Обща категория > Интернет Портал

Компютърен вирус порази МВР

(1/1)

Angel Lights:
Вирус е поразил част от вътрешната компютърна система на МВР, съобщи пред журналисти вътрешният министър Михаил Миков, цитиран от БТА. Той допълни, че до вчера на обяд са били поразени всички паспортни служби, както и органите на КАТ и затова обслужването на граждани е било невъзможно, но към момента в тези поделения на МВР вирусът е изчистен.
По думите на Миков, вирусът е тръгнал от компютър в столичната полиция. За съжаление обаче, той не можел да бъде отстранен с обикновена антивирусна програма и затова прочистването на вътрешната система ставало бавно, коментира още вътрешният министър.
Миков беше в Благоевград, където се запозна с начина, по който в благоевградското предприятие "Струматекс" се изработват част от полицейските екипи.
Ризите, които в "Струматекс" шият за българските полицаи, са със същия състав на плата, какъвто е и за австрийските полицаи. 190 лв. струва една униформа, която е произведена от най-скъпия трудногорим материал, поясни управителят на благоевградското предприятие Тодор Андонов. Той допълни, че при нормална експлоатация всеки един полицейски екип може да се използва две години.
До края на март очакваме да е готова изцяло поръчката за МВР, поясни Андонов, като уточни, че става въпрос за 15 000 облекла за срок от 3 месеца.
Вътрешният министър заяви, че ще опита частично пред МС да улесни режима, при който се обявяват поръчки за полицейски униформи. Той допълни, че е отменил наредбата за нов тип униформи, тъй като според нея всяко едно облекло е щяло да струва около 1300-1400 лева, при възможност на МВР да плаща на облекло до 400 лв.
Конкурсът бе проведен в края на миналата година, след като стана ясно, че заповедта на ексвътрешния министър Румен Петков, дала правото на фирма “Аполо и Болкан” да шие дрехите от скъпата материя “Гортекс”, е непосилна за джоба на данъкоплатците, пише в. "Струма".
Преди години “Струматекс” шиеше униформите на армията и полицията. След скандал, че са монополизирали тази дейност, фирмата спря да ги изработва, въпреки че от години произвежда униформи за австрийските полицаи, пожарникари и немските огнеборци от трудно горима материя, собствено производство.
Лично министър Миков шофира днес от София до Благоевград един от осемте нови автомобила “Ситроен Ксара-Пикасо”, които междувременно ще бъдат дарени на Гранична полиция и РПУ-тата в Благоевргадско. Общо 200 автомобила “Ситроен Ксара Пикасо” на стойност 4 318 472 лв. (с ДДС) бяха закупени със средства от европейски програми по инструмента Шенген за укрепване на капацитета на външната зелена граница на ЕС. Половината от колите бяха предоставени на Гранична полиция, а другата - на районните управления на МВР в областите по границите ни със Сърбия, Македония и Турция. http://dnes.dir.bg/2009/01/09/news3827398.html

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия