Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Българските художници

<< < (2/8) > >>

Ванадий:

--- Цитат на: Елиан Райков в Април 15, 2008, 16:43:59 ---оле супер са,мреси мерси и то много!
има ли още  :P  :D  ???

--- Край на цитат ---

Има те са стотици, ето още един:

Никола Аврамов (1897 - 1945) е един художник, останал в историята на българското изкуство като майстор на натюрморта, изпълнен с материална обективност и чувствителност към материята, към материите и материалите, и с умението да ги овладява.

Негови творби се намират в Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии във Варна и Самоков.

Голяма част от творбите му се намират в чужбина и частни сбирки.

Nordwave:
Иван Мърквичка


 Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Той е крупна фигура на българския художествен живот след Освобождението, един от създателите на новото българско изобразително изкуство. Най-значителни са художествените му достижения в битовия жанр: народни празненства, обичаи, образец в този жанр е прочутата му картина "Ръченица". Работи в областта на историческата картина. С голяма правдивост и с дълбоко патриотично чувство пресъздава страници от историята на България. Оставил е портрети с голяма художествена стойност. Професор Иван Мърквичка (Ян Вацлав Мърквичка) e роден в село Видим при Дуба, Чехия през 1856 година. Живописец, педагог и обществен деец. Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства и в Мюнхенската художествена академия.

По покана на Правителството на Източна Румелия през 1881 година идва в България. Назначен е като учител в Пловдив, в гимназията „Св. св. Кирил и Методий" („Жълтото училище, известно още като Геровото училище), а по-късно в гимназия „Александър I".

Свързва се с най-изявените културни дейци в града - Иван Вазов, Константин Величков, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков. Самия Константин Величков взема уроци по живопис при него. Двамата обсъждат възможностите за откриване на Рисувално училище в Пловдив, подготвят законопроект, който да бъде внесен в Областното събрание, но обявяването на Съединението (1885) осуетява идеята. Училището става факт през 1896, а Мърквичка негов първи директор.

През 1886 година урежда първата си самостоятелна изложба; участва и в две съвместни изложби с Антон Митов, който също е учител в гимназията. От пловдивския период са част от най-известните му картини: „Пловдивски пазар" (1883, НХГ), „Сакаджии" (1887, НХГ), „Циганска веселба" (1887, НХГ), „Птицепродавец" (1887, НХГ), „Пазар в Пловдив" (1888) и др.

През 1889 година се установява в София. Краткотрайното му завръщане в Пловдив след три години е свързано с участие в специалната изложба, уредена в Главния павилион на Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892); тук той се представя с макет на скулптурата „България - покровителка на земеделието и занаятите", и с 15 картини, сред които и „Улица в Пловдив". Негов е и официалният плакат на изложението.

Заедно с археолога и нумизмат Вацлав Добруски са автори на тогавашния герб на България. През 1918 година е избран за дописен член на БАН.

След повече от четири десетилетия се завръща в Чехия, където умира на 16 май 1938.
Мърквичка -  "Три сестри". Известната картина на художника символизира Мизия, Тракия, Македония.

Пазар в Пловдив, от Иван Мърквичка, 1880 г.

Nordwave:
"Църква на брега", масло, 40/40, Бончо Асенов
Гложенския манастир, 40/40, Бончо Асенов
Велико Търново
Родопски пейзаж, Бончо Асенов
http://www.largogallery.com/index.php?page=idilichno&lang=bg

DenBr:
Вили Николов - съвременен български художник


Вдъхновение от фолклора - Вили Николов

Мишок:
Невероятна тема -поздрави за постналите чудесните български картини.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия