Forum > Култура и изкуство

Седем знаменити песни на Паша Христова

(1/2) > >>

dulo16:
СЕДЕМ ЗНАМЕНИТИ ПЕСНИ НА ПАША ХРИСТОВА

ЕДНА БЪЛГАРСКА РОЗА


ПОВЕЙ, ВЕТРЕ!


ОСТАНИ


ЯНТРА


БРОЯ ДО ПЕТ


БЯЛА ПЕСЕН


Една година любов
https://vbox7.com/play:cd2785e0

Гласувайте за песните "Една българска роза" и "Повей, ветре!" тук:

http://50.bnt.bg/golden-orpheus

друг самотен войн:
Много хубави песни! На мен ми харесва „Повей ветре“.

dulo16:
СМЕЛОСТ

Автор на книгата "Една българска роза",  София, 2006 е  музиковедът Иван Георгиев. Роден е на 29 януари 1973 година в българския град-символ Казанлък. Работи като музикален репортер в БНТ, после в "Евроком и т.н. Публикува често в централната преса. Журналистическите му търсения, обаче, са свързани предимно с изследване на професионално-творчески и биографични моменти от живота на известни личности от българската естрада.
Неговата "Една българска роза" е първият по рода си изследователски труд, посветен на българската легенда - Паша Христова. Книгата вижда бял свят 35 години след трагичната гибел на певицата на 21/22 декември 1971 година в самолетна катастрофа на летище София.
"Една българска роза" е краен резултат от многогодишни усилия на автора, който взема редица интервюта от съвременници на Паша Христова, но също така ползва най-различни, както обществени, така и лични архиви за своята работа. И в крайна сметка успява да съгради наново образа на един непомръкващ български гений. Трябва да признаем - г-н Иван Георгиев се справя отлично с поставената пред себе си цел!
Тука, обаче, думата ми е за съвремениците на Паша Христова, хората от нейното поколение, нейните връстници, които през всичките тия години не намериха в себе си духовни сили или  пък нямаха такива сетива за да прозрат и схванат мащаба и порядъка на феномена Паша Христова, та изглеждаше като че ли Тя да бъде забравена....... Има обаче едно Но, което не може да бъде преодоляно. С песните си Паша Христова единствена отключи българската народностна душа и никой друг, освен Нея, не можа да го стори!
Смътен е моят спомен за този момент - навръх Новата 1972 година Паша Христова пее някакви веселяшки народни песни по телевизията, а българският народ плаче! Каква зловеща ирония и какво проклятие! А после мълчание или по-скоро недомлъвки и недоизказани мисли... За кого пя всъщност Паша Христова? Във всеки случай не за страхливците или за безхарактерните типове. Паша Христова пя и ще пее за такива като Иван Георгиев от града-символ Казанлък!

АР

hammerbg:
Много добри песни.

Nordwave:

Паша христова - Една българска роза

“Винаги ми е било приятно да мисля и да творя за младите хора. да виждам навсякъде стремежа всеки да намери достойно място в обществото. България може да се гордее с младеж като нашата – младеж, изпълнена с амбиции за овладяване на науката, техниката, и, разбира се, изкуството.” Паша Христова

Днес, 16-ти юли се навършват 63 години от рождението на легендарната българска певица Паша Христова(Парашкева Христова Стефанова). Тя загива 25-годишна при неизяснени и до днес обстоятелства в жестока самолетна катастрофа на летище София. Паша Христова остава в сърцата на българите с хитове като: “Повей, ветре”, “Янтра”, “Остани”, но най-вече с “Една българска роза”(1970), който преди 10 години бе обявен от БНР за “български хит на 20-ти век”. Краткото й време на тази земя все пак бе достатъчно за да заеме достойно място в Българския национален пантеон, а чрез песните си тя винаги ще се завръща при нас.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Powered by EzPortal
Премини на пълна версия