България и българите > българите в Албания и Косово

Македонците во Албанија обединети за остварување на сопствените права

(1/4) > >>

Лефторов:
Нешто на кое треба сите да сме горди :) линкот тука
Разликите се одлика на демократијата, нив ги има и меѓу Македонците во Република Албанија, без нив би немало потреба од партија. Првиот Конгрес на Македонска алијанса за европска интерграција одржан на 25 арил годинава во Тирана, демонстрира единство и братство. Сите одлуки беа донесени со речиси апсолутно мнозинство. Изборот на претседателот на партијата беше извршен со тајно гласање меѓу двајца кандидати, Едмонд Темелко и Таќо Гроздан. Победи Едмонд Темелко со двотретинско мнозинство од вкупните делегати, се вели во демантот на Македонска алијанса за европска интеграција за невистинитите наводи објавени во дневниот весник “Нова Македонија“, под наслов “И во странство сме поделени“.

Во текстот пишува дека “најновиот случај на расцепување на македонските партии е во Албанија. Таму се најавува формирање нова партија на Македонците откако конгресот на Македонска алијанса за европска интеграција на виделина ги исфрли несогласувањата меѓу партиските членови. Таќо Гроздан, поразениот кандидат за претседател на партијата, вели дека новата партија би можела да се формира по парламентарните избори во Албанија, кои се закажани во јуни, како и тоа дека повеќе од половина од членовите веќе најавиле дека нема да учествуваат во партиските активности поради незадоволството од начинот на кој Едмонд Темелко беше избран за претседател“.

Во демантот од раководството на партијата исто така стои дека нема никаква најава за формирање на нова политичка партија на Македонците во Албанија, ниту таква ќе се формира, пренесува Нетпрес.

“Не постои незадовослство меѓу членовите на партијата, напротив сите членови едногласно донесоа одлука на парламентарните избори да се излези со кандидати Македонци кои живеат во Албанија. Македонска алијанса за европска интеграција со свои кандидати за пратеници ќе излези во сите изборни единици низ цела територија. Со ова сакаме да покажеме дека не не има Македонци само во Мала Преспа, Голо Брдо и Гора туку дека не има низ цела албанска територија. За првпат во историјата ќе се слушне гласот и орото македонско низ целата територија на Албанија. Нашата изборна кампања е насочена со изворни ора и песни Македонски да му се покаже на Македонците во Албанија дека имаат сопствена матична партија. Партија кој ќе се бори за правата на Македонците“, велат од партијата.

Претседателот на УМС на МАЕИ, Васил Стерјовски изјави дека партијата има фарбано неколку возила со слогани и симболот на партијата каде со нив ќе се оди од врата до врата да се објасни и да дознаат Македонците во Албанија дека постои Македонска партија.

“Таќо Гроздан кој беше кандидат за претседател на партијата, бидејќи изгуби со двотретинско мнозинство во тој момент не можеше да го прифати и да му честита победа на Едмонд Темелко. Но за доброто на партијата како и за да се покаже единство мнозинството на партијата се одлучи Гроздан да биде генерален секретар на партијата“.

Македонската партија во Албанија ја подржува борбата на Македонците во Република Бугарија и Република Грција за нивните човекови и граѓански права и слободи, и покрај некогаш евидентните поделби како резултат на делувањето на балканските разузнавачки служби.

Nordwave:
БЪЛГАРИТЕ В АЛБАНИЯ НЕ ИСКАТ ДА ИМАТ НИЩО ОБЩО С ОПРЕДЕЛЯЩИТЕ СЕ КАТО МАКЕДОНЦИ. Председателят на дружествата на българите в Албания Хаджи Пируши : Македония няма мощ, а България е голяма държава

Тирана. Българите в Албания не познават хората тук, които се определят като македонци. Те са малко и не ни притесняват. Ние нямаме и не искаме да имаме нищо общо с тях. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на албанското културно-просветно дружество “Просперитет” Хаджи Пируши.
“Те имат свои икономически интереси. Македонската държава помага на тези хора. Скопие се грижи за тях. Дава им паспорти, пари, помага им в образованието, а има и инициатива за откриване на македонски училища в Голо Бърдо”, каза Пируши.
Според него корените на присадения македонизъм са главно в недостатъчния интерес и грижа на българската държава за българите в Албания.
“Македония проявява по-голям интерес за населението в Голо Бърдо. България трябва повече да се грижи за нас. Македонски паспорт може да се извади за седмица, а за български паспорт трябва да чакаме година и половина. Имаме проблеми при ваденето на документите от Агенцията за българите в чужбина”, каза Пируши.
За твърденията на вестник “Дневник”, че македонската общност в Албания е изпратила протестно писмо до председателя на парламента в Тирана, Пируши каза: “Това са шеги. Хората да си пишат, каквото си искат. Те са близки на македонската държава”.
Според Пируши те нямат възможности и не представляват заплаха за каузата на българите в Албания. “Македония няма мощ, докато България е голяма държава и пак припомням, тя трябва да помогне на българите в Албания”.
Според него София трябва да инвестира в Голо Бърдо в областта на образованието, енергетиката, туризма. http://www.ndt1.com/article.php/20040731165656471

Nordwave:
Български колеж ще се строи в Тирана, Албания.

По инициатива на Дилян Дамяновски, председател на Общинския съвет в Мездра, в Тирана, Албания, ще се строи български колеж, предаде „Фокус”.

Управителният съвет на Националната асоциация на действащите председатели на Общински съвети /НАДПОС/, който заседава в Шумен днес, обсъди информация за развитието на идеята.

По неофициална информация българите в Албания са над 100 000, съобщи Дилян Дамяновски. Натискът върху тях от страна на Македония чрез бързо издаване на паспорти и многократни визи, става все по-силен. Изграждането на училище, в което ще се обучават 400 ученици, според Дамяновски, ще помогне на хората да запазят българското си самосъзнание, съхранено няколко века.

Инициативата ще се реализира съвместно от Националната асоциация на действащите председатели на общински съвети, Министерството на външните работи и Агенцията за българите в чужбина. За изграждането на българския колеж в Тирана ще са необходими около 300 000 евро, каза още Дамяновски. Събирането им ще започне веднага след като българите в Албания изпратят официален отговор на въпросите относно правния статут на училището, собствеността на земята, върху която ще бъде построено, както и формата на управление. Преподаватели от Шуменския, Великотърновския и Благоевградския университет са дали вече съгласие да работят в колежа. Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен също е изразила желание да участва в инициативата. http://albania-bulgaria.blogspot.com/

Дашо:

--- Quote from: leftorov on 01 Jun 2009, 12:15:34 ---...
Македонската партија во Албанија ја подржува борбата на Македонците во Република Бугарија и Република Грција за нивните човекови и граѓански права и слободи, и покрај некогаш евидентните поделби како резултат на делувањето на балканските разузнавачки служби.

--- End quote ---
Това как да го разбирам?
Че тази партия е нещо като хОМО Илинден тук ли??? :-\
А и в Албания, както навсякъде другаде, българското малцинство е оставено на произвола на съдбата и по този начин, стават лечна плячка на разни пропаганди (било албански, било македонски). Дано колежа, за който споменава Императора, стане по - скоро реалност!

Лефторов:
Де бе , ако е македонско значи нема да биде албанско, вие место да го подржите, веднаш почнувате разделби да правите. Не така.
Таму каде што бугарија каска, македонија ќе работи на случајот, а таму каде што македонија неможе, бугарија нека работи.
Ние сме еден народ со ист корен и не треба да си правиме раздор. Немора да личиме на срби и црногорци.
Она што македонците малку клето се осврнени кон бугарите ќе се промени своевремено. Но многу е битно самите бугари да не превземат потези со кои ќе го одложат тој период.

Внимателно и полека, ќе се случи зближување. Во тоа верувам и јас се залагам. За обединување сум скептик и не би сакал.
Поздрав од братскиот дел на Македонија ;)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version