България и българите > българите в Сърбия

Българите в Сърбия

(1/1)

gutito1964:
Нашите в Сърбия се карат по български

Не сме ви изоставили, увери в Ниш външният министър
Ниш, 8 май, обедно време. В сръбския град има съботен пазар, а пред българското консулство, разположено в кокетна бяла сграда, двайсетина души нетърпеливо очакват външния министър Николай Младенов. Дипломат номер 1 специално се отбива в Ниш, за да се види с българските национални малцинства в Сърбия на връщане от Белград. След Македония сръбската столица е вторият етап от балканската обиколка на министъра, която приключва на 14 май. Идването на първия ни дипломат внася оживление сред сънародниците ни от Западните покрайнини. Някои са развълнувани от срещата, други са подготвили цял куп въпроси. Близо два часа Николай Младенов и заместникът му Марин Райков изслушват българите, дошли от Димитровград (Цариброд), Босилеград, Бабушница, Пирот и други населени места.
А те изливат болките си които не са малко - от записването на децата им в български паралелки, проблеми със сръбските власти до икономически трудности. В изказванията на някои прозира упрек към България, че не се грижи достатъчно за тях. Николай Младенов ги уверява, че българската държава не ги е изоставила и прави каквото може, за да ги подкрепя, макар че вероятно има какво още да се желае. Смята, че тъкмо българските национални малцинства могат да са мост в отношенията между Сърбия и България. "Можете да бъдете добри граждани на Сърбия, но и добри българи, и можете да разчитате на нашата подкрепа", казва още Младенов. Допълва, че до месец трябва да е готов българският културен център в Белград, който също може да е от полза на сънародниците ни. Както и че би поставил техни въпроси пред сръбския му колега Вук Йеремич, с когото ден по-рано е разговарял в Белград. Как записвате децата си в български паралелки и какво става с тях, като завършат гимназия, интересува се министърът. Някои отиват да учат в Пирот, Ниш, някои следват в България, обяснява му директорът на училището в Звонци. Обучението на българчетата се оказва една от най-горещите теми на срещата. Сънародниците ни разказват за трудностите, които срещат по този въпрос, оплакват се от липса на добра комуникация с министерството на образованието, от проблеми с учебниците. Тонът на изказванията нараства, а критиката към София на моменти е едва прикрита. Ние сме жертва на отношенията между България и Сърбия, те не могат да се градят за сметка на българските малцинства, казва председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов.
Българското малцинство се стопява елате в Босилеград, за да видите агонията на един град, допълва той. Оплаква се от полицейски произвол и разказва, че за три дни има седем акта за коли с българска регистрация. Както той, така и други от присъстващите зоват българския бизнес да е по-активен в Западните покрайнини, чуват се искания за по-добра инфраструктура. Николай Младенов ги изслушва и признава, че досега проблемът е бил в липсата на последователна политика на София. Декларираха се цели, но действия липсваха и чакахме нещата просто да се случат, коментира министърът. Разумните доводи обаче не успокояват духовете и емоциите се засилват. Освен това разделението сред сънародниците ни не може да бъде скрито. Докато един говори, друг от "противниковия лагер" под нос го репликира. Планираната за по-късно визита на министъра в Димитровград пък предизвиква ревност у българите от Босилеград. Друг призовава да не бъдат забравяни българите от Пирот. Изказаната от Николай Младенов надежда, че различията сред българите в Сърбия няма да им пречат, очевидно е напразна. Заместникът му Марин Райков си задава въпроса дали разделението им не е игра по чужд сценарий. Дипломатите зоват българите не само да се оплакват пред българските институции, но и да поставят въпросите си пред сръбската страна. "Вие имате права, дадени ви от сръбския закон, ние ще ви подкрепим. Не оставайте с впечатлението, че България иска да абдикира", насърчава ги министърът. Знаем, че имате големи проблеми, и нас ни боли, но говорете - не поставяйте проблемите си само пред нас, но и пред сърбите. Не можем да преборим вашия страх, допълва го Райков. Това не е страх, а асимилация, наежва се аудиторията. Надигащата се критика обаче внезапно се обръща в самокритика след въпроса какво правят самите българи, за да стимулират например записването на децата им в български паралелки в местни училища. Най-големият проблем на тази среща е, че на нея не присъстват младите хора, за които се говори през цялото време, отбелязва министърът. Присъстващите един по един започват да признават, че има разделение помежду им.
"Двама се съберем, три партии правим
Искаме матица България да ни помага, Сърбия да ни помага, а ние какво правим", пита се един от участниците в срещата. Караме български коли, имаме български паспорти, а записваме децата си в сръбски училища, подкрепя го втори. Александър Димитров от Босилеград също признава, че не е направено достатъчно за записването на децата в български паралелки. Разказва за сина си, в чийто клас децата са едва 11 и дори не са достатъчно, за да се разделят на отбори за игра на народна топка. Трети пък предизвиква смях в залата, зовейки за помощ от социолог и психолог, за да се преодолее разделението сред българите. Има някои неща, в които не трябва да има партии, съгласява се депутатът от Димитровград Зоран Петров.
Александър Димитров обаче не спестява критиките си. Дава пример как Унгария и Румъния бранят интересите на своите малцинства в Сърбия. Полемика в залата предизвиква въпросът за българската подкрепа за европейската перспектива на Сърбия. Николай Младенов не одобрява неотдавнашния протест на българи от Босилеград срещу българската позиция. Нито Румъния, нито Унгария са казвали, че няма да подкрепят Сърбия по пътя й към ЕС, коментира Младенов. Никой не е казал, че с влизането в ЕС всичко се решава от само себе си, но се създава контекст за решаването на спорни въпроси, аргументира се Младенов. Той е убеден, че стратегическата цел на региона е пълното интегриране на балканските съседи на България в ЕС.Дори след официалния край на срещата, в който се включва и шефката на Културния институт към Външно Людмила Димитрова, българите искат да продължат разговора си с министъра. Дават му брошури, спират го на вратата, а Александър Димитров дори позира за снимка с него. След прекараните близо три часа в Ниш министърът и делегацията му отпътуват за Димитровград, където го очаква кметът на града.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-05-10&article=324248

