Автор Тема: Български Културен Клуб - Скопйе  (Прочетена 40717 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Карма: +127/-0
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #96 -: Януари 23, 2013, 23:58:07 »
85 години от подвига на Мара Бунева

[youtube]Aet9rthYAl8[/youtube]Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Юли 16, 2013, 05:44:47 от Hatshepsut »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Карма: +127/-0
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #97 -: Януари 24, 2013, 00:11:59 »
По повод на предстоящия референдум за бъдещето на ядрената енергетика в Република България, БККС се обръща към всички български граждани, живеещи на територията на Република Македония, да изразят своето мнение и да вземат активно участие в гласуването, което ще се проведе в избирателна секция в българското посолство в Скопие.

[youtube]KguKV7IO1uU[/youtube]
Национален референдум за ядрена енергетика 2013
« Последна редакция: Юли 16, 2013, 05:45:53 от Hatshepsut »
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Неактивен disidente

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 117
 • Карма: +127/-0
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #98 -: Януари 24, 2013, 00:14:58 »
БККС предлага филмов проект между Македония и България

Цитат
Председателят на Българския културен клуб - Скопие (БККС) г-н Лазар Младенов изпрати писмо до министрите на културата на Р. Македония и Р. България, г-жа Елизабета Канческа-Милевска и г-н Вежди Рашидов, с предложение за заснемане на художествена филмова творба по романа "Шашма" на македонския писател Младен Сърбиновски. Писмото е препратено и на министър-председателите на двете страни г-н Никола Груевски и г-н Бойко Борисов. В писмото се казва:

http://www.bkks.org/node/509
Тодор Александров е БОГ , а "Спомените" на Ванче Михайлов се БИБЛИЯТА на нашата РЕЛИГИЯ !

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,378
 • Карма: +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #99 -: Юни 13, 2013, 17:30:56 »
БККС организира тържество за Тиквешкото въстание

13 юни 2013

Навършват се 100 години от едно знаменателно историческо събитие и патриотичния народен порив за свобода и национална независимост - Тиквешкото въстание във Вардарска Македония. На 15 юни 2013 г., събота, от 13 часа, в Кавадарци, Република Македония, ще се проведе възпоменателно тържество, организирано от Българския културен клуб – Скопие (БККС). По този повод, БККС изпрати писма до премиерите, председателите и министрите на външните работи на двете държави с цел развитие на добросъседските отношения между Република Македония и Република България и за запазване на общото ни културно историческо наследство. По-долу може да се прочете текстът на писмото.

ДО:

Г-Н ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ
Председател на Министерски съвет
на Република България

Г-Н НИКОЛА ГРУЕВСКИ
Председател на Министерски съвет
на Република Македония

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
Президент на Република България

Г-Н ГЕОРГЕ ИВАНОВ
Президент на Република Македония

Г-Н КРИСТИАН ВИГЕНИН
Министер на външните работи на
Република България

Г-Н НИКОЛА ПОПОСКИ
Министер на външните работи на
Република Македония

ОТНОСНО: Покана за Ваше участие във възпоменателно тържество за Тиквешкото въстание (което ще се проведе в Кавадарци, Р. Македония на 15 юни 2013 г.)

Уважаеми г-н Орешарски,
Уважаеми г-н Груевски,
Уважаеми г-н Плевнелиев,
Уважаеми г-н Иванов,
Уважаеми г-н Вигенин,
Уважаеми г-н Попоски,

Както Ви е известно, Тиквешкото въстание е въоръжен бунт на българското население във Вардарска Македония срещу окупационния сръбски режим, извършил нечувани насилия и репресии над македонските българи. Под ръководството на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, въстанието избухва на 15 юни 1913 г. – само ден преди началото на Междусъюзническата война, в резултат на което са освободени Неготино, Кавадарци и Ваташа. За съжаление, българските войски не успяват да се притекат на помощ и на 25 юни четите се оттеглят от завзетите селища, след което въстаналите райони са подложени на жесток терор от сръбската власт.

Навършват се 100 години от това знаменателно историческо събитие и патриотичния народен порив за свобода и национална независимост.

По този повод, на 15 юни 2013 г., събота, от 13 часа, в Кавадарци, Република Македония, ще се проведе възпоменателно тържество, организирано от Българския културен клуб – Скопие (БККС). Като част от програмата на честването, в черквата „Св. Димитър“ в Кавадарци, в 13 часа, ще се проведе панихида за падналите за свободата на Македония. След панихидата, в ресторант „Бриони“, от 14 часа, участниците в тържеството ще бъдат приветствани с кратки възпоменателни слова от името на БККС, Министерството на отбраната на Р. България, Македонския научен институт и др.

БККС има честта най-учтиво да покани Вас лично (или Ваш представител) да присъствате на гореспоменатата възпоменателна проява. Вашето участие ще бъде високо оценено и ще представлява значителен принос в благородната кауза за развитие на добросъседските отношения между Република Македония и Република България и за запазване на общото ни културно историческо наследство.

Гореспоменатата проява би могла да се превърне в една от първите реални стъпки за практическо реализиране на Резолюцията на Европейския парламент относно прогреса на Република Македония, където настоятелно се препоръчват съвместни чествания на исторически събития, представляващи част от общата история със съседните страни.

Искрено надявайки се на личната Ви съпричастност и участие, молим да ни информирате своевременно за Вашето решение!

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС
http://www.bkks.org/node/528

Неактивен Франкист

 • банкетен революционер
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,406
 • Карма: +383/-52
 • Пол: Мъж
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #100 -: Юли 15, 2013, 11:54:47 »
М. Ризински: В Македония премълчават българския характер на Илинденско-Преображенското въстание

15 Юли, 2013В Македония с малки нюанси продължава практиката от бивша Югославия на пренаписване на историята, в която основното е да се “докаже” че е съществувал отделен македонски народ през вековете, различен от българския, казва за Фрогнюз Ризински

Интервю на Ана Кочева

 

- Това лято се навършват 120 години от създаването на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК) и 110 години от Илинденско-Преображенското въстание. Достатъчен повод ли е това България и Македония да отбележат тази годишнина съвместно?

 

- В българската история има много светли дати които припомнят за безпримерни прояви на високо родолюбие, героизъм и ентусиазъм при изпълнение на народностния дълг. Но безспорно “Илинден” 1903 година и създаването на Българските македоно-одрински революционни комитети (БМОРК) блестят най-ярко и величествено, защото са доказателство за един народ, който от Воден, Костур и Охрид до Битоля и Шар, Пирин и Странджа е обединен в общия стремеж към свободата и националната независимост, готов е на жестоки страдания и жертви. Жестокото налагане на политиката на Коминтерна на Балканите за много къс период успява да създаде изкуствени разделителни линии точно у този народ, който преди 110 години е дишал като един организъм, независимо че е живял почти пет века в рамките на  известната със своите жестокости Отоманска империя. Резултатите от тази политика на национален инжинеринг са повече от трагични и все още ги чувстваме и трудно намираме решения за тяхното преодоляване, макар че изминаха повече от две десетилетия от падането на комунизма. Точно това беше причината Българският културен клуб-Скопие тази година по повод двете кръгли дати да инициира учредяване на инициятивен комитет “БМОРК 2013 Илинден-Преображение”, с цел България и Македония съвместно да отбележат 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години от създаването на БМОРК, да се припомни общото им минало и по този начин да намерят  път към общото си бъдеще. Голяма благодарност от името на ръководството, всички членове и симпатизанти на БККС за активното участие в БМОРК 2013 Илинден-Преображение на  представителите на многобройните патриотични организации и неправителствени организации от двете страни на границата, студентски дружества, научни институции, потомци на известни воеводи и родове от Македония, научни и културни дейци. Всички до един с голям ентусиазъм подпомогнаха изготвянето на план програмата, в която детално са описани всички планирани мероприятия в Македония и България, свързани с двете кръгли дати, при изготвянето на уеб страница на инициятивния комитет, където всеки може детално да се запознае с предвидените активности, както и в кампанията за набиране на средства за провеждане на нашата програма с специално изготвените по този повод “паметни книги”, които събудиха голям интерес у гражданството.

 

- Ще стане ли общото честване или има спънки?

 

- Както Ви е известно, Български културен клуб-Скопие вече традиционно организира чествания в Смилево по повод Илинденско-Преображенското въстание. Верни на традицията си, БККС вече е в напреднала фаза в организирането на честването по повод 110 години от Илинденско-Преображенското въстание, което ще се проведе на 20 юли от 11.00 часа местно време отново пред паметника на великия Дамян Груев в Смилево. На всички честваня досега винаги активно участие са взимали граждани и на Македония и на България. Тази година се очаква рекорден брой граждани на Македония и България, които ще вземат участие на честването в Смилево. Всичко това говори, че общите честваня на гражданско ниво вече стават традиция. Но, това не е достатъчно. Нужно е, в духа на препоръките на Европейския парламент, с които на Македония се препоръчва да чества исторически събития от общата история със съседите, активно участие да вземат и политиците от двете страни в интерес на граденето на добри отношения и разбирателство между двете страни. Когато говорим за спънките, дължни сме да припомним че няма такава сила, която може да спре българските граждани да честват дати от българската история извън границите на България. Отделно да не забравяме, че в България живеят два милиона граждани, които са с произход от Македония и когато ходят да честват в Македония, те си ходят у дома.

- От чия страна са тези спънки?


 

- И тая година, подобно на миналата, БККС изпрати писмо-покана до президентите, министър-председателите и министрите на външните работи на Македония и България, за да вземат активно участие в честването на 110 години от Илинденско-Преображенското въстание и с личния си пример да допринесат за благородната кауза за градене на добросъседски отношения между двете страни. Както Ви е известно, миналата година до БККС в Смилево бяха пристигнали поздравителни писма от президента на Р България г-н Росен Плевнелиев, г-н Андрей Ковачев, български евродепутат, от директора на агенцията за българи в чужбина г-н Росен Иванов, от кметове на няколко общини в България и други, а на самото събитие присъстваха представители на българското посолство в Р Македония. От друга страна, управяващите в Македония не поеха конкретно отношение към поканата на БККС, а нито една от медиите не отрази честването в Смилево.  Единственото “отношение” от македонска страна към добрата идея и инициатива на БККС за съвместно честване на дати от общата история на Македония и България беше, че няколко дни след събитието в Смилево беше уволнена от работа съпругата на предсетаделя на БККС г-н Лазар Младенов, която до ден днешен все още е без работа.

 

- Как впрочем се трактува темата за Илинденско-Преображенското въстание в Р Македония, в македонските учебници по история? Какво пише в тях?

 

- Илинденско-Преображенското въстание в македонските учебници не се трактува по-различно от другите исторически събития в Македония преди 1944 година. В Македония с малки нюанси продължава практиката от бивша Югославия на пренаписване на историята, в която основното е да се “докаже” че е съществувал отделен македонски народ през вековете, различен от българския. Може ли да си замислите какво умение трябва да имат и на какви мъки са подложени историците в Македония, за да представят Илинденското въстание като въстание на македонския народ, както и че това въстание няма нищо общо с България и българския народ. И как ще има общо с България, когато от учебниците са премахнати световноизвестните факти, че на Преображение се вдигат на въстание българите от Одринско, за да се солидаризират с братята си в Македония, че главният щаб на въстанието в състав Дамян Груев, Борис Сарафов и Анастас Лозанчев на книжовен български език писмено се обърща към тогавашното българско правителство с молба майка България конкретно да подпомогне въстанието, както и че Охридската чета по време на въстанието ползва българското знаме.

 

- А еднозначна ли е рецепцията за големите фигури на въстанието като Гоце, Даме и как например гледат на писмата на Гоце Делчев в Македония, в които той нееднозначно се самоопределя като българин?

 


- Рецепцията на големите фигури на въстанието като Гоце Делчев, Дамян Груев, но и Илинденско-Преображенското въстание, възрожденците, другите дейци на ВМРО, средновековната история, Св. св. Кирил и Методий,  са доказателство че в Македония историята се пише не от историците а от политиците. Точно заради този факт изявленията на официално Скопие в подкрепа на идеята “да се остави историята на историците, а политиците да гледат в бъдещето” е само един фалшив тактически ход за заблуда главно на София и Брюксел за печелене на време. Казаното до тук налага като задължително условие за нормализация на отнощенията между Македония и България директният диалог на най-високо държавно равнище. Подписването на договор за добросъседство между Р България и Р Македония е повече от нужен. В него Р. Македония трябва да признае наличието на общия исторически корен на славянското население в двете държави; да поеме ангажимент за съхраняване на българското историческо наследство в Р. Македония, включително и войнишките паметници; да не преследва хората, които се чувстват българи по национален произход; да се снеме езикът на омразата, като се изключи възможността за подкрепата му от държавната власт. В отговор на тези направени стъпки от страна на Р Македония, Р България да признае наличието на процес от август 1944 г. на изграждане на нова политическа нация в границите на Р Македония;  България няма никакви териториални или имуществени претенции към Македония; България ще подкрепя Македония в процеса на нейната евроинтеграция и ще съдейства всестрано за развитие на добросъседските отношения във всички области на живота.

 

- Ти наблюдаваш отблизо ситуацията в България през последните месеци. Каква е твоята преценка за протестите и гражданското общество.

 

- Чувствам за необходимо да преповторя още един път една от основните позиции на БККС. Като неправителствена организация от РМ не участваме във вътрешната политика на Р България. Всеки един българин, който живее извън границите на България, иска да види икономически силна, политически стабилна, справедлива и модерна България. България, в която нейните граждани ще имат многократно по-висок стандарт на живеене, в която ще се отделят много повече средства за образование и културата и в която ще се постигне национален консенсус между всички политически субекти по отношение на външната политика и в отстояването на националните интереси. Последните протести доказаха, че в България се възражда висока гражданска съвест и силно гражданско общество. Българските граждани не са безразлични за собственото си бъдеще и за бъдещето на страната.Това са силни послания към всеки, един който управява или ще управява с България.

 

- Може ли да се случат подобни прояви на гражданско несъгласие с властта и в Македония?

 

- Въпреки че актуалното правителство има почти абсолютен контрол върху медиите, съдебната власт, политическия и икономическия живот, повече от сигурен съм, че наближава денят, когато македонските граждани ще поискат равносметка. Колкото и да се опитва актуалното правителство да играе на картата на квазинационализма, в един момент реалните проблеми, с които се сблъсква Македония ще излязат на повърхността. Високият  процент на безработица, който е почти 30 %, липсата на свободата в медиите и съдебната власт, липсата на политически диалог, нерешаването на проблемите със съседите, а с това и забавянето на преговори с ЕС, съвсем скоро ще бъдат основна тема на гражданите на Р Македония и за които ще поискат отговорност от управяващите.

 

- Усещаш ли някаква промяна в българската позиция към Македония след смяната на управлението у нас?

 

- Управяващите в Р Македония таяха голями надежди, че с промяната на правителството в Р България ще се промени и позицията към Македония. Имам чувството, че това и беше причината от македонска страна да спре с разговорите около договора за добросъседските отношения. Но всички сме свидетели че г-н Вигенин, министър на външните работи на България, публично на няколко пъти се беше изказал, че няма да има промяна в позицията на България към Македония. Подписването на договор за добросъседски отношения продължава да бъде условие за Р Македония за започване на преговори с ЕС, позиция, която е съгласувана и с президента на Р България, г-н Плевнелиев. Всеки един българин извън границите на България много ще се радва, ако това са първите крачки на постигане на общонационален консенсус по въпроси свързани с външната политика на страната.


Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,087
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #101 -: Август 30, 2014, 13:05:49 »
Вселенският патриарх призна македонската нация


Вселенският патриарх Вартоломей е одобрил чешки филм, посветен на делото на Кирил и Методий, в чиято реклама фигурират „македонци“, но не и българи.

За това съобщават от Българския културен клуб – Скопие.

Продукцията, озаглавена „Кирил и Методий – Апостолите на славяните“, е създадена по повод на 1150-тата годишнина от Моравската мисия на Светите братя Кирил и Методий. Филмът е направен от Чешката телевизия и Филмово студио „Барандов“, заедно с филмови компании от Словакия и Словения.

В описанието на филма се откроява следният текст:

„Този чехословашки проект е замислен като паневропейски и отчита исторически факти и събития, които имат отношение към други нации, включително поляците, русите, македонците, сърбите, гърците и т.н.  Проектът беше представен пред Негово Светейшество Вартоломей (Архиепископ на Константинопол, Новия Рим и Вселенски Патриарх, Председателстващ архиепископ на Световната православна църква) и получи позитивен отзив.”

Председателят на БККС Лазар Младенов коментира, че въпросната анотация отразява драстична промяна в становището на Вселенския патриарх Вартоломей, който никога досега не е признавал съществуването на македонска нация и език (в съответствие с неизменната политика на Гърция), нито на Македонска православна църква (като резултат на схизмата между МПЦ и СПЦ).

Неспоменаването на българската нация също прави особено впечатление, допълва Младенов.

Подобно на случая със съпродуцирането на пропагандисткия филмов „шедьовър“ „Трето полувреме“, тук отново е въвлечена така наречената „чешка връзка”, зад която медиите в Република Македония и политическите наблюдатели отдавна съзират зле прикрити материални интереси. Същевременно чешкият еврокомисар Щефан Фюле беше нееднократно обвиняван от злите езици за неприлагане на стриктните критерии за еврочленство спрямо кандидатурата на Република Македония и стремеж за включването ѝ в ЕС през „задната врата“, завършва председателят на БККС.

http://www.vmro.bg/

http://nakratko.bg/category/30/59326/
« Последна редакция: Декември 17, 2015, 12:26:49 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,087
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #102 -: Август 31, 2014, 15:45:48 »
Фейсбук-страница на Българския Културен Клуб - Скопие:

https://www.facebook.com/pages/BKKS/315711995528

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,087
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #103 -: Декември 17, 2015, 12:25:41 »
БККС издаде календар за 2016 г.,
озаглавен: „100 години от участието на Македонските българи в първата световна война”В рамките на предстоящото отбелязване на един век от Първата световна война, БККС издаде паметен календар под заглавие „100 години от участието на Македонските българи в първата световна война”. Календарът е посветен на масовото участие на македонските българи в борбите за национално освобождение и обединение на България. Десетки хиляди българи от Македония участват като доброволци в българската армия и оставят костите си по бойните полета на Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската война, Балканските войни и Първата световна война.

Стотици българи от Македония вземат участие в Българското опълчение, много от които след Освобождението на Родината постъпват на служба в новосъздадената българска армия. През следващите години, огромен брой младежи завършват Военно училище в София и се вливат в редовете на българското офицерство. В това чилище се обучават мнозина от най-видните войводи на ВМОРО: Гоце Делчев, Борис Сарафов, Борис Дрангов и много други.

Когато през 1885 г. Княжество България се обединява с Източна Румелия и България е коварно нападната в гръб от Сърбия, в младата българска армия спонтанно се записват като доброволци стотици македонски българи. Прославеният войвода дядо Ильо Малешевски, макар и 80 годишен, води чета от няколкостотин души в сръбския тил в Краище и Вранско. С такава чета действа и Димитър Попгеоргиев-Беровски.

По инициатива на многобройните македонски землячески организации в Свободна България, преди избухването на Първата балканска война се създава Македоно-Одринското опълчение – доброволческа част на българската армия, състояща се от бежанци от Македония и Одринска Тракия. Образуват се 12 дружини на землячески принцип (I Дебърска, II Скопска, III Солунска, IV Битолска, V Одринска, VI Охридска, VII Кумановска, VIII Костурска, IX Велешка, X Прилепска, XI Серска и XII Лозенградска дружина) с обща численост от 15000 бойци. След приключването на активните бойни действия, четите на ВМОРО, действащи в турския тил, се включват в Македоно-Одринското опълчение, като се създават още три дружини – ХІІІ Кукушка, ХІV Воденска и ХV Щипска.

Желанието, с което десетки хиляди македонци постъпват в българската войска, е сравнимо единствено с нежеланието им да служат в сръбската. След като анексира Вардарска Македония през 1914г., Сърбия започва насилствена мобилизация. От началото на 1914г. до включването на България в Първата световна война през есента на 1915г., в майка България пристигат около 30000 бежанци, които доброволно се вливат в българската армия и формират основата на 11-та Македонска пехотна дивизия с общо 35 000 доброволци. Тази героична дивизия участва в най-тежките битки и ключови сражения на войната, като например боевете при Дойран.

https://www.bkks.org/node/590
« Последна редакция: Септември 19, 2018, 07:47:05 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,087
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #104 -: Януари 14, 2016, 08:09:13 »
Мирослав Ризински - БККС

« Последна редакция: Септември 19, 2018, 07:46:15 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,087
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Български Културен Клуб - Скопйе
« Отговор #105 -: Юни 02, 2016, 09:22:14 »
Има ли сръбски и руски агенти в Съвета за българско гражданство?


Българският културен клуб – Скопие призовава премиера Борисов да спре закононарушенията в процеса на придобиване на българско гражданство

Българският културен клуб – Скопие е създаден преди 8 години от граждани на Република Македония, които не се страхуват да заявят публично своето българско национално самосъзнание. Председател на сдружението е Лазар Младенов от град Струмица. Във връзка с проблемите, създавани от българската администрация в София в процеса на придобиване на българско гражданство, председателят Младенов разпространи отворено писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов.

В документа се настоява за неговата „неотложна намеса за въвеждане на необходимия законов редпри придобиване на българско гражданство по произход“. Ето и пълния текст на писмото на БККС:

„Уважаеми г-н Борисов, от началото на 2016 г. се наблюдава трайна тенденция на откази по молби заполучаване на българско гражданство на основание „български произход“ откандидати от Република Македония. Като основна причина Съветът погражданство при Дирекция „Българско гражданство” изтъква липсата надоказателства за българския произход на кандидатите, независимо че сеприлагат изискуемите по закон удостоверения от Държавната агенция забългарите в чужбина (ДАБЧ). Водеща роля в този процес има Министерство направосъдието (МП), респ. Дирекция „Българско гражданство“, която непризнава удостоверенията на ДАБЧ и съгласно параграф 2 от ДР на Закона забългарското гражданство изисква допълнителни документи за доказване набългарския произход от кандидатите. При невъзможност от тяхнотопредставяне преписката се прекратява и се предлага на Съвета погражданство да даде мнение за отказ. Известно е, че поради сложнатаисторическа съдба на населението в Република Македония и целенасоченатаполитика за заличаване на българският му характер е изключително трудно дасе намират писмени доказателства за това. По тази причина кандидатите отМакедония се възползват от законовото си право да предоставятудостоверения за български произход, издадени от „Български културен клуб“- Скопие (БККС) – „организация на българи, живеещи извън РепубликаБългария, призната от компетентния орган за поддържане на връзка с тях“,каквато възможност дава разпоредбата на чл. 3, ал. 1, т. 3 от Закона забългарите, живеещи извън Република България (ЗБЖИРБ). За съжаление и тезидокументи, в болшинството случаи не се признават от МП, от което следватмасово откази за получаване на българско гражданство. Тази практикапредизвика възмущение сред членовете и симпатизантите на БККС, тъй катомежду кандидатите, на които е отказано получаването на българскогражданство има и наши съидейници, многократно взимали активно участие вдейността на организацията. Най-фрапиращи примери са отказите на правнукана българският революционер и деец на ВМОРО Георги Чуранов и на кандидат,чиито прадядо и дядо са родени в гр. Кюстендил.

Така описаната практика, по наше мнение, е съпроводена от редица нарушенияна материалните и процесуални закони и подзаконови актове, а именно вследното:

- Издадените от ДАБЧ удостоверения за български произход по своята правнасъщност са индивидуални административни актове и съгласно разпоредбите наАПК подлежат само на съдебен контрол. В този смисъл е противоправнооспорването им от МП и следващото от него отрицателно становище от СБГ;

- Дирекция „Българско гражданство“ при МП на практика предрешаваотрицателните становища на СБГ като колективен орган, позовавайки се налипсата на доказателства за български произход, без да се разглеждатконкретните казуси по отделни случаи. Създава се впечатлението, че МПизползва СБГ като инструмент за провеждане на собствена политика потълкуване на законите, поради факта, че становищата му са необжалваеми посъдебен ред;

- Не се признават и представените като доказателства удостоверения,издадени от организации на българи извън Република България, независимо,че в тях се посочват международно признати научно исторически данни(статистиките на Васил Кънчов и данни на секретаря на екзархията ДимитърМишев) или такива за роднински връзки на кандидата с български граждани.Това по същество противоречи на разпоредбата на чл. 3, ал. 1, т. 2 отЗБЖИРБ;

- Осъществяваната практика от Дирекция „Българско гражданство“ енепоследователна и противоречива, предвид факта на положително решаване наголяма част от преписките в предходни периоди при идентични случаи иусловия. Това несъмнено е проява на субективно отношение иадминистративен произвол;

- Не се спазва разпоредбата на чл. 13 от Наредба No 1 за прилагане наглава V от ЗБГ, а именно при прекратяване на административнотопроизводство да се издава заповед от Министъра на правосъдието илиупълномощено от него лице и да се връщат на кандидата заявлението заполучаване на българско гражданство и приложенията към него. На практикалицата се уведомяват за прекратяването на преписката на сайта на МП и стова не се дава възможност за обжалването на заповедта като индивидуаленадминистративен акт;

- Неоправдано дълъг е и срокът (над 15 месеца) от подаването назаявлението до датата на насроченото интервю в МП, с което драстично сенарушава общият срок на процедурата по ЗБГ от 12 месеца за лица отбългарски произход и още повече, че този срок започва да тече от датата наинтервюто, а не от подаването на молбата, каквото е законовото изискване.Така, на практика, общият срок се удължава на повече от две години.

Гореизложените факти са само част от проблемите, свързани с получаванетона българско гражданство от лица с български произход от РепубликаМакедония, които следва да намерят своето решение, съобразно законите и вунисон с българския национален интерес. Освен това, с непризнаването наудостоверенията за български произход, издадени от БККС, сериозно сеуронва имиджа и авторитета на организацията, граден с години.Провежданата непоследователна политика по предоставяне на българскогражданство на лица от Република Македония, основана на непризнаване натехния български произход води до затормозяване процеса на ребългаризацияи обслужва несъмнено интересите на антибългарски кръгове. С това писмо БККС се обръща към Вас с настоятелен апел за неотложноотстраняване на допусканите закононарушения, решително подобряване навзаимодействието между държавата и организациите на българските общности вчужбина, както и координацията между институциите, ангажирани в процеса напридобиване на българско гражданство.БККС е решена да използва всички законови средства за защита правата насвоите членове и за преодоляване на трудностите по пътя към възраждането на българщината в Македония.

С уважение,

ЛАЗАР МЛАДЕНОВ,

Председател на БККС“

https://voice-bg.com/glasut-na-bulgaria-daidjest/29-glasat-na-bulgaria/2647-rus_agenti.html
« Последна редакция: Септември 19, 2018, 07:48:01 от Hatshepsut »

Tags:
   

  20 000 македонци влизат в ЕС с български паспорти

  Започната от Nordwave

  Отговора: 8
  Прегледи: 1661
  Последна публикация Януари 27, 2007, 13:34:14
  от SSK
  В Скопйе запалена кола на българска гражданка!

  Започната от disidente

  Отговора: 2
  Прегледи: 1523
  Последна публикация Март 02, 2010, 10:52:25
  от Slobodan
  Македония "иска" българския лъв за герба си

  Започната от Генерал Колев

  Отговора: 7
  Прегледи: 3692
  Последна публикация Декември 11, 2014, 07:09:09
  от Hatshepsut
  Български военни гробове от Първата световна война в Струмица

  Започната от Nordwave

  Отговора: 0
  Прегледи: 1094
  Последна публикация Април 26, 2009, 22:47:02
  от Nordwave
  Българските военни гробища в Македония

  Започната от Nordwave

  Отговора: 1
  Прегледи: 2998
  Последна публикация Януари 30, 2010, 11:10:41
  от Nordwave
  Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18