България и българите > българите в Албания и Косово

Антибългарска медийна вълна предизвика книгата "Българите от Голо Бърдо..."

(1/1)

Lada:
Книгата "Българите от Голо Бърдо, Република Албания. Традиции, музика, идентичност" предизвика небивала антибългарска медийна вълна! Ще реагира ли българската държава - питаме г-н Ангел Марин, г-н Бойко Борисов, г-н Божидар Димитров и Агенцията за българите в чужбина? Какво мислят българските родолюбиви организации? Вижте и коментирайте!

Българската академия на науките (БАН) излезе с нова теза, че македонците са българи, предаде македонската телевизия Канал 5.

 Този път на прицел било македонското малцинство в Албания, твърди телевизията, цитирана от "Фокус".

 Българският академик Веселка Тончева в книгата си „Българите от Голо Бърдо” твърди, че македонците, които живеят в тази област в Албания, всъщност са българи. Според Тончева България е изгубила връзката със своето малцинство след катастрофалната за нея Втора световна война и установяването на тоталитарния режим на Енвер Ходжа в Албания. Контактът с тях отново бил установен след демократичните промени през ’90-те години.

 Преди само два месеца БАН твърдеше, че Охридската архиепископия е създадена от българския двор и че Македонската православна църква я е присвоила и е откраднала историята и културата на българския народ и църква, посочва Канал 5.

http://dnes.dir.bg/2010/01/22/news5739276.html#sepultura

"Скандални твърдения на Веселка Тончева, член на Българската академия на науките. В най-новата си книга твърди, че македонците от Голо Бърдо, Албания, са българи", съобщава македонската телевизия Сител.

Техните традиции, език, обичаите... всичко, което е характерно за жителите на Голо Бърдо, е българско, заявила Тончева.
"Ясно е, че днешна Република Македония е в процес на формиране на своята идентичност и не може да признае, че жителите на Голо Бърдо са българи. Това по някакъв начин може да дискредитира македонската идентичност", посочила Тончева.

"Тези твърдения освен че са скандални, нямат връзка с реалността", заявил Едмонд Темелко, кмет на община Пустец. Според него "това не е първият опит за българизиране на македонското малцинство в Албания".

Телевизия Сител коментира, че "Голо Бърдо е област в Албания, където живеят около 8000 македонци, най-вече в условия на бедност".

http://world.actualno.com/news_281083.html#comments


Редактирано от модератор: Промених форматирането на текста.

disidente:
Bulgarians Vrabnik Albania:Bulgarians in Albania:

Nordwave:
Българите от Голо Бърдо, Албания. Книга

OnlyBG:
А те самите българи в Албания имат ли си сайт?

Nordwave:

--- Цитат на: OnlyBG в Януари 24, 2010, 00:06:49 ---А те самите българи в Албания имат ли си сайт?

--- Край на цитат ---
http://albania-bulgaria.blogspot.com/

Навигация

[0] Списък на темите

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия