България и българите > българите в Молдова и Украйна

За българите в Украйна Христо Ботев е олицетворение на активния будител

(1/2) > >>

Nordwave:
«Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира»

Христо БотевНа 13 ноември 2009 година по инициатива на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна», в Прохоровски сквер в гр. Одеса тържествено беше открит паметник на безсмъртния български публицист, революционер Христо Ботев. Архитектор на памятника е Владимир Глазърин, скулптор - Таисия Судбина.

Христо Ботев е най - голямото духовно и поетическо извисяване, до което се е допомогнал българският народ в своята многовековна история най - голямото и безспорното. Изключително надарен и многостранен в своите интереси и своите прояви, той надскача граници за да се нареди до големите поети, революционери и политически дейци на своето време.

Превъзмогвайки ограниченията на една действителност, чудовищно изостанало в своето развитие, той успя както никой друг да прозре в утрешния ден и чрез себеотрицание в името на своя идеал да стигне до върховната жертва, където смърт и безсмъртие си подават ръка, за да увенчаят избраниците на човешки род.

Христо Ботев бил ученик на Одеска гимназия в период на 1863-1865 година, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 година възглавя българско национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България.

Тържествената церемония беше открита от Президента на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» - Юрий Иванович Граматик, който сподели, че за българите е голяма чест, че този човек е живял и учил в гр.Одеса. Христо Ботев внесе неотемен вклад в образователната сфера. Откриването на паметника е допълнителен вклад за украино - българските връзки. Също на тържеството присътстваха: Председател на Одеска обласна държавна администрация - Николай Дмитриевич Сердюк; Председател на Одеския областен съвет - Николай Леонидович Скорик; Заместник - председател на обласния съвет - Георгий Иванович Арабаджи; началник на обласната постоянна комиссия по културата и историческото наследие на националните малцинства и религиите - Качанов Сергей Георгиевич; Председател на постоянната комиссия по опазването на обектите на културното наследие на Одески градски съвет - Шнайдер Станислав Аркадевич; Генералния консул на РБългария в гр. Одесса - г- н Георги Проданов; Председател на българско културно- просветно дружество за връзка с бесарабските и таврийските българи «Родолюбец» гр. София - Никола Караиванов; Началник на обласното управление на националностите и религиите - Ярослава Олексеевна Резникова; Владъка Белгород -Днестровский - Алексий; Вице - Президент на Асоциацията на българите в Украйна - Светлана Драгнева и представетели на общественноста от региона.

Всички присътстващи имаха въжможност да чуят литературно - музикална композиция «Безсмъртния Ботев» от учениците на български културно- просветен център «Аз Буки Веди» при Конгреса на българите в Украйна».

По случай на откриването на паметника на Христо Ботев пред гостите беше изнесен празничен концерт от народния танцов състав «Колорит» Измаилски район, с. Каменка и танцов състав «Лудо - Младо» на младежки клуб «Актив».

ЕКАТЕРИНА ГЕРЖИК

http://www.bolgari.org/bylgarite_v_odesa_otkrixa_pametnik_na_xristo_botev-o2-157.html

Генерал Колев:
Браво!!! Ето едно похвално дело!!!

Теодор:
Браво! Все такива хубави новини да има! :eusa_clap:

Nordwave:
Честване на 162 години от рождението на Христо Ботев

На 6 януари в гр. Одеса, Украйна се отбеляза 162-годишнина от рождението на националния публицист, революционер Христо Ботев. Той живее само 28 години, но създава вечни творби, които и днес звучат актуално. По този случай беше проведен митинг-поклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер и плочата на бивша Втора Одеска гимназия, където той учил през 1865 година.

Да изразят своя почит и преклонение пред великото дело на поета - революционера присътсваха: Генералния консул на Р България Георги Проданов, Президента на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» Юрий Граматик, учители и ученици, представетели на други обществени дружества.

Думи за живота и подвига на Ботев бяха изнесени от Президента на Конгреса на българите в Украйна -Юрий Граматик. Учениците на български културно - просветен център «Аз Буки Веди» изнесоха рицитал по творбите на поета.

Христо Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил) - 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева.

Първоначално (1854-1858) учи в Карлово. По- късно се завръща в Калофер, продължава учението си по ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва ученик във Втора Одеска гимназия през 1865 г.

Известно време е учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник «Гайда» е публикувано първото стихотворение на Христо Ботев «Майце си». От октомври 1867 г. живее в Румъния . Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата във вестник «Дунавска зора». През следващите години се мести от град на град, известно време живее с Васил Левски. През 1872 г. е арестуван за консперативна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Васил Левски и Любен Каравелов. Започва активната му дейност като журналист и под неговата редакция започва да излиза новия орган на революционната партия «Знаме». През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката «Песни и стихотворения». През 1876 г.- вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета. Става нейн войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба «Радецки» и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 е последния тежък бой - привечер след сражението Христо Ботев е пронизан от куршум и умира.

Организираният митинг-преклонение е едно голямо признание пред живота и дейността на Христо Ботев.

http://www.abuodes.org.ua/

Теодор:
Антон Киссе: За българите в Украйна Христо Ботев е олицетворение на активния будител

02 юни 2010 | 17:19 | Агенция „Фокус”

Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Г-н Киссе, ще разкажете ли повече за инициативата да се поставят два бюст-паметника на Христо Ботев в Украйна?
Антон Киссе: Идеята е да поставим паметник на Христо Ботев в Кировоградска област, в село Олшанка и в град Арциз, Одеска област. Това е идея на Асоциацията на българите в Украйна и на нашите дружества – Арцизкото районно дружество и Олшанското дружество. Това решение беше прието миналата година на заседанията на Изпълнителния комитет на асоциацията. Тази инициатива за една година успяхме да я организираме, за да сложим тези бюстове. Днес откриваме паметника в Олшанка. За събитието пристигна посланикът на Република България в Украйна г-н Димитър Владимиров. Присъства и делегация от асоциацията. В Арциз ще открием паметника на 5 юни.
Фокус: Защо именно там решихте да поставите бюст-паметниците на Христо Ботев?
Антон Киссе: Решихме да са в Кировоградска област, защото най-първите българи са дошли тук преди повече от 236 години. Това са най-първите българи, които са се заселили в Украйна. Днес се отбелязва денят на Христо Ботев, на всички сподвижници за българщината. По този начин ние се прекланяме пред паметта на Христо Ботев, паметта на неговите съвременници. Виждаме, че на този етап трябва нов импулс, нов емоционален възрожденски взрив. Ние правим максималното, което зависи от нас, от българите в Украйна, за да запазим духа, традициите, българския език именно в Кировоградска област, централната част на Украйна. Тук, за съжаление, се затрива българският език. Трябва да внесем нова форма на работа, нов подем – емоционален, за да можем да съхраним българщината в този край. Тук върви асимилация, което силно ме тревожи. По-рано тук имаше три български села. Сега се намалява количеството на българите, все по-малко се чува българска реч. Това ме тревожи. Вчера имаше заседание на Изпълнителния комитет на асоциацията, на което обсъдихме всички тези проблеми. Приехме решение да се обърнем към България, която да изпрати тук спешно преподавател по български език и история и един хореограф, за да може да обърнем на това особено внимание. От наша страна искаме да развием тук кръжоците, художествената самодейност, да ги съхраним, финансираме и подкрепяме. Има финансова подкрепа от местните власти, асоциацията, родолюбивите българи, защото тези въпроси са силно актуални. Радваме се, че имаме подкрепа и предполагам, че и България ще съдейства по тези въпроси. На нашето заседание присъства българска делегация от град Алфатар, начело с г-жа Радка Желева, кметицата. Тя оглавява делегацията, която посещава провеждащите се мероприятия. Алфатарци активно помагат на олшанци.
Фокус: Защо именно на Христо Ботев решихте да направите паметник? С какво той трябва да бъде запомнен?
Антон Киссе: За местните дружества той е олицетворение на активен будител. Той е най-известната българска личност тук. В историята има много известни личности, но хората тук смятат, че това е най-известната личност, най-достъпен с неговите действия, както и въпреки краткия му живот – с активната позиция за времето, в което той е живял. Заради това приехме такова решение и го подкрепихме. Може би голяма роля изигра активното сътрудничество с фондацията на Ботев в България. Има пряка връзка. Получихме подкрепа от Боян Ботйов. Той оказа съдействие за разпространението на идеите на Христо Ботев. Преди две години открихме паметник на Васил Левски в Запорожка област, в град Бердянск. Всичко много зависи от нашите партньорски отношения с неправителствените организации в България.
Фокус: Кой е авторът на двата бюст-паметника на Ботев?
Антон Киссе: Ние, Асоциацията на българите в Украйна, дадохме част от средствата. Главният действащ и контролиращ орган – това е фондацията на Боян Ботйов. Той се беше заел с тази задача, ние му помагахме финансово.
Фокус: С какви други инициативи българите в Украйна ще почетат паметта на Христо Ботев?
Антон Киссе: Днес откриваме паметник в Олшанка. В град Одеса Одеското областно българско дружество провежда митинг, поклонение и поставяне на цветя пред паметника на Христо Ботев, до плочата на Ботев на стената на гимназията, в която е бил той, както и там, където в учителствал – в село с. Задунаевка, Арцизки район. Там представители на делегацията, както и наши представители ще проведат митинг, ще има четене на Ботеви произведения в училищата, ще има посещение на Музея на Христо Ботев в Задунаевка. Такива големи тържества ще има по този случай.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия