Информационен Портал на българите в Украйна

 • 21 Отговора
 • 9670 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Angel Lights

 • **
 • 195
 • +47/-8
 • Пол: Мъж
 • Darkness of Doom
Ние сме тук, за да имат възможност всички българи по света да разберат за нас, българите от Украйна.Ние сме тук, за да не се пита никой – има ли наистина българи в Украйна и – българи ли сме изобщо.

Ние сме тук, за да узнаем самите ние повече за народа си.

За да премахнем информационната стена между нашите държави.

За да станем наистина по-близки, а не само на думи.

За да не предизвикват думите на Паисий «Поради що се срамиш да се наречеш българин?..» тъга и срам в душите ни.

За да не се срамуват децата ни да говорят майчиния си език и да не мислят, че трябва да се откажат от корена си, за да преуспеят.

За да кажем с висок глас – ние сме българи! И се гордеем с това! За да сме достойни потомци на хан Кубрат, верни на заветите му!

Ние сме тук – заради българите в Украйна, заради всички нас – за да пребъдем!

Линк към страницата: http://www.abuodes.org.ua/
« Последна редакция: Май 22, 2018, 06:44:32 от Hatshepsut »

*

Неактивен hammerbg

 • ***
 • 953
 • +167/-35
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Gemini Gemini
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #1 -: Март 20, 2009, 23:41:51 »
 :) Здравейте, братя Българи!

*

Неактивен BMPO

 • ***
 • 638
 • +148/-92
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #2 -: Март 21, 2009, 10:54:21 »
Ще пишем :)
ВМРО - Вътрешна Македонска Революционна Организация
ВМРО-БНД - Влашка Милиционерско-Разбойническа Организация - Бивши и Настоящи Доносници
Спрете кражбата на името!

*

Неактивен Angel Lights

 • **
 • 195
 • +47/-8
 • Пол: Мъж
 • Darkness of Doom
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #3 -: Март 27, 2009, 15:26:14 »
 На 3 март в Украинско-българския лицей в гр. Приморск, Запорожка област, беше отбелязана 131-та годишнина от Освобождението на България от османско робство. На тържественото мероприятие, организирано от педагогическия и ученическия колектив на учебното заведение, присъстваха представители на районния отдел "Образование", районния комитет на профсъюза на работниците на просветата, районното българско културно-просветно дружество, обществеността на града. Празникът започна с изпълняването на държавните химни на Украйна и България. Тържественото събрание откри заместник-директора на лицея Василий Вишневецки, който поздрави събралите се с годишнината на Освобождението на България. Обръщайки се към лицеистите, той подчерта, че те са гордост на Приморски район, а учебною им заведе ние е едно от челните в Запорожка област.

„Станало е вече традиция отбелязването на годишнината на Освобождението на България в стените на това учебно заведение. И всяка година тази важна акция Украинско-болгарския лицей подготвя много сериозно. Усеща се, че тука присъства духът на приятелство и сътрудничество между украинския и болгарския народ. Младото поколение тук се приобщава към болгарските традиции и има възможност да продължи образованието си в Болгария" — каза заместник-началника на районния отдел "Образование" Татяна Киосева.

"Много е знаменателно, че българската свобода дойде именно през пролетта, след зимата, след дългата зима на робството" — отбеляза председателят на райкома на профсъюза на работниците на просветата Анатолий Велчев.

Преподавателят по български език в Приморския украинско-български лицей г-жа Донка Николова, поздравявайки присъстващите, каза: "Съществуването на лицея е доказателство, че в Украина и България управляват мъдри и демократични хора. Аз съм щаетлива да бъда част от вас и с гордост мога да кажа, че тук растат мъдри млади хора на бъдещето".

От името на Приморското българско дружество г-жа Николова връчи подаръци на участниците в откритата олимпиада по български език и литература, проведена в гр. Одеса: Екатерина Миронова, Ксения Киосева и Богдана Харченко, които показаха там добрите си знания по български език и литература.

След това учениците от лицея представиха поздравителен концерт, посветен на 131-та годишнина от Освобождението на България от османско иго. Валерия Самсонова, Олег Киосев, Альона Марченко, Руслан Буриев, Вадим Драгулов, Олга Енчева, Иван Харченко, Мария Ермолова, Татяна Генчева подготвиха рецитал от стихове на Иван Вазов и други български поети. Концертьт продължи с български народи и танци, изпълнени от представителния съетав на образцовия ансамбъл "Приморски жар", ръководен от Елеонора Василева, а златните хитове на България, като "Моя страна, моя България'', "Една българска роза", "Ах, морето", "За кой ли път", "Здравей, как си приятелю", изпълниха Дария Бондарева, Аня Афендулова, Ксения Жолудева, Роксолана Перегудова, Алина Сталева, Анастасия Бойчук, Виолета Генова, Мария Пшеничная, Марина Милчевска, Аня Стоянова.

Празникът стана много сполучлив, в очите на децата горяха искри на гордост за народа, към който те принадлежат.

Леонид ПАСКАЛОВ, Запорожка област
в. "Роден Край" (бр. 11, от 21 март 2009г)


http://www.abuodes.org.ua/
« Последна редакция: Май 22, 2018, 06:46:45 от Hatshepsut »

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #4 -: Май 13, 2009, 04:09:27 »
Значителна роля при формирането на етнически състав на Запорожкия региона играят българи. За разлика от някои други народи, българите са преместени на територията на областта, в същото време - през 1861-63 гг., като заемат част от земите оставени от ногайците. По-късно забележителни премествания на българите не се случали.


Българската емигрантска вълна през 1861-63 гг. има две течения, които съвпадат по време. Първото е било преселването от Бесарабски български колонии, които след Пражки мирен договор през 1856 г. прехвърлени от Русия към Молдаското княжество. Причините за това преместване е в противоречие на българските колонисти с молдовското правителство, активната позиция на Русия и икономическа необходимост. Бесарабски българи съхраняват правата на чуждестранни колонисти, назначена им еднократна парична помощ в размер на 125 рубли за семейство, осигурена земя - 50 десетини на семейството (в някои села, по-късно дадоха още 10 десетини, заради лошото качество на земята). В допълнение, тези имигранти са били освободени от заплащане на данъци за 8 години. Общ брой на бесарабските българи пристигнали в района са 3,5 хил. Семейства (17,5 хил души). Те основават 34 колоноии.

Втори български емигрантски поток беше от района на гр. Видин (Севрозападна България). Неговият произход е свързан с обществено-политическа криза в региона като следствие от заселването на мюсюлмани, които емигрирали от Русия през 1860 г. Преселването се оказа тежко и продължително. Сред преселниците често избухват епидемии с висока смъртност. Общо през лятото - есента на 1861 в Евпатория и Феодосия пристигнали повече от 10 хиляди видински българи. Голяма част от преселниците през пролетта на 1862 се върнаха към родината си. Тези, които остават (около 800), основават две колонии в Бердянски и Мелитополски повети. Видинци не получават правата на чуждестранните колонисти, както бесарабските заселници, за тях отделят само 12 десетини земя за всеки мъж от семейството, бяха освободени от данъци и военна служба за 8 години, издадена един път парична помощ.

Първите 20 години пред българските емигранти се повдигат въпроси относно нови премествания за Кавказ или Бесарабия. В края на Руско-турската война от 1877-78 гг. във връзка с връщането на Русия някои части на Бесарабия, някои българи от Приазовието продават земята и се премества в Бесарабия. Но техните бивши стопанства са били заети от нови лица, повечето от тях трябваше да се върнат към Приазовието, но те остават без земя. В същото време, някои приазовски българи се преместват в Крим и България. Като последица от 36 български колонии в Приазовието остават 30.

http://www.abuodes.org.ua/
« Последна редакция: Май 22, 2018, 06:47:07 от Hatshepsut »

*

Неактивен Дашо

 • ***
 • 923
 • +212/-20
 • Пол: Мъж
 • православен българин
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #5 -: Май 23, 2009, 10:49:17 »
98% от жителите на украинското село Кулевча са етнически българи
23 май 2009 | 10:41 |Агенция "Фокус"
 Жителите на украинското село Кулевча се гордеят с българския си произход. Това съобщи за радио „Фокус”-Шумен Бета Хараланова, научен сътрудник при Регионалния исторически музей- Шумен. Музейни специалисти, водени от директора Георги Майсторски, организираха научна експедиция до украинското село. 98% от 4 500-те жители на Кулевча са етнически българи. Те са потомци на някогашни преселници от Шуменско в Бесарабия, обясни Хараланова. Целта на посещението бе да се установи какво знаят за корените си днешните жители на Кулевча, чувстват ли се българи и доколко са съхранили българските обичаи, песни и традиции. Рано е да се правят големи изводи, тъй като материалът, който е записан, все още не е обработен, но е ясно, че българският дух е жив, хората се гордеят с българския си произход, каза Хараланова. Населението е запазило българското си самосъзнание, те се самоопределят като българи, обичат всичко българско и са изключително гостоприемни, обясни Хараланова. Говорът им е архаичен български, примесен е с диалектни думи, с русизми и заемки от украински език. В носиите, които пазят, също се усеща промяна и влияние на руската и украинската култура, но духът е български. Трогателно е желанието им да съхранят българското. От 2-3 години в местното училище задължително се изучава български език. За малките деца е организиран кръжок по български, в който се разучават български песни, фолклорни танци, обичаи, а мечтата им е да видят родината си. Георги Майсторски се ангажира да търси средства и възможности група от 10-15 деца от Кулевча да гостуват в България, каза Хараланова.
Гостите от Шумен са били посрещнати с концерт, продължил повече от 14 часа. От своя страна българската делегация е подарила на жителите на Кулевча речници, два филма, разказващи за миналото и съвремието на Шумен, показали са и фотоизложба. С учебници на български език местните жители са подпомогнати и от фондация „Българска старина”.
Ивелина ИВАНОВА
Величието на Родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!
БЪЛГАРИЯ НАДЪ ВСИЧКО-ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ!

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #6 -: Ноември 03, 2009, 11:24:57 »
Будителят на българите в Украйна – вестник `Роден Край` е на 20 години. За «възраждане на българското движение» в Украйна започва да се говори „на глас” след 1989 година. Този период се асоциира със създаването на български културни и просветни организации, въвеждане на български език в училищата. Което означава, че „Българите в Украйна се събуждат”.

Резултатите от тази пробуда са налице днес. Не може да се каже, че българите са дискриминирани като нация, като народ в пределите на съвременна Украйна. Видни личности са заели и продължават да заемат достойни места в обществено-политическия, културно-просветния, образователен и духовен живот. Колкото и да се оплюва съветския режим относно политиката им към българите, не може да се отрече и факта, че благодарение на невъзможността да се пътува и мигрира без специални разрешения, българските поселения успяват да се запазят. Няма силна асимилация с другите националности, което автоматично запазва идентичността на българите, без да има държавна политика в тази насока.

Първите дружества и организации днес честват годишнини и юбилеи. И го правят с гордост и право, защото те са дали начало на едно ново начало. Вече цели 20 години навършва тази година вестник „Роден край”. Започнал да излиза като страничка и приложение и достигнал днес до статут на държавен и национален вестник на българите в Украйна, той, за да не бъде назад от съвременните технологии, вече няколко години вестника излиза и в Интернет.

Какво се крие зад 20-годишната дейност на една институция – „Вестник „Роден край””? Именно институция, защото, ако се проследи дейността на вестника, то ще е трудно да се отговори на въпроса, дали някъде още има вестник, който да обхваща толкова широк спектър на дейности, освен, разбира се, основната – издаване на вестника. За много българи през първите години на независимостта на Украйна вестникът е единствен източник на информация, свързана с живота на българите - както в родината, така и прародината България. Голяма помощ вестникът оказва като допълнително помагало за училищата, където се въвежда изучаване на български език. Относно пълната дейност на вестника е издадена книга, но бих искал да обърна внимание на дейността му спрямо учениците и младежта.

За много ученици вестникът е трибуна за извява, чрез различни конкурси и специални рубрики. Един успешен проект, който стартира с подкрепата на вестник „Роден край” е междунационалния лагер „Истоки толерантности”. Българската група не само участва от първата година на съществуването на лагера, но винаги се представя в различните конкурси и мероприятия. Като участник на този проект бих казал, че една почивка в лагера, освен пълноценен отдих от селската работа и ежедневие, е начин да покажеш лицето на българите пред другите националности в Украйна. Това е възможност да осъзнаеш, колко е важно да знаеш, кой си ти и кои са твоите корени.

Друг проект, на който „Роден край” бе съорганизатор и основен координатор в Украйна, това са конкурсите от ДАБЧ (Държавната агенция за българите в чужбина) „Стефан Гечев” и „България в моите мечти”. Десетки българчета от Бесарабия са сбъднали мечтата си да посетят България, участвайки в конкурса.

Днес тези проекти се реализират под егидата на други български организации. Обаче, макар че много идеи „преминават” към други „съорганизатори и координатори”, основната дейност на вестника продължава, разкривайки нови възможности за реализация и проява на българите.

Навършват 20 години на нашия вестник. Това са 20 години труд, 20 години история, 20 години нови идеи и проекти, 20 години успешна реализация и подкрепа, които не дават право на вестника да спира дотук, а с гордо вдигната глава да продължава напред, да бие камбаната на българското възраждане в Украйна. Пожелавам на целия екип успех и плодотворна работа, нека плодовете на вашата дейност бъдат онази движеща сила, която води към светли и велики дела на нивата на новото българско възраждане в Украйна.

Максим ДИМИТРОВ
« Последна редакция: Септември 27, 2018, 21:22:00 от Hatshepsut »

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #7 -: Декември 07, 2009, 18:11:03 »


Асоциацията ще установява Паметник на опълченците в гр. Болград.  Асоциацията на българите в Украйна начело с президента Антон Киссе ще установява Паметника на опълченците в гр. Болград.

По инициатива и със средства на Асоциацията на 9 март 2008 г., по случай 130-годишнината от Освобождението на България от турско робство, в Болград бе установен паметен знак на бесарабските опълченци.

В продължение на една година скулптори от Украйна и България работиха над проекта по създаването на мемориален комплекс с имената на опълченците, загинали за освобождението на България.

Техните работи бяха разгледани от Комисията и бе утвърден проект на скулптори от гр. Николаев. Планира се паметникът да бъде открит в Болград през пролетта на 2010 година.

Известен е фактът, че съставът на Българското опълчение е наброявал над 12000 души, от които 700 са били от Буджака. Практически всяко българско село от Бесарабия, Приазовие, Крим има участници в редовете на Опълчението. В хода на Освободителната война за изключително мъжество и храброст, за проявени героизъм и себеотрицание мнозина са наградени с ордени и медали. Сред тях са: Авраам Гуджев, Олимпий Панов, Тодор Кирков, Георги Балжарски, Димитър Казанжи, Гавриил Димитров, Георги Попов и много други.

www.abuodes.org.ua
« Последна редакция: Септември 27, 2018, 21:23:14 от Hatshepsut »

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #8 -: Март 14, 2010, 21:04:36 »
На 28 февруари Измаилски културно-просветителен център “Аз Буки Веди” към Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна” в тържествена обстановка посрещна гости в общообразователно училище №16 на гр. Измаил. Праздникът бе посветен на 3 март – Освобождението на България от турското робство, както и на 1 март – посрещане на пролетта. Развълнувани и въодушевени, децата разказаха на гостите си: завеждаща отдела на културата към Измаилския изпълнителен комитет Репкина Т.С., директора на общообразователно училище № 16 Головльов Ю.А., родители, приятели, за най-важната според всички българи по света историческа дата – 3 март – Денят на Освобождението на България от турско робство.
На 3 март 1878 года се подписва Санстефанския мирен договор. Според него Румъния, Сърбия и Черна гора получават пълна независимост от Османската империя и се дава автономия на България. До този ден се стига след войната между Русия и Турция от 1877-1878 година, довела до освобождаването на по-голямата част от българския народ от османско иго и до възстановяването на българската държава.Момчетата и момичетата с гордост разказаха също и за своите бесарабски предци: за Данаил Николаев и Георги Тодоров – български офицери, генерали от пехотата; за Олимпий Панов, Александър Каназирски и много други. Литературно-музикалната композиция, представена от децата и допълнена с исторически слайдове, напомни на всички присъстващи за трагическото минало на нашите предци, за триумфалното единение на руския и българския народи през годините на националноосвободителните борби.В навечерието на празника децата със своите преподаватели се запознаха с народните традиции и се подготовиха за посрещането на пролетта. В училището бе организирана «работилницата на Баба Марта», и момичетата, и момчетата сами бяха направили за своите гости мартенички. Според стария български обичай на първи март ние символически посрещаме пролетта и Баба Марта. Белият конец на мартеницата символизира дълъг живот, а червеният конец – здраве и сила. С пожелания за дълголетие, здраве и сила децата подариха на своите близки и гости направените за тях мартенички.

На 1 март група ученици от училището “Аз Буки Веди” поздравиха и.д. на кмета на град Измаил Рудниченко И.Ф., завеждаща на отдела на образованието към Измаилския изпълнителен комитет Мурашова Е.А. Пожеланията за здраве, любов, доброта, мир, успехи и късмет, които звучат през първия ден на пролетта са много символични за всички нас, особено за подрастващото поколение, което трябва да се възпитава за бъдещето без да се забравя миналото.

