Обща категория > Общи дискусии

Директивата на ЕП относно авторското право в интернет

(1/1)

Петкан:
Утре ЕП ще гласува Директивата относно авторското право в интернет

Европейският парламент трябва да гласува в четвъртък Директивата относно авторското право в цифровия единен пазар
България 4 юли 2018, 12:30

Утре Европейският парламент трябва да гласува Директивата относно авторското право в цифровия единен пазар - 2016/0280 (COD).
Ако бъде приета, според „Уикипедия” тя може да сложи „край на свободното разпространяване на информация” в интернет.

Предложенията на директивата включват възможността да се иска плащане за използването на кратки откъси от текст, включително тези в „Уикипедия”, мерки за предотвратяване потребители да публикуват съдържание, за което нямат авторски права, предоставяне на изключения за авторски права само за извличане на текст и данни от научни изследователски институции, както и филтри за „екстремно съдържание”, по настояване на британския депутат Стивън Дъди.

На 26 април 145 организации от областта на правата на човека и цифровите права, свободата на медиите, издателствата, библиотеките, образователните институции, разработчиците на софтуер и доставчиците на интернет услуги се противопоставиха на директивата.

Петицията в Change.org срещу нейното приемане има близо 750 000 подписа.

В същото време тя се подкрепя от издателски и медийни групи, както и от големите звукозаписни компании.

Ако директивата бъде приета, всичко, което потребителите пускат в интернет ще бъде филтрирано или дори блокирано от роботи. И въобще не става дума само за материали с комерсиална стойност. Дори снимките на приятели могат да бъдат разглеждани като обект на авторско право.

Собствениците на такова ще могат да искат заплащане дори за пускането на линкове към статии и материали в мрежата.

Изключение ще може да се прави само за научноизследователските институции. Всички останали - библиотекари, журналисти, неправителствени организации, независими учени, ще трябва да плащат за използването на големи масиви от данни.

Съществува реална опасност, с приемането на тази директива сайтове, предоставящи свободен достъп до информация, като „Уикипедия”, да прекратят дейността си.

Поддръжниците на директивата твърдят, че притесненията по отношение на разписаните в нея ограничения са пресилени. Те посочват, че с нейното приемане ще се подобри интернет пазарът и ще се защитят правата на авторите на онлайн съдържание.

Според тях срещу директивата се води „масирана кампания за дезинформация”, като членове на Европейския парламент дори са били „атакувани със спамботи”, които са задръстили електронните им пощи с толкова много писма против новите регулации, че това е попречило на работата им като депутати.

Позицията на поддръжниците е, че освен авторите, издателите също са жертви на текущия режим на авторско право, който вместо платени сайтове с лицензирано съдържание като Spotify и Netflix дава предимство на платформи, задвижвани от потребителите, от рода на YouTube и Facebook.
https://www.vesti.bg/bulgaria/utre-es-mozhe-da-slozhi-kraj-na-svobodata-v-internet-6084136
...
...
Някак си е странно, че именно такива мерки се предприемат не от кой да е, а от Европейския парламент, който уж е за правата на човека, за демокрацията и т.н.!

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия