България и българите > българите в Сърбия

Български културно-информационен център в Босилеград

<< < (2/3) > >>

Urban:
Деца от западните покрайнини видяха Царевец и Великата лавраГрупа от 35 деца и техните преподаватели от с. Звонци от района на Западните покрайнини в Република Сърбия посетиха част от историческите забележителности на Велико Търново. Екскурзията в старата столица е организирана от областния управител на Пловдив Иван Тотев, а домакин е областният управител на Велико Търново доц. Пенчо Пенчев.

Групата посети крепостта “Царевец” и църквата “Свети 40 мъченици”, църквата “Рождество Христово” и Констанцалиевата къща в Арбанаси. В училище “Христо Ботев” в с. Звонци се обучават 70 деца, техният директор Мариян Иванов е бакалавър по педагогика, завършил Великотърновския университет. През миналата година с дарение от Велико Търново и други градове от страната е била реставрирана и ремонтирана църквата Св. Илия в с. Звонци, казаха гостите от западните покрайнини. Според областния управител доц. Пенчев, това е само началото на подобно дълготрайно сътрудничество.

Теодор:
Училищата в Босилеград ще получат като дарение компютри от България

18 октомври 2010 | 13:36 | Агенция "Фокус"

София. Седем компютри дари министърът без портфейл Божидар Димитров на Владимир Захариев – кмет на населения с българи град Босилеград в Сърбия. Те ще бъдат разпределени между училищата в общината където има паралелки с изучаване на учебния материал на български език, съобщиха от кабинета на Божидар Димитров.
Други два компютъра бяха дарени на Българския културно-просветен център в гр. Пирот в Сърбия.
Шест компютри преди няколко седмици бяха дарени и на гимназията в гр. Димитровград (Цариброд) в Сърбия.
Почти всички випускници на гимназиите в Босилеград и Димитровград през тази година постъпиха в български висши учебни заведения.
В края на седмицата с три ТИР-а ще бъде изпратена помощ (храна и облекло) от българското правителство на пострадалите от наводнение две български села в Молдова (Антоновка и Стояновка). Помощта е на стойност 120 000 лева.

http://focus-news.net/?id=n1451700

Hatshepsut:
Нова кампания срещу културния център на българите в Босилеград
Демократичният съюз на българите (ДСБ) изразява тревога и възмущение от разразилата се напоследък кампания срещу КИЦ „Босилеград“ и неговия председател Иван Николов,
 
известен общественик, писател, публицист, поет, дописен член на Българската академия на науките и изкуствата и редактор на списание „Бюлетин“.
Самият факт, че тази кампания е насочена срещу нашия най-добър съвременен познавач и най-принципен и последователен правозащитник на правата и интересите на българите в Сърбия, недвусмислено показва кой стои зад нея – авторите и проводниците на геноцида срещу българското малцинство в Западните покрайнини в лицето на „професионалните сърби“ от български произход, лидерите на сръбските националистически партии и босилеградските управници.

За съжаление, в тази кампания пряко или косвено са вмъкнати и някои български държавни органи и институции, които вероятно са повлияни от вече споменатите сръбски „политици“ от български произход. Според статия във в. „Труд“ от 16 февруари т.г. „кметът  Владимир Захариев предал и документи за злоупотреби на културно-информационния център в града, в отговор на което премиерът наредил на външния министър Даниел Митов да прекрати финансирането на организацията“, да заличи КИЦ от регистъра на ДАБЧ, както и разни други недостойни внушения и препоръки, които прозвучаха по повод „поклонението“ пред паметника на Левски. Те недвусмислено показват, че става дума за дирижирана акция срещу най-активната българска организация в Западните покрайнини и нейния председател Иван Николов.

ДСБ осъжда поведението на кмета на Босилеград Владимир Захариев, който по най-вулгарен начин злоупотреби с поклонението пред паметника на Левски на 19 февруари и името на българския премиер Бойко Борисов, за да злепоставя организациите и личностите, които не само построиха и поддържат този паметник, но и най-активно защитават правата и интересите на българите в Западните покрайнини. С това той показа истинското лице на антибългарската политика, на която служи.

За всеки добронамерен човек е ясно, че тази негова политика е съшита с бели конци, защото, ако наистина имаше доказателства за „злоупотреби“ в КИЦ, той с най-голямо удоволствие щеше да ги предаде на сръбската прокуратура, а не да подвежда българския премиер с доноси, интриги, измами и лъжи. Целта на тия подмолни действия е лично отмъщение към Иван Николов, който винаги е бил последователен и непримирим критик на неговото престъпно 13-годишно управление, през което той буквално опустоши Босилеград.

Закриването на КИЦ „Босилеград“ и премахването на Иван Николов е дълго жадувана мечта на всички, които искат да задушат гласа, чрез който говори българското малцинство в Сърбия, и то точно по времето, когато страната трябва да отвори преговорните глави за правата на човека и правата на малцинствата.

Замърсявайки медийното пространство с измислени и нарочно тиражирани „злоупотреби в КИЦ“, кметът Владимир Захариев не само иска да отмъсти на политическите си опоненти, но и да отклони вниманието на обществеността от собствените си престъпления и злоупотреби с държавни пари, похарчени за безсмислени и непотребни обекти, които години наред стоят недовършени и се разпадат: водопровод, плувен басейн, спортна зала, мост, недовършени пътища, разровени тротоари и много други.

Следствието, прокуратурата и правосъдните органи  все още си затварят очите пред престъпните му деяния, вероятно заради политическите услуги, които той прави с антибългарските прояви по повод Деня на освобождението на Босилеград от българските фашистки окупатори, спиране на възстановяването на български войнишки гробища, разпускане на български паралелки, изхвърляне от служебна употреба на българския език и писмо, потискане на свободата на словото, борбата срещу частния бизнес и злоупотребите по време на избори.

По време на неговото управление населението на общината намаля над 20%, а смъртността е пет пъти по-висока от раждаемостта. Босилеград никога през новата си история не е бил изправен пред подобна икономическа, политическа и демографска катастрофа с перспектива напълно да изчезне следствие на непоправимите последици от негово управление.

С отнемане и дублиране на дейностите на КИЦ и клеветите по негов адрес в София, Владимир Захариев се стреми да спечели доверие на „супер сръбски патриот“ в Белград, защитаващ територията на Сърбия от измислени „сепаратисти“, и да си осигури политически чадър за установените от държавния ревизор финансови престъпления в общината, направени по време на неговото некомпетентно управление.

Една демократична и европейска България не бива да подкрепя такъв тип „политици“. Тя може истински да ни помогне само разграничавайки се от подобни носители на великосръбските анахронизми в Македония и Западните покрайнини и  настоявайки за безусловно спазване на правата на българското малцинство в процеса на преговорите за членството на Сърбия в ЕС.

Драголюб Иванчов,
председател на Демократичен
съюз на българите
Босилеград

http://www.desant.net/show-news/32471/

Hatshepsut:
В Босилеград честваха „Деня на освобождението от българската фашистка окупация“


В гневно обръщение Демократичният съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ изразяват възмущението си от позорния акт. Ето какво заявяват организациите на българи в Босилеград в съобщение до медиите:


И тази година от Общинската организация на Съюза на бойците на народно освободителната война (ОО на СУБНОР) в Босилеград направиха поредната антибългарска провокация – положиха цветя по повод „8 септември - Ден на освобождение на Босилеград от българската фашистка окупация” на партизанската чешма в центъра на Босилеград до паметника на Левски. Това е още едно доказателство за ксенофобската и комунистическа културна среда, в която продължават да живеят българите в Сърбия.

Демократичният съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ неведнъж са протестирали срещу подобни обидни и провокативни антибългарски послания срещу България, срещу всички честни и просветени българи в Сърбия и срещу добросъседските отношения между двете държави. Използвайки фалшификациите на сръбската комунистическа историография от времето на Студената война, организаторите на отбелязването на „Деня на освобождението на Босилеград от българския фашизъм” вече няколко години отправят обидни антибългарски провокации, които биват премълчавани от страна на официална България.

С подобни антибългарски мероприятия представителите на крайния великосръбски национализъм и комунизъм в Босилеград продължават да се отнасят към България като към вражеска страна и да насаждат антибългарски настроения срещу българите в Сърбия, при това без никакво историческо покритие. Да се говори за „българска фашистка окупация” на Босилеград по време на Втората световна война, при положение, че по същото време под фашисткото управление на генерал Милан Недич, Белград е обявен за единствената европейска столица освободена от евреи (judenfrei) е безочна и вулгарна подмяна на историческите факти.

Още по-безсрамно е това, че тази провокация се прави от хора които и лично са се облагодетелствали от същата тази „фашистка и окупаторска” България – децата им завършиха образованието си по Постановление № 103, а самите те се ползват с привилегиите и предимствата на българското (и европейско) гражданство като карат коли с български регистрационни номера.

Крайно неморално е точно хората, които се ползват с хуманитарна и медицинска помощ от България, да се гаврят с името на България като „фашистка” страна, която била „окупирала” Босилеград, и да величаят „демократична Сърбия” като„освободителка” от България!? По този начин те подкопават усилията на Сърбия за членство в Европейския съюз.

В такава атмосфера на политически лъжи, демагогия, исторически фалшификации и двоен морал е невъзможно откровено и честно да се говори за демократизация на политическия живот в Босилеград, за национално помирение, добросъседски отношения и за европейски ценности. Не е чудно, че в такава ретгроградна политическа среда няма и не може да има никакъв реален напредък в спазването на правата на българите в областта на образованието, свободата на словото, свободата на предприемачеството и пр. 

Демократичният съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ остро осъждат неморалното и лицемерно поведение на кметството в Босилеград което продължава да финансира антибългарската дейност на ОО на СУБНОР.

Демократичният съюз на българите и КИЦ „Босилеград“, като организации, които две десетилетия безкомпромисно отстояват правата и интересите на българите в Западните покрайнини, призовават правителството на Република България да реагира пред сръбското правителство в Босилеград да не се говори с езика на омразата към българите и България.

Председател на КИЦ „Босилеград“, Иван Николов

Председател на ДСБ, Драголюб Иванчов

http://www.vmro.bg/

ccaterpillar:

--- Quote ---Западните български покрайнини са откъснати от страната ни преди по-малко от век. През 1919 г. по силата на Ньойския мирен договор победената в Първата световна война България е принудена да подпише споразумение, вследствие на което губи значителни територии. Днес те са част от Гърция, Македония и Сърбия. Земите, които влизат в състава на Сърбия (около 1545 кв. км), са по-известни като Западни български покрайнини. Българското население преобладава (около 90%) в шест общини - Цариброд, Босилеград, Бабушница, Сурдулица, Пирот и Зайчар.
--- End quote ---

Ньойски споразум:


Откъснати територии кои са днес в Сърбия са Цариброд, Босилеград и мала час до граница близо Зайчар, водоплавни част до река Тимок.
Българското население преобладава в Цариброд (Димитровград) и Босилеград, това са места откъсната 1919. Сурдулица, Пирот, Зайчар, Бабушница са със големо сърбско мнозинство уще от по рано до днес, и 1878. са вклучени с сърбската държава.

Зайчар:

94,95% Сърби

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%97%D0%B0%D1%98%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%80

Пирот:

91,36% Сърби

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%BE%D1%82

Бабушница

96,69% Сърби

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%91%D0%B0%D0%B1%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

Сурдулица

83,45% Сърби

https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D1%83%D1%80%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version