След приключването на празника, родители на повече от 60 деца от града изказаха топли думи на благодарност на президента на Всеукраинската обществена организация “Конгрес на българите в Украйна” Граматик Юрий Иванович, на и.д. кмет на град Измаил г-жа Рудниченко И.Ф., завеждащата отдела на културата към Измаилския изпълнителен комитет г-жа Репкина Т.С., директора на ОУ № 16 в гр. Измаил г-н Головльов Ю.А., които са оказали подкрепа при реализирането на проекта, а също и на преподавателите от центъра “Аз Буки Веди”. За 1 март учениците получиха великолепен подарък от Конгреса на българите в Украйна, който, благодарение на участието си в програмата на Министерството на образованието и науката на Република България «Български език и култура зад граници», успя да дари децата с ярки национални костюми.
Учениците изучават родния си език, историята на своята прародина България, учат български народни танци, пеят български песни, запознават се с народните традиции, участват в международни конкурси, посетиха България с цел изучаване на родния език. През тази година възпитаниците на Центъра взеха участие в олимпиадата по български език, бяха поканени в Одеската държавна телевизия, за да разкажат за себе си в предаването “Роден край”. Развитие на творчески способности у децата, на умението да представят себе си, запознаване с корените си, възраждане на народните традиции – това са основните цели на културно-просветителния център “Аз Буки Веди”.

http://www.abuodes.org.ua/
« Последна редакция: Май 22, 2018, 06:47:43 от Hatshepsut »

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #9 -: Май 04, 2010, 12:27:37 »
Бесарабски българи: хроника на ХХ век

Български младежки клуб «Актив» Ви кани на откритието на изложбата на стари снимки «Бесарабски българи: хроника на ХХ век», което ще се състои на 21 април в 16:00 в Литературния музей (Одеса, ул. Ланжероновска, 2)

Изложбата отворена до 28 април
Използвани са само оригинални снимки от архивите на българските семейства, живеещи в Болградски, Тарутински, Арцизски, Саратски и Измаилски райони на Одеска област. Информационният портал «Българите в Украйна» www.bg-ua.orgРедактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.
« Последна редакция: Септември 08, 2014, 18:39:35 от Hatshepsut »

*

Неактивен Мишок

 • *
 • 4582
 • +23/-34
 • Пол: Мъж
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #10 -: Септември 03, 2010, 21:04:04 »
Е тези българи - верно са българи за разлика от татарските такива дето говорят турски език и са били приятели на Ататюрк.
И езика и верата и културата им са като наште.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #11 -: Септември 15, 2010, 21:45:59 »
Паметник – копие на мемориала Шипка, ще бъде построен в Болград по инициатива на Асоциацията на българите в Украйна. Проектът ще бъде финансиран от българските депутати. Това стана ясно на среща на председателя на парламента Цецка Цачева с шефа на асоциацията Антон Кисе. Цачева и водената от нея делегация пристигнаха вчера в Одеса, където е най-голямата българска общност.
Паметникът, който е копие на мемориала на връх Шипка, ще бъде издигнат в чест на загиналите бесарабски българи по време на Руско-турската освободителна война. Според данните близо 1000 бесарабски българи са се включили в опълчението, но са установени имената на едва 210 от тях. „Паметникът ще е висок около 11 метра и с диаметър 30 метра и ще се издига в централната градска градина на Болград”, разясни Кисе. Проектът е на стойност 100 хил евро, като до момента са събрани около 27 хил. евро. Идеята е паметникът да бъде официално открит за честванията на 3 март 2012.

 http://www.plovdivmedia.com/30659.html
« Последна редакция: Юли 05, 2016, 07:04:03 от Hatshepsut »

*

Неактивен omerzen

 • ****
 • 4250
 • +562/-46
 • Пол: Мъж
 • България на българите
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #12 -: Септември 15, 2010, 22:49:52 »
Здравейте братя и от мен.   (handshake)
Трогателно е когато българите извън пределите на България държат за българското и рода български.
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #13 -: Декември 09, 2010, 08:55:49 »
Всеки народ има нужда от свои национални празници, които да го обединяват и крепят. Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ценностна система. Този празник бележи началото си от 1922 г., когато Стоян Омарчевски, тогавашен министър на народното просвещение, внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на народните будители. С Окръжно № 17743 от 28 юли 1922 година 1 ноември, Денят на Св. Иван Рилски (стар стил), е обявен за общонационален празник и неучебен ден. Преди 84 години Народното събрание приема закон, съгласно който: "Първи ноември да се празнува като всенароден празник на заслужилите българи ….. Да стане един постоянен национален празник в памет на всички труженици за българското национално и просветно културно възмогване и преуспяване …".
 На 1 ноември България чества Деня на народните будители. Той се отбелязва за първи път в Пловдив през 1909 г. На 13 декември 1922 година ХІХ Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за промяната е направено от Правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За ден на народните будители се приема 1 ноември - денят на светеца Иван Рилски. Свети Иван Рилски е почитан като покровител на българския народ. Цел на честването на 1 ноември - Денят на народните будители, е да се прослави делото на Св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на светия Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.
В такъв момент интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет. Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици ,читалища и училища на тяхно име.
Във всички региони на България и в българските селища в Украйна днес се организират мероприятия по случай празника. Почитат народните будители в чужбина, там където има българи. Това означава, че има доста последователи на народните будители, които подкрепят и развиват българското. Историята показва, че имало време, когато празника е бил забранен по политически причини. Дано не дадем възможност той да бъде изместен и забравен от западния празник Хелоуин. Произходът му не е български, но в последните години датата 1 ноември е очаквана с нетърпение от децата и представителите на по-младото поколение.
 
Нека будителят да живее във всеки от нас, нека ни буди не само веднъж годишно. Нека всеки ден „будителят” бие камбана, насочвайки нашите пътища към светли дела, добрини и развитие. Нека никой от нашето общество да не остане заспал, омаян и задрямал.
Честит празник!
 
ИНФОРМПОРТАЛ "БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА" - ОДЕСА

http://www.abuodes.org.ua/
« Последна редакция: Май 22, 2018, 06:48:15 от Hatshepsut »

*

Неактивен Nordwave

 • *
 • 4419
 • +1344/-0
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re:Информационный Портал Болгар Украины
« Отговор #14 -: Декември 15, 2010, 00:02:02 »
Запорожие. В рамките на честването на 1000 брой на Всеукраинския държавен български в. "Роден край", в навечерието отбелязването 1330-годишнина от основаването на Аспарухова България и 1310-годишнина от смъртта на Хан Аспарух, в гр. Запорожие на мястото на неговото погребение, беше установена мемориална плоча на основателя на Аспарухова България — Хан Аспарух. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от в. "Роден край".
Мемориалната плоча е резултат активните родолюбиви действия на инициативната група в състав: поръчител на проекта — главният редактор на Всеукраинския държавен български вестник "Роден край" Дора Костова (Одеса); изпълнител на проекта — председателят на организацията “Движение за историческа справедливост на българите” Иван Ангелов (Запорожие); меценат на проекта — президентът на Обществената Палата в гр. Одеса Виталий Алайбов (Одеса).
Българите от цяла Украйна (Одеса, Днепропетровск, Запорожие, Киев, Николаев, Мелитопол, Крим и др.), гости от България и Молдова се събраха в Запорожие, където беше установена мемориална плоча на Хан Аспарух на мястото на неговото погребение — гр. Запорожие (с. Вознесеновка), Украйна. В мероприятието участваха Запорожките градски власти в лицето на Станислав Ламарчук и Виктор Хотский, от гр. Варна пристигна главният секретарят на Асоциацията на българите по света Максим Страхилов, българските национално-културни дружества от гр. Запорожие.
Паметната мемориална плоча е изработена от украинския скулптор Алексей Башкатов. Мемориалната плоча е установена на градския площад на Профсъюзите. Организационният комитет се ангажира този площад да се преименува с името на Хан Аспарух. В същото време да се постави и достоен паметник на Хан Аспарух. Тримата организатори вече обявиха за събиране на средства за паметника на Хан Аспарух.
За голямо съжаление нямаше представители нито от Генералното Консулство на Р България в гр. Одеса, нито от Посолството на Р България в Украйна, макар че покани им бяха пратени и бяха канени директно.
Преди 8 години (2002 г.) инициативна група българи бяха поставили в гр. Запорожие паметник на Хан Аспарух. Обаче друга група българи, според амбиции, сутринта на следващия ден го свалиха.
На 12 декември, в този зимен ден в Запорожие отново и за дълго възкръсна Хан Аспарух, велик български деятел, който е олицетворение на силата и духа могъщи да създадат и запазят държава, чието име днес с гордост се разнася по цял свят.
« Последна редакция: Септември 27, 2018, 21:27:21 от Hatshepsut »

 

Powered by EzPortal