Автор Тема: Древний языческий праздник САБАНТУЙ  (Прочетена 22717 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен hammerbg

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 940
 • Карма: +167/-35
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Gemini Gemini
Re: Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #30 -: Януари 27, 2009, 10:27:11 »
Готите по същия начин приемат западната цивилизация изцело. Тюрките (или турците) първо приемат всичко от Арабите, а след това от Византия.  Имат некои неща и от Персия ако ще сме честни. И така, Аспаруховите българи дошли тука (със неопределен произход) не са имали никакви (ама абсолютно никакви) културни особенности. Всичко без изключение е прието от Византия. Това което е България през средния век нема нищо общо с некви си там степни народи. Предимно славянска православна държава наричаща се България. Тогава е етногенезиса на българския народ и неговата идентичност. Некви си там волжски Българии са ментална и душевна гимнастика. Немам нищо против хората да се разберем, даже ги сметам за много готин народ, просто не се идентифицирам с тех.
Разбира се това е моето виждане, и никой не е дължен да е съгласен с него. Истината на сила не се вкарва у главата. Нужен е интелект, и правилна посока на мисълта. Това отчсати е природна даденост, а отчасти изисква усилия на сивата маса.

Я хвани и се зарови бе... как според се учи за 2 месеца да правиш камени градове?... Защо най-известния арменски историк от 4 век казва, че от народите на север от кавказ само БЪЛГАРИТЕ и аланите имат градове?... Или научи история, или просто не пиши глупости, защото звучиш по-зле от фиромите с доказателствата... Абе ти да не сърбоман? Че на такъв ми биеш...

Неактивен Мамарчев

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 593
 • Карма: +132/-15
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Taurus Taurus
Re: Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #31 -: Януари 27, 2009, 11:54:35 »
Дори да не е сърбоман, в което се съмнявам, то поне добре следва теориите на своите "православни братя" от Белград.
Големите "сръбски националисти" точно с тези като неговите съсипаха страната си и избиваха свои сънародници, включително.
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!

Неактивен samvoin

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1082
 • Карма: +55/-71
 • Пол: Мъж
  • Независим националистически блог
 • Зодия: Pisces Pisces
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #32 -: Януари 28, 2009, 00:34:42 »
Сосипатор не е сърбоман, но се прави на "всезнайко" и оригиналничи по-въпроси, по-които няма реални преки наблюдения, поради географското си положение може би... :eusa_naughty:
ДЯКОНЕ, ОЩЕ ИМА БЪЛГАРИ!


"Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин." - Член 39 от Конституцията на Република България


http://samvoin.blog.bg/

Неактивен Schagane

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 53
 • Карма: +47/-8
 • Пол: Жена
 • Спокойният ум покорява цялата вселена. Чуанг Дзъ
Re: Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #33 -: Януари 28, 2009, 11:16:18 »
Цитат
Нема какво да си говорим.

Ти на колко годинки си?
    Съжалявам за закъснелия отговор, но ми се налага от време на време да наливам мозък в някои главици /професия/. Годинките ми са доста и малко тежат вече. Да ти е жива и здрава дъщеричката, като моите /едната на 17, другата на 9/. Това, че някой е нямал възможност да се докосно до литература и познания не означава, че други не са успели. По силата на обстоятелствата - съзба, провидение, Бог - аз имах и имам невероятна възможвост и достъп до материали и документи, за които хора като теб само могат да мечтаят.

Цитат
Предстои й на момичето още много книги да прочете за нещата, та чак тогава можем да спорим смислено. Нема лошо, всеки ентусиазъм води до разочарование и напредък. Просто в тия години всичко що лети се яде. По-нататък нещата стават по-сложни и по-многозначни.

За момичето - благодаря! Кажи още колко трябва да прочета и ще се напъна, но само тогава, когато бройката на твоите се изравни с прочетените от мен до този момент! Ако  ти трябва допълнителна информация за библиотеката и архива ми ще ти ги предоставя, но не мисля, че те са  е обект на тази тема.

А сега по темата:
Цитат
А колкото до коментара й, кой нормален човек би си мислил че един народ който се мести от тук там и насам натам сиреч номадски, ще строи градове и разни такива "придобивки" на цивилизацията. Народ който се преселва, не строи никакви градове, па макар и от дърво. Иначе да строиш и да го изоставяш е некакси дебилно. Не знам си какво от камък, не знам си какви системи. За това трябват години, know how, поколения и традиция. Нема такова нещо. Номадските народи не са обременени с цивилизация. Те имат шатри, и коне, и са свободни за разлика от "културните" народи които са роби на собствената си култура.
Веднага отговарям - аз и солидна група международни учени. Преди доста години една  невероятна жена започна да показва на света българската култура през вековете и когато започнаха честванията за 1300 години България просто я убиха, защото се уплашиха да признаят , че и "... ний сме дали нещо на света...", а това нещо е хилядолетна история призната от цивилизации като Япония, Китай и т.н. За онези, които не знаят българите са четвъртият по древност народ на земята и единственият съществуващ и до днес - другите са загинали, асимилирани и т.н. Българите са местили стадата си, не градовете си. Номадски народ със задължителна военна служба /в това число и за жените/ от 3 години - това е смешно /странни са възприятията ти за номадите/. Знаеш ли защо на Константин IV му казват Копроним /лайнян/, защото като видял "малобройната" аспарухова армия се наакал и търтил да бяга, а след него цялата "велика" византийска армия.

Цитат
И така, Аспаруховите българи дошли тука (със неопределен произход) не са имали никакви (ама абсолютно никакви) културни особенности. Всичко без изключение е прието от Византия. Това което е България през средния век нема нищо общо с некви си там степни народи. Предимно славянска православна държава наричаща се България. Тогава е етногенезиса на българския народ и неговата идентичност. Некви си там волжски Българии са ментална и душевна гимнастика. Немам нищо против хората да се разберем, даже ги сметам за много готин народ, просто не се идентифицирам с тех.

Пълна безпросветност - сакралният български град Аркаим се намира на дъното на руски язовир /сам се сети защо е там/, великите "китайски" пирамиди са с български произход - т.е. строени са от българите /когато българите са имали писменост, китайците са ядели чесън и са били презрени като "мръсни чакали" /Джагфар Тарихъ/ не само  от българите, а от японци, монголци и т.н. Дъщерята на единият от българските ханове преди 2500 години е съпруга на японски император!!!

Цитат
Разбира се това е моето виждане, и никой не е дължен да е съгласен с него. Истината на сила не се вкарва у главата. Нужен е интелект, и правилна посока на мисълта. Това отчсати е природна даденост, а отчасти изисква усилия на сивата маса.

Моите ученици знаят, че мисленето не е спорт за всеки и за това само 50% от тях го практикуват /другите са загубена кауза/. "У главата"  нищо освен куршум не се вкарва, а истината тем паче, защото за теб е една за мен друга, но по-важното е, че България е била и ще бъде независимо от това дали ти и аз ще си мерим гегите /ще взема на заем, ако е необходимо/ и дали ти ще си наследник на въпросната Византия, а аз на България.

Това е за самотното войниче:
Цитат
Аз знам че е жена, на над 30 години и не е толкова малка колкото си мислиш, както и че е учителка, макар не по-история...

Малко ти е объркана информацията - моята специалност е История и Философия /ако трябва ще дам допълнителна информация за образованието си, но не мисля,че това е от значение/.
Мълчах, не исках да го изрека,
ала проклет да съм до гроба си, узнай го:
Аз също съм ти син, макар
немил-недраг, Родино, майко!

Кръвта ми разпознава твоя глас,
но на челото с белег неизстинал,
все вярвах, ще заслужа оня час,
когато и на мен ще кажеш: "Сине..." - М. Минчев

Неактивен Сосипатор

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 799
 • Карма: +2/-6
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re: Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #34 -: Януари 28, 2009, 20:08:42 »
Сега остава да посочиш авторитетите на които се позоваваш, и да видим има ли изобщо смисъл да се спори. A иначе от писанията се добива впечатление че си момиче на не повече от 15-17 годинки.
Сосипатор Пиров.

