Author Topic: Двуличната македонска политика към България и нашите реакции  (Read 1147 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Генерал Колев

  • Premium user
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 2,562
  • Gender: Male
  • България над всичко!
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Преди около година и половина получих предложение от екипа на българския евродепутат Биляна Раева да участвам в представянето на Алманах Македония (І изд. С., 1931 и ІІ доп. изд. София, 2008 г.) в Брюксел. Не мога да скрия задоволството си не толкова от поканата към мен като млад докторант по история, колкото от интереса на един вече бивш наш евродепутат към българското минало на Македония.

Не е изненада, но още преди няколко години когато за пръв път се заговори за асоцииране на Република Македония към Европейския съюз, много от гръцките евродепутати реагираха остро- БЮРМ (както все още наричат Р.Македония) не трябва да бъде допускана до прага на обединена Европа, преди да разреши висящите като демоклев меч междусъседски разногласия относно историята и езика си.

Дали заради липса на интерес или заради "криза на знанието", огромна част от нашите евродепутати останаха безучастни "цезарови гости" с осезаема липса на инициативност в дебатите в тази насока. България е сред държавите с най-кратък парламентарен опит в Брюксел. Вероятно това предположи и на моменти колебливото поведение на мнозина от нашите европратеници, докато техните гръцки колеги не престават да използват всеки удобен повод за защита на националната си кауза.

Така например, във връзка със спора около името на Македония, Йоргос Караджафери, гръцки евродепутат, в писмен въпрос до Европейския парламент през 2005 г. заяви:

"... Добре е известно, че езикът, който някои екстремни националисти наричат македонски, всъщност е български, което се потвърждава от всички сериозни изследвания, от всички сериозни академици и университети по света..."


http://www.politichesko.info/4264/Dvulichnata-makedonska-politika-kum-Bulgariia-i-nashite-reakcii.html&rf=mail:3573
България над всичко!