България и българите > Българските общности в чужбина

Броят българите в Русия

(1/3) > >>

gutito1964:
Броят българите в Русия
ПЕРНИК. За първи път българите са признати като народност в Руската федерация. В започващото на 14 октомври преброяване на населението в Руската федерация гражданите, които имат самосъзнание на българи, ще могат да го посочат. Това съобщи в Перник Шалкад Богданов - председател на клуб "Роден край", обединяващ българи от Поволжието и Урал в Уляновска област. Самият той по съдебен път е успял да получи признание като българин в Русия.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-10-04&article=342573

Hatshepsut:
7 милиона в Русия казаха: Аз съм българин


Предполага се, че около 7 милиона от жителите на Руската федерация ще се самоопределят като българи в приключилото вече в по-голямата си част преброяване на населението там, въпреки че все още има места, където то продължава и срокът е удължен до края на седмицата. Съдбовното за нас в това събитие е, че за първи път от 1926 г. насам се допуска възможността граждани на федерацията да се самоопределят като българи.

Всички знаем от историята как Сталин методично създава т. нар „татарска“ нация, потъпквайки българската национална идентичност и преименувайки волжките българи в „татари“ (впрочем, по подобен начин бе създадена и „македонската“ нация, б. а.). С нарочен указ болшевишката власт заличава нашата националност в границите на СССР и напълно я изключва от последвалите преброявания. Преди това според резултатите от преброяването през 1897 г. българите на руска земя са били 1 300 000, а през 1926 г. – 1 500 000 души.

Тъжно звучат думите на президента на Българския национален конгрес Гусман Халил, който на 23 януари 2003 г. в едно свое изявление казва: „Велика България се разпадна. Българите се разпиляха по белия свят. Националният нихилизъм до такава степен отрови душата на народа, че отец Паисий бе принуден да възкликне: „... защо се срамуваш да се наречеш българин?“ Срамно е да се признае, но се стигна дотам, че мнозинството българи при нас предпочитат да се наричат с безбожното име татари“.

Въпреки многовековните репресии, оставили дълбоки следи в съзнанието на жителите на Татарстан – според Казанския психологически център около 89 % от гражданите на републиката се притесняват от натрапената си идентичност и страдат от комплекси – очаква се резултатите от преброяването да са доста интересни.

За да се преодолеят травмите от десетилетните забрани и манипулации, в навечерието на тазгодишното броене на населението обществената организация „Българска община“ с централа в Казан, Република Татарстан, излезе с призив пред сънародниците ни. В него се казва:

„Драги българи,

Федералната служба за държавна статистика РОССТАТ със заповед № 74 от 27 януари 2010 г. включва нашето национално самоопределение „българи“ в преписките по преброяването на населението на Русия през 2010 г... Призоваваме ви да се възползвате от своите конституционални права. Укажете националната си принадлежност правилно „българин“ или „българка“ (код 1595), а като роден език „български“, без да се подразделяте на етнически, регионални и други подгрупи. Нека да се възползваме от възможността да станем единна българска нация, официално да утвърдим своето изконно име „българи“ и да получим възможност свободно да развиваме своята единна българска култура и традиции на всички групи българи“.

Предполага се, че днес на територията на Руската федерация – основно в Татарстан, Чувашия, Башкилия, Казахстан и Самарска област, живеят около 7 милиона българи. Някои наблюдатели определят като наивно очакването същата бройка да се установи и при преброяването, но все пак възможността тамошните жители съвсем свободно и без страх да се самоопределят като българи е една много голяма стъпка в посока идентифицирането на българската диаспора в Руската федерация.

http://www.desant.net/show-news/21193/#.UAp4-Bz7MwB.facebook

Sturmmann:
Големи репресии са упражнени над българите в СССР. Има списък с изселваните народи и в почти всеки регион фигурират и българи, по няколко стотин хиляди. А разни българи величаят Сталин...

Мишок:

--- Quote from: Sturmmаnn on 22 Jul 2012, 17:43:44 ---. А разни българи величаят Сталин...

--- End quote ---
А други странно защо величаят Хитлер заради когото СССР окупира после и България.

Sturmmann:
СССР щеше да окупира цяла Европа и без Хитлер, така окупира само половината.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version