България и българите > Българските общности в чужбина

ВМРО и МПО - имат ли те връзка или НЕ?

(1/3) > >>

AUG:
За съжаление истинската ВМРО умря с Иван Михайлов. Да не забравяме, че тази велика организация бе буквално съсипана от Каракачанов и Сие.

Сякаш докато Ванчо беше жив - имаха страх от него!

Питам: Какво направи ВМРО за да задържи МПО /Македонски патриотични организации/ на българска страна?

Заради бездействието на ръководството на ВМРО /което не е от вчера/ в момента МПО-Чикаго подкрепят идейно в някои отношения ОМО "Илинден", а не ВМРО.Това е показателен пример до колко ВМРО държат на Българите зад граница, щом не са си направили дори презентация относно македонския въпрос.

PS: Не съм забравил и не мога да отрека делата на Пламен Павлов, който чрез ръководената от него "Агенция за българите в чужбина" направи доста за някои български общности зад граница.

Мамарчев:
Наистина след смъртта на героя Ванчо МПО бе обладано от сърбомани. Въпреки това към края на 90-те години на 20-ти век започна едно изравняване на силите, въпреки незаинтересоваността на държавата ни и и парите на Белград. На много места структурите на МПО се върнаха към истинските позиции на организацията. И това стана с помощ от ВМРО, макар че бе твърде ограничена. Знак за това е, че днес, когато всевъзможни "македонски" дружества изявяват подкрепа на властимащите в Скопие в спора им с Гърция и когато се изпращат серия от писма и становища до институциите на ЕС, МПО стои настрана. Дори напротив, на няколко пъти бяха изпращани писма от ръководството до българските органи с молба за по-активна политика по въпроса. Въпреки това продължава вътрешноорганизационната борба с македонистите.

П. П. ВМРО организира поредица разисквания по т. нар. Македонски въпрос в българските университети. Във водещите висши училища бяха представени филмът "Един народ сме" и алманах "Македония" /алманахът бе презентиран дори в Народното събрание и Европарламента/. Тези инициативи бяха съпроводени с разисквания по проблема. На места се организираха и "кръгли маси".
Специално за Великотърновския университет, наред с изброените събития, през учебната 2007-2008 г.бяха раздавани сред студентите, администрацията и преподавателите следните материали: дискове с филма "Едни народ сме", брошура "Бъдещето на Македония", дипляни с биографиите на водачите на ВМРО. Проведе се дискусия по Македонския въпрос с участието на Костадин Костадинов. В безплатния вестник "Университет" ежемесечно се поместват материали, свързани със съдбата на българите извън пределите на Републиката. Организираха се редица срещи и дискусии с "чуждестранните" студенти, преимуществено от БЮРМ. Осъществиха се следните инициативи във връзка с "чуждестранните" ни колеги: поесещение на връх Шипка по случай националния празник 3 март /дойдоха 26 студенти, от които 8 македонци/, посещение на НИМ и среща с проф. Божидар Димитров /дойдоха 32 студенти, от които 12 македонци/.
Мисля, че въобще не е зле за една учебна година. А тази дейност във ВТУ е ежегодна.

AUG:
Това по линия на НМК ли е?

Предполагам - ДА!


Но не се лъжи, това са мероприятия на ВМРО - В.Търново, не на НМК. Предполагам знаеш и по-добре от мен, че НМК трябва да прави нещо на национално ниво, поне така беше замислено - обаче на национално ниво не се е случвало нищо, нали! Подобно е положението и с ръководството на ВМРО. Нали уж ВМРО има такава, задгранична дейност - или само така се казва по конгресите за да се оправдаят разхади.

Знам много добре, че ВМРО - В.Търново е школа за кадри на ВМРО покрай историческия факултет на ВТУ. Де да управляваха техни кадри Организацията.... (щото един Мурджов не стига).

Ако някой прави нещо, то е самодейно, по места. Това, че в Търново нещо се е случило не значи че го е направила ВМРО. Направили са го местните патриоти. Нито НМК, нито ръководството на ВМРО са помогнали с нещо, сигурно не са се и сетили.
Българите в чужбина и по-конкретно МПО трябва да са приоритет на ръководството на ВМРО, а не само на ВМРО - В. Търново. Въпреки, че според мен малко бягаш от темата. Запознаването на студентите във ВТУ с т.н. "македонски въпрос" едва ли ще върне симпатиите на МПО към България. Според мен "Македонският въпрос" приклучи в момента когато Жельо Желев призна Р.Македония. Така той изпълни основната цел на ВМРО според първия и устав от 1893 г. Според мен тук става въпрос вече за български въпрос. Според мен ВМРО трябва вече да спре да изтърква тази стара тема за македонците. Доста е смешно когато Каракачанов я тиражира. Щото не знам в Русе (родния му град) да има македонски българи.

Крум:
Аз не знам и в града на Марко Лерински - Котел да е имало македонски българи, нито в с. Дерманци, Луковитско, откъдето е Христо Чернопеев, нито в Сливен, откъдето е Кръстьо Асенов, нито в Чирпан, откъдето е Пейо Яворов, нито в Стара Загора, откъдето е Иван Гарванов, нито в Ловеч, откъдето е Тома Давидов, а това са хора легенди в Организацията.

Мамарчев:
Ще бъда откровен и ще изразя личното си мнение, че НМК наистина изглежда пасивно. Иначе представянето на филма "Един народ сме" и на алманах "Македония" във всички големи градове бе организирано на централно ниво.
Задгранична дейност има. Но това са твърде дълбоки теми, които не е удачно да се обсъждат твърде публично. Аз съм участвал в незначителни прояви зад граница, но съм узнавал и за други по-сериозни инициативи.
Доколкото съм чувал, в Русе също има преселници от Македония. В края на 19-ти и началото на 20-ти век там се е намирало едно от най-големите македонски дружества в страната. Освен това не виждам защо само "македонци" могат да членуват във ВМРО. Все пак всички сме българи и се борим за общобългарска кауза. Иван Гарванов е от Стара Загора, но е оглавявал ВМРО по време на Илинденско - Преображенското въстание. Владо Черноземски е от днешния град Велинград. Аз съм добруджанец, но поддържам идеите на Организацията /ДРО, въпреки овладяването й от комунистите, е поддържала контакт с ВМРО/.
На въпроса за връзката между ВМРО и МПО вече отговорих. Това е, което аз знам.
Намесих ВМРО - В. Търново, защото исках да дам пример за запознаване на бъдещия елит в страната с т. нар. "македонски въпрос". Иначе местната дейност се крепи не на местни патриоти, а на студенти от други градове. Така е от самото създаване на местното дружество. Че дружеството е школа за кадри, няма спор. Редица координатори и председатели на местни дружества са излезли от ВМРО - В. Търново. В централното ръководство от въпросната структура, освен Мурджов, са още Костадин Костадинов /бивш председател на студентското дружество/ и доц. д-р Милен Михов /настоящия помощник - ректор на ВТУ/.

П. П. Забравих още една заслуга на ВМРО - В. Търново! Благодарение на нея бе закрита специалността "Начална училищна педагогика с РОМСКИ език" в Университета. /естествено това са слухове  ;)/

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version