България и българите > Българските общности в чужбина

Събор на българите в Испания

(1/1)

Nordwave:


 Първия събор на Българите в Испания. Над 700 участници, деца от Българските училища от цяла Испания, представители на музикални групи, танцови състави и певци се качиха на сцената на първият Български събор в Кралството под наслов ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО - Събитието се състоя от 10 сутринта до 22 вечерта. Имаше изложби, прожекции на Български филми, продажба на Български харанителни стоки и сувенири. Освен това 13 Български училища завършиха учебната 2010 година заедно с обща програма. Танцуваха пяха и свириха 12 Български фолклорни групи от цяла Испания, сред които блестеше тази от Палма де Майорка, истински професионалисти, прекрасни танциори, които успяха да вдигнат на крака цялата публика включително и многото испанци присъстващи на събитието. Скарите бяха на 6 както винаги, имаше огромна опашка от чакащи за кебабчета, мешана скара, Български алкохолни напитки и огромния асортимент от традиционни наши ястия и деликатеси. Имаше също така много хора облечени в народни носии от всички краища на Татковината. Спонсор на събитието е Банка Сантандер - Santander Envios.

Oт тук изказвам благодарности на организаторите за прекрасното събитие провело се в най-известният увеселителен парк на Испания. Много испанци и хора от всякакви националности успяха да се докоснат до Българското. Пяха се песни, играха се хора и ръченици, хапнахме вкусна мешана скара, пийнахме си биричка и аз спецялно невероятното каберне на винпром Търговище.Македонското Движение Преображение останови връзки с организаторите и вестникът Нова Дума. Появи се идеята догодина да участва македонска фолклорна група от България. Събитието тепърва ще се организира. Появи се също така идеята за великденски Български събор отново тук в Мадрид.

http://komitsko-bratstvo.blogspot.com

http://portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/4155162:BlogPost:141737


Редактирано от модератор: Премахване на невалидни линкове.

A.C.A.B:
"Испания"  :grin-1: Браво, на тези хора : ) Чудесно е че не са забравили от къде са тръгнали.


__________________________
БЪЛГАРИЯ НАПРЕД ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ!

Hatshepsut:
Гергьовден събира българите във Валенсия


Емблемата на събора
На 4 май 2014 г. Асоциация на българката „Бялата лястовица” организира петото издание на традиционния български събор „Гергьовден”.

Началото ще бъде дадено в 11 часа в area recreativa “La Chopera” – Algemesi в испанския град Валенсия.
В поканата към нашите сънародници, живеещи в Испания, от Управителния съвет на организацията призовават: „Казват, че в музиката и танца човек намира себе си. И че ние, българите, умеем да се веселим. Искаме в деня на V-я Събор на българите „Гергьовден” – Валенсия, хиляди усмивки да озарят лицата на всички, искаме да видим заедно експлозията от емоции, които ще ни подарят самодейните танцови състави, дошли от близо и далеч, с една истина, с едно верую: „Българският фолклор е уникален и неповторим! Нека всички заедно протегнем ръце, нека заблестят очите ни, нека просто... празнуваме!”.

В богатата музикално-фолклорна програма, която започва в 12 ч., ще участват българските танцови състави „Българска роза” – Валенсия, „Еделвайс” – Торент, „Чанове” – Сарагоса, „Еделвайс” – Алсира, и „Гергьовден” – Барселона.
В 16 ч. пък ще бъде даден стартът на традиционното фолклорно надиграване и спортните игри.
Спонсори на грандиозното събитие, което отново се очаква да събере хиляди българи от всички части на Испания, са фирмата-вносител на български хранителни продукти „Балканика”, верига магазини „Тангра”, ресторант Seamen`s Club – Валенсия, LYCA Mobile, Cromados Roydil S.L. и Vision IPG.

http://www.desant.net/show-news/30064/

Навигация

[0] Списък на темите

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия