България и българите > българите в Сърбия

15 май 1917 Сръбското клане над българите Босилеградско опожаряването Босилеград

<< < (8/8)

HighVoltage:
До

Декана на Исторически факултет на

СУ „Св. Климент Охридски“

От Студентски клуб „Единство и сила”

Копие:

До

Ректора на СУ „Св. Климент Охридски“

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми господин декан,

С учудване разбрахме, че полулегално и без никакво уведомление на 20.04.2018г. в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“  в 35 зала се е провело представяне на книгата на сръбския професор от Нишкия университет Божица Младенович, която всъщност е дневникът на Коста Воинович-Косовец. Като историк, предполагаме, че сте запознат с неговата личност. И все пак да подчертаем, че това е човекът, който заедно с Коста Печаняц е подложил на опожаряване Босилеград, избил десетки мъже, жени и деца, и унищожил съдбите на стотици българи. Книгата представя много едностранчиво събитията около т.нар. Топлишко въстание, където българската армия е изкарана едва ли не армия от зверове, пък самите сръбски нелегални чети – като освободители. Искаме да припомним, че през 2017-та година се навършиха 100 години от опожаряването на Босилеград и, за да почете жертвите на сръбските издевателства там, бе дори вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова.

Във връзка с това, господин декан, питаме:

    Защо това събитие не бе оповестено сред студентската и преподавателска общност в Университета?
    Защо не бе поканен нито един български историк или учен, който да представи българската гледна точка на събитията?
    Ще поискате ли от сръбските си колеги, реципрочно български историци да представят книги, документи и факти в Нишкия университет?

Ние от Студентски клуб „ Единство и сила”, бихме искали да ни съдействате при представянето на книгата за организацията  „Въртоп”, а именно „ Годен за терористически акции” от Румен Евтимов,  в която са описани борбите на българите срещу великосръбския шовинизъм и освобождение на Западните покрайнини.

И накрая, господин декан, искаме да Ви призовем да не се поддавате на великосръбския шовинизъм, довел до не една и две войни на Балканите, а като декан на Историческия факултет на Софийския университет, на първо място да отстоявате историческата истина и да не допускате  вмешателство на чужди интереси и исторически фалшификации на територията на Университета.

 

24.04.2018 г.                                                            С уважение:

                                                                                                     /В. Лалов/”

http://vitoshanews.com/index.php/2018/04/24/studenti-se-vazmutiha-ce-su-dava-tribiuna-na/

HighVoltage:

--- Цитат на: Haidutow в 07 Сеп 2016, 18:44:02 ---Омразата между българи и сърби е едно от най-глупавите неща дето ги има.

--- Край на цитат ---

Поредна курвенска провокация от страна на сръбските цигани:
Паметна плоча, пътувала от България към Босилеград, е била задържана от сръбските власти сега 2018г., предава сайтът на сънародниците ни в Западните покрайнини Гласс-пресс.

Тя е трябвало да бъде поставена в памет на убитите българи в Първата световна война, но не е била допусната да мине браздата, твърдят от Демократичния съюз на сънародниците ни в Западните покрайнини. Това е вторият опит да бъде поставена подобна паметна плоча в Босилеград. Първият бе миналата година на 15 май,но отново се провали. Повторната изаботка е с пари, дарени от адвокатка от Кюстендил. След отказа на граничните власти да я допуснат плочата е оставена на ничията земя между двете държави. Според Гласс-Пресс заради случая генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев е пристигнал в Босилеград като е коментирал, че н може да се отнема нито плоча, нито каквото и да било друго имущество без да е представен протокол от митницата.


генерал Жеков:
Двата народа се мразят от стотици години.Важното е,колкото и гадно да звучи,че ние сме зле,докато те са още по-зле

HighVoltage:
Лошото е, че ние като цяло не ги мразим, а те ни мразят от позицията на пропаднали и нищо непостигнали в съществуването си хора.   По същия начин по който неблагодарното и глупаво дете мрази родителя си. Не звучи гадно каквото си написал, предполагам какво имаш предвид. Понякога в този живот има справедливост.

генерал Жеков:
Така е.Справедливостта трябва да е фактор

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия