България и българите > Българските общности в чужбина

Босняците - потомци на българи богомили

(1/7) > >>

Инжинер Донев:
Богомилите, мога да кажа че са продукт на протест срещу новата религия която те не разбират. Те дестабилизират държавата поради простата причина че не виждат в нея свое представителство. Мога да кажа че държавата ни е била импотентна да се справи с проблема, и след няколко безполезни църковни събора,

ИЗГОНВА 500 000 БЪЛГАРИ БОГОМИЛИ КЪМ БОСНА ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР БОРИЛ.

При това положение Борил и неговите приближени, подкрепяни от църквата, решават да се справят с еретиците. На 11 февруари 1211 г. в Търново е свикан голям събор, за да се занимае с тяхното учение и да го осъди. На събора присъстват всички архиереи, свещеници и монаси, както и всички боляри и голямо множество от останалия народ. Председателства самият цар, облечен в най-тържествените си одежди, и той лично води разследването на докараните пред събора богомили. Започва продължителен спор между него и еретиците, който завършва с това, че възгледите им са отхвърлени и анатемосани. Част от еретиците се връщат към официалната вяра, а онези, които отказват да сторят това, са подложени на различни наказания и заточения.


След Борил, Богомилите сякаш изчезват... Завинаги. Защото физически ги е нямало. Според хърватин от Босна с когото съм разговарял броят им е достигнал до 500 000.

Тези Българи са заточени в Босна където основават "Босанска черква"


--- Quote ---The Bosnian Church (crkva bosanska, ecclesia bosniensis) is historically thought to be an indigenous branch of the Bogomils that existed in Bosnia during the Middle Ages. Adherents of the church called themselves simply Krstjani ("Christians"). The church no longer exists, thought to have disappeared completely under the period of Ottoman rule in connection to Islamic converts, although some scholars dispute this. The church's organization and beliefs are poorly understood, because few if any records were left by church members, and the church is mostly known from the writings of outside sources, primarily Roman Catholic ones.
--- End quote ---

Когато пристигат турците, богомилите са масово помохамеданчени. Това са днешните босняци. Разбира се една друга част от тях е била похърватена с католическа вяра...

Българските богомисли паметници в босна:
http://mail.slovo.bg/old/litforum/142/hmilcheva.htm

Снимки на българи богомили от Босна:
И един клип за да подплъти какво казах

[youtube]http://youtube.com/watch?v=35SUwKRh8Go[/youtube]


Редактирано от модератор: Премахване на невалидни линкове.

Ванадий:
Че в част от Босна днес официално религията е богомилство  :)

Борисъ:

--- Quote from: ташко-фадромата on 22 Dec 2007, 10:13:39 ---ИЗГОНВА 500 000 БЪЛГАРИ БОГОМИЛИ КЪМ БОСНА ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР БОРИЛ.

--- End quote ---
Няма нужда да се преувеличава толкова,това означава,че една шеста от тогавашното българско население се е изнесло,а и половин милион трудно биха могли да намерят препитание в босненските чукари.

Емигрирали наши богомили в Босна е имало и въпреки това не вярвам да са били толкова много,че сериозно да променят етническия елемент.Българи сигурно могат да се открият тук там,но повечето(не всички) от бошнаците са потурчени сърбежи ;)

Краен националист:
Това ако е тьй, направо супер, ако босна стане бьлгарска, още по бьрзо ще може да сьтворим ВЕЛИКА БЬЛГАРИЯ, а пьк в Сьрбия както има много бьлгари, самите сьрби ще ги подложим на асимилация и..... ВЕЛИКА БЬЛГАРИЯ.
Аз правя врьзка с казаното тук и областа Босна на Странджа планина, Бьлгария.

Босненците в Босна са 2 000 000 души, а по извьн босна още над 1 000 000 души.

Инжинер Донев:
Босняците не са помюсулманчени сърби! Те са помюсулманчени хървати+българи. Нямат нищо сръбско>


Босна днес е поделена на "република сръбска" и на "босняшко-хърватска федерация"


А колко са били изселени - показателно е че след Борил богомили практически не остават в българската империя. Нали лесно може да се проследи това от "босанската црква"

Има над 300 богомилски църкви в Босна през късното средновековие... това е показателно че броя на богомилите(българи) е бил голям:

BosnaCrkveSrednjiVek.jpg


Редактирано от модератор: Подмяна на невалиден линк с валиден.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version