България и българите > българите в Албания и Косово

Веселка Тончева ще разкаже във ВТУ за живота на българите в Албания

(1/1)

Мамарчев:
                           Веселка Тончева ще разкаже във ВТУ за живота на българите в Албания

По покана на Студентския съвет, на 17 май (понеделник) Веселка Тончева ще представи своята книга "Българите от Голо Бърдо, Албания. Традиции, музика, идентичност" пред студенти и преподаватели във ВТУ. Срещата ще се проведе в аудитория 321 на Ректората, а началният час - 15:30 ч.
Книгата за пръв път представя една недостатъчно позната в България, а и на Балканския полустров общност, чиято историческа съдба е особено интересна – българите от областта Голо Бърдо, Република Албания. След обявяването на независимостта на Албания през 1912-1913 г. и конституирането на новите й граници, по-голямата част от селищата на областта Голо Бърдо попадат на територията на Албания – 21 села остават в Източна Албания, а 6 – на територията на днешната Република Македония. Тази книга е първа част от бъдеща поредица, посветена на българите от Голо Бърдо, чиято цел е документирането и съхраняването на традиционното им знание. Книгата е издание на Държавната агенция за българите в чужбина и запознава читателите с една българска общност извън България, живяла в чуждоезикова и чуждоетнична среда, но запазила българския език, култура и традиции във времето.

Мамарчев:
                                 ВМРО представят живота на българите в Албания

По покана на студентската организация на ВМРО във Велико Търново днес от 15.30 ч. в 321 аудитория на ВТУ изследвачът Веселка Тончева ще представи книгата си “Българите от Голо Бърдо, Албания. Традиции, музика, идентичност”. Книгата за пръв път представя една недостатъчно позната в България, а и на Балканския полустров общност, чиято историческа съдба е особена - българите от областта Голо Бърдо, Република Албания. След обявяването на независимостта на Албания през 1912-1913 г. и конституирането на новите й граници, по-голямата част от селищата на областта Голо Бърдо попадат на територията на Албания - 21 села остават в Източна Албания, а 6 - на територията на днешната Република Македония.
Тази книга е първа част от бъдеща поредица, посветена на българите от Голо Бърдо, чиято цел е документирането и съхраняването на традиционното им знание. Книгата е издание на Държавната агенция за българите в чужбина и запознава читателите с една българска общност извън България, живяла в чуждоезикова и чуждоетнична среда, но запазила българския език, култура и традиции във времето.

М. КОЛЕВА
http://www.dnesbg.com/index.php?page=NewsDetailsPage&id=14459

Navigation

[0] Message Index

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version