България и българите > Българските общности в чужбина
Българската диаспора
Savchev:
Еми това е един от проблемите.Голяма част от българите зад граница вече изповядват друга религия.Борис-Михаил е бил много интелигентен и дипломатичен човек,но на всички е пределно ясно защо е покръстил народа ни - или е трябвало да преклони глава пред прабългарските родове от онова време и да им отстъпи властта или да утвърди властта си чрез покръстване.Защо е избрал Константинополската патриаршия?Еми много просто - тя признава,че светската васт е над духовната,за разлика от римската,и по този начин той е запазил поста си.Нямаше ли нашата историческа съдба и карта да бъдат съвсем други ако бяхме избрали рим или да бъдем,както винаги сме били,една уникална,велика и независима нация ако си бяхме останали езичници,но тури му прах!
Иначе баща ми пребиваваше 7 години в Испания и града,в който живееше (Гандия) е претъпкан с българи.Има български барове,паркове...Имат право да гласуват,имат собствена организация.И специално южна Испания е претъпкана с емигранти,избягали от неволите в родината си,търсещи материална стабилност,която така и не намират,вместо да се опитат да направят нещо за подобряването на същата тази стабилност тук вътре,в Държавата.
Редактирано от модератор: Консолидация на два последователно пуснати постинги.
Индивидуалист:
Савчев,пепел ти на устата за дето рече да сме си останали езичници-забрави тази идея.Досега да сме сполетяли съдбата на толкова народи отхвърлящи Христа и жертвата на Бог,давайки Сина Си невинен да страда и умре за греховете на целия свят.Нямаше да ни има просто.
Savchev:
И това е вариянт,но аз съм оптимист и вярвам,чв ако сме постигнали обединението си още тогава(не само външно,а и вътрешно),не мисля,че кръста христов би могъл да попречи на нашето съществуване.Но това е просто хипотеза.И все пак всички знаете как са треперели и Константинопол и Рим при думата Българи.И в крайна сметка за България е била ябълката на раздора между католицизма и православието?Защо е бил такъв голям проблем кой да покръсти българите?Защо папа Николай I е вдигнал пир при веста,че получават права над българската църковна дейност?Еми било ги е страх от нас.И религията е била единствения начин да се спасят от нас,като ни приобщат към тяхната машина за власт.Но пак повтарям-това са само хипотези.Не съм пророк,за да знам какви са щели да бъдат историческите последици.Но ти не би ли се радвал на уникална българска култура,а не подвластна до някаква степен на църковната мафия?
Индивидуалист:
Виж аз просто споделям нещата от християнската им страна,за другите хипотези е доста сложно като че ли. :)
di:
Според мен това църквата и Бог нямат нищо общо! Може да има някаква върховна сила,която да владее всичко ставащо на тази земя,при което ние си представяме Бог,но църквата се представя като някакъв измислен "посредник",на който ти казват даи ни пари и ние ще те свържем с Господ....Вярата е измислена да обедини народи още преди много време,народи които са били езичници...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия