Много хора се връщат, защото им е писнало да живеят сред лумпени. Други се връщат заради уникалния климат и природа. Трети, защото искат да се върнат там, където са се родили и са си изкарали детството. Тук са живели техните прадеди. Изпитват носталгия към родната земя. Някой са патриоти и се надяват да помогнат да се оправи страната. Причините и мотивите могат да са много и най-различни. Някой дори не могат да се опишат с думи, а само се чувстват. Когато си далеч от родината, нещата изглеждат доста по-различно и хората гледат по друг начин на България. Според мен най-ревностен патриот става онзи, който е бил дълго в чужбина и се е завърнал обратно, за да може да оцени плюсовете и минусите, трагедията и надеждата за спасение... 
Много хора се връщат, защото им е писнало да живеят сред лумпени.
Не мога да се съглася, че на запад живеят само лумпени, но зная, че краставите магарета през девет баира се надушват. С други думи, ако някой живее в The Bronx, вероятността му да има антураж от лумпени е гарантиран 100%, но ако живее в Куинс, Манхатън или от другата страна на Хъдзън Ривър, ще му бъде много трудно да намери лумпени, колкото и да ги търси.
Така е и във Франция, Белгия, Холандия, Испания и доколкото съм чувал (бил съм само в епизодични командировки) Италия.
Други се връщат заради уникалния климат и природа.
Подобен уникален климат и природа има на много места и ако ти се удаде шанс да прескочиш до Фолкленските острови или Малдивите, никога повече няма да отидеш на почивка на друго место. Българинът говори за климата и природата, защото не е живял по широкия свят или ако е живял е живял в средата на лумпени. По нашенски: от София по-големо нема, от Искъро по-дълбоко нема, от Витоша по-виско нема.

Според мен най-ревностен патриот става онзи, който е бил дълго в чужбина и се е завърнал обратно, за да може да оцени плюсовете и минусите, трагедията и надеждата за спасение...
Тук не мога да не се съглася с Вас! Тези, които са патриоти или декларират, че са такива и са живели САМО в България, никога няма и не могат да разберат същността на думи от рода на патриотизъм и национализъм.
Христо Ботев е осъзнал значението на СВОБОДАТА, когато е напуснал БЪЛГАРИЯ, за да асимилира КАКВО точно трябва да направи, за да даде същата таза свобода на българския народ.
Уви. Ботев е бил невероятен националист-патриот, съвършен поет и недъгав революционер без грам опит в това направление и с много лоша представа за българския народ, който не само не се е вдигнал на борба, но не му дал и хляб, да се нахрани и накрая неговите хора от четата, разбирайки че ги води на явна смърт са го разстреляли.