Nordwave:
Намаляват българите в Западните покрайнини Министърът на външните работи Николай Младенов обеща България да съдейства на нашите сънародници в Сърбия в решаването на техните проблеми.

Българският министър е на двудневно посещение в Сърбия.
Основните проблеми, които поставиха българите в района, бяха свързани с обучението на български език в Западните покрайнини, предаде БНР. По време на срещата в Ниш с лидерите на българските партии в Сърбия, Николай Младенов призова сънародниците ни да преодолеят различията помежду си.

Ръководителят на културно-информационния център в Босилеград Иван Николов съобщи, че този район се обезлюдява и броят на българите в него драстично намалява. Николов призова министър Младенов да съдейства за увеличаването на българските инвестиции.
Депутатът в сръбския парламент, който е от управляващата коалиция Зоран Петров обеща да лобира пред властите в Белград да се решат натрупалите се проблеми.
Сериозно бяха дискутирани проблемите с българския език и обучението на български в районите, където живеят наши сънародници, както и българският хан в босилеградското село Парово.

България ще открие културен център в Белград. Сградата, в която ще се помещава културният център, е почти завършена. Това стана ясно на срещата вчера между Николай Младенов и сръбския му колега Вук Йеремич. 
Досега такава институция в Белград не е имало.

По време на политическите разговори в Белград Николай Младенов заяви, че България е ангажирана с европейската перспектива, както на Сърбия, така и на останалите държави от западните Балкани.
Сръбската страна очаква до края на годината официално да бъде одобрен статутът й на страна-кандидат за членство в ЕС, съобщи междувременно пред БНР Александър Църквеняков, посланик на западната ни съседка у нас. Желанието на Сърбия е през юни да бъде получен въпросникът за кандидатстване. http://dnes.dir.bg/news.php?id=6350113

Логос:

--- Quote from: Nordwave on 10 May 2010, 08:14:02 ---Намаляват българите в Западните покрайнини Министърът на външните работи Николай Младенов обеща България да съдейства на нашите сънародници в Сърбия в решаването на техните проблеми.

--- End quote ---
Не им е обещал нищо министър Младеное!
Точният израз е - Министър Младенов излъга българите, че ще им окаже съдействие!
До сега не си е мръднал пръста ...


--- Quote from: Nordwave on 10 May 2010, 08:14:02 ---Българският министър е на двудневно посещение в Сърбия.
Основните проблеми, които поставиха българите в района, бяха свързани с обучението на български език в Западните покрайнини, предаде БНР. По време на срещата в Ниш с лидерите на българските партии в Сърбия, Николай Младенов призова сънародниците ни да преодолеят различията помежду си.

--- End quote ---
И кои са тези лидери, които журналистът отказва да спомене?
Защо не посочи поне имената на две партии.
Вярно, че бяха три. Но след последната регистрация, при която сърбите поставиха високи изисквания за членска маса - партиите понамаляха. Да кажем, че в Босилеград партията  се преименува  Демократичен Съюз на Българите / премахна думите "в Сърбия" след пререгистрацията /, с лидер Драголюб Иванчов.
Знамето на партията е бяло, зелено и червено с четирилистна детелина в средата.
И кой са другите лидери на Български Партии в Сърбия ?
КИЦ-а в Босилеград, не е регистриран като политическа Партия!


--- Quote from: Nordwave on 10 May 2010, 08:14:02 ---Ръководителят на културно-информационния център в Босилеград Иван Николов съобщи, че този район се обезлюдява и броят на българите в него драстично намалява. Николов призова министър Младенов да съдейства за увеличаването на българските инвестиции.
Депутатът в сръбския парламент, който е от управляващата коалиция Зоран Петров обеща да лобира пред властите в Белград да се решат натрупалите се проблеми.

--- End quote ---
Значи проблеми все пак има...
И защо не посочва този журналист - За какви проблеми идва реч?
Защо не се казва защо се обезлюдяват районите? Ако е толкова хубаво в тези райони, защо се обезлюдяват?


--- Quote from: Nordwave on 10 May 2010, 08:14:02 ---Сериозно бяха дискутирани проблемите с българския език и обучението на български в районите, където живеят наши сънародници, както и българският хан в босилеградското село Парово.

--- End quote ---
Какво има да се дискурира - сърбите са приели да има обучение и църковни служби на български език, а не си изпълняват задълженията. Само два часа се изучава български!
Защо не се споменава този факт бе джанъм!
И още - Колеги- този журналист се подиграва с нас! Вижте що е написал - "българският хан в босилеградското село Парово."!

Това е абсурд! Само неук и неграмотем може да напише подобна глупост!
Тук става въпрос за на за Хан, а за ХРАМ и не в село Парово, а в село ПАРАЛОВО!
Става въпрос за отказът на епископ Врански Пахомий да освети българската църква “Св. Иван Рилски Чудотворец” в село Паралово.
А срещу въпросния епископ Пахомий през 2002 год. е повдигнато обвинение от Вранския съд за сексуален тормоз над ученици от Духовната семинария!
Тук трябва да се запита пределно ясно на г-н Министъра - До кога един педераст-педофил ще се гаври с религиозните чувства на българите от Западните покрайнини?

Източник - http://www.blitz.bg/article/13987--- Quote from: Nordwave on 10 May 2010, 08:14:02 ---По време на политическите разговори в Белград Николай Младенов заяви, че България е ангажирана с европейската перспектива, както на Сърбия, така и на останалите държави от западните Балкани.
Сръбската страна очаква до края на годината официално да бъде одобрен статутът й на страна-кандидат за членство в ЕС, съобщи междувременно пред БНР Александър Църквеняков, посланик на западната ни съседка у нас. Желанието на Сърбия е през юни да бъде получен въпросникът за кандидатстване. http://dnes.dir.bg/news.php?id=6350113

--- End quote ---

И след като парламента на Сърбия НЕ ПРИЗНА ГЕНОЦИДА В СРЕБРЕНИЦА, а ЕС призна наличието на геноцид, сега как Министър Младенов ще защити сръбските интереси.
Ха-ха-ха  :-D :-D :-D- изплюха ли ти се гадните сърби в очите, Министре ...?

Цар Борис три:
20.02.2015г Българите в Босилеград почетоха годишнината от гибелта на Левски
http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=29685

Navigation

[0] Message Index

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version