Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Българските художници

<< < (8/8)

maksim89:
Паисий Хилендарски - картина на Кою ДенчевОборище картина на Димитър ГюдженовХвърковатата чета на Георги Бенковски

Hatshepsut:
Янко Янев

https://yanevart.com/

Боженци:


Зима в Родопите:


Българка:

Hatshepsut:
Любен Пашкулски

Любен Пашкулски е роден през 1936 г. в Рогозен. Завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно учи в Националната Художествена Академия при проф. Александър Поплилов. Още като студент започва да прави карикатури за вестници и списания, както и илюстрации за книги. След като се дипломира се съсредоточава върху стенопис, мозайка и керамика, печели много конкурси. Отличен е с медала "Св. св. Кирил и Методий" за постижения в областта на българското изкуството през ХХ в. През 1981 г. е приет за член на Съюза на Българските Художници и в Международната Асоциация за Пластични Изкуства. В последните години авторът работи в областта на графиката и акварела.

https://alneg008.blogspot.com/2013/02/blog-post_8026.htmlHatshepsut:
Картините на Иван Мърквичка:

Петкан:
На 8 април се навършват 47 години от смъртта на големия български художник Бенчо Обрешков.Бенчо Обрешков е е един от най-големите български живописци. Той е роден на 27.04.1899г. в Карнобат. Учил в Художественото индустриално училище в София 1918-1920г. при проф. Петко Клисуров и проф. Иван Ангелов. Завършил живопис в Дрезденската художествена Академия при проф. Оскар Кокошка. Пребивавал в Париж / 1925 – 1927г. /, където посещавал свободната академия “ Гран Шомиер “, учил скулптура при А. Бурдел, участвал в изложби. Заврърнал се в България през 1927г. Член на дружество “ Родно изкуство “, Дружеството на новите художници.

Б. Обрешков има богато и разнообразно творчество. Той е работил във всички жанрове : портрет, пейзаж, многофигурни композиции, битови композиции, голо тяло, натюрморт. Във всеки от тях, той е оставил забележителни образци и шедьоври. Предпочитаната му техника е – на маслените бои, но е рисувал и акварел, пастел. Обрешков е създал и стенописни композиции в Германия и България. Организирал е много самостоятелни изложби у нас и в Германия, Гърция, Сърбия, Румъния. Носител на престижни награди. Мнохо популярен преживе, днес Б.Обрешков е един от най-търсените български художници. Умира на 08.04.1970г. в София.

...
Натюрморт.Художник Б.Обрешков

...
На полето. Художник Б.Обрешков

...
Косачи.  Художник Б.Обрешков

...

Рибари. Художник Б.Обрешков


...
Празник на плодородието. Художник Б.Обрешков

http://www.gallery-victoria.com/viewitem.asp?Item=21720

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия