България и българите > Българските общности в чужбина

Българската диаспора

<< < (12/13) > >>

Hatshepsut:
Над 15 милиона души по света говорят български език
Населяват България и близките земи, Банат, Бесерабия, Букурещ, Прага, Будапеща, Братислава, Виена, САЩ
"Поне 15 милиона са българоезичните хора по света. Става дума за хора, владеещи български език като матерен " обяви д-р Ана Кочева от Института за български език при БАН, цитирана от Диян Иванов във в "Сега".
 
В бройката, освен населението в пределите на България и близките земи, влизат българи от Банат, Бесерабия, преселници или техни потомци около Букурещ, Прага, Будапеща, Братислава, Виена, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, ЮАР, Южна и Централна Америка.
 
"Съзнанието на част от тези хора може да не е българско, но езикът е български", заяви Кочева. Данните тя изнесе на семинар с участието на 170 деца от България, Македония и Сърбия, организиран от фондация "Българска памет" за 14-и път край Варна.

На форума беше напомнено, че е в ход кампания за вдигане на паметник на цар Самуил в София по повод 1000-годишнината от смъртта му. Организатор е "Българска памет", съвместно с фонд "13 века България", Столична община и министерството на културата.
 
Паметникът ще бъде разположен на пресечката между улицата, носеща името на царя и бул. "Патриарх Евтимий". Откриването е планирано за есента. Самуил ще бъде изобразен изправен, в приблизително реален ръст, като височината на бронзовата фигура заедно с постамента ще е до 5 метра.
 
В основата на паметника ще бъдат изписани три текста, величаещи владетеля - извадки от Битолския надпис и от писмо на Калоян до папа Инокентий III, както и думи на византиеца Йоан Ставракий.

http://bolgari.org/nad_15_miliona_dushi_po_sveta_govoriat_bylgarski_ezik-n2-8211.html

Партайгеносе:
Никой не може да каже с точност колко са българите зад границата, но мога да кажа лично, че повечето от нас обичат БЪЛГАРИЯ и родината е в душите им.
 :bgflag:

Цар Борис три:
Този въпрос е много относителен не може много точно да се каже колко са защото например в Русия по популация след така наречените "руснаци,, са българите (Волжска България) ,,,, Стара велика България http://www.spge-bg.com/_data2/pages/projects/itcomel_uk/images/istoriq/svB.jpg тъй наречените татари чуваши башкири за волжска България са българи ( които обаче беше подменена народноста от вашите братя руснячета както в БЮРМ - ФУРОМ беше създадена македонска нация ) а за стара велика България между другото не знам там кои са потомците защото в този район не знам кои са републиките хихихи А КАТО СЕ ЗАМИСЛЯ И РУСНЯЧЕТАТА СА ПОТОМЦИ НА БЪЛГАРИТЕ И УКРАЙНЦИТЕ И НЯМА ТАКАВА ИСТОРИЯ СЛАВЯНО БЪЛГАРСКА А СЛАВНОБЪЛГАРСКА И АЗБУКАТА НЕ Е СЛАВЯНСКА АЗБУКА А БЪЛГАРСКА АЗБУКА СЛАВЯНИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ ТЕЗИ КОИТО ГИ ВИКАТ СЛАВЯНИ СА БЪЛГАРИ ОБАЧЕ НЯКОЙ КОЙТО СЕ ДРАЗНИ МНОГО ОТ ТОЗИ ФАКТ Е ИЗМИСЛИЛ СЛАВЯНИ И ТЪЙ КАТО НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА В МОМЕНТА И ПРЕДИ С ЕДНА ДУМА ДА СА НЕУТРАЛНИ. В Гърция са по популация слд гърците са българите обаче гледам че официялно са трети а албанците са твори и знаете там помаците или се определят за гърци или повечето не се определят а и знаете с тъй наречената измислца Егейска Мънкедония има объркване сред хората а и все пак има яка гърцизация и преди са им били сменени имената и така. А В РУМЪНИЯ ДО 16-17 ВЕК ОФИЦИАЛНИЯ ВЗИК Е БИЛ БЪЛГАРСКИ

Партайгеносе:
Най-лошото от всичко е, че сме пръснати по света и много-много не се тачим един друг,  трябва! Нали всички твърдим, че сме българи.

Hatshepsut:
22 милиона българи живеят по света


22 075 844 българи живеят по света. Те са разпръснати по всички континенти. Това показват данните от проучвания на „Асоциацията на българите по света" и на „Световния парламент на българите" към 2014 година.

Най-много българи живеят в Русия - 7 212 274. Според данните най-много са така наречените „волжски българи" или казански татари - 5 100 000. Веднага след тях с близо 1,5 млн. са така наречените чуваши.

Интерес представлява фактът, че на второ място по наличие на българи се нарежда Украйна, като изрично е посочено, че данните се основават на официални и неофициални информации. В Украйна живеят 1 250 000 българи.

На трето място са българите в Сърбия, които са изчислени на 1 241 500 и на четвърто място в Македония - 1 387 274.

Вероятно и по обясними причини, заради засиления емигрантски поток в последните години, Южна и Северна Америка са сред водещите дестинации за втора родина на много наши сънародници. 738 450 българи живеят там, като най-много те са в САЩ - 350 000, на второ място е Канада със 150 000 и на трето място се нарежда Аржентина с 80 000 българи. В Бразилия се оказва, че живеят 62 000 българи, в Мексико - 700 и най-малко българи са намерили своята втора родина във Венецуела - едва 150 души.

Бройката на българите в САЩ се конкурира от тези в Гърция, които наброяват 383 981. Особен интерес представлява фактът, че българи живеят дори в Африка, като те са изчислени на 27 800 души, от които 25 000 са в Южноафриканската република. Там особено през последните години заминаха и много наши сънародници, които търсеха спасение от правосъдието у нас. Тези хора обаче едва ли живеят в държавата легално, защото иначе биха били открити от властите и вероятно биха били върнати в България, за да си понесат съдебната отговорност, за която са били търсени. Въпреки проблемите, които имаха нашите медици в Либия, все още там, според последните данни, живеят 2000 българи.

В Румъния се оказва, че живеят близо милион българи - 898 500. Това са банатски българи, карашобени, секели, чангъи, добруджански българи, шекеи, българи във Влахия и македонски българи.

Най-разселени са така наречени македонски българи. Те веднъж са българи от македонски произход, втори път не са в естествения им ареал на днешната Македония. Македонски българи има в Румъния - 10 000, в Сърбия - 35 000 и в Косово - 900. Македонски българи има дори и в Русия и те наброяват 325 човека. Разбира се, най-много македонски българи живеят в географската територия на днешната Република Македония. 1 237 980 българи са тези, които не са се декларирали като такива от страх от репресии, твърдят авторите на доктрината. Македонските българи, които са със статут на български граждани са едва 120 994.

Българите в Америка и Австралия са емигрирали през последните 120 години. Това е историята на този процес. Причините са предимно икономически, но и политически, като напоследък, през последните 20 години, формалният повод е и образованието като външен определящ фактор. През 1908 г. е приет Закон за емиграцията, който е променен през 1927 г. Така се регламентира начинът за изселване от страната. През 1923 г. между България и САЩ е сключен договор, който третира емиграционни проблеми и урежда въпроса за натурализацията.

Първоначално преселниците са предимно от онези райони на българската етническа територия, които при Освобождението от Османско владичество през 1878 г., остават извън пределите и на автономното Княжество България, и на останалата в рамките на Османската империя, Източна Румелия.

Така емиграцията ни се дели на два основни и формални дяла - стара емиграция и нова емиграция. Старата е тази, която е до началото на Втората световна война, а новата е след това.

https://bultimes.com/po-sveta-zhiveyat-malko-nad-22-mln-balgari/

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия