Това също е България! (положителни новини за Българското образование)

 • 114 Отговора
 • 48668 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Българин е обявен за математик №1 на престижен университет


Повод за гордост! Българин е обявен за математик №1 на престижен университет
Иван е приет да следва с пълна стипендия и се занимава с квантова физика
19-годишният българин Иван Ценов от Царево е обявен за математик номер 1 в един от най-престижните университети в Бостън - "Тафтс". Той получава отличието още в края на първата година от следването си.
Срещаме Иван в апартамента на родителите му в Бургас, но категорично заявява, че е от Царево, макар учителите от бургаската математическа да са го открили за науката, разказва БТВ. Уменията му са оценени и в университета в Бостън.
„Професорите много бързо забелязаха и оттам нататък с тяхна помощ, с тяхно съдействие успях да спечеля наградата", казва младежът.
Иван е приет да следва с пълна стипендия и се занимава с квантова физика.
В САЩ се е адаптирал бързо и дори участва в университетска рок група, но дори и през лятото отделя време за математиката и винаги разпуска с любимата китара.

https://trafficnews.bg/komentari/povod-gordost-balgarin-e-obiaven-matematik-1-prestizhen-55619/
« Последна редакция: Август 21, 2018, 12:55:11 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Първо място на международната олимпиада по астрономия и астрофизика за българския отбор


С купища медали и абсолютното първо място и златен медал в отборното класиране ще се завърнат днес българските олимпийци по астрономия и астрофизика.

От 9-ти до 19-ти декември в Индия се проведе Х Международна олимпиада по астрономия и астрофизика. Домакин бе град Бубанешвар на източнoтo крайбрежие на Индия.

България бе представена от пет ученика, като всеки един от тях спечели отличие:

* Бойко Борисов, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – сребърен медал;
* Александър Атанасов, МГ „Гео Милев“, гр. Плевен – бронзов медал;
* Феодор Кономаев, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна – бронзов медал;
* Теодор Алексиев, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – почетна грамота;
* Виктор Мирев, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна – почетна грамота.

Особено голям успех за нашия отбор е абсолютното първо място и златен медал в отборния тур на олимпиадата. В него се поставят задачи върху които състезателите от всяка страна работят заедно. След края на тура всеки отбор предава едно решение на задачите. Резултатите от отборния тур не се отразяват в крайното индивидуално класиране.

Това е първи подобен успех за страната ни, като отличителното е, че резултатът на нашите ученици е само с 1т. по-малък от максималния възможен.

Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев, докторант в катедрата „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

В олимпиадата се включиха повече от 220 ученика от 42 страни от цял свят. Тази година за първи път в олимпиадата се включи отбор от Африка, като това бе отборът на Мали. Както всяка година, участниците премериха сили в три индивидуални тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Характерното за тазгодишната олимпиада, бе че задачите бяха особено разнообразни и интересни и покриваха широк спектър от астрономически знания. В някои от тях бяха включени най-модерни астрофизически теми като гравитационни вълни и изследване на планети извън Слънчевата система.

Следващото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика ще се проведе от 12-ти до 21-ви ноември 2017г. на остров Пукет в Тайланд. Необичайният месец за провеждане на олимпиадата е избран, защото през летните месеци, в тази част на Тайланд, е дъждовният период от годината.

Подготовката и заминаването на българската олимпийска делегация в Индия тази година бе възможно благодарение успешно събраните средства на благотворителен концерт, който се проведе през януари в НДК. Отборът бе подпомогнат и от Фондация „Америка за България“.


Бубанешвар

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда от 2007 г. насам и вече има над 40 страни участници. България участва от 2011 г., когато олимпиадата се провежда в Полша. До 2016 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 3 златни, 4 сребърни, 9 бронзови медала и 7 почетни грамоти. Международната олимпиада по астрономия и астрофизика е предназначена за ученици от горните гимназиални класове. Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални и един отборен тур.

https://nauka.offnews.bg/
« Последна редакция: Август 21, 2018, 12:57:32 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Български ученици спечелиха 61 медала в международни олимпиади и балканиади


61 медала спечелиха български ученици от международни олимпиади и балканиади през 2016 година. 6 са медалите от Международната олимпиада по математика, 4 – по физика, 7 по химия, 3 – по биология, 3 – по информатика, 5 – по математическа лингвистика, 7 – по астрономия, 6 – от европейската олимпиада по природни науки, 12 – от Балканиадите по ма тематика и 8 – от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст), информират от МОН.

През 2016 г. България бе домакин на XXI Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. В нея участваха 78 състезатели от 16 държави. Сред тях са най-силните млади астрономи на Русия, Китай, Индия, Италия, Република Корея. На тази олимпиада е и най-доброто представяне на България досега – освен седемте медала, имаме отново абсолютен победител. Това е Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“, София, който спечели златен медал и Диплом за най-добър резултат.

Освен Бойко Красимиров Борисов, златни медали в международни олимпиади и балканиади през 2016 г. са спечелили още: Христо Веселинов Венев от СМГ с два златни медала: от Международната олимпиада по информатика и от Балканската олимпиада по информатика, старша възраст; Кристиан Георгиев Георгиев от ОМГ „Академик Кирил Попов“, Пловдив на Международна олимпиада по математическа лингвистика; Евгени Стаев Кайряков от СМГ на Балканска олимпиада по математика, младша възраст;

Енчо Иванов Мишинев от МГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол на Балканска олимпиада по информатика, старша възраст; Радослав Димитров, ОМГ – Пловдив, 10 клас – златен медал Балканска олимпиада по информатика младша възраст.

През 2017 година България отново ще бъде домакин на международни олимпиади – на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 години и половина.

В олимпиадите по учебни предмети 107 ученици са станали лауреати. Най-голям е броят им от София град (40 ученици), Варна  и Пловдив (по 11 ученици). Училища с най-много участници в националния кръг на олимпиадите са СМГ „Паисий Хилендарски“ (143 ученици на национален кръг, като най-много са участниците в олимпиадите по математика, информатика, физика и химия), Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – гр. Варна (82 ученици на национален кръг), Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” (62 ученици, основно по химия и физика), ЕГ „Иван Вазов“ ─ гр. Пловдив (55 ученици, главно по испански и италиански език), ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ ─ гр. Бургас (49 ученици), МГ „Гео Милев“ ─ гр. Плевен (39 ученици).

През 2016 година Министерство на образованието и науката е финансирало подготовката и провеждането на областните и национални кръгове на 21 национални ученически олимпиади, както и подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади в размер на 1 175 753 лв.

Според постигнатите резултати на учениците в националните и международни олимпиади, по модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ на Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, са финансирани 784 училищни проекта за подготовка на ученици за олимпиади през учебната 2016 ─ 2017 година, на обща стойност 1 433 315 лв.

https://trud.bg/

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Блестяща победа на математиците от СМГ, Оксфорд я обяви за световен лидер (видео)

Седем възпитаници на Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" завоюваха осем медала на Международната Жаутиковска олимпиада по физика, математика и информатика в Алмати, Казахстан, похвалиха се учителите от гимназията на пресконференция в БТА.

Олимпиадата се проведе между 13 и 19 януари 2016 година. Нашите математици са на първо място в отборното класиране.

В надпреварата участваха 415 ученици от 17 държави, групирани в 54 отбора. "Участваха 10 отбора само от Русия. Те са много силни, обикновено е трудно да се преборим с тях", каза директорът на СМГ Антони Стоянов.

Според учителя Илиан Илиев заслугата на блестящото представяне е на целия колектив, включително и на пенсионираните учители като Александра Шишкова.

"Успехът по дадена дисциплина не е плод само на работата на колегите в тази област. Това е отворено състезание на природо-научните училища от света - математика, физика, информатика. Това е отборно състезание и е важно как отборът се представя. Тази година - равномерно, отлично представяне - има успехи и по други природни науки и по хуманитарни, както и спортни", обясни директорът на СМГ.

Децата започват да се готвят още с курсове от 4 клас, а в пети приетите в училището продължават надпреварата.

Един от участниците в олимпиадата в Казахстан Иво Дилов, състезател по информатика, разказа, че както на всяко международно състезание и там е имало жестока конкуренция. "Задачите бяха трудни, но красиви. Беше удоволствие да се занимавам с тях по време на състезанието. Дори не само на състезание - в къщи сядаш и решаваш задачи", разказа сребърният медалист.

Друг участник в международното състезание - Христо Велев, разказа: "По време на състезанието, в свободното време в общежитието, писах драйвър за лаптоп за едно от устройствата и горе-долу започна да работи добре. Той е да командва различните цветове, докато компютърът работи". Неговият учител го похвали, че Windows има аналогичен драйвър, но на по-ниско ниво от това, което момчето е направило за удоволствие.

Учителите неколкократно повториха, че ключът към успеха е именно в отборните занимания. "Децата винаги са работили заедно, много учители работят с тях. Ако отделим 1-2 месец преди състезанието, не би имало никакви успехи. Това е резултат от дългогодишна съвместна работа", разказа учител.

За изключителния успех на българските математици Александър Чергански от 12 клас разказа: "Състезанието е индивидуално, отборното класиране е в резултат от успеха на всички седем души. Дават се задачи по математика, информатика, физика. По физика първия ден са теоретични задачи, вторият - практически. Времето е кратко и задачите са трудни".

В 12-та Жаутиковска олимпиада много добро представяне е имал и отбор от Шуменската природоматематическа гимназия. Те са завоювали по математика сребърен и бронзов медал, но не са имали пълен отбор. "Трябва да е отбор от едно училище, не може да е от няколко града в една и съща държава", поясни Антони Стоянов.

На състезанието има две втори места. Едното е с отбор от Сърбия, другото - на Беларус. "Първото място си е първо. Има награда Гранд при, върхът на успеха. Спечели я един от 10-те руски отбора - на малко точки бяха от нас", поясниха учители.

"Абсолютно коректно се държаха всички - и спечелилите, и загубилите, нямаше завист. Журито беше международно с професори-преподаватели, които готвят задачи и за международна олимпиада", каза Стоянов и поясни, че има припокриване на националните отбори и отборът от СМГ.

От Оксфордския университет са изпратили писмо, че СМГ може да бъде универсален сертификационен център, защото е световен лидер по брой ученици, приети в техния университет. "Там са приети най-много студенти, които са учили в едно училище - нашето СМГ", с гордост каза директорът. Той даде пример, че 11 от 156-те випусници през тази година на Столичната математическа гимназия випуск са приети в Оксфорд.

На настоящата 12 олимпиада в Казахстан отборът от СМ се е представил блестящо:

В раздел Математика – златен медал имат Александър Чергански (12 клас), Деница Маркова (12 клас), Виолета Найденова (11 клас), а Даниел Атанасов (12 клас) се връща със сребърен медал.

В раздел Информатика Христо Венев (12 клас) се връща с първото място и златен медал.
Сребърен медал е присъден за Иво Дилов (12 клас).

Във Физиката злато завоюва Светлин Тотев (12 клас), а Никола Пулев – сребърен медал.

Наградата Гранд при е присъдена на 1329-то Московско училище, следвано от отбора на СМГ, на който не му достигнаха много малко точки. 

В отборното класиране СМГ е на първо място. Преподавателите на учениците от СМГ са: математика – Линка Минчева, Иван Симеонов и Стойчо Стоев, физика – Илиан Илиев, информатика – Бойко Банчев.

https://news.bg/education/blestyashta-pobeda-na-matematitsite-ot-smg-oksford-ya-obyavi-za-svetoven-lider.html?#_=_

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Български ученици се класираха на призови места в европейския
конкурс по астрономия „Хвани звезда“Три български ученически екипа се класираха на призови места в най-големия в Европа конкурс по астрономия за ученици „Хвани звезда“. Целта на конкурса е да насърчи учениците да работят заедно, да научат повече за астрономията и за астрономическите обекти. На трето място е класиран проекта “Dark Matter In The Classroom” на ученически екип от Шуменската езикова гимназия, с ръководител Анета Маринова.
 
На пето място са двата проекта на учениците от Хасково с ръководител Йоанна Кокотанекова „The Bolide“ и „Prominences in H alpha and He II“.
Два от проектите са подготвени на базата на наблюдения, проведени по време на летни наблюдателни школи в НАО-Рожен.
 
НАО Рожен, заедно с Европейската Южна обсерватория е спонсор на Европейския конкурс, като предоставя трите големи първи награди, а именно 30 минути дистанционни наблюдения със своите телескопи – 2m RCC, 50/70 Schmidt и Zeiss-600. Това ще даде възможност на учениците от Европа и България да работят с професионални астрономически инструменти и с помощта на астрономите от НАО-Рожен да се опитат да решат интересни астрофизични проблеми.
 
http://nao-rozhen.org/news/fr59.html

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Обрахме медалите на Балканиадата по математика 2017


1 злaтeн, 11 cpeбъpни и 6 бpoнзoви мeдaлa ca oбщитe peзyлтaти нa тpитe oтбopa, ĸoитo пpeдcтaвиxa Бългapия ĸaтo дoмaĸин нa Mлaдeжĸaтa Бaлĸaнcĸa oлимпиaдa пo мaтeмaтиĸa, ĸoятo ce пpoвeдe във Bapнa.

Tpaдициoннoтo ycпeшнo пpeдcтaвянe бeшe пpoдължeнo oт oтбop Вulgаrіа А, ĸoйтo пpeдcтaви cтpaнaтa c 6 мeдaлa – 1 злaтeн и 5 cpeбъpни. Oтбopът зaвъpши втopи в цялocтнoтo ĸлacиpaнe, a дoпълнитeлнитe oтбopи – Вulgаrіа В и Вulgаrіа С зaвъpшиxa cъoтвeтнo пeти (5 cpeбъpни и 1 бpoнзoв мeдaли) и дeceти (5 бpoнзoви и 1 cpeбъpeн).
Ocнoвният oтбop Вulgаrіа А пocтигнa изĸлючитeлни пocтижeния в cъcтaв:

Cвeтлин Лaлoв – 8 ĸлac, CMГ – 36/40 т. – злaтeн мeдaл
Cтeфaн Xaджиcтoйĸoв – 8 ĸлac, CMГ – 31 т. – cpeбъpeн мeдaл
Бopиcлaв Kиpилoв – 7 ĸлac, ΠЧMГ – 31 т. – cpeбъpeн мeдaл
Maтeй Πeтĸoв – 9 ĸлac, HΠMГ – 23 т. – cpeбъpeн мeдaл
Mиxaeлa Глeдaчeвa – 8 ĸлac, ΠЧMГ – 22 т. – cpeбъpeн мeдaл
Дo Bиeт Kьoнг – 8 ĸлac, CMГ – 19 т. – cpeбъpeн мeдaл

B Бaлĸaнcĸoтo cъcтeзaниe yчacтиe взexa нaд 100 yчeници oт Бaлĸaнcĸитe и няĸoлĸo гocт дъpжaви, в пocлeднитe в ĸoитo ce вĸлючвaт дoпълнитeлнитe ни oтбopи – Вulgаrіа В и Вulgаrіа С в cъcтaв:

Вulgаrіа В: pъĸoвoдитeли – Cтoян Heнĸoв и Πeтя Toдopoвa

Mapтин Cтeфaнoв – 8 ĸлac, CMГ – 25 т. – cpeбъpeн мeдaл
Димитъp Hиĸoлoв – 8 ĸлac, MГ Bapнa – 19 т. – бpoнзoв мeдaл
Гaлин Toтeв – 8 ĸлac, ΠMГ Бypгac – 27 т. – cpeбъpeн мeдaл
Диян Димитpoв – 8 ĸлac, CMГ – 23 т. – cpeбъpeн мeдaл
Mapтин Koпчeв – 7 ĸлac, ΠMГ Гaбpoвo – 23 т. – cpeбъpeн мeдaл
Гeopги Злaтинoв – 7 ĸлac, ΠMГ Блaгoeвгpaд – 22т. – cpeбъpeн мeдaл

Вulgаrіа С – pъĸoвoдитeли – Ивaн Aнгeлoв и Eлeнa Kиceлoвa

Гeopги Πeтĸoв – 7 ĸлac, MГ Bapнa – 16 т. – бpoнзoв мeдaл
Kaлoян Янчeв – 7 ĸлac, MГ Bapнa – 13 т. – бpoнзoв мeдaл
Mapĸ Kиpичeв – 8 ĸлac, MГ Bapнa – 21 т. – cpeбъpeн мeдaл
Aндpeй Цoчeв – 9 ĸлac, ΠMГ Бypгac – 14т. – бpoнзoв мeдaл
Mapиaнa Бoяджиeвa – 8 ĸлac, ΠMГ Бypгac – 10 т. – бpoнзoв мeдaл
Beceлинa Ивaнoвa – 7 ĸлac, ΠMГ Бypгac – 12 т. – бpoнзoв мeдaл.

https://littlebg.com/obrahme-medalite-na-balkaniadata/#

*

Неактивен FLEKTARN

 • *
 • 78
 • +5/-0
 • Пол: Мъж
 • Командир
  • FLEKTARN.COM
 • Интереси: Оръжия, Писане на статии, Патриотични речи, Видео обработка и Видео продукция
 • Зодия: Leo Leo
Жалкото е когато четейки тази новина, знаеш, че след 10 години, 90% от тези хора няма да са тук, а някъде ще скитат да лижат чужди за*ници.
Флектарн – Новини & Отбрана на България
Официален уебсайт: https://flektarn.com
Имейл за контакти: flektarn@tuta.io

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
4 медала за българския олимпийски отбор от Балканската олимпиада по информатика


Един златен, два сребърни и един бронзов медал за резултатите на българския олимпийски отбор от Балканската олимпиада по информатика, която се проведе от 2 до 8 юли в Молдова. В престижното състезание се включиха отбори от 12 държави, а България се класира на второ място след Румъния.

Българския олимпийски отбор по математика се състезава в състав: 

Радослав Димитров – златен медал,

Енчо Мишинев – сребърен медал,

Виктор Терзиев – бронзов медал,

Петър Няголов – бронзов медал.

Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Павлин Пеев.

„Успехите на Балканската олимпиада по информатика са доказателство за добрата подготовка на състезателите и желанието да проведем Първата младежка европейска олимпиада по информатика именно в България през септември. Добрите резултати на отборът по информатика са се превърнали в традиция, надяваме се да бъдат и вдъхновение за по-малките участници в бъдещи състезания“, коментират от СООПН.

***

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 726 медала – 132 златни, 244 сребърни и 350 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

https://nauka.bg/

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
3 златни, 1 сребърен, 3 бронзови медали и почетна грамота на олимпиадата по лингвистика


Три златни медала, един сребърен, три бронзови и почетна грамота завоюваха нашите представители на XV-тата Международна олимпиада по лингвистика. Българският олимпийски отбор по лингвистика се завръща с общо 8 отличия от най-голямото състезание в дисциплината в световен мащаб за представители в гимназиална възраст.

Това постижение поставя България в топ 3 на световната ранглиста по общ брой медали.

Отборът пристига днес в 18:25 ч. на Летище „София“, Терминал 2

В състезанието, което се проведе от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия, участваха 160 състезателя от  27 държави от цял свят. България бе представена от 2 отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас:

Отбор 1:

Асел Исмолдаева, 11 кл, МГ Варна - сребърен медал

Здравко Иванов, 10 кл, СМГ - златен медал

Тина Владимирова, 12 кл, СМГ - бронзов медал

Валентин Димов, 12 кл, 91 НЕГ София - златен медал

Отбор 2:

Виктор Балтин, 9 кл, ППМГ Бургас - почетна грамота

Мартин Николов, 10 кл, ПЧМГ София - бронзов медал

Емил Инджев, 11 кл, ПМГ Русе - бронзов медал

Елена Кескинова,  9 кл, СМГ - златен медал


От 2010 г. насам подготовката и участието на България в Международната олимпиада по лингвистика се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България“. Тази година спонсори на националния отбор по лингвистика бяха и Chaosgoup, Ontotext, Walltopia, ScaleFocus и Astral Holidays.

За Елена, Емил, Виктор и Мартин това е първа Международна олимпиада. Виктор Балтин е най-младият участник, който има завоювано първо място на Руската традиционна олимпиада по лингвистика тази година. Здравко Иванов се завърна с първо място от РТО тази година, а Тина Владимирова е участникът с най-голям стаж на международни олимпиади. Тя се състезава от 2014 г., а през 2017 г. отново печели първо място на Руската традиционна олимпиада.

Ръководители на отбора са инж. Александър Велинов, Веселин Златилов и Любомир Златков. Александър Велинов е ръководител на отбора ни от 2003 г. насам. Той е преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г. и председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г. Веселин Златилов е преподавтел в ПЧМГ и СМГ в София. Любомир Златков работи в ИМИ-БАН, секция “Математическа лингвистика”.  Участие в подготовката на отборите взе и д-р Росица Декова, ПУ “Паисий Хилендарски”.

Международната олимпиада по математическа лингвистика се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада по лингвистика е инициирана от България и е проведена в Боровец. Български отбори са се състезавали във всички издания до днес, а българин е и в топ 5 от Ранглистата на МОЛ от началото до сега. В класацията участват общо 10 български представители, а в отборното класиране за всички времена страната ни има 3 отбора, като начело е тимът от 2004 г. с два златни идва сребърни медала.

Към 2017 г. участниците са донесли на страната ни общо 57 медала – 15 златни, 17 сребърни и 25 бронзови.

https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/3-zlatni-1-srebaren-3-bronzovi-medali-i-pochetna-gramota-na-olimpiad_90459.html

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Българският отбор по математика се прибра с 19 медала и купа от Азия


Ученикът от старозагорската Природоматематическа гимназия „Гео Милев” Теодор Танков е шампион по математика от Азия оупън 2017 – AIMO, съобщи математикът Любомир Любенов, координатор на българското представителство на форума. На Откритото първенство на Азия по математика, който се провежда в столицата на Малайзия – Куала Лумпур, младите български математици постигнаха грандиозен успех.

Те се завръщат в Родината с общо 7 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медала. Останалите старозагорци също се представиха добре. Сред медалистите са още Христо Анастасов от 4 клас на СОУ „Максим Горки” – със сребърен медал, а Любен Карбанов и Михаил Михов от ПМГ „Гео Милев” са бронзови медалисти.

Общо 19 български ученици, от 3 до 12 клас, от София, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Хасково и Добрич стигнаха до финала на престижния форум, след квалификационните състезания – SASMO и „Математика без граници”. Състезанието се проведе в Dewan Peperiksaan Universiti в Куала Лумпур върху 30 математически задачи за всеки клас, които участниците трябваше да решат за 120 минути.

За шампион на Азия оупън за 2017 г. на официалната церемония бе обявен седмокласникът от ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора Теодор Живков Танков, който реши вярно 29 задачи и победи представителите на азиатския феномен Китай. Освен златния медал Теодор ще донесе в Стара Загора и купата за шампион на Азия, както и „Звездата на Азия” – награда, която получава най-добрия състезател на съответната страна-участник.

Успехът на Теодор Танков е поредният на старозагорските математици на азиатския континент. През юли 2017 г. в Сингапур на състезанието Математическо предизвикателство – SIMOC Мирослав Минчев от 6 клас на ПМГ „Гео Милев” спечели сребърна купа за вицешампион, златен медал от индивидуалното и бронз от отборното класиране. Това е най-големият успех на старозагорските математици на състезания от последните седем години, след шампионските титли на Николай Белухов.

https://almanews.bg/
« Последна редакция: Август 21, 2018, 13:03:04 от Hatshepsut »

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8690
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Българче смая журито на конкурс в Москва, сравняват го с Моцарт

Българче виртуоз обра наградите в Меката на клавирното изкуство - Москва. Казва се Ивайло Василев и е на 10 години.Той е единственият награден на галаконцерта и единственият, извикан на бис.
Според московското жури, Ивайло е без конкуренция. И, ако не беше заявката му за лични облик и стил, със сигурност всички щяха да го сравняват с Моцарт.
https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/10-godishno-bylgarche-e-noviiat-mocart-video-6076029
Ad honores

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Български студенти на второ място в света по синтетична биологияСветовно признание за български студенти по биология и медицина. Те завоюваха второ място на най-престижното състезание по синтетична биология в света.

Те са млади, талантливи и нахъсани да докажат, че са най-добрите в света. И го правят. Грабват сребърен медал за България сред конкуренцията на 310 отбора от 44 страни.

„Това ни поставя едно ниво над „Харвард” и Масачузетският технологичен институт, които взеха бронзов медал тази година, което означава, че ние растем много по-бързо за една година”, обясни Илка Цветкова.

В отбора са студенти от биологическия факултет на Софийския университет и Медицинския университет в София. Подготвят се в лабораториите на „София тех парк”. Проектът им представлява регулиране на мутациите на ешерихия коли.

„Освен че е вредна, това, което повечето хора знаят, тя може да бъде много по-полезна. Като ние можем да направим да бъде полезна. Може да се използва за производството на различни витамини, белтъци, продукти, които могат да се приложат в индустрията”, обясни Илка Цветкова.

„Ако я мутираме, така че да я направим безвредна, по този начин се правят ваксините. Избират се щамове, които нямат тези патогени. Нашето откритие ще подобри сферите на медицина, фармокология, земеделие и вкусовата промишленост, като им позволява по-евтин начин за производство”, заяви Борян Спасов.

Това е второто  признание от цял свят за българските студенти. Миналата година те спечелиха бронзов медал. Тогава българите спечелиха състезанието, като успяха да копират способността на организъм на 500 милиона години, наречен бавноходка. Тя оцелява в много драстични условия, като радиация, много ниски или високи температури. Студентите пренасят тези способности в нашата родна бактерия лактобацилус булгарикус, като по този начин правят бактерията още по-издръжлива.

https://nova.bg//КРОСС/ Осем студенти от биологическия факултет на Софийския университет и от Медицинския университет в София завоюваха второ място на едно от най-престижните състезания по синтетична биология в света, съобщава БНР. Студентското състезание се проведе в Бостън от 9-и до 13-и ноември. Участваха 310 отбора от 44 страни.

Синтетичната биология е сравнително младо направление, за България е изключително ново, каза участничката в българския отбор Илка Цветкова от Софийския университет.

„Идеята е чрез дадени конструкти и организми да можеш да създадеш нещо, което желаеш, т.е. организмите да могат да продуцират дадени белтъци или витамини - ти да ги накараш те да правят това, което ти е необходимо и може да се приложи в индустрията. Нашият проект беше застъпен именно в това направление. Ние целяхме нашият продукт да е приложим във фармацевтичните компании, хранително-вкусовата промишленост, медицината. Той е иновативен и много по-евтин по отношение на консумативи и получаване на самите продукти", коментира Илка Цветкова.

Ние сами си набавихме спонсори, но за щастие само за консумативи, каза Борян Спасов от Медицинския университет, който също е част от българския отбор. Той каза още:

„Това е идеята на състезанието - не само да си направим сами проект, но и да си търсим сами финансиране, също и една много основна част в състезанието - да се разпространим, т.е. - направихме много публични изяви, показахме на хората какво правим".

Това е второто световно отличие за българските студенти. Миналата година те спечелиха бронзов медал. Тогава българите спечелиха състезанието, като успяха да копират способността на организъм на 500 милиона години, наречен бавноходка. Тя оцелява в много драстични условия като радиация, много ниски или високи температури. Студентите пренасят тези способности в нашата родна бактерия лактобацилус булгарикус, като по този начин правят бактерията още по-издръжлива.

http://www.cross.bg/yniversitet-sami-sustezanieto-1562068.html#.WiFSdfll-M8
« Последна редакция: Декември 01, 2017, 15:00:49 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Световен успех за математик от Казанлък


Тримата възпитаници на ППМГ- Александър е вдясно

Осмокласникът от ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък Александър Проданов единственият българин финалист, класирал се с максимален брой точки в десетото издание на олимпиадата по математика на международната фондация „Леонард Ойлер” и Санкт – Петербургския университет. Олимпиадата е известна още като Ойлеровата олимпиада.
В изключително престижното и тежко международно математическо състезание са участвали 4 000 млади математици от 22 страни.

Сред финалистите, получили максимален брой точки, най- много – 23-ма са представители на Русия, 3-ма на Узбекистан и по един от Испания, Казахстан и България.
Казанлъшкият ученик е с максимален резултат в квалификацията на „Формула на Единството”.
Още няколко обещаващи български надежди в математиката са с добро класиране от това международно състезание.
Шестокласниците Мария Дренчева и Светослав Развигоров от Софийската МГ и Ясен Пенчев от ППМГ – Габрово са с резултат от 54 точки и са в челото на класирането. С резултат 54 точки е и Мартина Илиева от 9 клас – Варна.


На финала, който за България ще се проведе през февруари тази година в Стара Загора, се класират ученици от математическите гимназии в Благоевград, Варна, Габрово, Казанлък, Перник, Пловдив, Русе,Сливен, София и Стара Загора.
Освен Александър Проданов, във финалите на Ойлеровата олимпиада ще участват още двама представители на казанлъшката математическа гимназия- осмокласникът Петър Хитров и деветокласникът Стелиян Цветанов.

Официален представител на състезанието за България е Педагогическа асоциация „Образование без граници” – Стара Загора. Работите на българските участници, спорещи за мясот на фанала на престижнто международно математическо състезание са проверявани от журито на олимпиадата в Санкт Петербург.

https://www.zakazanlak.bg/ot-denya-20/svetoven-uspeh-za-matematik-ot-kazanlk-6587
« Последна редакция: Август 21, 2018, 13:05:21 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Ученик открива в София трета самостоятелна изложба


15-годишният Кристиан Зарков открива на 16 януари своя самостоятелна изложба живопис в  сградата на Професионална гимназия по текстил и моден дизайн в София. От съвсем ранна възраст рисуването е основното занимание на учиника. През 2012 и 2013 година посещава „Детска лятна академия“ организирана от НХА , където е забелязан и оценен като абстракционист. Участва в два пленера организирани от Академията. През годините  печели няколко награди в организирани Конкурси за детска рисунка, като по значителни са: 2013г. Специална награда от конкурса “НАСЛЕДНИЦИ НА ДЕЧКО УЗУНОВ” организиран от  Национално училище по пластични изкуства и дизайн ”Акад. Дечко Узунов”- Казанлък и 2015г. 3-то място в Конкурс за детско творчество, посветен на 25 годишнината на КНСБ съвместно с 51 СОУ „Елисавета Багряна” и съдействието на СБУ на тема „Какъв искам да стана?”. Има две организирани самостоятелни изложби през 2014 година поставена в 36 СУ "Максим Горки" гр.София и през 2015/2016 година в 51 СУ „Елисавета Багряна”. В момента Кристиан учи в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн гр. София с профил  „Компютърно проектиране и десениране на тъкани и площни изделия“ и посещава Международна Компютърна Академия IT STEP с профил за допълнително обучение по компютърна графика и дизайн.
« Последна редакция: Август 21, 2018, 13:05:39 от Hatshepsut »

*

Активен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Нов успех и медали за български ученици от престижна международна олимпиада


1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала спечелиха учениците от Софийската математическа гимназия от XIV Жаутиковска олимпиада по математика, физика и информатика. Тя се проведе в периода 10 – 15 януари 2018 г. в Алмати, Казахстан. В олимпиадата участваха 482 състезатели, разпределени в 72 отбора от 15 държави. Това е едно от най-престижните световни състезания, което се провежда едновременно по трите дисциплини. В олимпиадата се допускат до участие отбори на специализирани училища и школи от цял свят, информира Нова телевизия. Състезанието се проведе в два състезателни дни и беше оценявано от компетентно международно жури. Нивото на задачите беше изключително високо, такова че може да се сравни с нивото на Международните олимпиади по съответните дисциплини. България бе представена от 5 отбора: Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски”, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон” – Варна, Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – Бургас, Първа частна математическа гимназия – София и Школа „А&Б” – Шумен. Индивидуални медали: В раздел „Математика” Кирил Бангачев и Борислав Антов се завръщат със сребърни медали, а Калоян Алексиев – с бронзов медал. В раздел „Информатика” Виктор Терзиев завоюва златен медал, а Илия Божинов – бронзов медал. В раздел „Физика” Георги Александров се завръща със сребърен медал. В отборната надпревара Софийска математическа гимназия завоюва трета награда. Ръководители на отбора ни са учителите: Румяна Караджова, Петя Тодорова и Васил Тинчев.   Всички български състезатели се представиха традиционно на високо ниво и предизвикаха заслужено уважение сред останалите участници в олимпиадата. Отборът ни пристига утре, 16 януари 2018 г.,на летище София  с полет от Истанбул в 15:05 ч.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/nov-uspekh-i-medali-za-blgarski-uchenitsi-ot-prestizhna-mezhdunarodna-olimpiada_news571744.html

 

Powered by EzPortal