Неактивен Schagane

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 53
 • Карма: +47/-8
 • Пол: Жена
 • Спокойният ум покорява цялата вселена. Чуанг Дзъ
Re: Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #35 -: Януари 31, 2009, 20:02:38 »
Аз не само звуча, а и изглеждам като 15-17 годишна, защото на толкова се чувствам. Не виждам смисъл да споря. В Библията е писано да не сееш семето си в неразорана нива, но авторитети ще ти дам /поне няколко/.
1. Славянски ръкописи, документи и карти за българската история от Ватиканската апостолическа библиотека и секретния архив на Ватикана.
2. Божидар Димитров - директор на НИМ /независимо чии интереси обслужва и, че се смята за шеф на иманярската мафия, този човек борави с невероятно количество документи/
3. Академик Васил Гюзелев
4. Ангелика Маргаритоф-Хофер Едле фон Сулмтал
5. Проф. д-р Марко Семов
6. Проф. дин Андрей Пантев
7. Проф. дин Николай Овчаров
8. Академик Михаил Юхма
9.  Амиан Марцелиан
10 Агатий Миринейски
11. Бешевлиев
12. Венедиков
13. Джагфар тарихъ
14. Йорданес
15 Д-р Ганчо Ценов
Мисля, че това е достатъчно. Няма да крия че с някои от живите ме свърза лично приятелство и благодарение на тях притежавам литература от по-миналия век и по-рано.
И още едно доказателство за величието на българското племе  - през ІХ - Х век Плиска е най-големият град в Европа и най-благоустроеният /тя не е строена като копие на Константинопол, защото по това време е имал великолепни дворци и нямат грам канализация, за обичаите и нравите не коментирам/. ЮНЕСКО признава за най-точен календара на прабългарите, по който те са живеели хилядолетия.

П.П. Това не са просто имена на принципа копи-пейст, това са автори, които имат специално място в моята библиотека и то не е никак малко.
Мълчах, не исках да го изрека,
ала проклет да съм до гроба си, узнай го:
Аз също съм ти син, макар
немил-недраг, Родино, майко!

Кръвта ми разпознава твоя глас,
но на челото с белег неизстинал,
все вярвах, ще заслужа оня час,
когато и на мен ще кажеш: "Сине..." - М. Минчев

Неактивен Сосипатор

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 799
 • Карма: +2/-6
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Re: Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #36 -: Февруари 01, 2009, 15:40:12 »
Аз не само звуча, а и изглеждам като 15-17 годишна, защото на толкова се чувствам. Не виждам смисъл да споря. В Библията е писано да не сееш семето си в неразорана нива, но авторитети ще ти дам /поне няколко/.
1. Славянски ръкописи, документи и карти за българската история от Ватиканската апостолическа библиотека и секретния архив на Ватикана.
2. Божидар Димитров - директор на НИМ /независимо чии интереси обслужва и, че се смята за шеф на иманярската мафия, този човек борави с невероятно количество документи/
3. Академик Васил Гюзелев
4. Ангелика Маргаритоф-Хофер Едле фон Сулмтал
5. Проф. д-р Марко Семов
6. Проф. дин Андрей Пантев
7. Проф. дин Николай Овчаров
8. Академик Михаил Юхма
9.  Амиан Марцелиан
10 Агатий Миринейски
11. Бешевлиев
12. Венедиков
13. Джагфар тарихъ
14. Йорданес
15 Д-р Ганчо Ценов
Мисля, че това е достатъчно. Няма да крия че с някои от живите ме свърза лично приятелство и благодарение на тях притежавам литература от по-миналия век и по-рано.
И още едно доказателство за величието на българското племе  - през ІХ - Х век Плиска е най-големият град в Европа и най-благоустроеният /тя не е строена като копие на Константинопол, защото по това време е имал великолепни дворци и нямат грам канализация, за обичаите и нравите не коментирам/. ЮНЕСКО признава за най-точен календара на прабългарите, по който те са живеели хилядолетия.

П.П. Това не са просто имена на принципа копи-пейст, това са автори, които имат специално място в моята библиотека и то не е никак малко.

Ясно, седни си.
Двойка!
Сосипатор Пиров.

Неактивен Schagane

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 53
 • Карма: +47/-8
 • Пол: Жена
 • Спокойният ум покорява цялата вселена. Чуанг Дзъ
Re: Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #37 -: Февруари 01, 2009, 22:08:19 »
Ти поне едно има от тези да си чувал?! Едва ли. А двойка може да ми пише човек, който знае най-малко как правилно се пише на български език, а след това има елементарни познания по история. Не е необходимо ти да признаеш  авторите, тях световното научно братство ги е признало. Ще взема да послушам Библията и ще спра да сея в неразорана нива.
Мълчах, не исках да го изрека,
ала проклет да съм до гроба си, узнай го:
Аз също съм ти син, макар
немил-недраг, Родино, майко!

Кръвта ми разпознава твоя глас,
но на челото с белег неизстинал,
все вярвах, ще заслужа оня час,
когато и на мен ще кажеш: "Сине..." - М. Минчев

Неактивен Sol Invictus

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 619
 • Карма: +292/-29
 • Пол: Жена
 • Степен вълк
Re:Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #38 -: Юни 26, 2009, 10:13:09 »
Много хубаво посрещате, виждам, нашите братя от Волжка България!
Който се чувства византиец да си ходи в Гърция, ние сме си варвари - монголо-тюрки-татари-казахи-ескимоси-пигмеи и т.н.
Изгори след прочитане!

Неактивен Борисъ

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 953
 • Карма: +100/-27
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re:Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #39 -: Юни 26, 2009, 10:53:04 »
Гледам, Сосипатор пак е тръгнал да се прави на интересен с глупостите си. Преди няколко седмици във форума на Атака пък каза, че Балканите били по-добре, когато е имало един султан, защото нямало такива масови кланета, като през Балканските войни и Първата световна. Явно му е хоби да провокира хората с идиотските си "революционни" тези.

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8679
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re:Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #40 -: Януари 10, 2010, 20:38:46 »
Да,празници имама всякакви,но традициите не само трябва да се спазват,но и да не се пренасат механично поради някакви предполагаеми родствени причини.
Вижте какво стана със Св.Валентин,когато се сродихме с демокрацията набързо,по стахановски!
А,когато свърши дискусията за Сабантуя,помислете,защо се качихме на ГЕРБ на буя?
Ad honores

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7108
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re:Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #41 -: Юли 07, 2011, 20:09:11 »


« Последна редакция: Август 30, 2018, 21:50:51 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7108
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Древний языческий праздник САБАНТУЙ
« Отговор #42 -: Юли 21, 2014, 07:24:37 »
Пресъздават волжкобългарски празник във Варна


Волжкобългарския празник на орача Сабантуй ще бъде пресъздаден във Варна, съобщи за Дарик директорът на Центъра за културно-просветна дейност „Идел” Албина Валиева. Събитието ще се проведе на 19 юли от 10.00 часа в двора на Карин дом. Поканени за участие са всички, които се интересуват от волжкобългарската култура. Очакват се гости от Татарстан, Казахстан и Туркменистан, а също от Испания, Германия и Англия.

Представители на кримскотатарската общност в Добрич също ще се включат в празника и ще представят ястия от традиционната си кухня.

Празникът на орача Сабантуй се отбелязва с много песни и танци, състезания, изложби на национални ястия и ръчно изработени предмети, разказа Валиева. Рано сутринта празнично шествие от младежи с песни известява настъпването на Сабантуй. Те обикалят всички къщи  и събират подаръци, като всеки дом задължително трябва да дари нещо. Възрастните хора подаряват  яйца, забрадки или красиви платове, а девойките и младите булки  ръчно изработени бродирани кърпи. Организират се надбягвания с чували, състезание за чупене на глинени съдове със завързани очи, надбягване с пълни с вода ведра. Особено интересна е надпреварата, при която състезателите трябва да бягат като държат в устата си дървени лъжици, а в тях са поставени сурови яйца.

В Татарстан на този ден задължително се провеждат и надбягвания с коне, което напомня за българските традиции на Тодоровден, отбеляза Албина Валиева. За жалост тази година във Варна конни надбягвания не са предвидени.

Празникът ще се проведе за първи път в България. Намерението е проявата да стане традиционна.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1298348
« Последна редакция: Август 30, 2018, 21:51:39 от Hatshepsut »