Движението против тютюнопушенето - поглед към национал-социалистическа Германия

 • 6 Отговора
 • 2108 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен skadansk

 • ***
 • 644
 • +153/-78
 • Пол: Мъж
Движението против тютюнопушенето - поглед към национал-социалистическа Германия

С този текст ще се опитаме да разясним на всички кампанията против тютюнопушенето на националсоциалистическото правителство от самото начало през 1933-та година. В днешни дни на националсоциализма всяка истина и позитивна черта бива отричана и тази идеология бива целенасочено покривана с лъжи. Ако погледнем отвъд пропагандните твърдения на победителите във Втората световна война обаче, ще видим една съвсем различна държава, която е дала пример за много други след нея и която вероятно е не само най-оспорваната в световната история, но и тази, която един ден ще даде пример за държавата на бъдещето.


“Верижния пушач: той не поглъща цигарата, тя поглъща него”

 Веднъж вече без проблем доказахме, че националсоциалистите са тези, които са въвели първият в света закон за защита на животните, който е имал за цел да спре експлоатирането на животни за тежка работа, както и да прекрати извършването на действия, които причиняват болка на животните. Това е неоспоримо, даже и от най-върлите врагове на тази идеология. Освен това националсоциалистите са били и пионери в областта на защитата на околната среда. Първият по рода си закон за защита на редките животински видове от 1935-та и последвалият го от 1936-та “Закон против замърсяването на природата”, с който се криминализирало всяко едно действие, което нарушавало екологичния баланс. Науката за запазване на природата изживява истински ренесанс по това време и дори след 1945-та година десетки водещи германски експерти по екология взимат участие по цял свят в редица проекти по опазване на флората и фауната. Светът оценява знанието на германците в тази област, въпреки изходът на войната и пропагандата на Съюзниците.  Редно би било да се спомене и разделното събиране на отпадъци, което изобщо не води началото си в 90-те години на миналия век, а още през средата на 30-те години, когато влиза в употреба в Германия. Във всички указания по онова време (като лексикона Мериш) от 1938-ма е изрично споменато: “Разделяйте отпадъците от самот начало, като за целта използвате различни съдове за съхранението им”.

 Още нещо, с което и стигаме до основната тема на нашият текст, не днешните европейски политици и икономисти, които през 2003/2004-та белязаха всички кутии на тютюнови продукти с предупредителни знаци са били пионери в тази област. Още на 20-ти юли 1940-та година Адолф Хитлер дава нареждане, с което задължава всички компании да поставят предупредителни надписи на тютюневите изделия, които произвеждат. Това е резултат от една дълга кампания на националсоциалистите, с която те разясняват на населението вредите от пушенето, както и страничните ефекти от пасивното пушене. Първи германските лекари през 1939-та откриват връзката между пушенето и ракът на белите дробове. Те са били и първите, които заедно с Адолф Хитлер въвеждат изобщо термина “пасивен пушач”, който се появява точно по онова време. Още през 1938-ма военновъздушните сили на Германия и пощенските служби забраняват пушенето на работните си места. През 1939-та примерът им бива последван от повечето работни места, като специално внимание се е обръщало на болниците, партийните централи и обществените учреждения. На всички униформени служители е било изрично забранено да пушат на публични места, защото  е била ясно осъзнавана тяхната роля като пример за обществото.


Адолф Хитлер

 През 1944-та следва и забрана за пушенето във всички транспортни средства, с цел защита на пасажерите от вредите на пасивното пушене. На бременните жени е било забранено да пушат, а като цяло на жените са се продавали цигари чак след 25-тата годишнина. Забранена бива и продажбата на тютюневи изделия в кръчми и ресторанти. На войниците не е била издадена такава строга забрана, но просто са били редуцирани количествата получавани цигари, като кутиите отново са били маркирани с предупредителни надписи.

Известни са няколко цитата от Адолф Хитлер, които нагледно доказват неговото отрицание спрямо тютюна, алкохола, месото и различни пороци. Той например казва: “Тютюнът е отмъщението на червенокожите спрямо белите за това, че те са им показали алкохола”. Това изказване може да се разглежда и съвсем иронично, но показва едно ясно отрицание. Освен това е известен цитат от Хитлер, който той обичал да казва често на маса: “Националсоциализмът в Германия никога нямаше да победи, ако не бях отказал тютюнопушенето”. Известно е, че Хитлер е забранявал на всички да пушат в негово присъствие. След 30-тата си годишнина Хитлер никога отново не консумира нито алкохол, нито тютюн, както и започва да се храни вегетариански. Всичко това показва с каква насмешка трябва да бъдат посрещани пропагандните лъжи и упреци на тези, които твърдят, че Хитлер и други от националсоциалистическото ръководство са взимали дори наркотици.

 По този начин мерките за здравето на народа по време на националсоциализма не са били просто благопожелание или както преди 1933 (и днес) куха пропаганда, а са били прилагани на практика, въпреки че се е очаквала голяма съпротива срещу това. При това тези мерки не са били просто безмислени контролни механизми, като тези, които днес ни представят либералите, а едни смислени и добре преценени защитни механизми за предпазване на народа от редица болести, които днес са се превърнали в чума за обществото ни.

 За финал представяме един цитат от Адолф Хитлер относно консумацията на алкохол:

,,Не бива да се залъгваме, че народът, който успее изцяло да изкорени тази отрова от тялото си, няма да бъде изправен пред редица странични проявления и пречки, но това действие само по себе си няма само да бъде от голяма полза за бъдещото човечество, но и ще оправдае за същия този народ правото да властва над другия свят, който не е бил готов на същата крачка. “

http://nstribuna.org/anti-tobaco.htmРедактирано от модератор:

- Подмяна на невалиден линк с валиден
- Добавен текста на материала от цитирания източник

« Последна редакция: Февруари 15, 2013, 08:39:28 от Hatshepsut »
КОПНЕНИЕ

Все туй копнение в духът
все туй скиталчество из път
на който не съзирам края.
 
И поглед вечно устремен
напред, към утрешния ден
без там пристанище да зная...

*

Неактивен Wulko88

 • **
 • 276
 • +97/-39
 • Пол: Мъж
 • ИМАМ ДОСТА ВУЛГАРЕН ЕЗИК
имам чуството, че която и смислена статия да се изкара, никой не я коментира, а си коментират христянството, историйката и секакви други глупости, аа да и личните интрижки
МНОГО ОБИЧАМ ДА ПИЯ

*

Неактивен killed_by_death

 • ***
 • 740
 • +159/-39
 • Пол: Мъж
 • Дълг и Чест
Въпреки всичките еврейски измишльотини,радвам се,че все пак има хора,които осъзнават,че ''сатанинският'' и ''антихуманен'' режим всъщност не е толкова сатанински.
 По темата-интересното е,че тази кампания започва в години,в които още не се знаят добре всичките вреди от цигарите и алкохола.В САЩ,доколкото знам започват кампании срещу тютюнопушенето началото на 80те,когато вредният навик там е нещо като...социален проблем,едва ли не.Чест им прави на немците,че още през 30те са заинтересували за здравето на нацията.

*

Неактивен Бай Иван

 • ****
 • 1310
 • +1/-0
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Вижте сега, аз ще си пуша, докато САМ НЕ РЕША ДА ГИ ОТКАЖА! С всяка една кутия аз си плащам по 1,2 лв акциз, може да си трова здравето, но аз съм си ПРЕДПЛАТИЛ удоволстието от медицинската помощ.

*

Неактивен Kuber

 • **
 • 295
 • +61/-38
 • Пол: Мъж
имам чуството, че която и смислена статия да се изкара, никой не я коментира, а си коментират христянството, историйката и секакви други глупости, аа да и личните интрижки
Точно така, браво... Сега ако напишеш и "Християнството е опиум за народите" вече грешка няма да имаш  :-[

Защото ако се спазва Християнския морал и тютюнопушенето няма да се разпространява, нямаше и да го има. А нещата не стават на сила както нацистите си мислят- шляк пистолета до главата и "ако не спреш да пушиш си мъртъв". Нещата стават по коренно различен начин, а тоталитарните методи почти винаги имат обратен ефект. Човек сам трябва да осъзнае какво прави, дали е добро за неговото здраве и това на околните и доколко ги цени и тогава да си прави сметката. Никой никого не може да накара на сила да спре да пуши. То и пиенето на бира в големи количества е сигурно вредно, ама ако предложа да се забрани кво правим  :D   

*

Неактивен Сосипатор

 • ***
 • 808
 • +2/-6
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
Вижте сега, аз ще си пуша, докато САМ НЕ РЕША ДА ГИ ОТКАЖА! С всяка една кутия аз си плащам по 1,2 лв акциз, може да си трова здравето, но аз съм си ПРЕДПЛАТИЛ удоволстието от медицинската помощ.

Пробвай да пушиш лула. Аз докато пушех цигари, бях един вид роб на тютюна. Като реших от роб да стана ценител на хубавите тютюни, изчезна и зависимостта. И понеже лула не можеш да пушиш ей така между другото, пуша най-много една лула в деня, вечер с коняк, бърбън, чай или некакво готино питие. Отделно че не се гълта дима, и вредата е минимална. Кефа обаче да колекционираш скъпи лули и да пушиш хубави селектирани миксове от тютюни е несравним с пушенето на цигари. Пури също припалвам, ама понеже хубавите пури са от 20 лева нагоре (тия аз дето ги обичам са 28 лева едната) ми идва твърде скъпо, пуша ги три до четири в месеца а пък и не могат да се сравняват с хубавите английски миксове за лула.  В зависимост от настроението избираш и какъв тютюн да запалиш. Жалко че хубави тютюни за лула в България не се намират, освен тия на Давидоф които пък са с много надута цена (25 лева за кутийка от 50 грама) и съм принуден да ги поръчвам по интернет от чужбина, или да ги купувам когато ходя лично. Така и не мога сега вече да си представя как съм могъл да пуша цигари някога.

А иначе по темата, намирам за изключително глупаво да забраняваш тютюнопушенето.
Сосипатор Пиров.

*

Неактивен Ivo_the_MOnsTer

 • ***
 • 782
 • +141/-36
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Cancer Cancer
Вижте сега, аз ще си пуша, докато САМ НЕ РЕША ДА ГИ ОТКАЖА! С всяка една кутия аз си плащам по 1,2 лв акциз, може да си трова здравето, но аз съм си ПРЕДПЛАТИЛ удоволстието от медицинската помощ.

Пробвай да пушиш лула. Аз докато пушех цигари, бях един вид роб на тютюна. Като реших от роб да стана ценител на хубавите тютюни, изчезна и зависимостта. И понеже лула не можеш да пушиш ей така между другото, пуша най-много една лула в деня, вечер с коняк, бърбън, чай или некакво готино питие. Отделно че не се гълта дима, и вредата е минимална. Кефа обаче да колекционираш скъпи лули и да пушиш хубави селектирани миксове от тютюни е несравним с пушенето на цигари. Пури също припалвам, ама понеже хубавите пури са от 20 лева нагоре (тия аз дето ги обичам са 28 лева едната) ми идва твърде скъпо, пуша ги три до четири в месеца а пък и не могат да се сравняват с хубавите английски миксове за лула.  В зависимост от настроението избираш и какъв тютюн да запалиш. Жалко че хубави тютюни за лула в България не се намират, освен тия на Давидоф които пък са с много надута цена (25 лева за кутийка от 50 грама) и съм принуден да ги поръчвам по интернет от чужбина, или да ги купувам когато ходя лично. Така и не мога сега вече да си представя как съм могъл да пуша цигари някога.

А иначе по темата, намирам за изключително глупаво да забраняваш тютюнопушенето.
Тъпо е да забраниш пушенето ,а но  е супер готино сигурно постоянно да показваш "хубави" хора как пушат и да показваш как като не пушиш не си готин. по филмите. И да рекламираш цигаите постоянно.
Всеки заслужава да бъде съден според делата си.