България и българите > Българските общности в чужбина

Българите в Австрия

(1/1)

Nordwave:
Радиопредаване „Ние българите”


От 4 октомври българите във Виена ще се сдобият със собствено радиопредаване. "Ние българите" ще се излъчва на български език. В момент, в който глобалната финансова и икономическа криза принуждава медиите по цял свят да правят икономии и да свиват обема на работата си, австрийското радио “Оранж” прави точно обратното.

От октомври то ще разшири своята програма с още едно предаване, при това – на български език. Новото предаване ще се казва “Ние българите”.

На живо всеки месец

 “Ние българите” ще се излъчва на живо между 16 ч. и 17 ч. централноевропейско време всяка първа неделя на месеца. Първото му издание ще е на 4 октомври.

Сред акцентите в него ще са рубрика за правилното използване на българския език с участието на езиковеда проф. Владко Мурдаров, представяне на нови книги на българския книжен пазар и практическа информация, свързана с живота в Австрия.

Това е само част от идеите на екипа на предаването за постоянни рубрики, разказва водещата на предаването Надя Петранова.

 “Ще се опитаме предаванията ни по някакъв начин да имат основна тема. Календарът ни прави добра услуга в този смисъл: първата неделя на ноември е 1 ноември – денят на Будителите. Първата неделя на декември е 6 декември – празникът на Св. Николай Чудотворец.

Специално за декемврийското издание би ми се искало да разберем как българите съхраняват традицията на българските обичаи и празници и как са ги пренесли тук.”

 Освен на гости в студиото, водещите на “Ние българите” ще разчитат и на контакта със слушателите, при това не само по конкретно обсъжданите теми, обяснява Надя Петранова:

 “Много ще разчитаме на обратна връзка. Така щ е разберем какъв е интересът на хората към предаването”.

Българското медийно присъствие в Австрия

Идеята за “Ние българите” е на Иван Карчев, който е автор и на “Бригада” - първото българско телевизионно шоу в Австрия. То се излъчва по виенския алтернативен телевизионен канал “Окто”.

Домакинът на българското радиопредаване “Оранж” може да се слуша на цялата територия на австрийската столица. “Оранж” се самоопределя като “некомерсиално частно радио”.

Съществува от 1998 г. и предоставя честотата си на различни национални, социални и културни групи във Виена.

Радиопредаването “Ние българите” ще е третата медия на български език в Австрия. То и телевизионното шоу “Бригада” бяха предшествани от списанието “Българите в Австрия”, което излиза вече близо 2 години.

Юлия Дамянова, кореспонденция от Виена – П.П.

http://www.bolgari.org/ot_oktomvri_trygva_radiopredavane__nie_bylgarite__ot_viena-o2-147.html

Hatshepsut:
Сънародниците ни в Австрия се събраха под знака на розата

В градчето  Фридрихсхоф се проведе Първият събор на българите, живеещи в алпийската страна


Кадър от представянето на танцова група „Китка“
Денят на децата – 1 юни, тази година бе по-особен за нашите сънародници, живеещи в Австрия. На тази дата стотици нашенци от алпийската държава се стекоха на Първия събор на българите. Празникът бе посветен на един от символите на нашата страна – розата, на уникалния ритуал, изпълняван по време на розобера и на производството на известното в цял свят розово масло.

Събитието се проведе в градчето Фридрихсхоф в красивата област Бургенланд, наричано от местните жители „Раят на Земята“. Селището представлява своеобразен екологичен комплекс с множество хижи, в който по традиция се провеждат срещи и тържества на общностите, населяващи Австрия.
Съборът бе организиран от галерия „Гама“, собственост на българката Елица Георгиева от Виена. От близо 15 години тя провежда в своята галерия концерти и изложби с участието на българи, както и курсове за нашите сънародници по иконопис, позлатяване и реставрация.

В своето приветствено слово по време на откриването на събора галеристката разясни целите, които преследва този форум: „Благодарение на подобни събития ще можем да запознаем Австрия и цяла Европа с уникалните традиции, обичаи и постижения в културата, спорта и науката на българския народ през вековете.“
Съборът на нашенците бе открит от кукерската група към сдружение „Български ритми”.

Следвайки народните обичаи, те засадиха символично червена роза в Двора на художниците във Фридрихсхоф, след което посрещаха гостите на проявата с традиционните хляб и сол. Художественият ръководител на кукерите Пеньо Стефанов беше изготвил специално за празника маски с втъкани флорални и розови мотиви.
Музикалната програма на празника започна с качването на сцената на танцова група „Китка“ към „Български ритми”. Зрителите дълго аплодираха майсторските им изпълнения на танц с шиници, хоро на Розата, Варненски танц и хората „Кисмет“, „Софийско“ и „Шопско“.


Гайдата на Атанас Георгиев огласи събора на нашенци в Австрия
Бурни аплодисменти заслужиха и песните на най-малката и даровита участничка в „Празника на розата“ – осемгодишната Ана Георгиева от хора за автентично пеене към Галерия „Гама“. Акомпанираше й нейният баща – талантливият гайдар от Линц Атанас Георгиев
Кулминацията на тази българска вечер в алпийската държава настъпи, когато прочутият дует от Виена – Нели и Владимир Косеви, запяха „Една българска роза“ и „Моя страна, моя България“. Двете песни, вълнуващи всеки българин далеч от Отечеството, се подеха в един глас от стотици наши сънародници.

Паметната вечер завърши с излизането на сцената на ръководителката на „Български ритми“ Мария Топева. Тя развълнува всички присъстващи с изпълнението на „Руфинка болна легнала”, което спонтанно прерасна в общо хоро, в което се включиха малки и големи.
На следващия ден – 2 юни, българската общност в Австрия отбеляза и Денят на Христо Ботев и падналите за свободата на България. Десетки нашенци поднесоха венци и цветя пред паметника на великия поет и революционер в градчето Голс, в близост до Виена.

След това се състоя тържествен концерт, посветен на паметната дата в сградата на Българския културен институт „Дом Вагенщайн“. Специални гости на събитието бяха професор Мими Дичева, председател на културно-просветното дружество „Кирил и Методий“- Виена, и актрисата Лина Галдийска - главен редактор на българското списание „Черно и бяло”, излизащо в Залцбург.

Програмата започна с безсмъртните стихове на Ботев в изпълнение на деца от българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий” във Виена. Интерес сред зрителите предизвикаха и безупречните изпълнения на двата ансамбъла за народни танци „Китка” и „Пендари”, съставени от българи, живеещи във Виена. Те представиха своите нови хореографии и саморъчно изработени носии, разкриващи богатството на родния фолклор.

http://www.desant.net/show-news/30459/

Навигация

[0] Списък на темите

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия