България и българите > българите в Албания и Косово

Българите в Албания

<< < (2/9) > >>

samvoin:
Тази тема винаги е тъбу, доста се говори отново поклоннически пред новите световни господари, за българите в Поморавието, които още от времето на Слободан Милошевич бяха признати за национално малцинство и придобиха правото за изучаване на свой майчин език 6 учебни часа в седмицата в училищата, а за Албания и нейния отказ да признае българско национално малцинство, никой не казва гък след 1999...
Този манталитет е останал изглежда от времето на Живков, да се движим спрямо конюактурата, тогава пък сърби, руснаци и гърци ни бяха "братя" и не трябваше по-никакъв начин както и власите ,да ги засягаме говорейки за престъпленията им над българите, докато за турските престъпления се заговори единствено за тях усилено едва в края на 80-е...когато комунистите решиха да провеждат така наречения "възродителен".

Nordwave:
Българите в Албания ще имат два пъти повече места за студенти в у нас. Най-доброто, направено досега от България към нас, е възможността да обучаваме студенти. От 20 места за висше образование, тази година ще имаме 40. Това съобщи Хаджи Пируши, председател на културно дружество на българите в Албания "Просперитет Голо Бърдо". "Това е най-доброто, ние сме много, много, много благодарни на Министерство на образованието за това. Но трябва да се продължава напред, има още неща да се направят, много проблеми, много е трудно. Децата идват в България, не знаят български. Ако имаме колеж, училище, този процес може да продължи нормално – от колеж – висше образование", обясни той, цитиран от агенция Фокус.

Най-много студенти от Албания има в Софийския университет, Пловдивския университет, Великотърновския университет, също така и във Варна и Бургас. По-голям интерес има към юридическите професии, медицина, стоматология, информатика. "Най-доброто нещо, което сме свършили с България, е това – студентите", подчерта Хаджи Пируши.

Голям процент от студентите, завършили в България, се връщат след това в Албания, където си намират добра работа, обясни той. http://today.actualno.com/news_256113.html

опълченец:
НИ НА НЕБО НИ НА ЗЕМЛJA ЗА ШИПТАРИ МЕСТО НЕМА!!! :ricar:
http://www.vbox7.com/play:2a70d898

Генерал Колев:
Опълченец, не бъди кон с сапаци. Албанците и в Албания, и в Македония много добре знаят, че макетата са си чисти българи и им го казват в очите на македонистите. Доста ги подиграват новоизлюпените антички за измислената им история. За момента албанците могат да са ни от полза.

опълченец:
На никой не са от полза албанските цигани,особено в Македония!
Македония е българска,Косово е сръбско,убий шиптъра!!! :devil:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия