна до тинейджърска възраст. Прави впечатление, че некрополът се развива на семейни парцели и че в един гроб са се извършвали до пет препогребвания. Това са гробове на заможни хора, свидетелство, за което са големият брой накити, предимно в гробове на жени - стъклени мъниста, гривни.

„Интересен беше гробът на малко момиченце със сребърни наушници, върху главата на което е имало кърпа с ръчно бродирани златни нишки и наниз от мъниста", сподели д-р Даскалов. Събраната колекция от около 30 нагръдни кръста, носени приживе, говори, че хората са били ревностни християни и е доказателство за стриктно спазване на консервативен християнски погребален обряд.

http://news.ibox.bg/news/id_2036696690

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7159
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Археологически находки в Бургаска област
« Отговор #29 -: Август 18, 2012, 21:25:46 »
Анхиалско "чейндж" бюро и стенопис с Богородица - част от разкритията в Палеокастро


Анхиалско “чейндж” бюро и стенопис с Богородица са само част от разкритията при археологическите разкопките в поморийската местност “Палеокастро”. Това съобщи ръководителят на проучванията д-р Методи Даскалов от Национален археологически институт  по време на пресконференция днес.

”В последните дни намерихме първото анхиалско чейндж бюро. В едно от помещенията имаше находка с разпръснати около 20 монети дребен номинал, ключ от касетката и едно рамо от късноантична везна. Това подсказва, че сарафите (чейнчаджиите) са въртели бизнес на това място”, коментира д-р Даскалов . 


Вече пети сезон продължават археологическите проучвания на античен и средновековен град Анхиало. Около 700 квадратни метра площ е изследвана до този момент на обекта. Разкрити са части от уличната мрежа на римския Улпия Анхиалос, важни обществени сгради, за една от която се предполага, че е храмът на Изида и Серапис; голяма обществена постройка, чиито останки са запазени с много голяма височина - вероятно обществена баня.

”Това, което може да се каже е, че именно Улпия Анхиалос е бисерът на Поморие. Това е град, изграден от римляните веднага след настаняването им на Балканите, I век след Христа. Градът е изграден по всички закони и правила на римското градоустройство. Цялата римска епоха е представена тук в целия си разкош и блясък. Това е създаден на чисто място град, нямащ нищо общо с колониите”, коментира д-р Методи Даскалов.

По думите му почти няма исторически извор в Средновековието, в който да не се споменава Анхиало като много важно пристанище, търговски пункт... известни са печати на Анхиало, а и голяма част от търговията от XI век насетне е преминавала именно от тук. Свидетелство за това е богатият нумизматичен материал.

”Почти няма монетосечения на Балканите, които да не са представени тук в музейната сбирка, която за тези 5 сезона  достига около 1000 монети.  Почти няма производствен център във Византийската империя, чиято продукция да не е представена тук, говорим за керамични съдове. Това, което в последните години приковава нашето изследователско внимание е свързано с един много голям средновековен некропол. 173 са гробовете, а индивидите са над 500.  Попаднахме на участък с над 1000 фрагмента от стенописи. Те са разделени на няколко групи – по пластове, колорит и изобразителни особености. Има част от лице на светец,  ръце в молитвена поза, една богородица, ореол, части от одежди и  надписи. Стенописите датират от X-XI век. Много малко са местата у нас, където имаме стенописи от този период”, допълни д-р Методи Даскалов. 


Засега разкопките на мястото се извършват с общински средства, но идеята на кмета Иван Алексиев е да включи местността „Палеокастро” в маршрута „Виа Понтика”, за който правителството отпуска пари. Подобни археологически разкопки по този маршрут вече се финансират с по 150 хиляди лева.

https://www.poligraff.net/
« Последна редакция: Август 27, 2018, 14:21:14 от Hatshepsut »

 

Археологически находки от Турция и Близкия Изток

Започната от Hatshepsut

Отговора: 22
Прегледи: 9512
Последна публикация Юли 03, 2019, 09:31:47
от Hatshepsut
Археологически находки в Търновград

Започната от Болгардингезе

Отговора: 40
Прегледи: 27447
Последна публикация Юли 09, 2019, 21:57:36
от Hatshepsut
Археологически находки от Плиска

Започната от Hatshepsut

Отговора: 16
Прегледи: 7178
Последна публикация Април 12, 2019, 08:26:00
от Hatshepsut
Археологически находки от индианските цивилизации

Започната от Hatshepsut

Отговора: 18
Прегледи: 5424
Последна публикация Юни 15, 2019, 23:43:36
от Hatshepsut
Археологически находки в Източните Родопи

Започната от Nordwave

Отговора: 26
Прегледи: 12399
Последна публикация Май 20, 2019, 23:05:22
от Hatshepsut
Powered by EzPortal