България и българите > българите в Албания и Косово

Депутатът Спас Панчев за българското училище в Тирана

(1/1)

Петкан:

--- Цитат ---"Фокус: Българите в Албания от години поставят въпроса за подкрепа за изграждане на българско училище – колеж в Тирана. Запознати ли сте с този въпрос, знаете ли какво е направено до момента, имат ли шанс сънародниците в Албания да учат на български език? Български център в Тирана е друго от исканията им – какви новини им носите?
Спас Панчев: В делегацията сме заедно с г-жа Екатерина Михайлова и с г-н Николай Рашев. Тя е председател на Групата за приятелство с Албания, а той е заместник-председател на групата, както и аз. Като членове на Групата за приятелство с Албания, пред нас стои този въпрос, и аз им казах, че ще го разискваме на място в Албания. За това, което постигнем като резултати, ще ви информираме. Ние бихме искали навсякъде, където има българи, да има културни средища, да има училища за тях. И този въпрос е поставян нееднократно за разискване..."
--- Край на цитат ---
http://www.focus-news.net/?id=f21185
...

Спас Панчев-депутат от Коалиция за България в 41-то Народно събрание,заместник-председател на Групата за приятелство България – Албания
http://www.parliament.bg/bg/MP/1049

Ратникъ:
Ще дойдете на моята всички, всичкииии ! БСП е най-патриотичната партия  :police:

Hatshepsut:
Българите в Албания с новооткрито училище в Тирана


Българите в Тирана си имат новооткрито българско училище  „Христо Ботев”. В тази връзка от Националният исторически музей и издателството „Булвест 2000” направиха дарение за тетрадки и учебници за 5126 лв. Благодарение на направеното дарение над тридесет първокласници- деца на албански българи ще започнат обучението си изцяло на литературен български език.

Въпреки многото влияния от  – гръцка, сръбска, турска, албанска и влашка  и на много други заплахи, на които са били подложени българите там през вековете,  те до голяма степен са запазили своите български корени и обичаи. През годините България е била винаги съпричастна и към българите в Албания, през далечната 2003 година, беше подписана междуправителствена спогодба за взаимно признаване на документите за образование и научните степени. И до днес университетите са пълни с български младежи от Албания, които желаят да продължат висшето си образование в България.

Българите в Албания имат създадени няколко различни организации, които са създадени на териториален принцип. Едно от най-активните е дружеството на българите – „Просперитет за Голо бърдо”, което се ръководи от бизнесмена Хаджи Пируши, който е създателят на училище „Христо Ботев”. Бизнесменът, също така обяви, че е започнал строеж на български християнски храм в едно от най-големите български села в Албания – Стеблево област Голо Бърдо.

По статистика българите в Албания са над 120 хиляди, пръснати в десетки села из източна Албания най-вече в областите на Голо бърдо, Мала Преспа и Гора. Българите постепенно са населили и големите икономически градове като Тирана, Дуръс, Елбасан, Корча, Кукеш.

https://dobrinovini.com/

Навигация

[0] Списък на темите

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия