България и българите > българите в Албания и Косово

Македонците во Албанија обединети за остварување на сопствените права

<< < (4/4)

Франкист:
Мост" ще се нарича македонското дружество, което създадоха наскоро "етническите македонци" в Голо Бърдо, съобщава днес агенция "Макфакс", цитирана от КРОСС.

Според устава на дружеството, което e регистрирано в Основния съд в Тирана, основни цели на сдружението са "признаване на македонците в Голо Бърдо, насърчаване на техните права, както и въвеждането на македонски книжовен език в редовната форма на обучение в училищата в тази област.Също така цел на сдружението е по различни начини да запази най-важните белези на македонската национална идентичност, култура, традиции, език, фолклор и обичаи, като за това ще се старае непрекъснато да повишава информираността за особеностите на македонската национална идентичност в Голо Бърдо.

"Нашата цел като сдружение преди всичко ще бъде борбата за признаване съществуването на македонците в Голо Бърдо от албанската държава, както и въвеждането на македонския език в училищата в Голо Бърдо. Също така, нашата задача ще бъде и предотвратяване на българската пропаганда и опитите на България да побългарчи македонците в Голо Бърдо ", заяви председателят на дружеството Бесник Хасани.

Седалището на дружеството е в община Требище, като идеята е да се открият два клона на сдружението в двете общини на Голо Бърдо - Острени и Стеблево.

www.actualno.com

Петкан:

--- Цитат ---"...Също така, нашата задача ще бъде и предотвратяване на българската пропаганда и опитите на България да побългарчи македонците в Голо Бърдо ", заяви председателят на дружеството Бесник Хасани."
--- Край на цитат ---

.....facebookBesnik Hasani

...
Че е Бесник,спор няма,а вместо Хасани,би могъл спокойно да носи фамилията Мангали.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия